20240418
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2010 május 29, szombat

Fekete nadálytő

Szerző: Ismeretlen

Összeforrasztófûnek, madár - ill. nadálygyökérnek, sarkosfûnek, összeplántálófûnek is hívják. Ez a növény egyike a leghasznosabbaknak, nélkülözhetetlen gyógynövényeink között, amiket csak számunkra a természet rendelkezésre bocsát.

Nedves réteken, mezsgyéken, vizes gödrökben és csatornák mentén terem. Elõfordul sövényeken és törmelékhalmokon is. Egész nyáron át virágzik. Érdes levelei hegyes csúcsban végzõdnek. Hüvelykujj vastagságú, évelõ gyökérzete kívül sötétbarna vagy fekete, belül fehér vagy sárga, felvágva rendkívül nyálkás tapintású, valósággal zsíros. Mivel mélyen gyökerezik, alig lehet kiirtani a földbõl. A gyökereket tavasszal vagy õsszel kell kiszedni. Ehhez ásót használunk. Friss növényt a virágzás elõtt vagy alatt kell szedni. Mivel a fekete nadálytõt feketegyökérnek is nevezi néhol a nepnyelv, nem szabad összetéveszteni a spanyolpozdorral (Scorzonera hispanica), ami nálunk a zöldséges kertekben terem, és a spárgához hasonlóan használják fel a konyhában.
             A fekete nadálytö tinktúrája, amit mi magunk is könnyedén elkészíthetünk, csodálatos erõt rejt magában. A fekete nadálytö tinktúrájával gyors segítséghez jutottak azok a betegek, akiket már évek óta hiába kezeltek reuma és izületi duzzanat ellen mindenféle szerrel. Egy asszony, aki a jobb karját már alig tudta használni, mivel a vállízülete jóformán nem mozgott (az orvos bénulást állapított meg), tanácsomra naponta tinktúrával dörzsölte be a vállízületét és a jobb karját. Érezte, hogy napról napra javul az állapota. Ma már ez az ízület normálisan mozgatható és az asszony ismét el tudja látni a háztartásukat. De a fekete nadáiytõ levele is segít, ha leforrázzuk és meleg pép formájában a bénult végtagra helyezzük, már egy éjszaka javulást eredményez, ha a baj oka megerõltetés, ficam, rándulás vagy szélhûdés.

             Férjem nagynénjét egyszer az utcán elütötte egy motorkerékpár. Combnyaktöréssel került kórházba, ahol összeszegecselték és ahonnan felépülése után hazabocsátották. Egy év múlva kellett volna a szegecseket eltávolítani. Mivel azonban fájdalmat nem érzett és rendesen tudott járni, az egy év múlva esedékes vizsgálatot elhanyagolta. Már úgy látszott, hogy minden a legnagyobb rendben van, amikor egy napon elviselhetetlen fájdalmai jelentkeztek. Ezt követõen eltávolították a szegecseket, és megállapították, hogy csontgen-nyesedés lépett fel. Injekciókkal rövid idõre csillapították ugyan a fájdalmait, a csontgennye-sedés azonban nem gyógyult. Ebben a stádiumban jött el hozzánk látogatóba a szerencsétlen. Túlzás nélkül mondhatom: a fekete nadálytö lisztjébõl készített meleg pép, amellyel beborogattam, egyetlen éjszaka alatt segített. Már másnap fájdalom nélkül le tudott ülni és feküdni. Mivel a gyógynövény-kereskedésekben csak apróra vágott gyökeret kaptunk, ezt az okos nagynéni sütõben tovább szárította, majd egy öreg kávédarálón megdarálta. Ezt a pépes pakolást addig alkalmazta, míg a panaszai teljesen meg nem szûntek. A kézen vagy lábon jelentkező csontkinövések is visszafejleszthetők ilyen pépes pakolással. Ma már sok patikában árulnak fekete nadálytőből készült lisztet. Külön szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy még a gerincvelő harántkárosodása esetében is javulást hozhat a fekete nadálytőlisztből készült pépes pakolás. Meleg pépes pakolás segít visszérfekély, reumás izommegvastagodás, köszvényes csomó, daganat, nyaki fájdalom, csonkolt végtag fájása és még a csonthártyagyulladás esetén is.

             A gyökérből tea is készíthető, amelyet belsőleg kell alkalmazni hörghurut, emésztési zavarok, gyomorvérzés, mellhártyagyulladás esetén. Naponta 2-4 csészényi teát igyunk belőle, kortyonként fogyasztva. Gyomorfekélyeseknek olyan teakeveréket ajánlunk, amely 100 gramm fekete nadálytő, 50 gramm körömvirág és ugyanannyi porcsin hozzáadásával készül. (Elkészítését lásd a Felhasználási módoknál.)

             Még egyszer szeretném megemlíteni a fekete nadálytő tinktúráját. Ez külső és belső sebek, (mindenféle sérülés, vérömlenyek, csonttörések és zúzódások) gyógyításához a legjobb eredménnyel használható.

             A növény leveleiből nem csupán borogatást készíthetünk, de adagolhatjuk fürdővízhez is (teljes fürdőről van szó), amikor is reumatikus panaszokon, köszvényen, csontfájásokon, keringési zavarokon és porckorongsérülésen kívánunk segíteni vele. A láb vérellátási zavarai visszértágulás, valamint csonttörés utókezelésekor azonban fekete nadálytővel készített ülőfürdőt vegyünk (fürdőkádban).

             Némely vidéken a fekete nadálytő levelét bundázzák és kisütik.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK
Tea készítése gyökérből: két teáskanálnyi apróra vágott gyökeret 1/4 liter hideg vízben áztatunk egy éjszakán át, reggel kicsit felmelegítjük és leszűrjük. Kortyonként fogyasztjuk

Teakeverék: (gyomorfekély ellen): a keverékből púpozott teáskanálnyit adunk 1/4 liter vízhez, leforrázzuk és 3 percig állni hagyjuk. Naponta 3-4 csészével iszunk belőle, kortyonként fogyasztva.

Pépes pakolás: a jól megszárított gyökereket finomra daráljuk, egy csészében forró vízzel és néhány csepp étolajjal gyorsan péppé keverjük, majd felkenjük egy vászonkendőre és azon melegen a beteg testrészre, helyezzük, és rákötjük.

Friss levélborogatás: a friss leveleket megmossuk, és egy deszkán szétnyomjuk, a beteg testrészre helyezzük és rögzítjük.

Forrázott borogatás: a leveleket leforrázzuk, és melegen helyezzük fel.

Adalék teljes fürdőhöz: 500 gramm friss vagy szárított levelet kb. 5 liter hideg vízben áztatunk 12 órán át. Másnap az egészet felforraljuk, és ezt a folyadékot a fürdővízbe öntjük. (Lásd a Teljes fürdő cím alatt az Általános részben).

Adalék ülőfürdőhöz: ugyanúgy, mint a teljes fürdőnél, de csak 200 gramm levél szükséges.

Tinktúrakészítés: a gyökereket alaposan megmossuk és kefével is megtisztítjuk, apróra vágjuk és lazán megtöltünk vele egy üveget, felöntjük gabonapálinkával vagy valamilyen gyümölcspálinkával, és két hétig állni hagyjuk a napon vagy a kályha közelében. A pálinka lepje el a gyökereket! %

Kenőcs: 4-6 friss megtisztított gyökeret a lehető legfinomabbra felaprítunk és mintegy 250 gramm tiszta sertés-bélzsírban gyorsan kisütjük, éjszakára állni hagyjuk. Másnap felmelegítjük, egy kendőn átszűrjük és kipréseljük. Rögtön kicsi, tiszta tégelyekbe töltjük, és hűtőszekrényben tároljuk. A kenőcs helyettesítheti a pépet! Embernél, állatnál sebkezeléshez nélkülözhetetlen.

Nadálytő-bor: 2-5 friss, megmosott levelet finomra aprítunk és ezt 1 liter jó fehérborban 5-6 hétig állni hagyjuk. Kitűnő szer tüdőbetegségek ellen!

Forrás: http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://okoriegeszseg.shp.hu/hpc/elemkepek/okoriegeszseg/okoriegeszsegfekete
_nadalyto_cPxw1260105971.jpg&imgrefurl=http://okoriegeszseg.shp.hu/hpc/web.php%3Fa%3Dokoriegeszseg%26o%3Dfekete_nadalyto_cPxw&h=333&w=500&sz=95&tbnid=-ZrfWUeAzQatRM:&tbnh=87&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3DFekete%2Bnad%25C3%25A1ly&hl=hu&usg=__1Ny3tOW9w2dYvxc_96lcv1mWQfM=&ei=ZlgBTNitG8ebOKvmpdYE&sa=X&oi=image_
result&resnum=8&ct=image&ved=0CDoQ9QEwBw

Fekete nadálytő balzsam

Fekete nadálytő balzsam A fekete nadálytő gyulladásgátló,sebgyógyító hatású; vágott,zúzott sebek kezelésére ajánlott.Gondosan lezárt üvegben a balzsam 3 hónapig tartható el. hozzávalók: 25 g szárított fekete nadálytó levél 150 ml extra szűz olivaolaj 2 evőkanál darabos méhviasz 2 evőkanál kakaóvaj 2 teáskanál méz 1 teáskanál borax A nadálytő levelét 300 ml vízzel forrázza le, 10 percig hagyja állni majd szűrje le. Tegyen egy tálat vízfürdőre, öntse bele az olivaolajat és 2 evőkanál méhviaszt 2 evőkanál kakaóvajat.Egy másik lábosba öntsön 150 ml nadálytő főzetet, mézet és boraxot. Állandó kevergetés mellett lassan forralja fel. A kakaóvajas-viaszos-olajos keveréket tartalmazó tálat vegyük ki a vízfürdőből,öntsük bele a nadálytő főzetet.a keveréket alaposan verje fel mixer segítségével és azonnal töltse az üvegbe,mert a balzsam hamar megszilárdul.

 többet a Nadályról
(sound, 2010.10.21 13:44)

Ennél sokkal több érdeme van a Fekete nadálynak.
Sajnálatos, hogy az átvett cikk majdnem teljesen megegyezik a Maria Treben könyvben találtakkal, s még annyi fáradságot sem vett a szerzője, hogy némileg átfogalmazza. :(

A levélzetnek nincsen forrasztó hatása, hanem inkább fertőtlenítő és összehúzó hatással rendelkezik nagy flavontartama és csertartama miatt. Káliumban is nagyon gazdag, de nem ajánlott ilyen célra használni emberi fogyasztásban. Levelének fogyasztása csak nagyon gyenge formájában ajánlatos, amikor még nincs hatóanyagtartama, viszont lombtrágyaként, vagy biopermet formájában más növények hasznosan értékesíthetik hatóanyagait.

Kitüremkedő belek esetén azonban ajánlott teaként való alkalmazása a levélnek is.
Visszeres lábra is a levél összehúzó hatását alkalmazhatjuk, gyulladásgátló hatású Körömvirággal összefőzve, vagy összesütve.

A gyökérnek van minden szövetrendszerre forrasztó és megújító hatása. Mértéktelenül azonban nem ajánlott a fogyasztása. Megenni napi 1 g szárított por, vagy friss gyökér 5 g. Külsőleg bátrabban alkalmazható, bár a bőrön keresztül nagy mértékben felszívódik így is. Régen gipsz helyett alkalmazták kásaként összefőzve liszttel, és ruhára kenve helyezték a tört helyekre, majd ágakkal rögzítették a tagokat. Belső, nem rögzíthető töréseknél ették. Lassan ható, de megbízható.
Azonnali ínszakadásokra és belső vérzésekkel is feltételezhető csonttörésekre, jobb a Zsurlófű, hisz annak is van forrasztó hatása, és szinte azonnali vérzés elállító is.
Ínszakadásoknál, vagy izomkötegek roncsolódásánál előbb helyre kell igazítani a rostokat, majd Zsúrlóval kezelve, addig tartani, amíg helyükre nem ragadnak, majd ezek után kezelhető és burkolható Nadálypéppel.
S ez még csak kicsiny része annak, amit a Nadályból ki lehet hozni. :)


Hozzászólások megtekintése a régi honlapról 

Válasz
(Papica, 2010. 06. 01. 19:48)
(sound, 2010.10.21 13:06)

Nagyon nagy kár, hogy egyesek így bánnak egy értékes növénnyel, hogy letépik az összes levelét, amivel visszaesik a fejlődésben.
Én, ha gyökeret szedek ki, főleg Nadályt, akkor egy darabot visszarakok a földbe belőle, s mellé csempészek most is egy darab kenyeret. :-O

Válasz
video
(Papica, 2010.06.01 19:48)

http://bushcraft.co.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=219:feketenadalyto&catid=45:videokvetites&Itemid=63

Válasz
Novenyvilag
(tunder Ilona szigete, 2010.05.31 18:35)

Nagyon kedves,koszonjuk az ertekes informaciot.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások