20240717
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 május 20, kedd

Ezt is rosszul tudtuk: nem egészségtelen a sós étrend

Szerző: inforadio.hu

Az általánosan elterjedt hiedelemmel szemben nem igaz, hogy a sóban gazdag étrend növeli a halálozás veszélyét

- erre az eredményre jutottak New York-i kutatók, akik szerint éppen a sószegény diéta okozhat végzetes kimenetelű szív- és érrendszeri betegségeket.
 Az Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva kutatói egy újabb régi hiedelmet döntöttek meg, amikor azt vizsgálták, hogyan hat a só a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Átfogó vizsgálatukból kiderült, hogy nem a sóban gazdag, hanem éppen fordítva: szegény étrend növeli meg jelentősen a halálozás veszélyét.
"Kutatási eredményeink azt mutatják, hogy az egészséges felnőtteknél a sok só fogyasztása önmagában aligha növeli a halálozás veszélyét" - foglalta össze a lényeget Hillel W. Cohen, az intézmény járványtani és közegészségügyi docense.
A kutatók egy országos egészségügyi felmérés adatait elemezve jutottak erre a következtetésre, amelyeket összevetettek a halálozási statisztikákkal. Az országos felmérés 8700, 30 évesnél idősebb amerikai adatait vette fel, akik nem voltak sószegény diétán.
Miután az adatokat kiigazították a szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozó veszélyfaktorokkal - dohányzás, cukorbetegség és magas vérnyomás - a kutatók megállapították, hogy a legkevesebb sót fogyasztók negyede 80 százalékkal nagyobb halálozási veszélynek van kitéve, mint a legtöbb sót fogyasztók negyede.
A vizsgálat eredménye megkérdőjelezi, hogy van-e egyáltalán értelme, és főleg: biztonságos-e azt tanácsolni az embereknek, hogy tartózkodjanak a sótól, függetlenül attól, hogy milyen az érintettek vérnyomása és általános egészségi állapota.
 

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások

Honlap ajánló