20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2014 december 21, vasárnap

Autizmus és D-vitamin

Szerző: John Cannell

A 19-20. században megjelent agyi működészavarokhoz köthető betegségekben (autizmus, Alzheimer, depresszió, bipoláris betegség, stb.) egyre nyilvánvalóbb, hogy a gyulladásos folyamatok főszerepet játszanak. Ezért nem meglepő, hogy a D-vitaminhiány a felsorolt betegségekben súlyosbító tényező. John Cannell a D-vitamin Tanács elnöke, nevéhez fűződik a D-vitamin és influenza hipotézis modernkori újraélesztése, és a D-vitamin autizmusban játszott szerepének vizsgálata. "The athletes's edge. Faster, quicker, stronger with vitamin D" könyvében a D-vitamin sportban és izomerőben betöltött szerepéről írt.

Mostanság derült ki, hogy enyhe autizmusban szenvedek (mármint John Cannel). Ez sok mindent megmagyaráz, miért tudok olyan szenvedélyes lenni dolgok kapcsán. Az elmúlt 11 évben megszállottja lettem a D-vitaminnak, és az utóbbi négy évben megszállottja lettem a D-vitamin és autizmus kapcsolatának.

Először akkor kezdtem érdeklődni a D-vitamin iránt, amikor megtudtam, hogy nem is vitamin. Valójában egy szteroid típusú idegrendszerben ható hormon (azaz neurohormon). Funkciója, hogy ki- és bekapcsoljon géneket. Azaz, annyi különböző mechanizmusban vesz részt, ahányfélét az általa szabályozott gének irányítanak. A D-vitamin több száz, ha nem több ezer gén működését szabályozza.

Az elmúlt néhány évben egyre több bizonyíték gyűlt össze, amelyek támogatják azt a hipotézist, hogy a D-vitamin hiánya kapcsolatban áll az autizmus járvánnyal.

Hogyan befolyásolja a D-vitamin az autizmust?

Gyulladáscsökkentő hatás

Autoimmun hatás

Legalább 80 autoimmun betegség van, s a lista egyre csak növekszik (21). Számos saját szövet elleni antitestet azonosítottak autista gyerekek agyában, ezért gondolják sokan azt, hogy az autista esetek egy jó része autoimmun eredetű (22,23). Erősíti ezt, hogy ezeknek az antitesteknek a szintje közvetlen kapcsolatban van az autizmus súlyosságával (24,25). Egy friss vizsgálat szerint az egyik ilyen neuronokat támadó antitest (anti-MAG) az autista betegek 70%-ban emelkedett szintű (26). A vizsgálat azt igazolta, hogy minél magasabb az anti-MAG szintje, annál alacsonyabb a D-vitaminé (26). Ugyanennek a vizsgálatnak az eredménye szerint minél alacsonyabb a D-vitaminszint, annál magasabb a pontszám a Gyermekkori Autizmus Osztályozó Skálán. A nagyobb pontszám súlyosabb autizmust jelez (26).

Neurotrofinok

A neurotrofinok egy fehérjecsalád, amelyek serkentik a neuronok fejlődését, működését és növelik életképességüket. A D-vitamin több mint ötszörösére fokozza a neurotrofinok, mint pl. az NGF (Ideg Növekedési Faktor) vagy a GDNF (Glia Eredetű Neuronnövekedést Serkentő Faktor) szintjét (27-29).

Antioxidánsok

Számos kutatócsoport arról számolt be, hogy a D-vitamin fokozza az antioxidáns glutation szintjét az agyban (30,31). A glutation részt vesz az agy méregtelenítésében, mivel részt vesz az oxidatív melléktermékek eltakarításában és a nehézfémek kelát formában való ürítésében (31-33). A glutation védi az idegsejteket és az idegvezetést - melyek alapvetőek a mentális folyamatokban- az olyan toxinoktól, mint a higany (33). Más kutatócsoportok azt mutatták ki, hogy számos olyan más gén működését is serkenti a D-vitamin, amelyek antioxidánsok termelődéséért felelősek (34). Ilyen pl. a thioredoxin reduktáz-1 és a szuperoxid diszmutáz; mindkettő antioxidánsként és méregtelenítő anyagként viselkednek.

Pusztán teoretikusan nézve...

Világos, hogy számos elfogadható mechanizmus létezik, melyek révén a D-vitamin segíthet autista gyerekeknek. Legyen az gyulladáscsökkentő hatás, autoimmun folyamatokat csökkentő hatás, a neurotrofinok szintjét emelő vagy az antioxidáns folyamatokat serkentő hatás, a D-vitamin megfelelő adagja (mely elég ahhoz, hogy a vérben a D-vitamin szintje elérje az 50-80 ng/ml-t) lehetséges kezelési módja lehet némely autista gyermeknek. Ez a kijelentés azonban elméleti következtetés. Nincsenek vizsgálatok, sem esetbeszámolók, amelyek bizonyítanák a D-vitamin autizmust javító hatását. De még ha nincsenek is a jótékony hatást igazoló vizsgálatok, a D-vitamin bizonyított biztonságossága és előnyei, továbbá az a tény, hogy a D-vitamin számos, az autizmusban fontosnak látszó folyamatban jótékony hatásúnak bizonyult, alkalmassá teszi a D-vitamint arra, hogy kezelési opció legyen autizmusban. A szülők, akik ki szeretnék ezt próbálni, tudatában kell legyenek, hogy egyelőre nincsenek bizonyítékok, csupán elméleti okokból tételezzük fel, hogy kell legyen ilyen gyógyhatás.

Hogyan kezdjük gyermekünk D-vitaminnal való kezelését?

A siker kulcsa, hogy elérjük a vérben a 80 ng/ml szintet. Ennyit érnek el a legmelegebb hónapokban az úszómesterek.
Minden vizsgálat azt mutatja, hogy autista gyerekekben nagyon alacsony a D-évitaminszint, tehát induláskor fölösleges megméretni a D-vitaminszintet. Az első lépés a D-vitamin pótlás megkezdése, minden testsúly kilogrammra 100 NR D-vitamint számolva. Ez 40-60 ng/ml szintet szokott létrehozni, de egyes gyerekek magasabb szintet érnek el ilyen dózisra. A gyermeknek K2 vitamint is kell adni kilogrammonként 6 mikrogrammot, mivel a K2 nélkül a D-vitamin nem hasznosul jól. (Fontos magnéziumot is pótolni, mert ez szintén szükséges a D-vitamin hasznosulásához. -Sz.G. megjegy.) Három hónap múltán érdemes ellenőrizni a D-vitaminszintet. Ha a gyermek D-vitaminszintje 80 ng/ml fölött van, akkor az addigi D-vitaminadagolás megfelelő, ha alatta van, kilogrammonként 50 NE-gel növeljük meg az adagot.
Három hónap múlva ismét méressük meg a D-vitaminszintet, és ha 100 ng/ml fölött van, csökkentsük a D-vitamin adagot annyiszor 10%-kal, amennyiszer 10 ng/ml-el haladta meg a vérszint a 100 ng/ml-t. A 100 ng/ml fölötti érték nem jelent túladagolás és "mérgezést", mivel a tünetmentes magas kalciumszint 200 ng/ml alatt igen ritka, és 200 ng/ml szintet pedig igen nehéz elérni D-vitamin szedésével. Ha ezen mégis izgulna, méresse meg gyermeke kalciumszintjét is, és látni fogja, hogy nem haladja meg a 10.5 mg/dl szintet. (Ujjból vett vérből is lehet D-vitaminszintet mérni, a teszt elérhető a www.vitamindcouncil.org -on).
Tapasztalataim szerint az autista gyerekek 75%-ja javulást mutat a magas D-vitaminszintre.

A javulás mértéke

Eddigi megfigyeléseim szerint azok a gyerekek reagálnak legvalószínűbben a D-vitaminpótlásra, akik az alábbi kategóriák valamelyikébe esnek:

1, Azok a gyerekek, akiknek állapota a nyári napozások után nyár végén a legjobb és tél végén a legrosszabb.
2, Azok a gyerekek, akiknek egy ideig normál volt a fejlődése szemben azokkal, akik már csecsemő korukban mutatták az autizmus jeleit
3, Az enyhe és közepes autizmus jeleit mutatók jobban reagálnak
4, A 8 év alattiak jobban reagálnak, mint az idősebbek.

Ha a gyermek egyik kategóriába sem esik, az még nem zárja ki a D-vitamin pozitív hatását. A D-vitamin egyéb előnyei miatt akkor is érdemes megpróbálni, ha végül magán az autizmuson nem is javítana.
Sajnos, tapasztalataim szerint a gyerekek 10-20%-a, akik ismert genetikai rendellenességekben szenvednek (Rett szindróma, törékeny X kromoszóma szindróma, tuberous sclerosis, mitokondriális károsodás, hiányos vagy kettőzött DNS-t vagy kromoszómát hordoznak), nem reagálnak a D-vitaminra.

Forrás: http://www.tenyek-tevhitek.hu/autizmus-es-d-vitamin-egy-kezelesi-lehetoseg-is.htm

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások