Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Sze2019Oct16

2017. Január 29., Vasárnap 22:45

Hunok építhették a keleti Stonehenge-et

Írta:  Bátky Zoltán
Értékelés:
(8 szavazat)
Tudjuk, a cím most nagyon valamilyen rovásírásos ezo-turbómagyarológus kamuoldalt idéz, de tényleg ez a helyzet. Kazahsztánban találták a hatalmas kőépítményt.

Kazahsztáni Stonehenge"

Ha ősi kőépítményekről van szó, általában a Stonehenge ugrik be mindenkinek, de most már egy újabb lelet is csatlakozik az angliai dolmen-csoporthoz. A Kazahsztánban talált maradványok ugyan jóval későbbiek, nagyjából 1500 évesek lehetnek, viszont hatalmas kiterjedésű területen fekszenek: a Kaszpi-tenger keleti partjánál feltárt építmény-együttes kiterjedése 120 hektárnál, tehát 1,2 négyzetkilométernél is nagyobb.

A "Kazahsztáni Stonehenge" név azért is találó a területre, mert a régészek többek között a földbe "beszúrt", hatalmas kőlapokra is bukkantak, de a területen sok más olyan építmény romjai is megmaradtak, amelyek már egyáltalán nem hasonlítanak az angol dolmenekre. Sok falmaradvány is előkerült, amelyeket durván megmunkált kőtömbökből raktak, és szintén hasonló "szikla-téglákból" emelt egyszerű épületek is akadnak, amelyeknek célja még nem teljesen egyértelmű.

A kőlapok legkisebbjei 4×4 méteresek, de akadnak olyanok is, amelyeknek magassága 34, szélessége pedig 24 méter.

A keleti Stonehenge hatalmas kövei azonban nem csak egyszerű sziklaoszlopok, az építmény készítői ugyanis kezdetleges domborműveket karcoltak a felszínükbe, többek között fegyverek, valamint kitalált és valós élőlények képeivel.

keleti Stonehenge hatalmas kövei

A feltárásban részt vevő Andrey Astafiev, a terület kulturális értékeinek megóvásáért felelős intézet munkatársa szerint az épületegyüttest pusztai nomád törzsek emelték, amelyek ideiglenes szállásként és temetkezési helyként egyaránt használták a helyet.

Az előzetes vizsgálatok alapján a leletek a Római Birodalom bukásának idejéből származhatnak, ezért az akkori népvándorlási és hadi cselekmények alapján valószínű, hogy részben vagy teljes egészében a magyar legendákban őseinkként tisztelt hunok munkája.

A romok között használati tárgyakra is sikerült lelnie a kutatóknak. Az egyik legfontosabb felfedezés egy részben ezüstből készített nyereg töredéke, amelyen vaddisznók, szarvasok és valamilyen nagymacska, talán oroszlán szimbólumai is szerepeltek, ráadásul ezek nem vésetek formájában, hanem domborművi kialakítással, kidudorodva a nyereg ezüst felszínéből. Ezt a jelek szerint úgy oldották meg, hogy az azóta szétmállott, de eredetileg alapul szolgáló falemezre először fából kifaragták a díszítéseket, majd ezeket bőrrel vonták be, majd végül az így képződött domborulatokra aprólékosan rákalapáltak ezüstlemezkéket.

ezüstből készített nyereg töredék

A nyereg tulajdonosa valószínűleg tehetősebb ember, talán egy törzs, vagy hadtest vezetője lehetett: erre az állatfigurák fölött található jelek, az úgynevezett tamgák utalnak, amelyet csak kiemelkedő személyek tárgyainak díszítésére használtak, jelölve a klánt, ahová az illető tartozik. A nyerget talán temetkezéshez kapcsolódóan, rituális célokkal helyezhették a földbe, de a kutatók még nem találták meg a hozzá köthető test maradványait. A közelben ugyan rábukkantak egy csontvázra, de végül megállapították, hogy annak "tulajdonosa" évszázadokkal később halt meg.

Érdekes egyébként, hogy a feltárást már korábban is elkezdhették volna, az első hírhozó ugyanis egy F. Akhmadulin nevű önjelölt kincsvadász volt még 2010-ben, aki egy fémdetektorral járta a lakott területektől távol eső pusztákat. Ő találta az ezüstnyereg egyes darabjait, és elvitte Astafievnek, aki viszont a helyi gazdasági helyzet miatt csak négy év után tudta kikönyörögni, hogy kezdjenek ásatásokba.

Forrás: http://24.hu/tudomany/2016/11/17/hunok-epithettek-a-keleti-stonehenge-et/

Ajánlotta: Kunavar

Megjelent: 1757 alkalommal

Hozzászólások  

 
Siculus
#3 stonhenge lehet fakeSiculus 2018-03-09 21:39
www.youtube.com/.../

es ez az orosz video is azt mondja hogy Stonehenge-t az Egyesült Királyság a II. világháború után készítette katonai zárt területen, nem ősi építmény

cloud.mail.ru/.../S2fWNPfEc
Idézet
 
 
Nagy Lajos
#2 weboldal címNagy Lajos 2017-07-20 12:43
Idézet - Hunagramma:
ŐS TEN HENGERE > STONEHENGE


A weboldal linkje helyesen : hunagramma.lapunk.hu/
Idézet
 
 
Hunagramma
#1 www.hunagramma.lapunk.netHunagramma 2017-07-20 10:15
ŐS TEN HENGERE > STONEHENGE
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 68.6%Austria 1.3%
Romania 5.4%Canada 1.1%
United States 4%Norway 0.7%
Russian Federation 2.8%France 0.3%
Ukraine 2.6%Kuwait 0.3%
United Kingdom 2.1%Switzerland 0.3%
Slovakia 2.1%Netherlands 0.3%
Sweden 2%Australia 0.3%
Germany 1.8%Italy 0.2%
Serbia 1.4%Spain 0.1%

Today: 612
This Week: 2255
Last Week: 3873
This Month: 9010
Last Month: 17509
Total: 2164742

Belépés