20240713
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2024 július 02, kedd

A kenyai események hátteréhez

Szerző:

A fősodratú "tájékoztatási" eszközök soha nem fogják felhívni a figyelmet erre az igen jelentős eseményre, amelyhez hasonló utoljára talán II. Richárd uralma alatt fordult elő  Angliában, 1381-ben.

Kenyában felkelés van, a hatóságok éles lőszert használnak továbbá páncélozott járműveket és könnygázt is bevetettek. A halottak száma nem ismert, a helyi források egyedül Nairobiban több tucat halottról tudnak. Mi közünk nekünk mindehhez?

Ha összehasonlítjuk a "modern" társadalmat a 2500 évvel ezelőtti modern Görögországgal - bocsánat, Athénnal - akkor könnyen rájöhetünk, nem sok minden változott azóta. (Talán annyiban igen, hogy akkor még a rabszolgáknak szállást és élelmet biztosítottak). Mi jellemzi ezeket, és a közbeeső európai társadalmakat, a Hun-Szkíta birodalmat leszámítva?

- magas adók,

- kormányzati szintű korrupció,

- óriási pénzek mennek el a háborúk támogatására,

- az adóból származó bevételek nem az átlagemberek sorsának jobbítására fordítódnak.

Ennek ellenére, az ideális (TV-néző) állampolgárban soha nem merül fel, hogy miért is fizet adót, hogyha azt nem őrá fordítják, nem az ő érdekében költik el, hanem teljesen más célra fordítja az uralkodó réteg. A mai társadalmakban országonként változóan, 150-200 féle adó van. Kisebb részük nyílt adó, nagyobbik részük burkolt, és jellemzőjük, hogy a már ADÓZOTT pénzünket adóztatják újra meg (pl. a 27%-os ÁFA, különféles illetékek, mint vagyonszerzési, örökösödési illeték, regisztrációs díj, üzemanyag adó, stb.) 

Összességében a megkeresett jövedelmünk kb. 70%-a kerül vissza az államhoz ilyen-olyan formában, még ha nem is adónak nevezik. Ez azt jelenti, hogy minden évben 12 x 0.7 = 8.4 hónapot dolgozunk az államnak ingyen, és csak a fizetésünk csak szeptember közepétől a sajátunk.

Nairobi 2024

Ez a jelenség olyannyira nem tűnik fel senkinek, hogy nem is berzenkednek ellene a népek, mindenki elfogadja, mint szükségszerű rosszat. Kivéve Anglia lakóit, akik 1380-ban az 1 schillinges hadiadó ellen fellázadtak, és Kenya népének lázadása 2024 nyarán, az új adók ellen.

Ami Kenyában történik, talán felrázhatna minket, és újra eszünkbe juttathatja, hogy nem mi vagyunk az államért hanem az van miértünk, és az állam csak addig mehet el ameddig azt mi megengedjük. 

Ha már nekünk nincs elég vér a pucánkban kiállni önmagunkért, annyit tegyünk meg, hogy legalább gondolatban támogatjuk a kenyai nép harcát a zsarnoki kormányzata ellen!

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások