20240424
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 július 25, hétfő

Szöknek a méhek az USA-ból

Szerző: FH

Úgy tűnik, megállíthatatlan a méhcsaládok számának drasztikus csökkenése Amerikában. A legújabb elmélet szerint a szennyezett levegőben a méhek nem érzik a virágok illatát, és ezért nem is porozzák be azokat, ők maguk pedig vagy éhen pusztulnak vagy elvándorolnak.

Megvizsgálták méhcsaládok életben maradt egyedeit is, és többjüknél találtak vírusokat. Néhány szakértő szerint ez arra utalhat, hogy összeomlás fenyegeti az állatok immunrendszerét. Mások szerint a problémát a mezőgazdaságban terjedő géntechnológia is okozza.

Kutatók úgy becsülik, hogy az elmúlt néhány évben az Egyesült Államokban található méhkolóniák több mint negyede eltűnt. A New York Times című napilap tavaly úgy becsülte, hogy a méhek tömeges eltűnése több mint 14 milliárd dollár kárt okozott.

„A méheim gyűjtik a jövedelmemet, amiből a családomat és a munkatársaimat eltartom. Ez katasztrófa, ami történik” - mondta egy elkeseredett amerikai méhész. Több amerikai település, ahol a méhészkedésből éltek az emberek, lassan kihal. Másutt a beporzás elmaradása miatt egyre súlyosabbak a károk a mezőgazdaságban.

„Vége az uborkának, a többi terménynek is, nincs semmi, mert nincsenek méhek, nincs beporzás.” -nyilatkozta egy amerikai farmer a CBS-nek.

„Több kutatásra és pénzre van szükség, méghozzá most azonnal!” - mondta egy méhész a problémával foglalkozó amerikai kongresszusi meghallgatáson 2007-ben.

Egyébként európai kutatók tavaly figyeltek fel arra, hogy a súlyos következményekkel járó jelenség a kontinens néhány országában, igy Németországban is észlelhető már.

Állítólag Albert Einsteinnek mondta, hogy a méhek teljes kipusztulása előbb a növények, majd az állatok és végül - 4 éven belül - az emberiség eltűnését okozhatja bolygónkon. Sok kutató osztja ezt a véleményt.

(FH)

Forrás: lanchidradio.hu

Hozzászólás  

+1 #4 mi?vandál 2013-02-16 14:20
Kicsit utanaolvasva a temanak, a mocskossagarol jol ismert biotechnologiai ceg, a Monsanto fele genmodositott termenyek es vegyszerek felelossegeben lehet valami... miutan a Beeologics nevu meheket tanulmanyozo es vedo tarsasag kiadott errol egy kozlemenyt, nem sokkal kesobb a Monsanto egyszeruen felvasarolta oket. Ez lehetett a legegyszerubb modja az elhallgattatasuknak.
+1 #3 mi?vandál 2013-02-16 13:58
Minap olvastam egy forumon errol. Tobb okot is felhoznak, a monsanto GM novenyeitol kezdve a mobiltornyok frekvenciajan a rovarolo szerekig. Aki tud angolul annak tobb erdekes tennyel, infoval is szolgalhat a topic:
www.abovetopsecret.com/forum/thread926575/pg1

Mindenesetre 12 millio meh kipusztulasa eleg figyelemfelkelto kellene hogy legyen, de valamiert nem az. Ugy tunik, hogy akik tudjak mitol doglik a meh, nem akarjak elmondani a nyilvanossagnak.
#2 gyulayoyo 2012-05-10 12:29
A csípés fajta kérdése is. Normális körülmények közöt a méh nem csípi (szúrja) meg az embert. Van egy gyanum: ahogy a mobiltelitettség nő, úgy csökken a méhek száma és kedve. Úgy tudom a magasfeszültségű kábeleket sem szeretik. Ezt le kellene ellenőrizni. Nekem nincs sem anyagi, sem felszereltségi lehetőségem most erre.
+1 #1 anikogyorgyi 2011-11-26 08:43
Szerintem mindegyik komplexen, a méhek nem gmo-hoz szoktak, és rengeteg vegyszerhez sem, Kínában már kézzel poroznak, mert nincs méhecske, láttam a filmet a spektrumon, és nem csípnek, már simogattam méhecskét, miközben a gyümölcsfánkat porozta, nagyon szépek közelről, mikor tele van a lábukon lévő virágpor tartó, mivel sok hársfánk van, Istennek hála, volt már hogy nem szedtünk virágot teának, mikor előző évben az eső miatt éheztek, simán lehet megközelíteni őket, virágpor beszerzés közben, meg kéne már tanulni a Természettel együtt élni, a kizsákmányolása helyett !

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások