20240420
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2006 április 06, csütörtök

Mégsem legenda a bosnyák piramis?

Szerző: Ismeretlen

Bosnyák, skót, szlovén, osztrák és ausztrál régészekből álló kutatócsoport szerint bizonyítható, hogy a bosznia-hercegovinai Visoko település mellett fekvő Visocica-hegy valójában egy i.sz. 200-ban épült lépcsőzetes piramis, az első, amit Európában felfedeztek.

Mégsem legenda a bosnyák piramis?

A 650 méter magas Visocicán április közepén kezdett el ásni a bosnyák Semir Osmanagič vezette régészcsoport. Első bizonyítékként egy szűk bejáratot találtak, amiről úgy tartják, a piramis belsejében található folyosórendszerhez vezet.

Bementek a folyosón[1]

A bejáratot követve a kutatók 3,8 kilométer hosszan merészkedtek a hegy belsejébe, ahol két irányba tartó kereszteződésre bukkantak. A folyosórendszerről úgy vélik, nem lehet természetes képződmény, így az egyiptomi piramisoknál nagyobb monstrum kizárólag emberi építmény lehet, írja a BBC.

A régészek műholdas felvételek és a hőtérképezés alapján két további, kisebb piramist találtak a Visoko-völgyben, szerintük a Visocica csatornái a másik két építményhez vezetnek.

Nap, Hold, Sárkány

Osmanagič, latin-amerikai kutatómunkájának tapasztalataiból merítve a szerkezetet a mexikói piramisokhoz hasonlítja, amelyek szintén i.sz. 200 körül épültek, és rendszerint kettesével építették őket, a Napot és a Holdat szimbolizálva. A mexikói példára Osmanagič a bosnyák piramisokat is elnevezte, a Vicocica hegy a Nappiramis, a másik kettő a Hold- és a Sárkánypiramis nevet kapta.[2]

A kutatás során egy sorozatnyi geometrikus formára metszett szikladarabot is találtak, illetve egy nagyobb kőtömb is előkerült, ami a szakértők szerint a piramis külső felületének egy darabja. Amennyiben a kutatócsoport feltételezése helyes, a Visocica az első, Európában felfedezett piramis. A kutatás fél évig tart, május közepén egyiptomi régészek csatlakoznak az ásatáshoz.

Kamu vagy nem kamu?

2005 októberében merült fel először [3], hogy a Visocica nem hegy, hanem ősi piramis. Semir Osmanagič azóta igyekszik a legendák sorából a tudományos tények közé emelni az első európai piramist, azonban még így is akadnak [4], akik a boszniai háború óta hanyatló gazdaságú Visoko marketingakciójának tekintik a piramis-történetet.

 

 

Eltárolt hozzászólások

Hozzászólás  

+1 #2 VÁ: Mégsem legenda a bosnyák piramis?Hungarus1 2012-08-17 22:47
Továbbá ha időszámításunk szerint 200 ban épült, hogy hogy a rómaiak, de még a görögök se számoltak be róla? hiszen 200 ban a balkán római uralom alatt volt, ha akkor épült volna, akkor ők tudtak volna róla...Hogy a francba lehet az, hogy a rómaiak nem tudtak a saját birodalmukon belül épült piramosról???
+1 #1 hferi 2011-12-05 11:25
Ha i.sz. 200-ban épült, honnan volt a korábbi 35ezer éves hír?
Mi van a talált rovásírással, amiről az a hír járta, hogy a székely rovásírás őse?

Sajnos számos hír libben fel a magyarsággal kapcsolatosan, amelyek aztán nyom nélkül szertefoszlanak és mi, ősi történelmünk bizonyítékai után vágyakozó magyarok rögtön bedőlünk, s később nevetségessé tesszük magunkat mindenki előtt, hiteltelenné téve az amúgy igaz történelmi bizonyítékainkat is.
Talán ez is tudatos manipuláció?

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások