20240501
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2023 január 20, péntek

A tücsök és az EU - mese helyett valóság

Szerző:

Gyorsított ütemben épülnek be a hétköznapi emberek életébe a világunk önjelölt, senki által nem választott urainak szándékai. 2023. január 24-t követően érdemes lesz jobban odafigyelni arra, mit is etetnek velünk valójában.

Több helyen is olvashattunk - no, persze, nem a hivatásos propagandaipar oldalain - hogy a Bizottság (Európa önjelölt vezetői) 2023. január 3-i Végrehajtási Rendelete értelmében az Európai Unióban - tehát a Magyarország Zrt. területén is - engedélyezik a tücsökpor élelmiszerként történő forgalomba hozatalát.

Vannak ugyan hírek egyéb ínycsiklandó, lisztkukac alapú és más, gyorsan megtermelhető fehérje-forrásokról, de most maradjunk a tücsöknél. Az "Unió" hivatalos lapján olvasható végrehajtási rendelet - amelyet ide kattintva lehet elolvasni immáron magyar nyelven is - arról rendelkezik, hogy az (idézem) "általános népességnek" szánt port sokféle élelmiszerhez keverhetik hozzá. Milyen élelmiszerekben számíthatunk - a rendelet szerint - tücsök adalékra?

  • sokmagvas kenyérben és zsemlefélékben,
  • sós kekszekben (kréker) és sós pálcikákban,
  • müzliszeletekben,
  • sütött termékekhez használt száraz előkeverékekben,
  • kekszekben,
  • töltött és nem töltött tésztaalapú termékekben,
  • szószokban,
  • feldolgozott burgonyatermékekben,
  • hüvelyesekből készített és zöldségalapú ételekben,
  • pizzákban, tésztaalapú termékekben,
  • savóporban,
  • húshelyettesítőkben,
  • levesekben és leveskoncentrátumokban vagy -porokban,
  • kukoricaliszt-alapú snackekben,
  • sörszerű italokban,
  • csokoládétartalmú édességekben,
  • diófélékben és olajos magvakban,
  • chipsektől eltérő snackekben, valamint
  • előkészített húsokban

 A listát elnézve, tavaszra várhatóan valamennyien túl leszünk az első tücsök-fogyastási élményünkön, akár tudunk róla, akár nem. Akár szeretnénk, akár nem.

Szeretném megfogalmazni ezzel kapcsolatban a meglátásaimat.

1. A világ túlnépesedéséről terjesztett mesketét nagyon sokan elhiszik, én nem hiszem el. Tudom, hogy csak mese. Hasonlóan a pandémia meséhez, vagy a széndioxid meséhez, van ugyan némi alapja, de csak mese. A bolygó simán el tud tartani akár 30 milliárd embert is kényelmesen, csak hogy nem a mostani, talajt és környezetet kizsákmányoló, kiszopolyozó kapitalista szemlélettel. A városokban valóban túlnépesedés van, de ezek csak a bolygó felületének 0.0001%-át jelentik. Azt gondolom tehát, a tücsök etetés nem szép dolog, és még csak nem is indokolt

2. Ha lenne egy választott testület (persze, a választás is csak egy vicc, de talán érted, hogy mire gondolok) akkor talán jobban elfogadnám az efféle "végrehajtási rendeletet", mint olyan emberektől, akikről csak a nagyon félrevezetett emberek nem tudják, hogy senki nem választotta meg őket, és mi a céljuk az emberiséggel. A dúsgazdag, emberi életet és értékeket semmibe vevő milliárdosoktól és politikus szolgáiktól egy ilyen döntés számomra nem elfogadható. Gondolkoztál már azon, hogy miért is kell nekünk az EU, amelynek nem-választott vezetői ilyen, és hasonló döntéseket hoznak?

3. Tegyük fel, hogy a tücsökpor egészséges, és a milliárdosok valójában jót akarnak nekünk. Miért is ne akarnának jót nekünk, nem igaz? Van azonban a rendelet 14. pontjában egy olyan kitétel, hogy "az előállítási eljárás részletes leírásával, a felépítésben részt vevő anyagok elemzésének eredményeivel, a szennyező anyagokra vonatkozó analitikai adatokkal, a stabilitási vizsgálatok eredményeivel, a mikrobiológiai paraméterekre vonatkozó analitikai adatokkal, valamint a fehérjeemészthetőségi vizsgálatok eredményeivel kapcsolatos tudományos tanulmányokat és adatokat az (EU) 2015/ 2283 rendelet 27. cikkének (1) bekezdésével összhangban védettnek kell minősíteni" ?? Védett, azaz nem megismerhető, azaz titkos.

Miért nincs jogunk megtudni azt, hogy milyen a fehérje emészthetősége, vagy hogy mennyi szennyező anyagot, nehézfémet tartalmaz? Kerestem a Cricket One nevű gyártó cég honlapján az erre vonatkozó adatokat, de nem találtam. Minőségbiztosítási tanúsítványaik között kizárólag az FSSC22000 és az EFSA (Uniós Élelmiszerbiztonsági Hivatal) szerepel. Aki már engeélyeztetett bármilyen élelmiszer készítményt az EU-ban (én igen) az tudja, hogy mennyiféle és milyen szigorú követelményeknek kell megfelelni, hányféle igazolást kell feltölteni.

Miért kell nekünk vakon elhinni, hogy a január 24-étől az élelmiszereinkbe kevert (vagy keverhető) tücsökpor valóban egészséges, és nem tartalmaz mondjuk káros adalék anyagokat? A gyártónak ilyen tanusítványa nincs, mert az FSSC 22000 erre nem terjed ki. 

Hamarosan jönnek a rovarokból, lisztkukac lárvákból készült tápláló fehérje készítmények, vagy már itt is vannak. Az emberi emésztőrendszer biztosan nem ezekre van beállítva, ezt mindenféle kutatás nélkül ki merem jelenteni. Akkor viszont, miért nem ismerhetők meg pl. az emészthetőségére vonatkozó adatok, miért vannak ezek letitkosítva? (Bocsánat: "védetté minősítve" mielőtt valaki beleköt.) 

Szerintem, a táplálkozás ilyen mértékű átalalkítása, aminek az EU Bizottság most tette le az alapkövét, sokkal nagyobb odafigyelést és több kutatási tapasztalatot igényelne. Nekem az édeskevés, hogy celebek és színészek reklámozzák a rovarevés előnyeit. Reklámoznak azok jó pénzért mindent. Szeretnék látni olyan kutatási eredményeket, amelyek bizonyítják, hogy mondjuk három év rovartáplálkozást követően, a fogyasztókban nem növekedett meg a gyomor- vagy a vastagbél rák betegségek aránya. És, ha lehet, ezeket a vizsgálotakat ne Bill Gates cégei végezzék (ide értem az általa pénzelt WHO-t is) hanem valóban független kutató intézetek. Már, ha még léteznek független kutató intézetek.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások