20240426
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2012 augusztus 21, kedd

A "Harcosok étrendje" hazugságra épül!

Szerző: Szennai László

2012. augusztus 5-én megjelent egy cikk a natursziget.com-on "Harc 20 millió kilogramm ellen" cimmel. (http://www.natursziget.com/egeszseg/20120806-harc-20-millio-kilogramm-ellen) 

 HARCOSOK ÉTRENDJE

Az elhizás ellen új módszerrel indít harcot a "Magyar Elhízástudományi Társaság!" Mivel „... Az elhízás járványszerűen terjed itthon és külföldön egyaránt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1998-ban krónikus betegségnek nyilvánította. ...”
("Magyar Elhízástudományi Társaság".... - Tudománya lett az elhizásnak...!)

Íme a Natursziget cikkéből egy idézet:

„... A Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) és a Harcosok Étrendje ezért is indított kampányt: az elhízásra való figyelemfelkeltésen túl konkrét módszert is javasolnak, mellyel könnyedén megszabadulhatunk a felesleges kilóktól.
Prof. Dr. Halmy László, a MET elnöke elmondta: Tévhit, hogy sokat kell reggelizni, az »úgy reggelizzünk, mint egy király« elv már régen megbukott. Ehelyett – különösen a szénhidrátfogyasztás szempontjából – koldusként kell reggelizni. ... A Harcosok Étrendje ... egyszerű, és néhány szabály betartásával könnyen követhető: együnk napközben keveset, reggelire például egy kefirt, gyümölcsöt, kora délután pedig egy könnyű salátát (alulevési szakasz). A módszer különlegessége, hogy a fő hangsúlyt az esti étkezésre helyezi. Minden napot egy egészséges, de bőséges vacsorával kell zárni (túlevési szakasz). ...”

Ez ujfent egy jókora hazugság.
A »reggelizz úgy mint a király« elv, nem bukott meg és egyáltalán nem jár jól az aki a "fő hangsúlyt az esti étkezésre helyezi"!

A szervezetünk működése nem változott meg: Ma is pontosan ugyanolyan mint sok-sok évezreddel ezelőtt.
Hogy mit, mikor, mennyit kell ennünk, azt az emésztőrendszerünk határozza meg.

Az emésztésről, hitelesen, dr. Légrády Péter írt a "Tojás, táplálkozás, egészség" c. könyvében, melyből az emésztés folyamatát tárgyaló részt, idéztem "Az emésztésről hitelesen" c. menüpont alatt, ahol megtalálható a "Miért reggelizzünk úgy, mint a király?" cimü fejezet is.

Az elhizás tényleges oka(i), a nyugati tipusu táplálkozási ajánlásban keresendő.
A nyugat elhintette, elhitette velünk hogy 60-70 (energia)százalék szénhidrátra van szükségünk, ~20% helyett. Azt hirdette (ill. hirdeti még ma is) hogy a ("sok") zsír káros az egészségre, a telitettzsírt pedig legjobb ha kiiktatjuk az étrendünkből, holott, zsír nélkül nem megy végbe az emésztés és a sejtmenbránjaink ~50%-ban telitettzsírból állnak.
Nálunk is bevezették a napraforgó-étolajat, amiben szinte csak linolsav (omega6 zsírsav) van. Emiatt fölborult a szervezetünkben az egyensúly. (Omega6 túlsúly lett az omega3-hoz képest.)

S mindebben benne volt/van az Egészségügyi Világszervezet is, valamint a magyarországi ajánlók népes tábora.

Ezek az elhizásnak a valódi okai (és a cukorbetegségnek is, mivel az elhizás és a diabétesz kéz a kézben járnak). (Részletesen lásd a "Cukorbetegség" menüpontban!)


A Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) és a Harcosok Étrendje inditotta a kampányt. A "Harcosok étrendjének" magyarországi képviselője Jilly Dávid. (Szép magyar név.)

Meglátogattam a http://harcosoketrendje.hu/ honlapot.

Az új étrendnek az alapja egy könyv, amit egy Ori Hofmekler nevü, festőművészből íróvá avanzsált izraeli katona, "táplálkozástudós" zseni követett el. A könyv cime: Harcosok étrendje 24/4.
E merőben új "étrendről" én nem irok, akit érdekel, elolvashatja a megadott link alatt.
Viszont szeretném fölhivni a figyelmet még pár dologra.

Nekünk magyaroknak, van igazi táplálkozástudós orvosírónk, olyan, akire büszkék lehetnénk, olyan, akinek a tudományára ismereteire nyugodtan rábizhatjuk magunkat. Ő, dr. Légrády Péter. A könyvének a cime: Tojás, táplálkozás, egészség.

A könyv megvásárolható a könyvesboltokban vagy a neten is, de elolvasható a http://www.szamosmiklos.hu/tojaskonyv/ weboldalon teljes egészében, több részlet pedig itt az oldalon is megtalálható.

Dr. Légrády a munkájának és a kutatásának szentelte az életét. (Tessék elolvasni a "Végső bucsu dr. Légrády Pétertől" c. írást. Igazán érdemes olvasmány!)

Dr. Légrádi Péter kutatása valós alapon nyugszik és az erdeménye merőben ellentétes a táplálkozási ajánlások legtöbbjével.

Az elhizás valódi oka pedig részletezve lett a "Cukorbetegség" menüpontban. Valamint fellelhető a Szendi Gábor könyvében (Paleolit táplálkozás) és az írásaiban, s a weboldalán olvasható cikkeiben is (http://tenyek-tevhitek.hu/).
De tiszta szivvel ajánlhatom még dr. Natasha Campbell-McBride könyvét is, a melynek a cime: GAPS. E könyv az autista gyerekeknek szánt étrendről ill. gyógymódról szól, azomban a benne foglaltak mindenkinél alkalmazható, megelőzésre és gyógyításra egyaránt.

A táplálkozásszakértővé magasztosult izraeli katona elképzelése ellentétes a szervezetünk évmilliók alatt kialakult működésével. A könyvével a szándék nem más, mint a gójok fejének az összezavarása. (S itt visszautalok följebb a "A cion bölcseinek jegyzőkönyvei" idézetre!)
Ugyanaz történik a könyvek szintjén, mint a különböző médiumokban. (Lásd; én ajánlom dr. Légrády Péter munkásságát, a könyvét amelyben a valóság áll, míg az ál kutatások, a valótlan állítások és szólamok, a másik oldal. Utóbbi jeles képviselője a gyógyszeripar, mely mögé fölsorakozott a VHO, a kormányok, a nem magyarérzelmü orvosok. S ugyanazt harsogják a dietetikusok, a különböző alapitványok és nem utolsósorban az önjelölt tudorok "táplálkozásszakértők". S persze, az élelmiszeripar.)


A "Harcosok étrendje" hazugságra épül! A "Harcosok étrendje", a mégnagyobb káosz teremtését szolgálja a táplálkozás terén.

S a Natursziget sem a hiteles tájékoztatás mellett elkötelezett, hanem a gondolataink összezavarása a célja (v. feladata?).

MAGYAROK! NE HIGYJETEK A HAMIS PRÓFÉTÁKNAK!

(Érdemes tájékozódni még az "Orvoselvándorlás - magyar egészségügy?" és a "Lugosítsunk?" menüpontok alatt is.)


Forrás: Szennai László


Témához kapcsolódó írása:

KÁOSZT TEREMTŐ FÓRUMOK, WEBOLDALAK

A magyarokra általánosan jellemző hogy nem tételezzük föl másokról azt hogy nekünk ártani akarnak, el se hisszük, sokszor még akkor se ha már látjuk tapasztaljuk.


Nemegyszer olvastam már vissza a saját mondataimat illetve a weboldalam tartalmát, amit megpróbáltak valótlannak beállítani: Kiragadtak részlete(ke)t, melyeknek a tartalmát mindenáron igyekeztek tévesnek vagy hazugságnak feltüntetni, nem tekintve ama tényt hogy bármely cikk vagy tanulmány, illetve annak részletei, fontos megállapításai, okok és okozatok, az irás egészét elolvasva, az eredeti környezetben válnak csak kerekké és érthetővé.

Előfordult olyan is, hogy egy-egy általam idézett könyvrészletről azt állitották hogy az nem egyezik a könyv szövegével, miközben pedig a hozott cáfolat, nem ugyanabból a könyvből való. Álljon itt egy példa. "Magyar Imre – Petrányi Gyula: A belgyógyászat alapvonalai, Egyetemi tankönyv, hetedik, átdolgozott kiadás, Medicina kiadó 1969, első és második kötet"-ből idéztem, amit valaki megkérdőjelezett, mert szerinte a könyv azt másképpen tartalmazza. Mellékesen odabiggyesztette, hogy a könyv, "Ifj. Dr. Petrányi Gyula szerkesztésében, Belgyógyászat – tömör összefoglalás, 2003., 5. átdolgozott kiadás, Medicina kiadó" és hogy ő már második féléve tanul tőle (mármint a Petrányitól). Nem tudja, hogy a két könyv tartalma nem azonos, vagy nem akarja tudni és cseppet sem zavarja az sem hogy én külön is kifejtettem hogy manapság az orvosi egyetemeken nem ugyanazt tanitják mint régen, hogy azért lett más a tananyag mert az orvosképzést is a gyógyszeripar finanszirozza, meg hogy a tankönyvekben lényeges változtatásokat eszközöltek annak érdekében hogy az orvospalánták, majdan orvosok, előtt a hazugság rejtve maradjon.

Amiért erről irok, az az, hogy érdemes felfigyelni bizonyos jelenségre.

Valaki v. valakik, különböző fórumokon szándékosan bedob(nak) vitaindítónak egy "műremeket" amelynek a tartalma a valósággal köszönőviszonyban sincs. Ugyanazok, vagy másvalaki aki jellemzően mindig jelen van fórumokon, mindenáron igyekszik a fórumozókat illetve az ott olvasgatókat úgy "vezetni, terelni", hogy az igazság valótlannak látszon, a hazugság pedig igaznak. - Ez sajnos nem ritka jelenség és szomoru, hogy az ilyeneknek legtöbbször sikerül is félrevezetni sok gyanutlant.

Jellemzően ez a szinte éjjel-nappal "ügyeletes fórumozó" "megmondó-ember" mondja a frankót: Lesöpör, hiteltelenné tesz mindent aminek akár csak egy csöpp valóságszaga van. Mint aki megbizást teljesít. Az értelmesen hozzászólókat kioktatja, sárbatiporja, megalázza. Bárkin átgázol, lehet akár orvos vagy egyéb szakavatott. Ugyan, igazi érvet egyet se tud fölmutatni, csak vagdalkozik és/vagy a "hivatalos verziót" szajkózza. Viszont tehetsége van ahhoz hogy megossza a fórumozókat, s ha ez sikerül neki akkor mondhatni győzött mert onnantól már a legtöbben nem tudják hogy mit-, vagy hogy kinek higyjenek.
Szinte mindig akad pártolója/segítője is, de ha nem az se gond, olyankor több "nick-név" alatt irogat, önmagának válaszolgat.

A "szkeptikus fórum"-on is téma az egeszseghazugsagso ill. a só-mítosz. Ez is bizonyitja, mennyire nem tetszik valakiknek az ahogy nyiladozik a nép szeme. A szkeptikus fórumon is tettenérhető az ügyeletes szószóló, akinek a célja vagy feladata, direkt félrevezetni, eltéríteni az igaztól a hazugság felé.

Kiragadott tőlem néhány részletet, de cáfolatképpen csak annyira futotta tőle hogy szerinte amit én írtam az ostobaság, nem igaz és ezt megspékelte néhány valótlan adattal. Kilóg a lóláb, mert látszik a terelés, az arra törekvés. De ezuttal már alighanem bakot lőttek, mert nem kevesen pont a tevékenységük következtében jönnek ide a weboldalra.

A hazug, az, aki az igazságot elferdíti és/vagy gátolja/késlelteti hogy kitudódjon, s nem pedig az aki az igazságot nyiltan kimondja!

Valakiknek nagyon nagyon fontos az egészségünk. - Csak nem a jó értelemben....!

Sok egészséggel kapcsolatos weboldal direkt csak azért működik az interneten, hogy a látogatókat összezavarja. Egy közülük a http://www.natursziget.com/

Ezen oldal(ak) szerkesztői azt állitják magukról hogy ők, tájékoztatnak. S ezen a cimen megjelentetnek mindent, - szó szerint minden marhaságot is és mellette a valóságot is (csak az utóbbit jóval kisebb számban), úgy hogy az egymás után következő cikkek tartalma, állításai, a szöges ellentéte az előbbinek. Ennek a tevékenységnek a következménye a fejek összezavarása, mert a tényleges tájékoztatásban reménykedők koponyájában csak mégnagyobb káosz keletkezik. Pár éve a Natursziget szerkesztőivel volt afférom éppen emiatt. Ők a tájékoztatást úgy értelmezik hogy mindent megjelentetnek pro és kontra, jóllehet a tájékoztatás szavunk eligazítást, útbaigazítást jelent. S márpedig, ha én tájékozódni szeretnék akkor ugyebár azért látogatnám meg az oldalt, hogy a valóságot megismerjem, útbaigazítást kapjak. A szerkesztők szerint ők, ezt teszik, azaz "tájékoztatnak, mindenről", de, nekem kell kiválasztani, eldönteni azt, hogy melyik cikknek melyik állításnak hiszek. Csakhogy, ha én tudom azt hogy az ott megjelent irományok közül melyik szól igazat és melyik nem, akkor nyilván a választ is tudom a saját kérdésemre, akkor viszont mi a fenének mennék én az ő weboldalukra?

Idemásolhatnám az akkori vita teljes szövegét, de van annál jóval újabb is, amit másvalaki "követett el" szintén a Naturszigeten és ugyancsak jól fedi mindazt amiről itt szólok. Íme:

"... Tény az hogy ez az Önök weboldala. Azt tesznek vele ami tetszik Önöknek és azt jelentethetnek meg rajta amit csak akarnak. S az is igaz hogy a vélemények lehetnek különbözőek. Abban azonban téved Ön hogy a különböző cikkek amelyek eltérő véleményeket generálnak, viszik előre az emberiséget. Nem! Az ilyen cikkek, vitára serkentenek ugyan, de olyan vitára ami nem vezet sehova.

Az információáradat nem szolgál közel sem olyan nagy segítséggel mint amit manapság és általában tulajdonítanak neki. Tájékoztatás cimén, a válogatás nélkül és sorozatban megjelentetett írások, cikkek, a tartalmukban jellemzően teljesen ellentétesek. Ez, így, nem nevezhető tájékoztatásnak, hiszen ez a szó útbaigazítást jelent. Ahelyett, ez a legtöbb ember számára, útvesztő.
Amivel Önök (s a medipress is és még többek) foglalkoznak, azt lehet tájékoztatásnak titulálni, de az, a valóságban sokkal inkább összezavarásnak minősül mintsem útbaigazításnak.
Akik pedig kicsit jártasabbak az adott témákban, azok vagy az egyik vagy a másik oldalon állást foglalnak. Ez eddig rendben is volna. Csakhogy ezzel van egy aprónak aligha nevezhető gond. Ugyanis, ez szabályos késztetés az állásfoglalásra, ami, mintegy megosztja az embereket. A megosztás pedig oda vezet, hogy elvonja, eltereli a nép figyelmét a sokkal fontosabb dolgokról.

Az, látszik hogy Önöknek elhivatottsága van, ami jó dolog, egyfelől. Csak sajnos nem jó célt szolgál.
Mert, bár bizonyítani nem tudom, de a véleményem szerint a megjelentetett cikkek korántsem válogatás nélküliek; direkt úgy vannak válogatva hogy állandó ellentét, szembenállás lássék. Sőt, továbbmegyek; szerintem úgy fest, hogy az Önök weboldalának nem információátadás a célja, hanem éppen az emberek megosztása a feladata.
Mint Ön is írta, a véleménynyilvánítás szabad. - Hát ez az én véleményem. ..."

Innen idéztem: http://www.natursziget.com/egeszseg/20110929-csak-fejben-letezik-a-laktozintolerancia

De vajon mit vagy ki(ke)t szolgálnak a tevékenységükkel? Kiknek állhat érdekében bennünket magyarokat félrevezetni?

Szeszák Gyulát idézem:

"A cári ochrana ügynöke által hamisitott pamfelet, amely A CION BÖLCSEINEK JEGYZŐKÖNYVEI cimet viseli, a következő megállapításokat teszi:
Hogy kézben tartsuk a közvéleményt, azt össze kell zavarnunk olymódon, hogy addig és annyi egymásnak ellentmondó nézetnek adjunk hangot a legkülönbözőbb oldalakról, amig a gójok el nem veszítik fejüket ebben a labirintusban és arra a meggyőződésre nem jutnak, hogy legjobb ha az embernek egyáltalában nincs nézete politikai ügyekben, melyeket a közvélemény amúgy sem érthet meg, mert csak azok értik meg, akik irányitják a közvéleményt. (5. jegyzőkönyv.)"

(http://szeszkgyulablogja.blogspot.com/2011/08/elhallgattatott-hirek.html)

A fejek összezavarása folyik. Ezt lépten-nyomon tapasztaljuk, nemcsak a politika vonatkozásaiban, hanem szinte mindenben. Az egészség terén is. S pontosan ugyanezt a célt szolgálja valamennyi a "Stop só!" menüpont alatt fölsorolt, a sóról hazugságot terjesztő link ill. weboldal is.

Az iménti (A cion bölcseinek jegyzőkönyvei) megállapítást én egy picit átfogalmazom, amiután így hangzik:

Hogy kézben tartsuk a nép egészségét, a fejüket össze kell zavarnunk oly módon, hogy addig és annyi egymásnak ellentmondó nézetnek adjunk hangot a különböző egészséggel kapcsolatos témákban illetve oldalakról, amig a látogatók el nem veszítik fejüket a labirintusban.

Hogy ez miért lehet jó a "valakiknek"? Nos, azért mert ha sikerül káoszt előidézni az emberek fejében, - (nemcsak az egészséget érintő, hanem) minden területen, akkor a nép könnyen vezethetővé, befolyásolhatóvá, manipulálhatóvá válik.

A késztetés az állásfoglalásra, megosztja a népeket. A megosztás pedig oda vezet, hogy elvonja, eltereli a figyelmet a sokkal fontosabb dolgokról.

Ideje felébredni....!

(A cion bölcseinek jegyzőkönyveivel kapcsolatban fontosnak tartom megjegyezni, hogy a "jegyzőkönyvek" valóban hamisitványok - „abban az értelemben, hogy nincsenek hitelesítve az alkalom, a hely, az időpont és a résztvevők által. Ez kétségbevonhatóvá teszi a jegyzőkönyvek hitelességét azok számára, akiknek a forma fontosabb a tartalomnál. Azomban, megvalósult tartalmában és meghirdetett módszereiben nagyonis hiteles. A történelem hitelesítette!”

Dobszai Károly: "Cion bölcsei és egyéb furcsaságok" cimü írása nyomán.
Íme hozzá a link: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=zgfumag&pid=21066&blog_cim=CION)

Forrás: Szennai László

Hozzászólás  

#23 Enni,vagy nem enni?Ferenc Tóth 2019-02-08 14:45
"Semmi köz 1." " ha mindenki egyirányba gondolkozik,akkor senki sem gondolkozik." (anno, a nixon kormány egészségügyi minisztere a rák gyógyításáról ) Érdekes és elgondolkoztató az írása! Nem szándékozom "puncsolni Önnek,de ritka az olyan alaposság , mint amilyent Ön tett, tesz, ebben a témában. Egyszerűen kíváncsívá tett,hogy Önt mi motiválta ez irányba ilyen alaposságra. Ami a reggeli étkezést illeti, azt magamon is észrevettem,hogy évszakonként mást kívánok. És nem csak reggel. Nyáron egy bőséges reggeli gyümölcs után 1 órával kitűnő erőben tudtam az erőnléti edzéseimet végezni. Ha futó edzésem volt,akkor azt éhgyomorral,legfeljebb zsírégetőt véve magamhoz. Dél-1 óránál előbb nem vettem szilárd táplálékot magamhoz,de akkor sem degeszre kajálva. Télen inkább zabot, kevéske tejsavóval,banánnal,vagy csak banánt,mandulával,vagy dióval ,kevéske mézzel, reggelire. Napraforgó olajat évek óta nem használok, O-ás vércsoportom alapján kacsa zsírt. Szilárd táplálékot naponta kétszer ettem,mindíg változatosan, közte 50-50 gramm tejsavófehérjével kiegészítve ha igényt éreztem rá. Vitamin kiegészítést,ahogy fehérje pótlást több mint 35 évig, mindig egy azonos cég termékét. Hogy tudományosan a fentiek milyen kivetni valót eredményeznek,az idő vonatkozásában már érvényét vesztette, mert hatvanhoz közeledve a fentiek már csak a múltamat képezik. Egy kulancs csípés következtében ,ami lym-ot produkált, és egyik napról a másikra(?) koszorúér szűkületet. Mivel nem vagyok hajlandó nyitott szívműtétre,így várható,hogy ha lassan is, de "lefő a kávé".
Továbbra is nagy Tisztelettel! T.F.
#22 Semmi köz 1.nevem senki 2019-02-08 12:41
Az ember mindenevő. Nincs baj a hússal amúgy, van ahol csak az érhető el. A tenger gyümölcsei pedig ha nem elérhető helyileg, akkor nem érdemes feltétlenül fogyasztani.
#21 Semmi köz 1.nevem senki 2019-02-08 12:24
A mai kutatásaim alapján azt mondanám, hogy a lakto-ovo vegetáriánusságnak vannak előnyei hallal/tenger gyümölcsével kiegészítve, azaz a peszkatáriánusságnak. Akár időnkénti húsfogyasztással. Mindenből a házi, jól etetett, halból pedig a kifogott, vad a legjobb. Az arányok nagyon fontosak. Igényeknek kell megfelelő legyen minden. Épp ezért pontos számot nem lehet mondani. A vegánságot nem ajánlom már. Ahogy kiderül az előző kommentemből ha elolvassa a kedves olvasó. Abban részletezem hogy mi a baj vele szerintem, illetve az Ori Hofmekler féle módszert újra górcső alá vettem. Hát hogy mi az igazság az nem egy könnyű dolog. Feltétlenül az ösztönöket, eszünket és a természet példáit, történelmi tanulságokat használni kell hogy lássuk mi a jó. Nagyon köszönöm az üzenetét Kedves Ferenc! Majd ha lesz ideje és kedve örülnék ha az ez előtti kommentem is elolvasná, azt még nem látta, mert nem rakta fel a weboldal mielőtt még írt nekem.
#20 Semmi köz 1.nevem senki 2019-02-08 11:49
3. Az előző kommentemre reagálva/javítva:
A koleszterin minden sejt elengedhetetlen része, bármilyen étrend ami komolyabban ellene szól az életellenes. Igenis fontos hogy legyen koleszterin. Rendben van, hogy lehet többlet, azonban hogy rossz lenne az oltári nagy [*****]ság. Többek között koleszterin nélkül nincs D vitamin kitermelés sem ahogy már írtam. Az állati fehérjék nem okoznak feltétlen gondot. A vegán étrend nem csodaétrend. A kívülről szerzett koleszterinre rosszként tekint...hát... kitermeli a szervezet a sajátját, de nem tudom. Pozitívabb a hatás mióta fogyasztok állati eredetű terméket. Működhet a vegánság, de csalódtam benne. Nagy valószínűséggel okoz majd hiánytüneteket. Amivel nagyon nem értek egyet manapság az a B12 folyamatos szedése és a hozzáadott jód... Egy mesterséges vitaminra utalódás sose jó. Nem helyettesíti az igazit és nem úgy kötődik. Ahogy még van sok kifogásolható dolog szerintem. Eléggé elfogult voltam. Ma nem ajánlom senkinek, de nem beszélnék ellene mert nekem arra az időre amíg használtam segített. Sok orvos aki ajánlja a filmekben propagandából teszi gyanúm szerint és a háttérhatalom érdekeit képviselik. De ezt nem lehet biztosra mondani, nekem úgy tűnt. Fizetett orvosok, fizetett tanulmányok, fizetett film, fizetett arcai...Pár hónapra jól éreztem magam tőle, de abba kellett hagyjam. Amúgy a vegánság a természetben egyáltalán nem tartható étrend. A gyümölcsevő változata meg abszolút nem... Sokféle étrendet kipróbáltam. Végül most úgy gondolom, hogy senki ne vegánkodjon, legalábbis hosszútávon ne. Hiánytünetei lehetnek és mondhat bárki bármit, ne higyjen nekik. Ilyenekkel kecsegtetnek hogy nem fogsz izzadni, meg hogy nem lesz testszagod, nem leszel lázas...stb. Igen, de ezek fontosak a szervezetnek és amikor nem tud ilyen lenni az komoly gond. Az Ori Hofmekler féle módszer (régen is jó volt, de a mostani vélekedése szerint) szerintem a legjobb. El szeretném mondani hogy amiket kifogásoltam nem állják meg a helyüket. Részletezve:
-A harcosok étrendje, Ori mai vélekedése a dolgokról és a 7 principle of stress könyve módszere szerint nem okoz egyáltalán problémát de át kell szokni a nagyobb étkezésre.
-nem lassítja le az anyagcseréd...ez nem így működik. Amikor kell lassabb lesz hogy megóvjon a böjt alatt, amikor pedig kell hogy gyorsabb legyen irtó gyors lesz az anyagcsere. Tehát pont ideális lesz az anyagcseréd ettől a módszertől.
-nem tolódik el az inzulinrendszered kiosztása rosszabbá, de visszaszokni időbe telhet ha valaki azt akarná. Másabb lesz, de nem rosszabb. Ez érvényes bármilyen étrendi változtatásnál...
-cukorbetegeknek nem fog problémát okozni, de szépen lassan kell átszokni és kezdetben ebédelni(kettéosztva a fő kaja), majd egyre nagyobbat enni vacsorára és egyre kisebbet ebédre. Így nem lesz inzulincrash és a böjt alatt az inzulin szenzitivitás megnövelésével elmúlik az inzulinrezisztencia.
-szívbetegségre nem lesz rossz hatással, csak lassabb lesz az emésztés a nagyobb mennyiségnek megfelelően. A gyorsabb anyagcsere egészséges embernél nem okoz palpitáció tünet biztosan. Szívbetegeknél is gyorsul az anyagcsere ilyenkorra. Böjtnél pedig gyógyulnak, előkészül a terhelésre a szervezet.
-pajzsmirigy problémával küszködőknek sem lesz baja, sőt... Igazából nekik talán ez az egyetlen megoldás. Csak át kell szokni és lassan. Senki se ugorjon bele a túl nagy lakomába hirtelen. De arra is vigyázzunk hogy egyen eleget. Ha nem tud estére enni eleget inkább egyen többször, de egyen hogy ne fogyjon el. Nagyon fontos dolog hogy az alulevési fázisban lehet enni és érdemes, csak keveset és nem mindegy hogy mit.
- Gyerekek is élhetnek ezzel a módszerrel amit Ori ír, de természetesen eltérhetnek tőle ha éhesek. Anno a gyerekek és a felnőttek is eszerint éltek, ha az őseinknek nem lett volna tartható ez akkor nem lennénk mi sem itt. A mai étrenddel/evési szokásokkal viszont szerintem nem élnénk túl odakint, nem lett volna jövőnk.
- Terhes nőknek is alkalmas lehet a harcosok étrendje, mivel megintcsak hangsúlyozom: az őseink közül minden ember hasonlóan élt. Nyilván ott az igény más, ezért módosulhat és eltérhetnek tőle napközbeni több vagy többszöri evéssel.
-Ez a halhigany problémássága egy hiszti... Bár van benne igazság talán... ki tudja. De érdemes jó halat beszerezni ami természetes és tiszta és nem tenyésztett lehetőleg.
- A jó házi tejtermék jó, de ha valakinek kifogyott a laktóz bontóenzime akkor apránként szoktassa rá magát ha akar tejterméket fogyasztani. Csak a házit javaslom bármilyen tejtermékből.
- A tojás tök jó étel. Azért ne vigyük túlzásba. Ne mindig azt együk.
-Az IGF-1 nem feltétlenül problémás... Ez egy vegán pro érv csak.
- Olajban sütés lehet problémás, de ez is egy hiszti, mert lehet hogy túl zsírossá válik az étel, de nem feltétlen roncsolódik a zsírsav szerkezet és nem is feltétlen roncsolja az endotéliumát az ereinknek. Számít a hőállósága az olajnak/zsírnak. Használni ha használunk akkor jobb az igazi/nem finomított/nem hidrogénezett olaj/zsiradék. Érdemes megnézni hogy Ori melyik zsírokat ajánlja és mihez, milyen formában.
- A só sokkal fontosabb dolog, mint ahogy a vegánok állítják. Nagyon fontos a jó tengeri só. Jódozatlan! Állítólag ha nem kap elég sót az ember csökken az intelligenciája egy tanulmány szerint. Az állatok nem sóznak, így kérdéses hogy elengedhetetlen-e hosszú távon. Én jobban érzem magam mióta normálisan sózok jó minőségű sóval.
A vízivás is egy téma...A természetben máshogy isznak...Ahogy az étel nyerssége/víztartalma is más, de ez másik téma.
-Nagyon fontos hogyha nagy igénybevételnek van az ember kitéve akkor Ori ezután regeneráló étkezést ajánl!
-Mindenki saját felelősségre hallgasson másra. Ne gyorsan ugorjon étrendbe. Ha speciális betegsége van kitér-e rá a szerző. Én az Ori féle megközelítést jónak tartom és a természetközeli történelmi népek étrendjét ajánlom. Nem feltétlen kell diétát tartani. Ész és ösztön a kulcs.
#19 Enni,vagy nem enni?Ferenc Tóth 2019-02-08 10:38
Semmi köz 1."
Köszönöm az észrevételeit és a kiigazítást a hozzászólásomban ! (Ez komoly!)Természetesen(?) én is,ahogy Ön is szaktekintélyekre hivatkozunk, jó magam saját kutató munkával nem rendelkezek. Ezirányú tapasztalataimat a bő 30 éves erő sportbeli multamból szedtem össze, és a számomra különösen nagyrabecsült és tudásúnak tartott Orvos-GYÓGYÍTÓ, Paracelsus Mester Tanításai (többek közt,Paragranum Műve.asztronómia,alkímia,....) befolyásolnak a véleményem alakításában. Ahogy Dr. Joel Wallach, vagy Dr. Grubits Vilmos is:"sportolók táplálkozása" . Nem lehet figyelmen kívűl hagyni azt sem, ha az ember olvas,vagy hall egy érvelést,hogy közben mit érez. Természetesen attól még a tények makacs dolgok. De ha a tudás és a hit összevesznek,mindig a hit kerül ki győztesen. Hiszem vagy nem. Ahogy az imént írtam bőven volt időm kitapasztalni,hogy az erősportban mi az a táplálék amitől a legtöbb erő jön és még jól is érzi magát tőle az ember. És nem csak neki válik be. Közre játszik az életkor is,hiszen fiatalabb koromban nagyobb hangsúlyt helyeztem a húsra és a tejre. 20 évesen 3 liter tejet ittam naponta és közel 1 kg húst ettem. Sokan esküsznek a vegetáriánus étrendben,amiben szintén sokan hisznek. Egyéne válogatja.
Az ezirányban végzett munkája és a tudása előtt Tisztelettel meghajlok és minden jót Kívánok Önnek.
#18 Semmi köz 1.nevem senki 2019-02-08 00:11
Szerinted mikor gyújtott az ember tüzet ha nem este, hogy távol tartsa a vadállatokat és egyben megsüsse az ételt? Este sütötte meg rajta a húst, halat. Napközben gyűjtögetett mert akkor látott jól. Azt falatozta keresés/vadászat közben illetve elrakott vacsorára belőle.
A sok csodaétrend író hatására képesek az emberek bármire hogy bekorlátozzák magukat a siker érdekében, de ne csinálja senki hogy óra csipogásra, iszik...Órára eszik...Grammra pontosan számít ki valamit, úgy hogy nem figyeli a szervezet igényeit...Elfeledi az ösztöneit(pedig azok fontosak nagyon-nagyon és Ori Hofmekler is megjegyzi hogy mennyire fontos) Ezek a fenti dolgok, a dogmák mind egy megszállottá tesznek, mintegyfajta vallási jellegű dogmatikát csinálnak az ember életébe. Több fejfájást okoz mint jót. A szervezetnek nem kell mindig visszatöltenie a vizet és ha kicsit is szomjas akkor már vannak olyan vitamin eladó sárkányfűárusok akik azt mondják akkor már hatalmas a bajod... Hát túrót... Soha nem így fejlődtünk a múltban mint emberiség. Volt étel nélküliség, volt víz nélküliség rövid időre mindig. Ma már a jólétben senki se éli a régi ésszerű kajálást... Ori Hofmekler féle étrend megpróbálja rekonstruálni azt. Bár azóta minimálisan változott az étrend a könyv óta, elveiben ugyanaz. Erre a cikkíró meg lefikázza. Inkább ajánl egy paleot, amibe egy szelet kenyér maga a méreg... vagy a tojás szent és Légrády magyar doktorbácsi megmondja a magyar tutit, illetve egy külföldi nő általi egészségügyi szagú dietetikus étrendet amit máshol annyira szid a cikkben. A GAPS próbál bűnöst csinálni bizonyos kajákból, ahelyett hogy észrevenné az embernek nem kell mindig zabálni és akkor ezek az allergiás reakciók, bélpanaszok megszűnnek maguktól. Ez az időszakos böjt.

2. Az előző válaszolóra írva:
Hát igen, mindenki azt hiszi hogy ért hozzá, de nem vesszük észre hogy mindenki más tanulmányain indul el? Az orvostudomány az okkultisták asztala, de az egy másik érdekes téma. Hogy miért van, hogy az egyiknek jó a másiknak nem az igazából pofon egyszerű. Máshol élünk, más éghajlat, más fajta, máshoz való alkalmazkodás, de nem az asztronómia vagy alkímia new ages jól hangzó neked ha más a csillagod, más a diétád jellegéből jön. Hozzáteszem szerintem. Tegyük fel ha mindenki HELYI, ott megtermő ételeket és változatosan enne alulevési fázissal, akkor mindenki pozitív hatásról be tudna számolni egy idő után, miután alkalmazkodott. Hogy a régi vitamin tartalma nagyobb volt-e vagy mostani vitamintartalom kisebb-e ennyivel mint amennyire állítják az NAGYON kérdéses. Fontos eladni a vitaminokat... Iparág van rá. Elmondom, hogy nem érdemes szinte semmi ilyet beszedni, mert köze nincs az igazi ételben található kötésekkel rendelkező élő vitaminokhoz. Ha kötést bontják, akkor az már szinte semmirevaló...Különösen veszélyes lehet például a kívülről bevitt D vitamin(kivéve ha ételben van pl. csukamáj olaj), mert amúgy a testünk termelné ki koleszterinből és napfényből. Ez a 3x8 óra biológiai óra kérdéses. Nem fix a 8 óra se és hogy az ébrenlét 2x8 órára bontottsága miből adódik az sem fix. Ideológia csak. A szervezet nem 12 órától-este 8-ig veszi fel a kaját hanem mindig. Megállás nélkül. Ha nem kap kaját akkor a székletet próbálja kinyerni, ha nincs akkor önmagát eszi. Ha ez megszűnne meghalnánk. Ha valaki éhezik és reggelre tud kaját szerezni akkor reggel veszi fel jól a kaját. Nem időpont függő maga az étel felvétele. Éhség és a szervezet készen állása dolga az, hogy mennyire tud felvenni energiát az ételből. Ez egy alkalmazkodó szervezet, nem egy buta óra. A méregtelenítés ideje sem fix... Hogy gyümölcsöt-zöldséget reggeli órákban érdemes-e megintcsak nem mondható el hogy feltétlenül igaz. Bár én is így szeretem és javasolnám. Hogy fél óra az emésztésük és hogy a banánnak egy óra ez nem igaz feltétlen. Ha kész a szervezet akkor gyorsabb is lehet, ha pedig leterhelt akkor hosszabb is lehet. Az étel komplexitása kihatással van az emésztésre, de hogy a gyümölcsöt 8 órával lehetne csak az oltári [*****]ság és nem tudom hogy ki állítja, de nem szabad elhinni. Ahogy az sem hogy nem jól emésztődik meg a gyümölcs ha a lassabban emésztődő ételre esszük. Az emésztés nem így működik. A gyomor pépesít, folyadékosít és még mozog is, át tud cserélni ételeket sorrendileg. A gyümölcs nem minden étkezéssel kompatibilis, ez abszolút igaz. Emiatt én sem eszem mindenhez. Van amihez jó. Ori Hofmekler példuál teljesen jól írja a kombinációkat. Vannak olyen ostoba irományok ahol azt hirdetik hogy ha kaja után eszed a gyümölcsöt akkor ottmarad sokáig, meg hogy megromlik... de ez egyáltalán nem igaz. Abban a közegben nem tudnak romlani a dolgok és ahogy fentebb írtam az emésztés sem így működik. Nem biztos hogy a húsra komoly sav lesz a válasza a gyomornak(pl. nyers hús vagy száraz vörösboros enyhén megsütött marha) vagy az hogy a krumplira lúgos hatás lesz-e az sem biztos(héjával együtt másabb). A gyomorban az emésztésnél nem kell aggódni nem egyszerre önti be a savat és a lúgot és nem semlegesítik egymást... Modern sarlatánok írnak ilyen cikkeket, ezzel a gyümölcs fennmarad és bajod lesz dolgokkal...Ezek nem igazak. A gyümölcs is feloldódik és távozik. Inkább itt a makrotápanyagok és az állagok miatt kell kerülni bizonyos kombinációkat. Többféle cukrot vagy nagy zsírosságot nagy cukrossággal rossz vegyíteni... Mert nincs ilyen étel a természetben.
Örülök a sikereinek. C vitaminból amlából kinyertet ajánlok kizárólag vagy inkább még jobb a kajából megoldva.
#17 Semmi köz 1.nevem senki 2019-02-07 23:32
Kedves emberek! Szeretnék újra reagálni a cikkre és az előző hozzászólásokra, köztük a sajátomra is. Nagyon fontosnak érzem, hogy elmondjam az olvasóknak, amit most, ennyi tanulás/kitapasztalás után gondolok.
1. A cikkre:
- Alapvetően ha az ember éjszaka alszik akkor a komolyabb reggeli étkezés valóban elhanyagolható. Ennek annyi az oka, hogy a gyomor állapota nem ideális nagy étkezésekhez reggeli időben, ha valaki jól táplált előző napról. Ha komoly hiány áll fenn az más, de akkor minden időpont jó nagy étkezésre- napszaktól függetlenül, csak legyen minél előbb, mert szükség van rá, így gondolkodik a szervezet. Ne felejtsük el hogy a szervezet alkalmazkodik a szokásokhoz! Ezért aki mindig 3 közepeset eszik annak lesz igénye reggelire és átállással lesz csak neki teljesen természetes a dolog a reggeli kihagyása vagy minimalizálása pl. egy gyümölcsre csökkentése. A komolyabb reggelizés egy rossz szokás alapvetően, kivéve ha nagy igénybevételnek van kitéve az ember aznap. Próbálja ki bárki hogy reggel vajaskekszet eszik mézzel ébredés után 1 órával 500-600 kalóriányit reggeli gyanánt. Ha előző nap normálisan evett akkor a vizelete habosabb lesz a zsiradéktól(ez a jele hogy kidobja a szervezet a többletet) és a cukrot is fogja üríteni a szervezet, könnyen előfordulhat még szemdagadás. illetve az orrfolyás mivel ez az időpont valóban nem annyira ideális komolyabb evésre és más folyamatokat zavarunk. Ez az idő az ébredésé, az aktiválásé a vadászaté, gyűjtésé. Ha az ember be van zabálva akkor nincs vadászösztöne annyi, se gyűjteni motivációja. A mai ember ezt nem érti, mert a boltból megvesz mindent, akkor eszik amikor akar...De régen ahogy fejlődtünk nem volt ez így. Reggel az ürességé, éhségé, a bekapok egy falatot és kutatok, keresek, vadászni megyek ideje volt. Így fejlődtünk. Ilyenkor méregtelenít a szervezet, helyrerak dolgokat, hormonálisan különösen aktív, eliminációt készít elő. De ha megzavarjuk nagyobb evésekkel akkor tönkrevágjuk azokat a folyamatokat és újra kell tervezzen, tolódnak a folyamatok...Ezért van akinél sose mennek végbe rendesen, mert mindig eszik valamit/iszik valami cukrosat-egészségtelen löttyöt...Beteges, elhízott, nem gyógyulnak a szervei úgy...Nem mostanra lett hogy a komoly reggeli problémás, HANEM most lett kimondva hogy a modern ipari forradalomban felvett [*****] szokás a 3x-i komoly evés rossz.
- A szénhidrát szintje nem egy konkrét százalék és nem is pont annyi ahogy írja a cikkíró. Van akinek többre van szüksége van akinek kevesebbre, de egészséges zsírral pótolható tud lenni az arra alkalmazkodók szervezetében. Érdemes variálni a zsír és a szénhidrátdús étkezéseket igénynek megfelelően. (Mit kívánsz) Amúgy valóban a magasabb zsír-t/szénhidrát arányban fogyasztók bizonyos előnyöket élvezhetnek. De némi előny van a másik oldalon is és a túl sok egyikből sem jó ha nincs rá a szervezetnek szüksége.
- A napraforgó olaj nem az ördögtől való, de ettől még egyetértünk, nem a legjobb.
- A WHO is biztosan felelős az ügyet érintően, ahogy a cikkíró állítja. Hisz összeköttetésben a gyógyszeriparral.
- Jilly Dávid neve hogy szép magyar név-e azon nem kellene élcelődni, semmit nem tud róla a cikkíró.
- Ori Hofmekler valóban táplálkozásszakértő, méghozzá a legjobbak között, ezt el is mondom majd hogy miért. Nem értem, hogy miért jobb valami mert magyar... és ostobaság izraeli származás miatt elítélni embereket. Légrády, Szendi és a GAPS nem feltétlen hoznak megoldást, de nem szeretnék rosszat írni ezekről. Csupán nem természetközeliek, kivéve a Szendiében még ott van az ősemberi életmódra való utalás. De az is természeti népekről rekonstruált és ipari berendezkedésre van szabva... meg hát sajnos annyi vitamint ajánl és azok szintetikus formájúak... Szendi amúgy kedvelhető és alapos, de a vitaminok szedése legtöbbször szart sem ér. Csak ha konkrét kivonat, akkor jó lehet. Pl. C vitamin odaírva hogy amlából kivont megfelelő eljárással. D vitamint én sose szednék, mert azt a gazdatest termeli ki koleszterinből napfény hatására. Minden bevitt D vitamin kapszulára ufoként tekint a szervezet... Rossz sejteket eredményezhet...Persze a természetes D vitamin jó az ételből. Pl. csukamájolaj, tej, gomba...stb. Reméljük Szendi egyszer ezt a nagy vitamincsokor ajánlását javítja, mert semmi sem multivitaminnal a született az anyjában. (Ori se nagyon ajánl már vitamint, ha igen, abból keveset és azt ami működik.) A GAPS meg egy speciális diéta, ami egy ha érted a valódi okát a dolgoknak amire kitalálták akkor nem feltétlen így fogod kezelni ahogy a GAPS, ettől még nem rossz. Légrády nem értem miért van ennyire dicsérve... A könyv jópofa, jól megírt, de vannak dolgok amik egyszerűen nem igazak benne és komoly testi átalakulást nem fog hozni szerintem. Max ha legyengült valaki, lesz egy normálisabb egészségesebb testalkata. Ori Hofmekler tanulta a táplálkozástudományt méghozzá rengeteget és komoly szinten. Folyamatosan fejlődött és még most is kutat. Nem a félrevezető könyvek egyike. Hatalmas tévedésben van a cikkíró. Bár a világban vannak erők a gyógyszeripar érdekei mellett, ez a szerző nem olyan. Az időszakos nem evés épp oly fontos, mint az evés. Itt nincs szó koplalásról. Ahogy az időszakos edzés után az időszakos pihenésre is szükség. Az időszakos szex után az időszakos szex nélküliségre. A böjt mindig is része volt az életnek. A róka sem eszik egész nap. Nem villásreggelizik, nem ebédel órára pontosan. A gyomor alkalmazkodik, a bioritmus beáll a lehetőségekre. Semmi sem fix, alkalmazkodik a szervezet mindenhez. Mindig amikor komoly terhelésnek/stressznek van kitéve az ember és a gyomrában étel van ezidő alatt akkor az emésztése leáll addig és csak teher az étel. Ezért van a kompenzáció a feladat teljesítése után. Ori ezt tudja. Van logikája, természetközeli gondolkodása. Menj már ki kedves cikkíró és gondold át hogy a francba ennél bolt nélkül cucc nélkül odakint a természetben egy komoly reggelit, ebédet, illetve komoly vacsorát.
#16 Semmi köz 1.nevemsenki 2018-04-27 19:29
Az ez alatti kommentem visszavonom tartalmát illetően. Harcosok étrendje szerint éltem az elmúlt hetekben, de tévedtem, ez nem a legjobb módszer és sokaknak kifejezetten problémás. Habár a cikk majdnemhogy felháborító, az Ori Hofmekler féle módszer valóban kockázatos lehet némelyek számára. DE a Szendi paleo se jobb, sőt, ami persze nincs lehurrogva. Ori módszere tartalmaz jó meglátásokat, érdekes, megoldásként alkalmazható, de végső soron nem éri meg használni jelenleg úgy gondolom. Újraelemeztem az étrendeket. Úgy érzem nagyon kevesen nyilatkozhatnak érdemben az étrendeket illetően. Rengetegen ipar által szponzoráltak vagy csodaétrendek megélhetési íróktól. Én úgy érzem, hogy olyan vagyok aki írhat érdemben is... nem tartozok semelyik branch-hez. Továbbá úgy érzem felelősséggel tartozom, hogy megírjam azoknak akik olvashatták az előző kommentem. Bár lehet senki nem fogja olvasni, nyoma van és javítanám.
Ori módszerének pozitív dolgai a következők:
- organikus ételekre ösztönöz
- sok problémás dolgot megemlít, amire figyelhetünk pl. xenoösztrogének műanyagok által
- összetett, eligazít részletesen
- maga a módszerrel valóban jól lehet fogyni és nem egészségtelenül, ha jól tartod be
- fejlődik a módszer pl. vegetáriánus fele halad és Ori mostanában a vegánság fele kacsingat talán?
- érdekes, történelmi dolgok szerepelnek benne
- a böjt valóban gyógyító, méregtelenítő, egészséges tud lenni hatalmas eszköz
komoly problémák az étrendjével:
- túl nagy mennyiségű kalóriát kell lenyomj az esti lakoma alkalmával és ez megterheli a gyomrod, tested, hormonrendszered.
Ez önmagában annyira káros, hogy a jótékony hatásokat is feledteti, amik azért vannak, mert a szervezet túlkompenzál az alulevés után. Nem feltétlen okoz gondot, ha már erre átszoktál.
Ha aznap tényleg sokat mozogtál, pl. magas férfiként kellene így 3000 kalória, hogy ne fogyj, mert nem akarsz már...tegyük fel vékony vagy...
és este 2000 kcal-t(2x annyi amennyit általában egy férfi megeszik ebédre) kell megenni egyszerre az nagyon sok lehet minden nap! Evés után kikészülhetsz. Szívritmus problémát okozhat, fulladást, pajzsmirigy túlműködést, pánikot.
Ha átszoktál nem okoz ilyen tünetet. De ez idő.
- Ez nagyon lelassíthatja majd az anyagcseréd amikor vissza akarsz szokni.
A hormonális eloszlásod is vissza kell majd alakuljon pl. inzulin rendszer, ami komoly dolog. Vagy egyszerűen maradsz ilyen kajaeloszlás arányban...
- Cukorbetegeknek, anyagcsere betegeknek nem feltétlen ajánlom, szívbetegeknek, pánikbetegeknek, pajzsmirigy problémával küszködőknek viszont egyáltalán nem... Terhes nőknek sem a legjobb... gyerekeknek sem feltétlen ez az ideális...
- Problémás ételeket is ajánl: hal-többnyire higany miatt+állati fehérje miatt problémás, tojás koleszterin+állati fehérje, receptekben olajban sütés->roncsolódott omega savak amik szívproblémát okozhatnak, kivont forrás emiatt túl gyorsan jut a vérbe a zsír+endotélium roncsoló lehet+olaj égés alatt szabadgyökök szabadulnak fel, tejtermék kazein+állati fehérje+magas gennyszám+gyulladásfokozó+IGF-1+magas inzulinhatás kiváltó alacsony GI ellenére...
- ha nem jársz utána nem tudod, hogy hogyan változik az étrendje
Pár dolgot nem említettem a pozitív és a negatív dolgokat illetően...nagy vonalakban érintem mindkettőt.
Összességébe nem éri meg, ahogy az összes csodaétrend sem éri meg, SE a konvencionális nyugati orvostudomány által ajánlott ételösszeállítások!... Ahogy a tojáskönyv se... a Szendi paleo sem... A tojás nem teljesen jó az egészségre nézve, a Paleo hús része kifejezetten káros, nem beszélve, hogy ketózisban tart végig és alig van szénhidrátod. Érbetegeknek nagyon nem ajánlom, se csontproblémával küszködőknek a paleo-t...
Ha nagyszerű étrendet akarsz a VEGÁN étrendet követed. Nem azt, ahol olajban/zsírban sütnek és sütiket vásárolnak, egészségtelen konyhasót öntik, nem ismerik a B-12-őt, jód szerepét, se az ételek arányát... hanem a Teljes növényi alapú étrendet, amiben figyelnek a zsírra és nem az oreo-t zabálják folyton. Odafigyelnek a B-12-re(metylcobalamin) a megfelelő mennyiségű jódra, ami nem túl sok, nem túl kevés(nagyon fontos), van elég egészséges zsírforrásuk(dió, len, chia, avokádó...). 60/20/20-tól 80/10/10 arány között csinálják nagyjából tápanyagilag és csak csipet jó minőségű természetes sót használnak ha használnak egyáltalán. Én magam is erre tértem vissza. Még a böjtöt is bele lehet építeni, de inkább KÚRASZERŰEN ajánlom. Nekem a vegán étrend elmúlasztott egészségügyi problémákat. A vegán étrend nem szélsőséges, mint ahogy régen hittem. Ez az ember alapvető étrendje, állítom. Ha jól van betartva akkor tökéletesen biztonságos minden embernek! Terhesnek, gyereknek, testépítőnek, öregnek egyaránt. Komoly sporteredményeket el lehet érni, erősemberünk is van vegán, de ha akarsz fogyhatsz is vele. A mell is nőhet. A szexre jó hatással van. Erre is láttunk példát sokat. Meggyógyít betegségekből. Én mindenkinek ajánlom. Michael Greger és orvostársai+egyéb forrásokon utána lehet nézni. A Mi a fene az az egészség dokumentumfilmet mindenkinek ajánlom. Tanulni kell, olvasni, utánajárni ha kezdő vagy. Elegendő zsírt kell fogyasztani egészséges forrásokból(diófélék, magvak, avokádó), de nem túl sokat és a fentiekre oda kell figyelni. Lehetőleg nagy étkezésekhez mindig legyen egészséges zsír a vitaminok és az epe miatt. A vas felszívódásában segít a citrom/ citrom leve, narancs, kiwi...minden amiben természetes c vitamin van. Pl. salátára csöpögtetve vagy narancs cikkel fogyasztva. Reggelire nagyon jó a jól megfőzött zabpehely gyümölcsökkel, fahéjjal, esetleg chia maggal/lenmaggal... Sok recept van, igazán finomak, sok sportoló alkalmazza a whole food vegánságot. Nem kell félni, ésszel kell csinálni és a legjobb. Mindenkinek jó kutatást és jó egészséget kívánok!
#15 Enni,vagy nem enni?Tóth Ferenc 2018-04-27 16:38
"Semmi köz 1.
A táplálkozás is olyan ,mint a foci, vagy a politika, mindenki ért hozzá. (főleg a tévedhetetlennek hitt orv-osok) Dr Joel Wallach ,a "halott orvosok nem hazudnak,című könyve." Az orvoslás négy alappillérje közül az első,az asztronómia,majd az alkímia. Nem véletlen! Ami az egyiknek jó,az nem biztos,hogy a másiknak is. Az embernek úgy kellene táplálkoznia,amilyen fizikai,szellemi tevékenységet folytat. Ma az embert egy nap alatt annyi információ éri,mint 50 éve, hat hét alatt. Ideértve a fizikai terhelést is. Ami akkor elég volt,az ma már nagyon kevés,hiszen húsz éve egy almában 400 mg C-vitamin volt,ma mindösszesen,4(!) mg. Ez csak az alma,és a többi? Az ember biológiai órája 3x8 órából áll. Déli 12-és este 8 ig a táplálék felvétel, este 8 és hajnali 4 között a felszívódás és emésztés történik. Hajnali 4-déli 12 között a méregtelenítés, kiválasztás. Gyümölcsöt,zöldséget,annak levét reggeli órákban,délig érdemes fogyasztani. A gyümölcsök félórán belül , (kivéve a banánt,az egy óra) a vékonybélbe jutva energiát adnak. De egy vegyes táplálék(hús,rizs,burgonya) elfogyasztása után legalább nyolc órának kell eltelnie ahhoz,hogy a gyümölcsöt lehessen enni. Bár a legrosszabb párosítás a hús,szénhidráttal. Míg a húshoz a gyomor sósavat termel,addig a szénhidráthoz lúg kell. Mivel az előbbi hosszabb időt tölt el az emésztőrendszerbe,így a mögötte haladó gyümölcs egyszerűen megrothad. Hús evés után három óra múlva érdemes szénhidrátot enni,ha muszáj(?). Húst zöldséggel,vagy salátával kellene enni. De az "ősi írások kiemelik,hogy SOHA ne egyetek délnél előbb. A következő étkezésetek akkor legyen,ha a nap már lenyugodott,de lehetőleg naponta egyszer egyetek." A mai napig közel a hatvanhoz, bő harminc év sporttal a hátam mögött, reggel gyümölcslével, 3 gramm C-vitaminnal kezdek, tizenegyfelé 25 gramm fehérje,két banán, egy körül vegyes ebéd,délután szintén valami vegyes,közte ha kell,mandula,vagy dió. Ezzel a beosztással és némi többlet fehérjével a súlyom 105 kg 185 cm magassággal és 4% ! testzsírral volt ötven évesen . Hogy mit mondanak az "írástudók a táplálkozásról,az egy dolog. Én magamon tapasztaltam ki az edzések mellett, évtizedek alatt, míg ők legfeljebb a fotelban olvasták az "okosságot.
#14 Semmi köz 1.nevemsenki 2018-04-24 19:18
Előre bocsátom, hogy aki így járatja le egy másik tanult ember munkáját egy fórumon, hogy habzik a szája, fröcsög, össze vissza hadovál semmi igazi érvvel- továbbá megjegyzem ezt dobja ki a keresőmotor második találatként nem érdemel egy cseppnyi tiszteletet sem!

Jó lenne, hogyha kicsit félretenné az összeesküvéseit a cikk írója és a társaság. Éljetek. Ha folyton csak okoltok mást és mutogattok, egyre bezártabbak lesztek míg végül élvezni se tudjátok a világot. A biztonságotok érdekében végül a kulcslyukat is betömitek. Ez nem jó. Teljesen mindegy, hogy magyar vagy zsidó vagy cigány vagy amerikai vagy akármi. A lényeg, hogy ember. A nemzeti tudat szép, de ne menjünk már el rasszistába. Ne legyünk már idióta orrunkig látó faj.

A könyv írója valóban hatalmas szaktekintély. Évek kutatómunkájával állítom sokadmagammal. A közelében sincs egyik táplálkozástudós sem a stresszt, cirkádiai ritmus-t, hormonális egyensúlyt illetően. Nem a levegőbe beszél. Mercola is elismeri nagyonis.
Ha felét utánaolvastál volna és kipróbáltad volna kisbarátom tudnád, hogy igaz amit ír és nem a leépítésedről szól. Olvastam a tojáskönyved, amit ajánlassz... Mondd mit értél el vele? Milyen betegséged múlt el? Mennyi tojást eszel? Hallottál-e allergiáról? Ettől még jó a könyv és megérte elolvasni... Nagyon régóta dietetikával foglalkozom. Sok végül nem érdemes módszert olvastam... Köztük a Szendi Paleo-t, ami kezdetben jól hangzott, a Ketot...a DASH-t...MIND...Atkins...Ornish... wholefood vegán (ez mondjuk még egészen jó lehet)...USDA ajánlás...Harvardi egyetem ajánlása...WHO... sorolhatnám reggelig... Mind mellélőnek. Érdekesek... Tanultam belőlük, kipróbáltuk többedmagammal. Fontos dolgot hagynak ki. Tudod mit? Nem mindegy, hogy mit kell egyél, hanem hogy mikor és mennyit. Nem napközben kell egyél nagyot, hanem este... Az idegrendszerről gondolom nem sok könyvet olvastál barátom... Tanulj, próbáld ki és rájössz. Arról se, hogy már nincs is étvágyad, mert reggel agyonvered a rendszered egy bőséges reggelivel... Ebédre is... Vacsorára is... Megy a mókuskerék... Unalom. Már nem is úgy eszed. Elfelejtettünk alulenni a civilizáció börtönében. Szerinted pár millió éve reggel kivette a hűtőből a kaját az ősöd? Persze pontban délben már ette a kaját... Ezt te sem gondolhatod komolyan... Évmilliók óta napközben aktívak vagyunk, kaját szerzünk, falatozunk csak, harcolunk, menekülünk és délután a pihenés alatt fogyasszuk el a nagyrészét a kajának. Ha ez logikusnak tűnik akkor megkérnélek ne terjeszd a ()ságot. Köszönöm. A könyv nagyszerű. A módszer zseniális és igaz. Nem koplalásról van szó. Alulevésről. Különbség. A szerző egy nagyszerű ember. Sajnálom, hogy ezt adja be a kereső másodikként. Szomorú dolog, hogy ezt a sz()t kell olvassam. Amúgy meg Jilly Dávid nevét tudod kritizálni? Gratulálok. Ez érv. Ori Hofmekler amúgy nem fogyaszt húst, csak kifogott halat, házi tojást, házi tejet, organikus túrót, organikus joghurtot, fehérje koncentrátumot tejből ami grass-fed, zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket jól megfőzve, gombákat, fermentált dolgokat, teljes gabonákat. A tápanyag kombinálás fontos része az étrendnek, ahogy a böjt is, ami méregtelenít, megőriz, erősít és gyógyít. Tanulj mielőtt a kígyó nyelvedet máson köszörülöd. Csak tanulni tudsz a szerzőtől. Ha nem tudsz valamit kérdezz, tanulj és utána állíts valamit. Ha engem megkérdezel el tudom mondani, hogy mindegyikben van jó, de ezt és ezt kifogásolom. Te erre nem vagy képes, mert fingod sincs az egészről és nem tisztelettel állsz egy témához hanem alaptalan vádaskodás az egész.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások