20240428
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2022 február 01, kedd

"Önkéntes" varjak gyűjtik be a cigi-csikkeket.

Szerző: ATV

Varjakat alkalmaz egy cég az eldobott cigarettacsikkek felszedegetésére egy svéd város közterein - számolt be róla a The Guardian online kiadása.

Varjak gyűjtik össze az utcán eldobott cigarettacsikkeket egy svéd városban

A vadon élő madarak egy kis ételt kapnak minden egyes csikkért, amelyet felcsippentenek és elhelyeznek egy erre a célra tervezett gépbe a Stockholmhoz közeli Södertäljében.

"A vad madarak önkéntes alapon vesznek részt a munkában" - magyarázta a módszert kitaláló Corvid Cleaning nevű startup alapítója, Christian Günther-Hanssen.

A Tartsuk Tisztán Svédországot alapítvány szerint évente több mint egymilliárd cigarettacsikket dobnak el a svéd utcákon, tereken, ami az összes köztéri szemét 62 százalékát jelenti. Södertälje 20 millió koronát (682 millió forint) költ évente a közterületek takarítására.

Günther-Hanssen becslései alapján madaras módszerükkel a költségek legalább 75 százalékát meg lehet takarítani.

Södertäljében egyelőre kísérleti projektet folytatnak, mielőtt a varjúönkénteseket ráengednék az egész városra.

"Könnyen tanulnak, és jó az esély arra, hogy egymástól is ellesik a munkát. Ugyanakkor kicsi a veszélye, hogy tévedésből lenyelik a csikket" 

- tette hozzá a cégvezető.

"Egy csikk felszedésének a költsége 80 őre, mások szerint akár két korona is lehet. Ha varjak csipegetik fel, akkor egyenként 20 őrére csökken a kiadás" - magyarázta Günther-Hanssen.

A város hulladékstratégiájáért felelős Tomas Thernström szerint a kísérletben rejlő lehetőségek a finanszírozáson múlnak.

"Érdekes lenne megnézni, más környezetben is működik-e a módszer. A varjaknak meg tudjuk tanítani, hogy szedjék össze a csikkeket, de az embereknek nem tudjuk megtanítani, hogy ne dobják el őket, ez is érdekes szempont" - mondta. 

Nézd meg videón a svéd  újságban ⇒ 

 

Forrás: ATV


Se hur kråkor ska städa bort fimpar från Södertäljes gator

Se bilder på hur det kan se ut när kråkorna samlar in fimpar och hör mer om pilotprojektet i Södertälje i klippet ovan. Foto: Corvid Cleaning/ Aida Arslanovic SVT

Se hur kråkor ska städa bort fimpar från Södertäljes gator
Uppdaterad 29 januari 2022Publicerad 28 januari 2022

För att få bukt med nedskräpningen av fimpar på Södertäljes gator planerar kommunen att använda en annorlunda metod. I ett pilotprojekt tillsammans med nystartade bolaget Corvid Cleaning planerar de att träna vilda kråkor att städa bort fimparna.

– Vi nappade på det här för att vi har ett aktivt arbete för att förebygga nedskräpning och såg att det här kan bidra till det, säger Tomas Thernström, avfallstrateg på Södertälje kommun.

Just nu tittar de på hur ett pilotprojekt kan komma att se ut, om det är farligt för fåglarna och var det går att placera matstationerna. Projektet kommer presenteras under nästa vecka på Science week.

Spela klippet ovan för att se hur kråkorna byter till sig mat mot insamlade fimpar.

 

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások