20240226
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2014 november 22, szombat

Sózzunk, de hogyan?

Szerző: Weixl-Várhegyi László

Valamikor háborúk folytak a sóútvonalak, a sólelőhelyek megszerzéséért. Már Hippokratész óta tudjuk, hogy a vérünk sótartalma, a magzatvíz sótartalma, valamint az ősóceánok sótartalma évmilliók óta ugyanolyan arányú, s ez genetikailag azóta sem változott meg. Életünk tehát a sótól függ!

Várhegyi LászlóAz üzletekben, a patikákban sokféle sót árusítanak, de ha az nem étkezési, azaz konyhasó, akkor jelzőként mindig hozzáteszik, hogy milyen sókról van szó. Például kálium-ferro-cianid, azaz sárgavérlúg-só (ami veszélyes méreg, de sajnos ezt a bolti sókban csomósodásgátló szerként használják!), pétisó (műtrágya), kálium-klorid, kálisó (sajnos ebből is túl sokat tartalmaznak a bolti sók), vagy más fémsók (réz-sók, cink-sók, alumínium-sók stb.). Egyedül a nátrium-kloridot (NaCl) nevezik konyhasónak vagy étkezési sónak – vagy csak tisztán, egy szóval kifejezve, sónak! Ha tehát sima sóról beszélünk, akkor az mindig étkezési, vagy konyhasót jelent, azaz egyszerűen csak sóról van szó. Annyira gyakori a só szóhasználat, hogy 100 megkérdezett emberből mindenki tudta, hogy a só az konyhasó, vagyis étkezési só, de kb. 60-an nem tudták, hogy a só nem más, mint NaCl, azaz nátrium-klorid.

A nátrium és a kálium egyensúlya

Ha valaki meghal, elhamvasztják és megvizsgálják a szervezetében a nátrium és kálium tartalmat, akkor kiderül, hogy mindkét fémből ugyanannyit tartalmaz a szervezetünk, azaz arányuk 1:1 arányú. Ezen vizsgálatok miatt az utóbbi időben olyan téves nézetek látnak napvilágot az egészségügyben, amelyeket sajnos sok orvos is elfogad, hogy étkezéseknél is tartani kell ezt az arányt. Nem veszik figyelembe, hogy más egy élettelen test, amelyben már nem zajlanak élettani folyamatok, azaz nincs élet, és más egy élő test, amelyben keringés és anyacsere folyamatok zajlanak.

Nem véletlen, hogy egy fiziológiás oldatban vagy egy infúzióban, amelyet élő szervezetekbe juttatnak az érrendszeren keresztül, közvetlenül a véráramba, 30-szor több nátriumot juttatnak be, mint káliumot! Erre a 30:1 arányra azért van szükség, mert a kálium legnagyobb része a sejteken belül van a testünkben, míg a nátrium nagy része a sejteken kívül. Az élet lényege pedig az, hogy a sejthártyánál meglegyen a megfelelő arányú ozmotikus egyensúly a sejten kívüli nátrium és a sejten belüli kálium között. Ha ez az egyensúly valami miatt felborul, és a nátriumvesztés miatt kálium túlsúly keletkezik, akkor akármilyen erős és fiatal valaki, meg fog állni a szíve! Az izzadással, a széklettel, a vizelettel, a légzéssel sok nátriumot és kevés káliumot ürít ki a szervezetünk, de a bőrünk kipárolgásával is nagy a szervezet nátriumvesztése, azaz borul a 30:1-hez arány.Edzés előtt fogyasszunk sót!

Veszélyes sóhiány

A sóhiány gyakori tünet. Megerőltető edzés után sokan esünk abba a csapdába, hogy akár egy liter hideg vizet is megiszunk egyszerre, hogy a szomjunkat oltsuk. Nagymértékű izzadás után az elektrolitszegény víz bevitele azonban a vér felhígulásához vezet, ami súlyos esetben kómát vagy halált is okozhat. A só- és folyadékháztartás szabályozása a szervezetben kiemelt jelentőségű az alapvető szervfunkciók ellátásában. Ezért a só-, vízháztartást érintő jelentős eltéréseknek súlyos következményei vannak. Ezért halnak meg az edzés vagy verseny közben sportolók (Zavadszky, Kolonics, Fehér Miklós stb).

Intenzív mozgás során – főleg meleg időben – izzadással a szervezet nagy mennyiségű folyadékot, és arányaiban még nagyobb mennyiségű sót, például nátriumot veszít. Erőteljes mozgással az izzadság mennyisége elérheti a két litert óránként akár 8 grammos nátriumveszteséggel (a napi ajánlott nátriumbevitel átlagos életfeltételek mellett 12 gramm egy felnőtt embernek, amit körülbelül 20 gramm konyhasó tartalmaz).

Vízmérgezés során a vér csökkent nátriumtartalma miatt a szervezetben számos sejt károsodik. A nátrium olyan ion a szervezetben, amely nagyrészt a sejten kívüli térben található (mint például a vér), és fontos szerepe van a víz érpályában tartásában. Csökkent nátriumszint mellett így több víz tud a sejtekbe jutni, amitől azok megduzzadnak (ödémásak lesznek), és ez hosszabb távon a szervek károsodásához vezet. Hogy melyik szervben milyen mértékű a duzzanat, azt az adott szerv felépítése határozza meg. A korai és súlyos tünetekért leginkább az agyszövet duzzanata a felelős, mert a zárt koponyában az agy csak korlátozott mértékben tud tágulni, és hatalmasra növelheti a koponyán belüli nyomást, ami halálhoz vezethet.

Intenzív mozgás előtt fogyasszunk sót!

A vízmérgezés tüneteit gyakran összekeverik a sportolók a kiszáradásának jeleivel – ilyenkor még több víz elfogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket, amelyek a következők: hányinger, ingerlékenység, nyugtalanság, izomgörcsök, megváltozott viselkedés., súlyos esetben epileptiform (epilepsziához hasonló) görcsök, eszméletlenség, kóma, végül halál.

Nem lehet pontosan meghatározni, hogy mennyi víz okozhat vízmérgezést, mert az a szervezet adott állapotától és a megterhelés körülményeitől is függ. Fontos mindenkinek megismernie a folyadékszükségletét, amit rendszeres mozgást végzőknél az edzés utáni közérzet is jelez. Kevés izzadással járó vagy rövid ideig tartó edzésnél vízmérgezéssel nem kell számolnunk.

Fogyasszunk ásványi só és tiszta só tartalmú italokat az intenzív, hosszú ideig tartó edzés során. (Kapható szaunázáshoz ajánlott sókészítmény is a szaküzletekben.) Ilyen italokat magunknak is készíthetünk (például gyümölcslé+víz+só összekeverésével). Ezen kívül edzés előtt fogyaszthatunk erősebben sózott ételeket. (A versenylovaknak versenyek előtt plusz sót adnak, hogy jobban szerepeljenek.) Jómagam, mint veterán atléta szintén sok tiszta sót viszek be az italaimmal és ételeimmel a szervezetembe a versenyeim előtt, s ezért mindig jól szerepelek, azaz nagyokat dobok a kalapáccsal, a diszkosszal és egyéb súlyokkal. Mérnökként is volt alkalmam megtapasztalni, hogy a melegüzemi dolgozóknak védőitalként milyen sós szódavizet biztosítottak.

Az előzőekben említett tünetek észlelésekor nagy elektrolit tartalmú italt kell fogyasztani, ami akár sós víz is lehet. Sós ételek fogyasztása is ajánlott, ha valakinek nincs kedve vagy módja ilyeneket inni. Súlyos esetben orvosi segítséget kell kérni, amikor is vénás sópótlás (Ringer oldat, vagyis infúziós sóoldat) révén tudják – szerencsés esetben – rendezni az állapotot.

A sóhiánytól megbetegszünk

A só tehát végigkíséri életünket a születéstől a halálig. A só nemcsak az ember, hanem minden emlős, de mondhatjuk azt is, hogy minden élőlény számára létfontosságú, ugyanúgy, mint a víz. Az élet lényege a tiszta víz (desztillált víz), a só és a kálium, mert ezek szabályozzák együttesen a szervezet vízháztartását. Ha ezek aránya nem megfelelő, akkor megbetegszünk, betegek leszünk, pl. asztmások, allergiások, candidások, rákosok, autoimmun betegek stb.

A tiszta víz a szervezetben szállító szerepet betöltve távolítja el a sejtek anyagcsere folyamatainál keletkező bomlástermékeket. A sejten belüli vízháztartásért a kálium a felelős. A káliumnak alacsony a kiürülési rátája (2%). A növényvilágban a gyümölcsök húsának a keménysége a kálium által megkötött vízmennyiségtől függ. A napi ételeink a műtrágyázás miatt túl sok káliumot tartalmaznak, de ha bioételeket fogyasztunk, akkor azoknak is magas lehet a kálium tartalma, főleg, ha azok gabonafélék, hüvelyesek vagy paradicsomfélék stb., viszont sót alig-alig tartalmaznak. Ezért, valamint a szervezetből nagyobb kiürülési rátával (65%) bíró nátrium miatt kell a sót mindennap pótolni a szervezetben. A sóhiány közel 100 betegséget idéz elő közvetlenül – de közvetve ennél jóval többet!A paradicsomot együk sóval

Sózzunk, se nem kell plusz kálium!

A só vizet von el a sejtekből, mert így biztosítja a sejten kívüli vízháztartást. Alapjában véve tehát a szervezetünkben kétféle sós víz, azaz „tenger" van, az egyik a sejteken belül, a másik pedig a sejteken kívül. Egészségünk e két „tenger" egyensúlyától függ! Ezt tudjuk biztosítani elegendő tiszta víz bevitelével, amely lehet desztillált víz, tisztított esővíz vagy a fordított (reverz) ozmózisos eljárással szűrt és tisztított víz. A káliumot a zöldségek és gyümölcsök bevitelével bőven biztosítani tudjuk, nincs tehát szükség plusz kálium bevitelére, s főleg nem káliumsó formájában. A szervetlen kálium ugyanis a nagy, megadózisával (ilyenek a káliummal dúsított étkezési sók!) akár szívmegállást is előidézhet. Az USA-ban még van halálbüntetés, de már nem villamosszékkel hajtják végre, hanem 4 gramm kálium intravénás befecskendezésével, ami azonnali szívmegállást idéz elő. Ennél kisebb káliumdózissal állítják meg a szívet a szívműtéteknél...

A növényekben lévő szerves kálium lassabban szívódik fel, főleg akkor, ha már a szervezetbe való bevitelkor megsózzuk egy kicsit, hogy kiegyensúlyozzuk a sóval a káliumtúlsúlyt. Nem véletlen, hogy a nagyapám annak idején úgy ette a magas kálium tartalmú paradicsomot, hogy minden falatot belemártott a sóba! A só, azaz a nátrium-klorid a szervezetből való magasabb kiürülési rátája miatt bátrabban használható a magas kálium tartalmú ételek fogyasztásánál. Jó példa erre a magas kálium tatalmú szója fogyasztása. Európában és az USA-ban egyre több szóját fogyasztanak és emiatt több esetben is hirtelen szívmegállások, vagy azt megelőző szív- és érrendszeri betegségek következtek be, azért, mert elhiszik azt a hivatalosan terjesztett lakossággyérítő szlogent, hogy a sok só megbetegít. Ázsiában, főleg Japánban szóját esznek szójával, és mégsem fordulnak elő olyan betegségek, mint az európaiaknál vagy az amerikaiaknál, ráadásul náluk a legmagasabb az átlagéletkor is. Mi ennek a titka? Hát az, hogy a szóját nagyon sósan eszik! Nem úgy sóznak, hogy a sót közvetlenül szórják rá a szójás ételeikre, hanem sós szószokat, sós önteteket készítenek, és azzal kompenzálják a szója és egyéb magas kálium tatalmú ételek kálium-nátrium, azaz sóegyensúlyát.

A só tehát ősi orvosság is, amelyet táplálékkal, a táplálék megsózásával viszünk be. Ha például nem iszunk elegendő tiszta vizet, akkor szervezetünkben vízhiány keletkezik. Ebben a helyzetben a szervezetünk a sejteken kívüli vízháztartásból („tengerből") veszi el a szükséges vizet a vízhiányos sejtek életben tartásához. Ezért kell mindig tiszta vizet inni, mert vízhiányos esetben, végszükség esetén a szervezet a sejten kívüli vízből képes vizet préselni az életfontosságú sejtekbe, azaz vízhiány esetén rosszullét, ájulás, vagy akár halál is bekövetkezhet. Nem véletlen tehát, hogy elsősegélyként a megfelelő arányú sós desztillált vizet adják be intravénásan.

A szervezet óvintézkedése: ödéma

Az úgynevezett extracelluláris (sejteken kívüli) víz mennyiségét a szervezetünk egy óvintézkedéssel tartja meg: A vesének parancsot ad a só visszatartására, s ezzel a sejteken kívüli vizet megköti. Tehát a vizenyő (ödéma) kialakulásáért a vízhiány a felelős. Ha tehát az intracelluláris (sejteken belüli) víz mennyiségét krónikusan az extracelluláris vízből kell a szervezetnek pótolni, akkor ezzel együtt növelni kell az annak bepréseléshez szükséges nyomást is. Ez a nyomásnövekedés jelentkezik a hipertónia, azaz magas vérnyomás formájában. A felgyülemlett víz először kisebb-nagyobb ödémásodásokat, majd tüdőödémát fog okozni! A terápia az ilyen betegségeknél a vízhiány megszüntetése tiszta víz bevitelével. Ha nem tiszta vizet viszünk be a vízhiány megszüntetésére, akkor az adott víz a benne lévő szennyeződések miatt egyéb betegségeket is előidézhet. Nem véletlen tehát, hogy az infúzióknál desztillált vizet használnak a közvetlen véráramba való juttatásra. Ne higgyük el tehát azt sem, hogy a desztillált víz mérgező a szájon át való bevitelkor, mert akkor a véráramba való bejuttatással minden infúzió halált okozna!

A víz szervezetbe való juttatását (megivását) nem túlterhelés szerűen (kivétel a súlyos vízhiányos eset), hanem lassan, szakaszosan kell megoldani, addig, amíg a vizelet mennyisége meg nem egyezik a bevitt, megivott vízmennyiséggel! Ha elegendő vizet iszunk, sót mosunk ki a szervezetből. Ahogy csökken a só és nő a víz mennyisége, már nem kell a szervezetnek a vizenyős folyadékot visszatartani, s így az meg tud szabadulni a szövetekben, óvintézkedésként vízhiány miatt megkötött víztől. Soha ne szedjünk tehát vízhajtót, mert a tiszta víz a legjobb diuretikum, azaz a legjobb vízhajtó szer.

A só természetes antihisztamin és altató

A tiszta sónak a szervezetünkben – a vízháztartás szabályozásán kívül – még más szerepe is van. A só természetes antihiszamin. Asztma esetén ugyanolyan hatásos, mint egy inhalációs spray, azzal a különbséggel, hogy nincs mellékhatása! Asztmás rohamnál igyunk meg két-három pohár desztillált vizet és tegyünk a nyelvünkre egy csipetnyi tiszta sót.

A só védi a sejteket és különösen az agysejteket az elsavasodástól. Azért van napjainkban sok ember szervezete elsavasodva, mert nem használnak elegendő sót, vagy elegendő sót használnak, de az nem tiszta só, azaz nem tiszta NaCl! A vesének is szüksége van a tiszta sóra a túltengésben lévő savak leépítésére és azok vizelettel történő kiválasztására és kiürítésére. Ha a szervezet sóban szegény, akkor egyre jobban elsavasodik. Az agy az elsavasodása miatt nem megfelelően működik. Ezért fontos a só a lélektani és érzelmi zavarok kezelésében is. A depresszió kezelésében használt lítium a sót próbálja meg helyettesíteni. Nem lítiumot kellene adni a betegnek, hanem több tiszta sót!

A tiszta só fontos szerepet tölt be az agyban, a szerotonin- és a melatoninszint állandó fenntartásában. Ha elegendő tiszta víz és elegendő tiszta só van a szervezetben, akkor azok mint természetes antioxidánsok, eltávolítják a toxikus salakanyagokat, s így nem kell az esszenciális aminosavakat, mint például a triptofánt és a tirozint a szervezetnek „feláldozni”. Ugyanis triptofán szükséges a szerotonin, a melatonin és triptamin képzéshez. A jó alvás egyik feltétele a megfelelő melatoninszint az agyban. Nagyon sokan nem is sejtik, hogy sokkal jobban aludnának, ha egy kicsit jobba sóznának tiszta sóval! A tiszta só tehát nagyon fontos az alvászavaroknál, mivel a só természetes altató is egyben.

Só csontritkulás ellen és immunerősítésre

Sokan nem tudják, hogy a tiszta só megfelelő mértékű használata szükséges a rák megelőzésében és kezelésében. Ha valaki egyszer megszúrja a kezét és az vérezni kezd, akkor meg kell szívnia a sebet, hogy fertőtlenítse: az így megízlelt vér sósságát memorizálni kell, ugyanis a vérünk gondoskodik arról, hogy mindig megfelelő mennyiségű NaCl tartalma legyen. Ha nem viszünk be eleget a tiszta sóval, akkor a vér agresszív módon a legtöbb nátriumot tartalmazó szervünkből, a csontokból vonja ki azt. Ilyenkor felborul a csontanyagcsere és elkezdődik a csontritkulás. Csontritkulás esetén a gyógyítás is a tiszta só megfelelő mértékű használatával gyógyítható. Ha minden reggel az első középvizeletünket megkóstoljuk és annak sóssága azonos a vérünk sótartalmával, akkor előző nap elegendő tiszta sót vittünk be a szervezetünkbe. Ha a sós íz nem erősebb, mint a vér sóssága, akkor előző nap keveset sóztunk, ha pedig erősebb a vér sósságánál, akkor túl sok sót fogyasztottunk az elmúlt 24 órában. A vizelet sóssága tehát jelzi, hogy elegendő sót juttattunk-e be a szervezetünkbe. Ha például nem elég sós, vagy akár elég sós a reggeli vizeletünk és aznap meleg lesz, vagy pedig izzadással járó erős fizikai igénybevételnek leszünk kitéve, akkor aznap egy kicsit sósabban kell étkeznünk! Igaz ez minden betegségnél, s így a rákos megbetegedéseknél is.

A rákos sejtek oxigén jelenlétében elpusztulnak. Az úgynevezett anaerob organizmusok oxigénhiányos közeget igényelnek. Ha elegendő tiszta víz van a szervezetben és az elegendő tiszta só megnöveli a vér mennyiségét, akkor a cirkuláló vérrel az oxigén mindenhova eljut, és az így aktivált és motivált immunsejtek bejutnak a rákos szövetekbe és elpusztítják azokat. Ezért gyengíti a dehidráció, a nem megfelelő tiszta víz fogyasztása és a nem megfelelő mennyiségű tiszta só fogyasztása az immunrendszert. A mozgással is fokozni lehet a szervezet oxigenizációját, de ekkor is kell a tiszta víz és a tiszta só is! Egyébként igaz az a mondás, hogy a mozgás minden gyógyszert pótol, de olyan gyógyszert még nem találtak fel, amely a mozgást pótolná. (Találmányommal, az oxigénszifonnal – tiszta vízzel kell feltölteni – és az orvosi oxigént tartalmazó oxigénpatronnal olyan szuperoxigénezett vizet lehet előállítani, amelynek litere 2200 mg oldott oxigént tartalmaz. Az ilyen víz rendszeres fogyasztásával is sok oxigén jut be a szervezetbe, és ezáltal még gyorsabban pusztulnak el a rákos sejtek, főleg a még a tiszta sót is elegendő mennyiségben juttatjuk be a szervezetünkbe az étkezések alkalmával.)

Keressünk patikai minőséget!

A só fontos nemcsak a csontozat, hanem az izomzat és az erőnlét fenntartásához is. A hiedelmekkel ellentétben a tiszta só csökkenti a szívritmuszavarokat is, és fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. A víz-só aránya is kiemelten fontos! Egy sószegény táplálkozás magas vízfogyasztás mellett egyes embereknél magas vérnyomáshoz vezet. Tehát nem a sok só idézi elő a magas vérnyomást, hanem a kevés! Ha valaki vizet iszik és sót nem, vagy csak keveset fogyaszt, akkor nem marad elég víz a vérkeringésben, és így a véredények nem töltődnek fel megfelelően. A bolti sók káliummal szennyezettek, szintúgy, mint az élelmiszeripar által előállított, nem tiszta sóval tartósított élelmiszerek, s emiatt is megváltozik a sejtek, különösen az erre érzékeny vér Na/K aránya, s emiatt alakulnak ki a szív- és érrendszeri betegségek, sőt szívmegállás is létrejöhet.

Sajnos manapság a boltokban, de még a bioboltokban sem lehet tiszta sót kapni. Valamennyi só különböző káliumsókkal van dúsítva, s vannak olyan sók is, amelyeknek mindössze 30-35%-os az NaCl tatalma! Hol lehet vásárolni tiszta, legalább 99%-os NaCl tartalmú sót? Hát a patikákban, de ott újabban csak orvosi vényre adják ki, vagy csak 10 dkg-ot adnak vény nélkül. (Külföldi patikákban, egyes országokban gond nélkül lehet akár 10 kg-ot is vásárolni.) Lehet kapni egyes vegyszerboltokban, de ott a kilónkénti ára 2000 Ft felett van!

Az is érdekes, hogy a cukorbetegségnél is a tiszta só gyógyít! A tiszta só ugyanis segíti a vércukorszintet egyensúlyban tartani és csökkenti az inzulinszükségletet. A tiszta víz és a tiszta só csökkenti az érrendszeri károsodásokat minden szervünknél, de különösen jól észrevehető ez a látásunk esetében. A sejteknek szükségük van a tiszta sóra a hidroelektromos energia fejlesztéséhez, mivel a só szállítja az áramot a sejtekhez. Erre jó példa a desztillált víz, amely nem vezeti az áramot, a sós víz pedig jól vezeti azt. A tiszta só ezen hatása miatt az alábbi fontos élettani folyamatokban vesz részt:

 • A tiszta só fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti összeköttetésben és az információk feldolgozásában.
 • A tiszta só szükséges az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához. A gyomorsavnál fontos szerepe van a nátrium mellett a klórnak is, hiszen a gyomorsav HCl!
 • A tiszta só tisztítja a tüdőt, a hörgőket, és segít a slejm felszakításában, lebontja és meglágyítja a nyálkát a tüdőben (asztma, emfizema-tüdőtágulat, mukoviszidose – sűrű nyálkaképződés).
 • A tiszta só a nyelvre téve megállítja a száraz köhögést.
 • A tiszta só szükséges a hurut és az arcüreg lerakódásainak felszakításához, s kiválóan gyógyítja az allergiát is.
 • A tiszta só, a köszvény és az artritisz, poliartritisz (ízületi gyulladások), valamint az izomgörcsök megelőzésében, megakadályozásában és gyógyításában is fontos szerepet tölt be.
 • A tiszta só megakadályozza a túlzott nyálkatermelést, tehát a túlzott nyáltermelés sóhiányt jelez!
 • Az oszteoporózis, azaz csontritkulás a legtöbb esetben a tiszta só és a tiszta víz hiányára vezethető vissza. Csonterősítéshez szükség van tehát a tiszta sóval való megfelelő sózásra!
 • A tiszta só, mivel szerepet játszik a szerotonin- és a melatoninszint állandóságának fenntartásában, melyek szabályozzák a közérzetünket (önbizalom, pozitív gondolatok), közvetlenül és közvetetten is befolyásolja a személyiségünket.
 • A tiszta só fontos a libidó megőrzésben, férfiaknál és nőknél egyaránt. Nem kell Viagra, ha tiszta sót fogyasztunk!
 • A tiszta só segít a toka csökkentésében, ugyanis a sóhiány miatt a nyálmirigyek több nyálat termelnek, hogy segítsék a rágást és a nyelést, továbbá, hogy elegendő vizet szolgáltassanak a gyomornak a táplálék feldolgozásához. A vérkeringés a nyálmirigyekben megnövekszik, és a véredények vízáteresztővé válnak, hogy a mirigyeket még több vízzel lássák el a megemelkedett nyáltermelés érdekében. A véredények már nemcsak a mirigyek körül, hanem a nyakban, az állban és az arcban is vízáteresztővé válnak, és itt is víz gyűlik össze, ami a toka kialakulását idézi elő.
 • A tiszta só megvéd a visszerek és a hajszálerek repedésétől. Akkor megfelelő a vér nátriumtartalma, ha az magasabb, mint 142 mmol/l ! Ezen érték felett nem kell tartani érrendszeri katasztrófától! Sajnos az utóbbi időben a nátrium referencia alsó határértékét levitték 135 mmol/l-re, ami már súlyos sóhiány betegségeket okoz!
 • A tiszta só növeli az izomerőt, a tüdő vitálkapacitását, a sportteljesítményt és meggátolja a túlzott izzadást is a fokozott fizikai igénybevételnél.

Lehetne sorolni még a sóhiány miatt kialakult egészségkárosodásokat, de így is elegendő információt adtam ahhoz, hogy átérezzük a tiszta só és a tiszta víz fogyasztásának fontosságát. Az asztmával, de más betegségekkel kapcsolatban is fontos még megemlíteni, hogy amilyen fontos a tiszta só, olyan káros a sok kálium. A magas kálium tartalmú gyümölcsök és ételek (narancs banán, paradicsom, szója és más babfélék, búza, tönkölybúza, burgonya stb.), valamint italok, sportitalok asztmás rohamokat okozhatnak. Ezért célszerű ezeket egy kicsit jobban megsózni tiszta sóval, hogy a nátrium/kálium egyensúlyát fenntartsuk.


Prev Next »

Hozzászólás  

#1 2621 Verőce, Lugosi u. 71.S. Tejfalussy András 2014-06-16 22:53
Miután 1950-ben Nobel-díjas kutatók mérésekkel bebizonyították, s ezt a MEDICINA orvosi könyvkiadó publikálta, lásd (Ügykód: nepirtonatriumhianyeskaliumtuladagolas140606) melléklet, hogy életrövidítő és ivartalanító is, vagyis népirtó hatásúak a Stop Só program szerinti előírások, az azt elrendelők és nem feljelentők is tudatos tömeggyilkosok!

LÁSD: másolat a Nobel-díjas kutatók méréseit ismertető tudományos könyvből: tejfalussy.com/.../...

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások