20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2021 augusztus 06, péntek

Kövér porcsin (Portulaca oleracea) (frissítve)

Szerző: Pais-Horváth Szilvia

A természetes táplálkozáshoz való visszatérés az egészséges életmódra való törekvés egyik legfontosabb tényezője. A környezetünkben vadon termő növények között több olyan is van, amiből ehető ételeket készíthetünk, amellett, hogy gyógynövényként is használhatjuk őket. A legtöbbjük előfordul a saját kiskertünkben is, de általában gyomnövénynek tartjuk, pedig sok közöttük ehető.

Gazként, lábaink előtt hever a fiatalság titka: ingyen is van, de ezreket fizetünk érte

Pais-Horváth Szilvia 2021.07.11.

porcsin1

Amit a palánták között a kertben gyomnak látunk, lehet, hogy értékes és ehető növény, amelynek hatóanyagaiért a patikában súlyos ezreket adunk ki. Szóval óvatosan azzal a kapálással! Halottatok már a kövér porcsinról? Látni biztos láttátok már, most kezdődik a szezonja!

Húzkodjuk ki a földből, de a nyári hőgutában is életerősebb, mint bármi más haszonnövény. Az egyik legaromásabb és a legfűszeresebb, amit valaha kóstoltam: ez a kövér porcsin. Évtizedek óta kerülgettük egymást, pozsgás szára, szép sárga virágzata és élénkzöld levele összetéveszthetetlen, a nyárnak ebben az időszakában tele van vele a kertünk. De ha nem készítek a minap az ehető virágokról egy riportot, sosem jutott volna eszembe magamtól megkóstolni, pláne napi szinten fogyasztani. Papp-Felber Anita, Gazt-evő blog szerzője hívta fel a figyelmem erre a hihetetlen értékes növényre – ami nálunk eddig jobbára a komposztban végezte.

Hogy ismerjük fel a kövér porcsint?

Népies neve egyébként disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér. Csupasz, 30 cm magas, egynyári növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt főzve fogyasztják. Június végén megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, szinte kiirthatatlanul. Lehet szárazság, lehet esős időszak, a porcsin szabadon burjánzik. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet.

Ebben a növényben van a legtöbb omega-3

Az esszenciális zsírsavak (omega-3 és alfa-linolénsav) a kövér porcsin súlyának több mint 15%-át adják. Nem tudunk annyi halat enni, amennyi ebben a vadon növő, igénytelen gaznak kinéző növényben megterem. Kiváló roboráló, levelei vasban és C-vitaminban gazdagok. E-vitamint, béta-karotint, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Antioxidáns és immunerősítő hatású. Állítólag lassítja az öregedés folyamatát. Külsőleg pakolásként, izomgörcsök oldására hatásos – mégis alig hallani róla.

Anita, a Gazt-evő blog szerzője mesélte a HelloVidéknek, hogy ő a saját kertjében mindig meghagy egy bokrot, napi szinten fogyaszt belőle nyersen, friss hajtásaiból salátát készít, de remekül lehet lehet ételeket is dekorálni vele.

A palánta egészét fogyaszthatjuk, a gyökérzet kivételével

Konyhai felhasználásra is alkalmas, mivel ásványi sókban és B-, C-vitaminban gazdag, kellemesen sós ízű. Leveleit és fiatal hajtásait gyűjthetjük. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A felaprított fiatal levelek a paradicsomsalátának kitűnő ízt adnak. Nem szabad az étellel együtt főzni, a finomra vágott leveleket tálalás előtt hintjük az ételre. A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak. A nagyobb, idősebb levelekből főzelék készíthető.

porcsin2

Az idősebb növényeket párolva főleg Spanyolországban fogyasztják. Omlettben különösen kedvelt. A francia bonne femme levesbe sóskával együtt kerül.

Kereskedelmi forgalomban is kínálják, súlyos ezrekbe kerül

Ha beütjük a neten, akkor több verziót is kidob, lehet teaként is vásárolni, de jellemzőbben kapszulás formában kínálják kiváló hatóanyagát: 4600 forint – 10000 forintba kerül egy doboznyi porcsin-kapszula.

Lopes-Szabó Zsuzsa, a bükki füvesember, vagyis Szabó Gyuri bácsi lánya is elárulta a HelloVidéknek, hogy ők ugyan nem árusítanak porcsinból készült teát, de gyógyhatásait sokra becsülik:

A porcsinfű teáját vese- és hólyagbántalmak, vesekőképződés esetén fogyaszthatjuk. Prosztata-megnagyobbodásra, illetve prosztatagyulladásra is ajánljuk. Vérzéscsillapító hatása miatt gyomor-, bél- és tüdővérzés esetén is alkalmazható. Bélhurutnál, valamint bélférgesség esetén is fogyasztható.

- közölték.

Gyuri bácsi és Lopes-Szabó Zsuzsa közös könyvben, A bükki füvesember gyógynövényeiben ezt írták róla:

A teáját vese- és hólyagbántalmakra isszák, de az 1,2% vízben nem oldódó kovasavtartalma elvész, ha nem tejben készítik el. Ugyanúgy, mintha teát főznének, forrásban lévő tejjel kell leönteni a 2,5 dl-es edénybe tett púpozott teáskanál porcsinfüvet. Nyolc-tíz perces állás után kell leszűrni. A kovasavat a vese nehezen dolgozza fel – de nagyon jó a kőképződés ellen –, ezért túl sokáig nem szabad inni. Ez maximum két hetet jelent. Utána két hétig időt kell hagyni a vesének, hogy a benne lévő kovasavat kidolgozza magából. Napi egy reggel elfogyasztott csészénél többet ne igyanak belőle. Még jobb, ha csak minden másnap fogyasztják. Bélhurut és légcsőhurut ellen is lehet használni eredményesen.


 A régi ckk: 

Szerkesztve: 2011-04-29

Kövér porcsin (Portulaca oleracea)

porcsin3


Népies neve: disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsérJúnius végén a homokos talajú kertekben megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, szinte kiirthatatlanul. Lehet szárazság, lehet esős időszak a porcsin szabadon burjánzik. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet. Szidjuk is eleget, pedig ha tudnánk...

Őshazája feltehetően a Nyugat-Himalájától Dél-Oroszországon át egészen Görögországig húzódik. A Himalája lábánál, egészen 2000-3000 méteres magasságig vadon előfordul. Mások amerikai eredetűnek tartják, és innen vélik elterjedését az egész világon. Nálunk vadon is előfordul, többnyire gyomnövényként tartjuk számon.

Gyűjtési idő: Gyűjthető egész nyáron, virágzás előtt. Annyira jellegzetes, hogy más növénnyel nem téveszthető össze.

A kövér porcsin omega-3 zsírsavakban igen gazdag növény, különösen Alfa-Liposavban, amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Egy csésze porcsin levél elfogyasztásával 3-400 mg ALA kerül a szervezetünkbe.

Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően immunerősítő hatást fejt ki. Antioxidáns tartalmánál fogva, lassítja az öregedés folyamatát.

A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Kiváló vértisztító, vérzéscsillapító hatású. Reumás megbetegedések kezelésére is használhatjuk, mind belsőleg, mind külsőleg, pakolásként. Féreghajtásra is kiváló, és gyulladáscsökkentő hatása miatt az aranyér tüneteit is enyhíti.

Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott.

Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos. Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük,  egész éjszaka is rajta maradhat.
Antibiotikus, antifungális hatása miatt használják különböző bőrgyulladások, sebek, fekélyek, ekcéma és égési sebek gyógyítására.

A magyar népgyógyászatban a húgyúti betegségek és gyulladások kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában alkalmazzák. Emellett használhatjuk fejfájás megszüntetésére, tüdőgyulladás, influenza és megfázás tüneteinek az enyhítésére.

Maria Treben a fogínysorvadás, fogínygyulladás kezelésére is ajánlja a porcsint. Porcsinlevél rágcsálásával megszüntethetjük a fogínyvérzést.

Hát kell ennél több? Pedig csak egy egyszerű gyomnövény...

Konyhai felhasználásra is alkalmas, mivel ásványi sókban és B-, C-vitaminban gazdag, kellemesen sós ízű. Leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük. Olyan bioaktív anyagokattartalmaz, mint az oxálsavak, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonoidok, szívglikozidok, glikozidok. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A felaprított fiatal levelek a paradicsomsalátának kitűnő ízt adnak. Nem szabad az étellel együtt főzni, a finomra vágott leveleket tálalás előtt hintjük az ételre. A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak.

A nagyobb, idősebb levelekből főzelék készíthető.

Egyiptomban és Szudánban nemesített változatait kerti növényként termesztik. A nemesített kerti növénynek csak a levélmérete különbözik a vadon termőétől. Nyugat-Európában pedig vadon begyűjtik, majd friss saláta alapanyagként hozzák forgalomba.

Receptek:

* Porcsinfőzelék: 2 evőkanál zsemlemorzsát megpirítunk egy kevés vajon. 500 g porcsinlevelet ráteszünk és megpuhítjuk. Húslével felöntjük és tejföllel ízesítjük. Esetleg zabpehellyel meghinthetjük. A spenóthoz hasonló módon is készíthetünk belőle főzeléket.

 Porcsin franciásan: 250 g porcsinlevelet lobogó sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük. Extra szűz olíva- olajon petrezselyemzölddel, fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval hirtelen átsütjük. Házi tejben vagy húslevesben beáztatott száraz kenyérrel puhára főzzük, reszelt házi sajttal, zsemlemorzsával megszórjuk és vajdarabokat rakunk a tetejére. Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyló sárga nem lesz.

 Párolt porcsin: Fiatal porcsin leveleket gyűjtünk, 200 g levelet vízben puhára párolunk, robotgéppel pépesítjük, kicsit megsózzuk, majd tejszínnel ízesítjük. Köretként esszük.

 Porcsin saláta: A zsenge, megmosott, kb. 250 g porcsinlevelet az alábbi öntettel összekeverjük. Öntet: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, só, bors és egy kevés apróra vágott lila hagyma. Én leginkább így, nyersen szeretem, akár más salátához keverve is, vagy saláta tetejére szórva.

Források:

Hello Vidék

http://fusz.hu/index.php?op=full&q=11646

* Radics László: Ételek erdő, mező növényeiből

* terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/kover_porcsin.html  antalvali.com

* http://antalvali.com/kover-porcsin-portulaca-oleracea.html

 

Hozzászólások megtekintése a régi honlapról ⇒

A rovat további cikkei: « A szurokfű olaj Szarvaskerep »

Hozzászólás  

#1 CsepelGitta 2014-02-08 19:18
Köszönöm a szuper leírást. Egy kérdésem azért lenne. Ha nem szabad főzni, akkor a receptekben miért főzik?

Ehhez a növényhez érdemes elolvasni a tyúkhúrról leírtakat is! Itt egy kis kivonat belüle:

Nagyon gyakori a mai emberi szervezetben a ciszta.
A természetgyógyász és reflexológusok szerint:
CT vizsgálatok igazolták, hogy naponta 20 - 25 szál, 10 - 15 cm nagyságú tyúkhúrt megmosva, apróra vágva, elfogyasztva (nyersen és/vagy fagyasztva), 5 - 6 hét után a ciszta el tűnik a szervezetből (pl.: májból, veséből, agyból, szemből...) A kertünk, az utcák, a rétek, az erdők széle tele van vele, mégsem fogyasztjuk, inkább műtétre megyünk.


A tyúkhúr jótékony hatásai:
A tyúkhúr tehát több, mint egy egyszerű gyomnövény.
Figyelemre méltó gyógyító hatásai vannak.
A tyúkhúr tea jó: a hólyag és a vesegondokra, az epére, az epekőre, a reumás panaszokra.
Vitaminokban és klorofilban gazdag.
A tyúkhúrt nemcsak azért etessük a családunkkal, mert finom, hanem azért is, mert,
ahogy az őssejtnek minősülő tojás, ez is hat a koleszterin szintre.


Alkalmazható:
görcsök,
aritmia,
neurózis,
gyomorfekély,
golyva esetén.

Segítségével gyorsan elmúlnak:
a furunkulusok ,
az ekcémák.
az álmatlanság,
az elhízás,
a szemgyulladás kezelésére is alkalmas.

Javítja:
az általános anyagcserét ,

Teája segíti:
az epe és a vese munkáját.
Kőoldó hatású.
Egyike azon ritka gyógynövényeknek, amely a vérben levő koleszterinszintet csökkenti

Tisztító hatású:
eltávolítja a mérgeket,
normalizálja a máj és azon át a többi belső szerv működését a láncreakció miatt, a koleszterinen keresztül.

Kiváló: főként szorulásos, reumás,vizes időseknek
hashajtó,
vízhajtó,
ízületi gyulladás csökkentő,
köszvény ellen,
reumánál,
cukorbetegségnél nélkülözhetetlen, mert alacsonyan tartja a vércukorszintet, és
szabályozza a belső elválasztású mirigyek működését

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások