20240425
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2012 március 03, szombat

Aronia - Fekete berkenye

Szerző: Több

Az aronia, más néven a csodálatos fekete berkenye sok antioxidáns-készítmény alapja. Az aronia a rózsafélék családjába tartozik. Igen nagyra becsülik a táplálkozással és gyógynövényekkel foglalkozó szakemberek. A mély lila, eros színezéku kis bogyók csodálatos tulajdonsággal bírnak.Jelentos mennyiségu C- és P-vitamint, további vitaminokat, pektint, szerves savakat, mikroelemeket, cukrot, csersavat tartalmaznak. Eredetileg Észak-Amerikából származik, de ma már a világ számos pontján termesztik. Európában is több mint 100 éve ismert és sok helyen termesztett, tisztelt növény. 

 Aronia a szuper antioxidáns!

Aronia melanocarpa

 A volt Szovjetunióban óriási területeken kezdték el termeszteni és nemesíteni a könnyen megtelepedo új fajtákat. A "hegyek gyümölcsének" is nevezik, mivel jól bírja a fagyos, magas fekvésu vidéket. A fekete berkenye egyik legnagyobb termesztoje és feldolgozója napjainkban Németország. Az elmúlt években élelmiszer-színezékként is felfedezték, ezért egyre jobban elotérbe került a termesztése.

A kicsi, lila, viaszos héjú, fanyar ízu, apró almára emlékezteto gyümölcsök augusztusban érik el páratlan aromájukat, befottként, dzsemként, lekvárként, szörpként is ismerik, és szívesen fogyasztják. Mivel kituno természetes élelmiszer-színezék, ezért üdítoitalokban, likorökben, borokban is megtalálható.

Számos gyógyszernek és gyógyhatású készítménynek képezi alapját. Kiemelten magas az antocianin- és flavonoid-tartalma, továbbá a kalcium, jód, vas, bór és mantán-tartalma is.
Magas antioxidáns-tartalma miatt jelentos a szabadgyökfogó hatása van. Idegrendszeri problémák esetén is hatékony, gátolja az öregedési folyamatokat.
Kiváló méregteleníto hatású, koleszterin-csökkento, bélmuködés-javító.
Gyomorhurut, vérzékenység, vérszegénység, vérnyomás-problémák, immunrendszeri betegségek, máj - és epebántalmak, gyomorgyulladás, allergia, borbetegségek és káros sugárzások okozta hatások ellen is jótékonyan hatnak az aronia páratlan összetevoi.

Mindenkinek ismernie és tisztelnie kellene a természet nagy értékét, az egyik legfontosabb gyógynövényünket.

Gyümölcsök antociántartalma 100 grammban

Fekete berkenye: 800 mg,
Édes cseresznye: 180 mg,
Kék szolo: 165 mg,
Áfonya: 165 mg,
Erdei szeder: 60 mg,
Málna: 40 mg,
Eper: 30 mg.

A növények másik fontos egészségmegőrző mutatója az úgynevezett TEA C-érték. Ez a rövidítés az angol Trolox Equivalent Antioxidant Capacity kifejezésből származik, és azt hivatott jelezni, hogy az ártalmas oxidatív anyagok megkötésében valamely növényi anyag milyen aktív szerepet képes játszani. A potsdami egyetem három, nagyon magas antioxidáns-tartalmú gyümölcs levét hasonlították össze. Míg az agyondicsért tőzegáfonya TEA C-értéke 9-14, a szintén híres gránátalmáé 18-20 közötti volt, addig az aróniánál ez az érték átlagosan elérte a 64,8-as mutatót.

Amit csak a csodabogyóról tudni érdemes....

 A gyümölcs származási helye az Amerikai Egyesült Államok és Kanada keleti része, ahonnan az Aronia melanocarpa elsősorban Skandináviában, Oroszországban és Lengyelországban terjedt el a XX. század eleje óta. Különleges biológiai értékeit felismerve azonban az 1970-es évek vége óta egyre nagyobb területeket ültettek be vele Németországban

 A berkenye jelentős mennyiségű vitaminokat, szerves savakat, mikroelemeket, cukrot, pektint, cseranyagokat tartalmazó gyümölcs. Legjelentősebb a P-vitamin és C-vitamin tartalma.
Európában több mint 100 éve jelent meg. Jelenleg Európában a skandináv államokban és Oroszországban északi területein termesztik. Fényigénye magas, ezért napos helyen érzi jól magát. A téli és tavaszi fagyok nem károsítják.

 A fekete berkenye májusban mindegy 10 napon keresztül virágzik. Fehéres virágai sok gyümölcsfajtáéhoz hasonlítanak,leginkább a galagonyáéhoz. Markáns, a madárberkenyéhez hasonló illata van, amit a méhek nagyon kedvelnek, ezért a feketeberkenye-ültetvények mellet nagyon jól termo méhészeteket is ki lehet alakítani. Nagyon kedvelt táplálék a madarak körében is, mivel ok érdekes módon nem érzik azt az összehúzó (adstringens) ízt, amely miatt az arónia nyersen nem igazán fogyasztható, és ami miatt az angolszászok „chokeberry”-nek, vagyis „fojtogató bogyó”-nak hívják. A bogyók érési ideje augusztusban van. Kisebb ültetvényeken kézzel szedik, de a nagyobb területeken már megoldották a rázógéppel való betakarítást is.

A rózsafélék családjának többi tagjához hasonlóan a fekete berkenyének is igen magas a gyümölcscukor-, pektin-és csersavtartalma. Ez utóbbi miatt, ha lét készítenek belőle - a teljesebb lényerés érdekében-, először fagyasztják, majd kálium-aceszulfámmal szokták édesíteni, valamint a kellemes ízhatás érdekében citromsavat is adnak hozzá.

A citromsav az élelmiszeriparban igen széleskörűen használt adalékanyag, főleg édességekhez keverik hozzá. Beyreuther német professzor, Alzheimer-kór-specialista vizsgálatai szerint azonban ezzel az adalékvegyülettel az a baj, hogy a „hátán viszi át” a vér-agy gáton a nehézfémeket, elsősorban az alumíniumot és az ólmot! Ez a „trójai sitromsav -ló” tehető felelőssé a Párkínsón-kór, az Alzheimer-kór és egyéb degeneratív központi idegrendszeri betegségek kialakulásáért! Az Alzheimer-kórban egyébként is áteresztővé válik a vér-agy gát. Ráadásul-amint azt Beyreuther professzor hangsúlyozza - a gyermekeknél a vér-agy gát nem működik teljes kapacitással , így ok a sok édesség fogyasztása folytán fokozottan veszélyeztettek. Szerencsére ma már nálunk is kapható olyan készítmény, amely a fekete berkenyét természetes őrlemény formájában, más biogyümölcsökkel együtt tartalmazza. Magas C-vitamin-tartalma miatt keverik málnás joghurtokba is.

A bogyókat egyébként sokféle módon használják fel, nem csak a kb.80% -os létartalmát, hanem a főként a héjában lévő növényi színezőanyagot is élelmiszerek színezésére:ha például eperlekvárhoz adagolják, annak színét intenzívebbé és tartósabbá teszi.
Ugyanezért , valamint magas C-vitamin-tartalma miatt használják málnás joghurtokban is. Nagyon finom kompót, lekvár vagy szörp készíthető belőle, az átpasszírozott gyümölcsök pedig kiváló adalékául szolgálnak vadételek mellé. Kidolgozták már az aróniából készíthető bor technikáját is.

A növény 1-3 méter magas bokrokká fejlődik , ősszel gyönyörűen fénylő vörössé varázsolódnak a levelei, amiért sövényalkotónak is kiváló. Fagytűrő és mindenféle talajon – homokos, sós,agyagos,lápos-megél, ezért is terjedt el-illetve terjesztették el-nagy területen egyes európai országokban. A legjobb fajtái az „Aron” Dániából, a „Viking” Finnországból, a „Nero Szlovákiából és Oroszországból, a „Rubina” és a „Hugin” Svédországból és Németország szász területeiről származnak. Ültetni ősszel kell, kb. másfél méter távolságra egymástól, és akkor legkésőbb öt éven belül összefüggő szép sövényt alkot. Külön jó tulajdonsága, hogy kártevőkkel és betegségekkel szemben igen ellenálló, így nem szükséges permetezni.

Élettani hatásai:

A fekete berkenyének mindenekelőtt rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő, illetve -megelőző hatását kell kiemelnünk. Az utóbbi évtizedek kutatásai egyértelműen bizonyították, hogy a legtöbb „népnyomorító és pusztító” civilizációs betegséget (szívinfarktus, rák, cukorbetegség, keringési betegségek, anyagcsere-betegségek) a gyulladásos folyamatok indukálják. Az arónia kiemelkedően magas polifenol-és flavonoidtartalma megköti a gyulladásgátló markereket(például a ciklooxigenázét, illetve a TNF -alfát). Ezen kívül blokkolja azt az enzimet, amely annak az arachidonsavnak a képződéséhez vezetne, amely mindenfajta gyulladás előidézője.

A lengyelországi Wroclavban végzett széles körű kutatások megállapították, hogy az antioxidáns hatás a magas redoxpotenciálnak köszönhető, vagyis az ioncserét elősegítő, az oxigént leadó és a nitrogént felvevő képességhez kapcsolódik. Ezen kívül ezek az anyagok képesek jól megkötni a nehézfémeket is! Az arónia magas molekulasúlyú procainidjai különösen sok olyan aromás gyűrűt tartalmaznak, amelynek nagyon erős a szabadgyök-fogó képessége. Megállapították, hogy a fekete berkenye hatáspotenciálja olyan magas, mint azoké a kínai gyógynövényeké, amelyet ott a hagyományos orvoslás tapasztalatait követve rákos megbetegedések ellen használnak!

A plovdivi orvosi egyetemen az aróniálé hatását vizsgálták a cukorbetegeknél, 16 1-es típusú és 25 2-es típusú cukorbeteg esetében. Megmérték a vércukorértéket 200ml arónialé megivása előtt és utána 60 perccel. A betegségnél a cukorbetegség fennállása 1 hónap és 13 év közötti intervallumban volt. A vizsgálatok kimutatták, hogy az átlagosan 14,23 mmol/liter vércukorérték 60 perc után átlag 11,4 mmol/literre esett vissza.
Egy standard reggeli után elfogyasztott 200 ml lé eredményeként a 13,43-as átlagérték 11,94-re csökkent. 200 ml arónia megivása után 60 perccel.
Egy másik vizsgálat során 21, 6-17 éve cukorbetegségben szenvedő , 42-62 éves páciensnél azt találták, hogy ha három hónapon keresztül napi 200 ml arónialét ittak velük, az átlagos vércukorszintjük 13,28 mmol/literrol 9,1 mmol/literre csökkent. Ugyancsak erős pozitív hatása volt az aróniakúrának a cukorhemoglobin (HbA1c)-szintre (9,39-rol 7,49-re), az őszkoleszterinszintre (6,45-rol 5,05-re), valamint a vérlipidszintre (2,92-rol 1,7-re)
 
Az eredményeket összevetették 23 másik, ugyancsak 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő hasonló beteg adataival, akik nem kaptak aróniakúrát. Ezeknél a pácienseknél érdemi változás nem történt. A végkövetkeztetés az volt, hogy a csodagyümölcs rendkívül hatékony kiegészítő kezelést jelent a cukorbetegek esetében.

A csodagyümölcs rendkívül hatékoy kiegészíto kezelést jelent a cukorbetegek esetében.
Oroszországban a népi gyógyászat hosszú idők óta szinte „allround”, vagyis sok mindenre ható házi szerként használta a fekete berkenyét. Elsősorban bél-és bőrbetegségek, húgyúti fertőzések és magas vérnyomás esetén alkalmazták. „Érdekes módon” az egyesült államokbeli Illinoisi egyetem kutatói is egyértelműen azt találták, hogy az arónia stimulálja a keringést, megelőzi a vérrögök kialakulását, erősíti a szívet és védi a gyulladástól a húgyúti rendszert.

A Szovjetunióban már az 1950-es években intenzív kutatások folytak az aróniával, mert nem csak az derült ki, hogy segít eltávolítani a szervezetből a nehézfém-szennyeződéseket, hanem a sugársérült betegekre is kiváló gyógyító hatással volt. Így nem csak lét, hanem klinikailag hatásos port és tablettát is előállítottak belőle.
M.Döll német kutató egyébként kimutatta, hogy az aróniából kivont komplett anyag lényegesen hatékonyabb, mint az egyenként feldolgozott flavonoidok (pl. a kvercetin, az antocián, stb.).

Sikeres klinikai felhasználást egyébként a következo kórképekben dokumentáltak:

Bélbetegségek, savhiányos gyomorhurut, máj-és epebetegségek, bőrbetegségek, allergiás tünetképek, cukorbetegség, gyermekbetegségek (skarlát, kanyaró), magas vérnyomás és minden egyéb szív-ér megbetegedés, véralvadási zavarok, trombózisok, húgyúti fertőzések, pajzsmirigykórképek, kemoterápiás kezelésben lévő betegek állapot-és életminőség javítása, vaksággal fenyegető szemvízgyulladás (uveitis).Az arónia stimulálja a keringést, megelőzi a vérrögök kialakulását, erősíti a szívet és védi a gyulladástól a húgyúti rendszert.

Összegezve az elmúlt évtizedek tapasztalatait, le lehet szögezni azt, hogy ez a rendkívül magas tápértékű vadgyümölcs nem véletlenül került az orvosi figyelem középpontjába. Gyógyító értéke magas P-vitamin-(flavonoid), vízben oldódó B1-,B2-,B6-,B9-,B12-,C- és H-vitamin-tartalmának, zsírban oldódó A-,E-és K-vitamin provitamin-tartalmának és összességében kiemelkedően magas, a sejteket a pusztulástól védő szabadgyök-fogó kapacitásának köszönheti.

A kutatók egyöntetű véleménye szerint összességében legalább olyan betegség-megelőző és gyógyító erővel rendelkezik, mint a tahiti csodanövény, a noni gyümölcse. Az arónia azonban itt van az orrunk előtt, igénytelensége okán és a rendkívül gyorsan növekvő kereslet miatt mindenképpen üdvös lenne, ha erre az egészségkoncentrátumra nálunk is ráharaphatnának a termelők. Ennek következtében valószínűleg csak a gyógyszergyártók szája íze lenne kissé fanyar, de a világtrendbe csatlakozó termelők megédesíthetnék a rákos betegek és sok más civilizációs ártalomban szenvedő ember életét is.

 Talajigény

A legkülönfélébb talajféleségben is szépen díszlik, nem igényes a talaj mechanikai összetételére sem. Optimális számára a gyengén savanyú 6,0-6,5 pH értékű talaj. Általánosságban elmondható, hogy ahol a málna talajigénye kielégített, ott a fekete berkenye is jól termeszthető.

A fekete berkenye 1,5-2,5 méter magas bokor. A termés átmérője 7-15 mm, átlagos tömege 1 - 1,6 g.
Finnországban a Viking fajta a legtermékenyebb. Bokra középerős növekedésű, a vessző ízközei rövidek, ezért alkata tömör. A fekete berkenye sekélyen gyökeresedő, vízigényes növény. Tősarjképződésre erősen hajlamos. Fényes fekete bogyója hamvasan fedett.

A fekete berkenye metszése

Ha úgy találja, hogy fekete berkenyéje túl nagyra nőtt, akkor májusban és júniusban, virágzás után erősen visszametszheti. A cserje ágait megközelítőleg másfél méter magasságig vágja vagy fűrészelje le! Ügyeljen arra, hogy az ágakat ne az elágazódásuknál vágja vissza, hanem hagyjon egy nagyobbacska darabot, hogy a cserje a nyugvó rügyekből kihajthasson! Minél több elágazódást hagy meg, annál sűrűbb lesz a cserjéje.

Vadhajtás
A berkenye gyakran sok, nem kívánatos vadhajtást hoz. Ezeket március és szeptember között erősen vágja vissza! Később az új vadhajtásokat is távolítsa el!

Fekete berkenye fajták:

Nero
Származás: Csehszlovákiában állították elo. Középeros növekedésu, laza vázágú, enyhén nyújtott gömb alakú bokrot növeszt. A Nero feketeberkenye gyümölcse fekete szürkés viaszbevonattal. A színanyagok a bogyó héjában találhatók. Botermo (8-9 t/ha). Íze kellemesen fanyar. Növéyvédelmet nem igényel. Konzervipari célra kiváló.

Rubina
Dr. Porpáczy Aladár nemesítette 1979-ben a Fertodi Kutató Állomáson. Nemesítoi jelzés F. 1/7. A Rubina arónia bokra középeros növekedésu, a termovesszok kihajlók. Laza, hengeres bokrot fejleszt. Bogyója fényes fekete alapszínu, hamvas viaszbevonattal. A gyümölcshús alig színezodik. Átlagos bogyótömege 1,2 g. Öntermékeny. Botermo (8,2 kg/bokor). Íze frissen fanyar, feldolgozva kellemes ízu. Érési ideje augusztus második dekádja. Gyümölcshéja nagy mennyiségu festékanyagot tartalmaz. Dzsemek, szörpök, tejipai termékek festésére is használják. Savas közegben a festékanyaga szép rubin színt kölcsönöz. Növényvédelmet nem igényel.

Viking
Finn fajta. Hajtásrendszere közepesen eros. Bokra középnagy, nyújtott gömb alakú. Termése borsó nagyságú, fekete, hamvas. A Viking termésmennyisége kicsit kisebb mint a Rubina arónia fajtáé (7,4 kg/bokor). Érése augusztus második fele. Fanyar ízu. Konzervipari célra (dzsem és színanyag) használják. Növényvédelmet nem igényel.


 Felhasznált irodalom:

http://www.egeszsegunkert.hu/2010/02/aronia-szuper-antioxidans-aronia.html
www.energylife-world.com/index.php?option=com_content&task=view&id=194&Itemid=9
http://www.tuja.hu/fekete_berkenye.html
http://www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=38081&h_id=126158&a_id=750998
http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1139105

Hozzászólás  

#3 berkenyeImola Bóni 2019-08-20 22:17
Kedves Koroknai Józsefné -és aki még termeszti a berkenyét!

Szeretnék berkenyét ültetni, nincs tapasztalatom és nem kapni a kertészeknél sem. Érdekelne a tapasztalata, pl. mennyire igaz a télállóság, mikor fordul termőre, milyen talajt és fekvést igényel, hol lehet hozzájutni, stb.??? Hálásan köszönöm, ha válaszol(nak) sok sikert, üdv., Imola
#2 SzegedKoroknai Józsefné 2017-07-04 09:46
Az ősszel telepített berkenye bokraink sok hajtást hoztak, ami a földből nőttek ki. Mi a teendő, érdemes mindet kivágni?
#1 1086 Budapestfitoterapeuta 2013-10-03 21:02
Nagyon jó!

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások