20240618
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

4. A keresők használata

Honlapunkon kétféle kereső segíti a keresett írások megtalálását.

Bővített vagy részletes keresés

A kis házikóval jelölt Nyitólap második szintű menüsorában a KERESÉS A HONLAPON parancsra kattintva egy részletes keresést biztosító felületre érkezünk:

kereso-1

A Kulcsszó mezőbe egy, vagy több szót is be lehet írni. A keresőkifejezésnek legalább 3, legfeljebb 20 karakterből kell állnia. Ha több szót írunk be, pl. a Kovács Józsefet, akkor alapértelmezésben a program külön fog keresni a Kovács és a József szavakra.

A Bármelyik szó szűkítéssel vagy a Kovács, vagy a József szót tartalmazó írásokat kutatja fel a program, és csak a Pontos kifejezés szűkítés után reménykedhetünk, hogy a keresztnevet és a vezetéknevet egymás mellett fogja keresni.

Tegyük fel, hogy a keresett kifejezés a pontisított "Atilla nagykirály". E kifejezést a keresőmezőbe írva, először semmi nem történik - látszólag. Valójában a program több ezer dokumentumban és hozzászólásban kutatja a keresett kifejezést, ezért néhány másodpercre van szüksége. Pár másodperc elteltével egy kis ablakban felhozza a legutolsó 20 cikket/hozzászólást, amelyekben e kifejezés szerepel. Húsznál több találat a lista alján kattintható lapozóval tekinthető meg.

kereso-2

Ajax keresés

Az ajax technológiával működő kereső ablakocska a honlap jobb felső sarkában található bármelyik almenüpontra kattintva. Ide írhatjuk be a(z egy vagy több) keresett szót. A keresőkifejezésnek itt is legalább 3, legfeljebb 20 karakterből kell állnia: