20240427
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 április 01, péntek

Kecskeruta / orvosi

Szerző: Kósáné K. Mária

Használható miden mirigy és hormon megbetegedés, vízhajtás, bélpanaszok, vesepanaszok, fejfájások, epilepszia, cukorbetegség, elhízás, máj és epebetegségek, növekedési problémák, ótvar esetén.

Galega officinalis (Leguminosae) Galegae herba, semen
 Egyéb ismert nevei: Eboldal, gálya, pestisölőfű, patikai gálga, galga, orvosi kecskeruta.
A Kecskeruta leveles, virágos szára és magja a gyógynövény.
A Kecskeruta a vérre, a velőre, a mirigyre van hatással.
Hatását az emésztőrendszeren, a húgyúti szerveken, a véren keresztül fejti ki.
Mirigyekre ható, vércukorszint csökkentő, vizelethajtó, izzasztó, tejkiválasztást fokozó hatással rendelkezik.

Használható miden mirigy és hormon megbetegedés, vízhajtás, bélpanaszok, vesepanaszok, fejfájások, epilepszia,epilepszia, elhízás, máj és epebetegségek, növekedési problémák, ótvar esetén.

Virágzó hajtását is tartalmazó teakeverék formájában, a belső elválasztású mirigyeket, hormonokat befolyásolja. A véren keresztül, hatása az egész szervezet minden mirigyrendszerére kihat. A mirigyrendszerhez tartozó, belsőelválasztású mirigyek a tobozmirigy (epifizis), agyfüggelék (hypofizis), pajzsmirigy, hasnyálmirigy, mellékvesék, petefészek vagy here, csecsemőmirigy. Közvetlen kapcsolatban vannak az endokrin mirigyek (belsőelválasztású mirigyek), a köztiagy (hypotalamus) befolyásoltságához tartozó egyéb mirigyekkel is. Így a gyomor-bél rendszer hormonjaival, enzimjeivel, a vese által termelt hormonokkal (pl. renin, eritropotein), a szív által termelt nátrium szabályzó hormonnal, és a központi idegrendszer által képzett idegi szabályzó (neuro- ) hormonok képzésével. A tobozmirigy, az agyfüggelék és a köztiagy hármasa befolyásolja és rendszerezi az egész szervezetben zajló összes mirigy- és hormonrendszer működését. Hormonképző, raktározó és elosztó, szabályzó funkciókat látnak el. Rendszerük, és bonyolult egymásra hatásuk ismerete a mi esetünkben most nem szükséges.

A gyógynövény hatóanyaga a vesén és a májon keresztül választódik ki, és kerül a véráramba, majd az agyi ereken keresztül a köztiagyat befolyásolja. A köztiagy (hipotalamusz) a tobozmirigyben raktározza hormonjait.

A belső elválasztású mirigyek gyógyítására alkalmas teakeverék a következő. Vegyünk egyenlő arányban Csipkebogyó termést, Kakukkfüvet, Szúrós gyöngyajkat (Leonuri herba, Leonurus cardiaca) (vagy Gyöngyvirág levelét ), Áfonya levelet (vörös vagy fekete), fehér Babhüvelyt, fehér Eperfa levelet, Kecskerutát. A teát hosszabb ideig kell inni, 2-12 hónapig, betegségtől, vagy elváltozástól függően, de lehet hogy évekig (pl. törpenövés). Nők és leányok vegyenek Fagyöngykúrákat, férfiak és fiúk, Kálmos-kúrákat. Minden mirigybetegségnél, ajánlott a cukortól való tartózkodás, főleg a fehér cukor mértéktelen fogyasztása, de a lekvárok is. Ízesítőnek használhatunk kicsi mézet. Napi 1-2 csésze tea fogyasztása javasolt. Egy csészére a keverékből 2 teáskanállal számítsunk. Este áztassuk be, reggel szűrjük le és a fele víz visszaadásával, egyszer főzzük fel, majd a kettőt öntsük össze. A Kálmost és a Fagyöngyöt külön készítsük el.

Epilepszia esetén is ajánlják fogyasztani, egyéb gyógynövényekkel teakeverékként. Régebben a népgyógyászat sűrűbben alkalmazta erre a célra.

Átmeneti hatással csökkenti a vércukrot. Az inzulint nem pótolja, de rendszeres használata, hatását kiegészíti. A cukorbaj gyógyulási folyamatát előmozdítja, mivel könnyíti a szénhidrátok kihasználását és fokozza a zsír anyagcseréjét, lebontását is. (Olvassuk el az Aranyvesszőnél leírtakat is.)

„Kemény zsírral” rendelkezőknek, nagyon jó fogyókúrás teaital, mozgásterápiával együtt alkalmazva.
Használható még szoptató anyák tejfokozására, és a tej tartalmasabbá, zsírosabbá tételére. Sovány asszonyok, ilyen célra ne használják
Gyenge izzasztó és vízhajtó hatással rendelkezik, és könnyíti a széklet ürítését is.

Külsőleg ótvar esetén lemosószerként alkalmazzák.

Állatgyógyászatban szintén tejfokozóként, és tejzsírosítóként adagolják szarvasmarhák részére.

Főleg a Kapha(hízásra hajlamos) és a Pitta(köpcös) gyógynövénye, de mirigyhatása miatt a Vatának(sovány) is ajánlott. Magas Vata (túlsúlya) esetén csak teakeverékekben alkalmazható, egyéb hevítő gyógynövényekkel együtt.

A Kecskeruta nem erős hatású szer. Gyermekek esetén is alkalmazható. A teakeverékből ilyenkor vegyük ki, az Áfonya levelet, és a szúrós Gyöngyajkat, de tehetünk hozzá Aranyvesszőt, Csalánt.

Tea: magában 1 teáskanál gyógynövényt számítunk, 2,5 dl forró vízre. A teát leöntjük, lefedjük, majd 1-2 perc állás után, kevés vajjal, vagy mézzel, esetleg csepp tejjel fogyasztjuk.

Csecsemőknek az egy csésze megfőzött teából, 3 alkalommal, egy evőkanállal adunk élelmébe, vagy teájába. Kisgyermekeknél, 2-6 éves kor között, egy negyed teáskanálnyi mennyiséget vegyünk a gyógynövényből 2 dl vízre. 6 év, vagy 40 kg elérése felett már fél teáskanállal vehetünk magából a gyógynövényből, 1,5 dl vízre. 50 kg fölött a gyermekek esetén is egy teáskanál alkalmazható.

 

Hozzászólás  

#6 Rózsahegy, Jastrabina lekárska 447/II.Magdis Irónka 2015-02-02 00:02
Egyszer a kecskeruta teát a vércukorszint miatt kipróbálom.
#5 egy gyógynövényKósáné K. Mária 2015-02-01 14:22
Tisztelt Vendég és kuti jozsef!

Igen, egy, azaz egy darab gyógynövény a fent felsorolt keverékből, mégpedig a Gyöngyvirág +, vagyis "egykeresztes" = "erős hatású" szerként van a gyógynövények között. Talán a Gyöngyvirág gyökér tényleg nem ebbe a keverékbe való, mert főleg tüsszentőport állítottak elő belőle régen, igaz ugyan, hogy szintén szívre hatás végett, és hogy főleg a régebbi időben a gyökérből állította elő a gyógyipar magát a gyógyszert. A Gyöngyvirág felső levélzetében található sok hatóanyag melyek közül, igen, vannak karcinogének is, meg persze rák ellenesek is. A növények ezeket saját védelmük miatt raktározza az egész testében, ugyanis igen, a növények is rákosodhatnak, vagy aki őket bántja azokat fertőzni akarják.
A gyógynövényajánlásaimat úgy szoktam megírni, hogy amennyiben nem lenne a környezetünkben már sem orvos, sem gyógyszer, akkor se hallhasson bele ebbe az ajánlatba senki. A fenti keverék összetétele és ezáltal hányadok szerinti eloszlási mennyisége, valamint még ennek a keverékből főzött többszöri teának, a gyöngyvirág hatóanyagára vonatkozó része egy teára esve, még napi 3x-os teafogyasztás esetén sem ütné meg a mérgezési szint 1/10-ét sem.
A gyöngyvirág maga tényleg a mérgező növények közé van sorolva, de azért meg a gyermekek előszeretettel eszik meg annak piros gyümölcskéit, ami viszont tényleg már kis mértékben is erős májkárosító és halálos lehet. Ha ilyen előfordulna azonnal Máriatövismagból kivont injekciót kell kapniuk.
A Gyöngyvirág levele nem mérgezőbb, mint bármi más hatóanyaggal rendelkező szívre ható gyógynövény, ha megfelelő mennyiségben alkalmazzuk. Viszont a helyettesíthetőség szempontjából a Gyöngyvirág ártalmatlanabb, mint a Gyűszűvirág, vagy az őszi Kikerics használata szívbajra.

Kedves Zoli, szeretnélek megkérni, hogy az "és gyökerét" részt a zárójel előtt legyél szíves törölni.

Köszönettel és tisztelettel minden hozzászólót köszöntve: Kné K. Mária
#4 7056 szedres hidjapusztakuti józsef 2015-01-25 11:23
A gyöngy virágtól csak meghalni lehet nem pedig gyógyulni. Nem javaslom.
+1 #3 Kedves vendéghevi 2013-07-31 16:58
A vendégnek mindig igaza van. Kivéve azt az esetet, amikor nincs igaza.

Kedeves Vendég! A gyógynövények között nincsen olyan amelyiknek a normális adagja mérgező lenne. És olyan sem amelyiknek a normális adagja nagyon erős hatású volna.
A mérgező növények teljesen más kategória. Azonban a kecskeruta, nem mérgező hanem gyógynövény mely mindenki egészségét szolgálja.
+1 #2 némely gyógynövény?Zoli 2013-07-31 16:53
Kedves vendég!

Lennél szives pontosítani a "némely" helyett melyek a mérgezô illetve rákkeltö hatású növények?
Azután azt is melyek az egyetemi növényekkel foglalkozó tanszék információi s mi a baj velük?

Szeretettel: >Zoli
#1 MagyarországVendég 2013-07-31 16:02
A leírásban található némely gyógynövény hatása nagyon erős, esetenként mérgező, illetve rákkeltő lehet. Ezek egyetemi növényekkel foglalkozó tanszék információi, érdemes megfontolni!

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások