20240901
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2024 augusztus 24, szombat

Koppány somogyi vezér és Vazul

Szerző: Eördögh Árpád

A címben foglalt szókapcsolatból csak egyetlen szó igaz, a vezér! A másik három nem. Nézzük meg, hogy miért!

 Vazul megvakitasa

Elsőként azért, mert a Koppány nem személynév, hanem méltóságnév, és a Vazul sem személynév. A koppány a kapitányból torzult el írásban a bizánci eredetű, hasonló jelentésű katapán miatt, szóban koppánnyá, a nép ajkán pedig kupává. Annak ugyanis volt értelme magyarul is. Koppánymonostorról tudható, hogy a Katapán/Koppány nemzetség alapítása. A Kupavárhegy, ahol a hagyomány szerint Koppányt eltemették, a Kupa névváltozatot őrzi.

Pedig volt annak a vezérnek becsületes neve is. Születési nevén Szárnak hívták, és a keresztségben a László nevet kapta. Ő volt Szár László! Apja, Géza fejedelem öccse, Tar volt, aki a keresztségben a Mihály nevet kapta, és aki a dux, azaz uralkodó herceg posztot töltötte be bátyja, Géza király mellett. Géza ugyanis király volt a nyugati évkönyvek szerint is, csak Hartvik püspök Szent István legendája fokozta le fejedelemmé, hogy Istvánt tehessék meg a magyarok első királyának. Mihály ragadványneve a Zerind volt, mert ő volt a Szerémség ura. Ezért Tar Zerind néven is ismerjük.

A Koppány névhez a somogyi dukátust szokták a történészek társítani, noha ilyen dukátus soha nem volt. Egyszerűen a latin átírásban Symignek írt Sümeg jelentésű szót tévesztették össze a Simignek írt Somogy szóval. Az uralkodó herceg fővezére, a kapitány ugyanis Sümegen székelt. Tehát a cím így helyes: Szár László kapitány, a sümegi vezér.

Maradt még itt két elvarratlan szál. Az egyik: Ki volt akkor Vazul? A helyzet az, hogy a vazul sem személynév, hanem eltorzult méltóságnév. A Bizáncot adóztató, és hagyományosan ott is keresztelkedő magyar uralkodó hercegek ugyanis Bizáncban címzetes uralkodók voltak. Az írásban görögösen Baszileosz, ahol a B-t V-nek kell ejteni, tehát Vaszileosz, röviden vaszil, latin írásban pedig vazul. Később pedig, amikor már magyarítva személynévvé vált, Vászoly. Tehát az akkori Vazul azonos Tar Zerind Mihállyal, Géza fejedelem öccsével, mert ő volt akkor az uralkodó herceg, a Bizáncot adóztató dux. Az ő fia és egyben az ország hadainak fővezére volt Szár László kapitány, azaz Koppány vagy Kupa vezér.

Ebből is látható, hogy milyen könnyű volt a hamisítóknak pusztán néhány szó írásának megváltoztatásával olyan kavarodást okozni még a magyar királyi dinasztiában is, hogy évszázadokba telt, mire ki lehetett bogozni az ezek miatt keletkezett ellentmondásokat. Ez az írás előnye a szóval szemben! Mindegy, hogy mi volt az igazság a múltban, mert úgyis az lesz az igazság, ami írásban fennmarad. A hamisító pápák és a katolikus egyház ezt használta ki. Ezzel lettek naggyá, nem a hittel, amit terjesztettek.

A másik elvarratlan szál Géza testvérének, Mihálynak a sorsa. Őróla semmit sem lehet tudni azon kívül, amit Vazulként és Tar Zerindként a krónikáink róla írtak. Géza király mellett ő volt a dux, írják a keresztelkedésükről szóló nyugati feljegyzések. Tetteiről azonban semmit nem tudunk. Nyom nélkül tűnik el a magyar krónikákból. És ennek jó oka van. Nem Magyaroszágon folytatódik ugyanis az ő története, hanem az akkor alakuló Lengyel királyságban, amit Miska néven (lengyelben Mieszko) ő alapít meg. A dux tisztség és vele a vazul bizánci tisztségnév is átszáll a fiára, Szár Lászlóra. Az ő megvakításáról szólnak majd a krónikák Vazul néven.

+ RÖVIDEN A WIKIPEDIA oldalról még egy info: Bakay Kornél régész Tar Zerindet Géza fejedelem öccsével, Taksony fia Mihállyal, annak fiát, Koppány vezért pedig Szár Lászlóval azonosítja, arra alapozva, hogy ők is megkeresztelkedtek, még ha csak színleg is:

„Mihály azonos Tar-Szörénddel, tehát a pogány neve Tar-Szörénd volt. Tehát a két testvér; Gyevicsa (Géza) és Tar-Szörénd. A keresztségben az egyik a Stephanos (= a Megkoszorúzott), a másik a Mihály nevet kapta. Ha ez a feltevésem helyes, akkor még kiélezettebb a történelmi dráma, mert Tar-Szörénd fia Koppány, Géza fia Vajk. A keresztségben Vajk ugyancsak a Stephanos nevet kapta”. Tar Zerindnek és Koppánynak azonban nem ismerjük a keresztény nevét, Mihálynak és Szár Lászlónak pedig a pogány nevét, s ezeket a hiányokat ez a feltételezés kitölti.

Vazul -> Vászoly. Tehát az akkori Vazul azonos Tar Zerind Mihállyal, Géza fejedelem öccsével, mert ő volt akkor az uralkodó herceg, a Bizáncot adóztató dux. Az ő fia és egyben az ország hadainak fővezére volt Szár László kapitány, azaz Koppány vagy Kupa vezér.


FORRÁS: https://magyar-tudatossag.blog.hu/2024/08/19/ki_volt_koppany_es_edesapja

Az eredeti forrás cikk linkje: https://www.facebook.com/groups/742515437842844/permalink/743147797779608/

További forrás cikkek

Szár László : https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A1r_L%C3%A1szl%C3%B3

Tar Zerind : https://hu.wikipedia.org/wiki/Tar_Zerind

Vazul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Vazul

Mieszko https://hu.wikipedia.org/wiki/I._Mieszko_lengyel_fejedelem

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások

Honlap ajánló