20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2010 március 31, szerda

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) Édesfa

Szerző: Ismeretlen

Az édesgyökér hatóanyaga képes átkódolni a szervezet bizonyos génjeit, ez az anyag mind a genetikai, mind az enzim aktivitást befolyásolja, ilyen módon optimalizálja a zsírégetést a szervezetben, mindeközben a máj elzsírosodását is megakadályozza.

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) Édesfa, igazi édesgyökér


Az édesgyökérből kivont glabridin szenzációs felfedezés!

A nemzetközi kutatásban magyar orvosok is részt vettek, a 12 éves munka végeredménye mindannyiunk életét megváltoztathatja. A felfedezés, azt igazolja, hogy a glabridin önsanyargató diéták nélkül is fogyaszt, ugyanis a hízásért felelős géneket módosítja. Kutatók felfedezték, hogy a hízásra való hajlam befolyásolható az édesgyökér nevű növény segítségével. Az édesgyökér hatóanyaga képes átkódolni a szervezet bizonyos génjeit, ez az anyag mind a genetikai, mind az enzim aktivitást befolyásolja, ilyen módon optimalizálja a zsírégetést a szervezetben, mindeközben a máj elzsírosodását is megakadályozza. Ennek köszönhetően, a súlyfelesleggel rendelkezők esetében csökkenthető a testzsír, ráadásul elsősorban a legkritikusabb területeken, a csípő és a has tájékán.
„Alig eszem és mégis hízom”

A lassú anyagcserével „leszületett” emberek, átlagos kalória bevitel mellett is raktároznak. Genetikailag kódolt részükre a hízás. Számukra a testsúlycsökkentés legmegfelelőbb módja az anyagcsere serkentése méregtelenítésen-lúgosításon keresztül. Egy raktározó genetika először méreganyagokat, savakat tárol el. Nagyszerű raktárnak bizonyul a kötőszövet és a zsírsejtek. A folyamat visszafordításához a lúgosítás és méregtelenítés elengedhetetlen, a lúgosítókban és méregtelenítőkben alkalmazott édesgyökér kivonat pedig a genetikai kódot írja felül, miközben aktivizálja a zsírégetésért felelős enzimeket.

Hölgyeim és Uraim, ezek után nincs több kifogás, mint …örököltem, hajlamom van rá, így születtem, mindent megtettem, alig eszem és mégis hízom….

Még egy jó hír, hogy nem kell hónapokat várni az eredményre, a kúra minimális időtartama 40 nap, ez idő alatt már kezdetét veszi a testsúlycsökkentés.
3 dolognak kell teljesülnie:

1. Naponta 5-6 étkezés, a napi ételadagját porciózza szét!
2. Alapos rágással ellúgosítjuk az ételt, rágjon meg minden egyes falatot!
3. Lúgosítás-méregtelenítés. Vegyen 1,5 liter szénsavmentes vizet és adjon hozzá 25 ml édesgyökér kivonatot is tartalmazó Puridren főzetet (adagolókupak a doboz tetején).


Sok sikert, új alakjához és tartós egészségéhez!
A növény leírása

A körülbelül 1 m magas édesgyökér, évelő növény, szórt állású, élénk zöld, 9-17 levélkéből álló levelei vannak. Az édesgyökér, apró, világoskék vagy lila virágai fürtökbe tömörülnek. Az esetenként igen kiterjedt gyöktörzsből hosszú, vastag gyökértarackok fejlődnek. 1,5 - 2,5 cm hosszú termése lapított hüvelytermés, amelyben legfeljebb öt barnás színű mag található. Az igazi édesgyökér Európa mediterrán vidékein és Keleten őshonos. A gyökeret hasznosítják. A legalább hároméves növények gyökerét októberben szedik fel. A 2 m-t is elérő indák miatt ez nem mindig könnyű, mivel a gyökérnek nem szabad sérülnie. A megmosott gyökereket a napon szárítják, és három évig tarthatók el. Nagyobb darabok, szeletek, por (forrázás, áztatás) vagy folyadék formájában kapható.

Mire jó?

Az édesgyökér, az egyik legkiterjedtebben alkalmazott ás a legtöbbet vizsgált gyógynövény, hosszú múltra tekinthet vissza. Egyike azon gyógynövényeknek, amelyeket az egyesült államokbeli Nemzeti Rákkutató intézet elsőként vizsgált kísérleti élelmiszerprogramjában.
Glicirrizin- és glicirretinsav-tartalmánál fogva az édesgyökér alkalmazható a gyomorfekély és a gyomorhurut kezelésében. Az édesgyökér gyökere különféle emésztési zavarokra (felfúvódás, renyhe emésztés, böfögés, bélgáz képződés) alkalmazható. A népi gyógyászat régóta alkalmazza köptető és köhögéscsillapító hatása miatt, napjainkban köhögéscsillapító szirupok formájában is beszerezhető. Az édesgyökér erősíti az immunrendszert, hatásos fogkő és a fogszuvasodás megelőzésében. Enyhe ösztrogén hatása miatt - flavonoidjaninak köszönhetően - védi a májsejteket és ellensúlyozza a szabad gyökök káros hatását. Fájdalomcsillapítóként, görcsoldóként is használatos. Az édesgyökértől hangos napjainkban a média, ezt glabridin flavonoid tartamának köszönheti, melynek tartós fogyasztása a testtömeg-index kedvező alakulásával, valamint az élettani paraméterek javulásával jár, mindez kutatásokkal alátámasztott tény!

Hatóanyag: Glicirrizin sav, Glabridin

Az eredetileg Török- és Görögországban termesztett, a borsók nemzetségébe tartozó édesgyökér magasra növő, kékes színű virágot hozó növény. Gyökerében vagy inkább gyökértörzsében rejlő gyógyhatása a glicirrizinnek tulajdonítható. Emellett az édesgyökérben igen sokféle egyéb hatóanyag is található, például növényi ösztrogén és flavonoidok.
Gyökere 10 % poliszacharidot (glucidok), kumarint, kevés fitoszterolt (ösztriolt), flavonoidokat elsősorban glabridint (0,5-2%) és szaponozidokat (2-15%) - elsősorban glicirrizint, amelyből hidrolízissel képződik a glicirretinsav és a növény aromáját adó kevés illóolajat tartalmaz.

Érdekesség

Az igazi édesgyökér meghosszabbítja a mellékvesekéreg hormonjainak - kortizon és kortizol - hatásidejét. A legújabb kutatások azt támasztják alá, hogy az édesgyökér flavonoid hatóanyaga a Glabridin, csökkenti a zsigeri zsírok mennyiségét. A zsigeri zsírok a belső szerveken találhatóak és a testünk leggyorsabban elérhető, zsírban tárolt energiáját jelentik.
Túlzott felszaporodásuk azonban a legtöbb életmóddal, táplálkozással összefüggő betegségünk kialakulásának oka. A zsigeri zsír csökkentésével mobilizálódnak a bőr alatti zsírraktárak zsírjai is, azaz a hasi zsírpárnák fogyása következik be.

Röntgen vizsgálattal jöttek rá, hogy a glabridin a testsúlycsökkentő hatását a májban történő zsírsav-előállítás csökkentése és a zsírsavak fokozott elégetése útján fejti ki.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az édesgyökér és extraktumai biztonságos élelmiszer összetevők. Korábbi kutatások bizonyították az édesgyökér koleszterinszint csökkentő, anti-oxidatív, anti-Helicobacter piroly és vese-fertőtlenítő hatását. Az ókori görögök az édesgyökeret köhögéscsillapításra és gyomorpanaszok kezelésére használták.

Az édesgyökérből kapszula, tabletta, tinktúra, és gyógyhatású krém készül. Édes íze miatt más gyógynövényekkel is keverik, hogy azok keserű ízét elvegye. Az édesgyökérben található glicirrizin fokozza az egyik mellékvesehormon termelődését, csökkenti a gyulladást ás növeli a szervezet immunrendszere által termelt antivirális anyagnak, az interferonnak a szintjét. Az édesgyökér emellett számos hatékony antioxidáns tulajdonsággal ás ösztrogénszerű hatással rendelkező vegyületet tartalmaz.

Az édesgyökér alkalmazható a légzőszervi betegségek gyógyításában, mivel hatóanyaga a légzőszerveket megtámadó vírusokkal szemben hatásos ás ezáltal csillapítja a köhögést, a torokfájást, ás fellazítja a légutak nyálkahártyájára tapadt váladékot. A mellékvesékre gyakorolt hatása miatt az édesgyökér alkalmas az idült fáradtság, a fibromyalgia és egyéb olyan betegségek kezelésére, amelyeket a fő mellékvesekéreg-hormon, a kortizol befolyásol. Jóformán minden olyan betegség esetén alkalmazható, amely gyulladással jár. Különösen hatékonyan csökkenti a májgyulladást (hepatitis) és segíti a betegséget kiváltó vírus elpusztítását.

Az édesgyökér menstruációs ás klimaxos panaszok enyhítésére is alkalmas lehet. A glicirrizin gyenge ösztrogén hatással rendelkezik és képes a szervezet ösztrogén receptoraihoz kötődni. A menstruáció előtti panaszoktól gyakran szenvedő nőknél, amikor túl sok az ösztrogén, az édesgyökér gátolja ennek hatását; ha az ösztrogénszint alacsony (mint a klimaxnál), gyengébb, de hatékony ösztrogén pótló szerként hat. Ezenkívül az édesgyökérből készült krém helyi alkalmazásával a különféle bőrbetegségek, például az ekcéma orvosolható.

Kezdeti stádiumban lévő, állatokon, laboratóriumi körülmények között végzett kísérletek alapján azt feltételezik, hogy az édesgyökér rák elleni hatással is rendelkezhet. Különösen figyelemre méltó a vastagbél- és az emlőrák megelőzésében betöltött szerepe.

Feltételezések szerint a glicirrizin, az édesgyökér aktív hatóanyaga folytán fokozza az immunrendszer működését. A gyökérben lévő növényi ösztrogénnek is szerepe lehet ebben, de erre főleg az emlőrák esetében találtak többé-kevésbé meggyőző bizonyítékokat. Egy újabban elvégzett kísérlet szerint az édesgyökér képes a verőerek falát karbantartani, ezért alkalmas lehet a szívbetegség megelőzésére. A kutatók azt találták, hogy napi 100 mg édesgyökér elég volt ahhoz, hogy a kísérleti alanyok szervezetében a minimálisra csökkentsék az érszűkületért felelős LDL (,‚rossz”) koleszterin károsító hatását. Ezt az édesgyökér egy másik aktív hatóanyaga, a glabridin teszi lehetővé.

Tudtad?

  • Évszázadokon át közkedvelt csemege volt az édesgyökér kivonatával ízesítet cukorka és sütemény.
  • A kínai Shennong gyógynövénykönyv, amelyben körülbelül 2000 évvel ezelőtt több, mint 360 növényi orvosságot soroltak föl, az édesgyökeret „kiváló” orvosságnak minősíti, ami a könyv osztályozása szerint azt jelenti, hogy hosszú időn át minden mérgező hatás nélkül szedni lehet.
  • Culpeper füveskönyvében a „rekedtség elleni kittűnő szernek” nevezi.
  • Az édesgyökér serkenti a két gyulladásgátló szteroid, a kortizon és az aldoszteron képződését a szervezetben.
  • Japán kutatók azt vizsgálják, hogy mennyiben lehetne az édesgyökérben található gli cerrhetinsavat a rák kezelésében felhasználni. Hasonló céllal folynak az Egyesült Államokban is kutatások, ahol az édesgyökér egyes vegyületeinek a ráksejtek növekedésére kifejtett gátló hatását tanulmányozzák.
  • Más vizsgálatokban a fogszuvasodás elleni hatásos anyagokat találtak az édesgyökérben.
  • Gyógyszerekben és teakeverékekben íz javítóként használják az édesgyökeret.
  • A VII. Magyar Gyógyszerkönyv az édesgyökér , a Glycyrrhiza glabra L. hámozott, vagy hámozatlan , megszárított gyökerét és tarackját hivatalos drogként ismeri el. A hámozatlan drog csak kivonat készítésére és állatgyógyászati célokra használható. Az édesgyökér besűrített vizes kivonata a medvecukor (Succus liquiritiae). Az édesgyökér szárított kivonata (Glycirrhizae glabrae sicc. Extractum) hashajtó lekvár egyik hatóanyaga.
  • A hüvelyesek (Leguminosae) családjába tartozó édesgyökér, régebben az Alföldön sokfelé elterjedt, ma már nagyobb tömegekben legfeljebb Békés és Csongrád megyében, kertekben, szántókon s parlagokon vadon élő, évelő növény.
  • Az édesgyökéráru hámozatlan és hámozott, egész rúd vagy kis kockákra felaprítva kerül forgalomba. Beszáradási arány: 3:1.
  • Az édesgyökér drog (Liquiritiae radix) a glicirrhizin a cukornál 150-szer édesebb.
  • Az édesgyökér besűrített vizes kivonata a „medvecukor” (Succus liquiritiae), amely tömbökben és 5-10 dekás rudakban kerül forgalomba.
  • Az édesgyökeret használják gyógyszerek ízesítésére és színezésére, cukorkák (pl. szalmiákcukorka) barna sör, dohánypácok készítésére.

Forrás: http://www.meregtelenites-lugositas.com/edesgyoker.html

Hozzászólás  

#2 1113 Bp. Badacsonyi u. 11.Magony Edit dr 2015-04-17 12:16
Tisztelt Szerkesztők!
Termesztésre keresek Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) Édesfát.
Kérem, segítsenek találni rá megoldást.
Tisztelettel
Magony Edit dr
#1 úrKákonyi Lehel Lajos 2014-03-02 11:18
Tisztelt Szerkesztők!
Termesztésre keresek Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) Édesfát.
Kérem, segítsenek találni rá megoldást.
Tisztelettel
Kákonyi Lehel Lajos

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások