20240501
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2017 június 17, szombat

Ilyenek vagyunk ?

Szerző: v Kövér György

Az emberek beállítottságúk szerint nagyjából két kategóriába oszthatók: lírikusok és fizikusok, vagy is – humán és reál(műszaki) műveltségiekre. Az első kategóriát (a humánusokat) is ketté lehet osztani.

Az egyik(a lírikusok) – az altruisták(önzetlen, emberszeretők,emberbarátok). Ide sorolhatók a álmodozók, írók, költök, művészek. De ide sorolhatók a filozófusok, történészek, jogászok is.

Elsősorban őket foglalkoztatja az emberiség sorsa, ők szülik a teóriákat a különböző izmusokról, államok berendezéséről az életünk jobbá tételéről. Jellemző rájuk, hogy az előadásaik, írásaik általában hosszadalmasak, kitérnek apró magyarázkodásra, lényegtelen bizonygatásokra, de azért okosak és hatásosak.

A másik – az egocentrikusak (mindent elsősorban a saját érdekeik szerint ítélnek meg, ill. cselekednek). Ezek a politikusok, „csinovnyikok”, és az un honatyák többsége.

Itt az igazság kedvéért megjegyezendő, hogy ezek közt is akadnak becsületes, a közösséget szolgálni igyekvők.

A második kategóriát(a reál képzettségü) is ketté lehet osztani.

Az egyik – (a felsőbb) a Műszaki tudományok magasan képzett tudósai, feltalálók. Ők viszik előre a technika fejlődését, határozzák meg az előrehaladás irányát.

A másik – a technikusok, a mérnökök, közgazdászok, matematikusok. Ezek realizálják a tudósok, feltalálók elképzeléseit. Hasznosítják, fejlesztik és tökéletesítik az új berendezéseket. Ők állapítják meg az új találmányok reális hasznát, gyártási és hasznosítási értékét az új termékeknek. Ha úgy találják, hogy nem kifizető, vagy nehezen realizálható, bele se kezdenek a gyártás tervezésébe. Tudják, hogy mit miért, mikor és hogyan.

Tessék összehasonlítani egy humán és egy műszaki folyóiratot, de akár disszertációt. Amíg az első hosszadalmas magyarázatokkal, bizonyitgatásokkal van tele, (úgy szólván sok benne a „víz”) , a másikra jellemzőek a tömör pontos megfogalmazások. Vagyis csak a konkrét tárgyilagosság.

Summa – summarum:

A műszaki képzés egy jó értelemben vett pragmatikus* gondolkodásmódot tételez fel. Ha az államigazgatásban, a pártok, egyesületek, szervezetek felső vezetésében nagyobb arányban lennének képviseltetve a reál képzettségűek , talán működésük racionálisabb, sikeresebb lenne...

*PRAGMATIKUS – gyakorlati hasznosság, ennek elsőbbségét hirdető vezetési elv, mindenféle ideológiai vagy elvi megfontolással szemben .

v. ing. Kövér György.
Ungvár - Záhony

Hozzászólás  

#1 belgium/Andennenagy lajos 2017-06-21 17:05
egy kis anekdótát, hogy helyreigazítsam az értekezés irányelvét .
azt hiszem 1987-ben voltunk. Egy nagy családi összejövetelen (számunkra volt nagy csak) egyszer
valahogy elojött a Bos-Nagymaros hidro-eromu kérdése. Ezt eredetileg az osztrák területre (jóval feljebb a Dunán) tervezték, de az osztrák 'zöldek' ezt megakadályozták. Na ezért a már készülodoben lévo nagyválalatak, kihasználva azt, hogy Csehszlovákia és Mo-on még a természetvédelem nem elegendoen tényadó, hát
ezeknél fogadtatták el ...

persze már akkor is volt egy (foként a magyar oldalról !) ellenzék, de akkor még a kommunista (±) rendszerben ezeknek nem igen lehetett szavuk ...
na a kis társaságunkban (teljes meglepetésemre) volt egy építészmérnök is, aki épp azon dolgozott
(Nagymaros környékén). Az felháborodva azon, hogy valaki is ezen cuccban valami negatívot mondjon ... annyit magyarázkodott ott ,nekünk, hogy végül is csaknem mindenki az oldalára került.

elmesélte, hogy milyen kiválló, praktikus ... lesz. Nem csak a rengeteg áram, de sok más elonyt is
ott felsorolt ...

tényleg praktikus, pragmatikus ... a természettudományos, viszont valahogy a szakágánál messzebb nem lát ...

SzU-ban ilyen technokraták irányították az országot, ennek gazdaságát ...

szeretettel, L

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások