20240420
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2021 szeptember 10, péntek

A babérlevél ezért egészséges

Szerző: házipatika, ketkes.com

A babérlevél nemes tulajdonságait még az ókori Görögország idején is elismerték. A fűszert a kulináris művészetben használták az ételek ízének hangsúlyozására, valamint az étvágy növelésére a mindennapi életben, az orvostudományban, a kozmetikában és a hagyományos kulturális eseményeken. A babérlevél nem csak kellemes fűszeres aromája, hanem számos betegség gyógyítására is. Hogyan használható a babérlevél főzet gyógyítására - többet fogunk mondani.

baberlevel 1

A babérlevelet elsősorban fűszernövényként ismerjük. Kevesen tudják, hogy milyen hasznos és egészséges növény, amelynek fogyasztása számos módon képes jótékonyan hatni az egész szervezetre.

Segíthet, hogy egészséges legyen a vércukorszintünk

A babérlevél, illetve kivonatának napi szintű fogyasztása kutatások szerint segíthet, hogy vércukorszintünk alacsonyabb legyen. A babérlevélben olyan összetevők vannak, amelyek segítenek az inzulin hatékonyabb feldolgozásában, sőt még a koleszterintszintet is csökkenthetik.

Ételek, melyektől jó lesz a vércukorszint

Az egészségesvércukorszintfenntartása korántsem csak a cukorbetegeknek fontos. Ha szeretnénk enyhíteni a diabétesz kialakulásának kockázatát, akkor érdemes megismerni a legjobb vércukorszint-csökkentő ételeket.


Ételek, melyektől jó lesz a vércukorszint

Az egészséges vércukorszint fenntartása korántsem csak a cukorbetegeknek fontos. Ha szeretnénk enyhíteni a diabétesz kialakulásának kockázatát, akkor érdemes megismerni a legjobb vércukorszint-csökkentő ételeket.

Ecet

Egy evőkanálnyi ecet segíthet csökkenteni az erős vércukoremelő hatást, amelyet egy péksütemény vagy valamilyen cukros finomság elfogyasztása okoz. Naponta fogyasztva koleszterinszintünknek is jót tesz.

Eper

Az eperben kevés a cukor, sok a rost, nem mellesleg pedig nagyon finom is. Ráadásul egy tanulmány szerint ha rostban gazdag ételekkel párosítva fogyasztjuk, akkor segít megakadályozni, hogy túlságosan hirtelen emelkedjen meg a vércukorszintünk. Az eperben sok az antioxidáns, ami szintén támogatja az egészségesvércukorszintelérését.

Fahéj

A fahéj segít kordában tartani a vércukorszintet

Kutatások igazolják, hogy napi egy-két teáskanál fahéj elfogyasztása segít megakadályozni a vércukorszint hirtelen megemelkedését. Fontos megemlíteni, hogy a fahéjnak két fajtája van, a ceylon és a cassia. Utóbbi - és általában ez kapható gyakrabban az üzletekben - nagy mennyiségben károsíthatja a májat, így mindenképpen figyeljünk rá, hogy ne vigyük túlzásba.

Egészséges zsiradék

A növényi eredetű zsiradékban gazdag ételek, mint az avokádó és a diófélék szintén nagyon jól jönnek, ha szeretnénk egyensúlyban tartani a vércukrunkat. Ezt több kutatás is igazolja

Keresztes virágú zöldségek

Karfiol, brokkoli és társaik: ezekben a zöldségekben olyan anyagok találhatóak, amelyek segítenek egészségesen tartani a vércukorszintet. Sok bennük a rost, így lassítják az elfogyasztott cukor felszívódását.


 Jót tesz a szívnek

A babérlevélben található kaffeinsav segít, hogy szívfalunk ellenállóbb legyen, illetve segít csökkenteni a koleszterinszintet is. A magas koleszterinszint növeli a stroke és a szívroham kialakulásának esélyét.

Segíti az emésztést

Nem véletlen, hogy a babféléket, illetve egyéb hüvelyeseket tartalmazó ételekbe babérlevelet szokás tenni.  Segíti az emésztést, serkenti és megkönnyíti a szervezet méregtelenítését, a káros anyagok kiürülését. A babérlevél enzimjei segítenek abban, hogy szervezetünk gyorsabban lebontsa az elfogyasztott táplálékot.

Fájdalomcsillapító hatású

A babérlevélnek gyulladáscsökkentő hatása is van. Segít enyhíteni az ízületi fájdalmakat akár külsőleg, borogatásként használva is. Törjünk össze péppé néhány levelet, majd kenjük az érintett területekre, tegyünk rá egy törölközőt, és pihenjünk így húsz percig. A babérolaj a haléntékba masszírozva a fejfájást is enyhítheti.

Serkenti a sebgyógyulást

A sebeket, karcolásokat is bekenhetjük babérlevélpasztával, ami régi népi gyógymód - a levelek antibakteriális és mikrobaölő hatásúak. Gombás fertőzések kezelésére is használható. A babértea pedig olyankor jöhet jól, ha fáj a torkunk és nagyon köhögünk - néhány nap alatt enyhítheti a tüneteket, ha rendszeresen fogyasztjuk.

A jó szakács tudja, hogy egy isteni leves vagy pörkölt nem készülhet el babérlevél nélkül. Az aromás, olívazöld színű fűszer az ételnek intenzív ízt ad, de nemcsak az íze miatt fontos fogyasztani. A babérlevél más szempontból is igen hasznos.

A kutatások szerint hatékony a méregtelenítésben és az öregedés lassításában is. Harcol a bakteriális fertőzésekkel szemben és a szervezet számos funkcióját javítja a légzéstől kezdve a szívműködésig. Most megtudhatod, miben lehet segítségedre a babérlevél!

1. Idegesség és fáradtság

A babérlevélből nyugtató hatású anyagok szabadulnak fel égés hatására. Fogjunk néhány darab babérlevelet és egy gyufával pörköljük meg őket. Amint belélegezzük az illatukat, oldódik a feszültség, de éberségünk nem csökken. A legjobb, hogy úgy nyugtat, hogy közben nem álmosít, mi több, még inkább segíti a koncentrációt.

2. Légzőrendszer

A babérlevél stimulálja a légutakat, segíthet feloldani a váladékot és a nyálkát a tüdőben. A legjobb módja a légzőszervi betegségek kezelésének a friss vagy szárított babérlevél gőzének vagy olajának belélegzése. Allergia és asztma esetén a babérlevél olajával masszírozzuk át a mellkast.

3. Korpa

Korpa ellen a babérlevelet meleg jojoba olajjal keverjük össze. Masszírozzuk be a fejbőrbe, csavarjunk a fejünkre egy törölközőt és 15-60 percig hagyjuk hatni. A rendszeresen használt samponunkhoz és adhatunk néhány csepp babérlevél olajat.

4. Cukorbetegség

2-es típusú diabétesz kezelésében is sokat segíthet a babérlevél. Egy tanulmányban kimutatták, hogy napi 3 gramm babérlevél elfogyasztása segít csökkenteni a vércukorszintet.

5. Emésztés

A Földközi-tengertől kezdve Kelet-Ázsiáig számos kultúra használta alternatív gyógyszerként a babérlevelet melegítő és gyógyító hatásai miatt. Ha babérlevéllel főzünk vagy a babérlevél olaját csepegtetjük a gyomrunkra evés után, elősegíthetjük az emésztőnedvek, enzimek és az epe termelődését.

6. Szív egészsége

A babérlevél egyik összetevője a kávésav, mely erősíti a szívben a kapillárisok falát és segít eltávolítani a keringési rendszerből a káros koleszterint. Ezért is javasolt minél több ételt készíteni babérlevéllel.

7. Ízületi gyulladás

A babérlevél olajának kimutatták gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásait, melyek hasonló hatékonysággal bírnak, mint a morfium. Fájdalom ellen dörzsöljük be babérlevél olajával az ízületeket és rendszeresen fogyasszuk is a fűszert.

8. Húgyúti fertőzés

Porított babérlevelet inni tejjel ősi kezelési módszer húgyúti fertőzés ellen.

A babérlevél tehát egy pozitív hatásokkal teli, csodás fűszer- és gyógynövény. Olcsó és bármelyik kisebb üzletben is hozzájuthatunk. Próbáld meg minél több ételedhez hozzáadni és használd fel egészséges hatásait!

Ez történik, ha babérlevelet égetsz az otthonodban

A füstölés módszerét már az észak-amerikai őslakosok is alkalmazták, bizonyos szárított gyógynövényeket égettek el (leggyakrabban zsályát), leginkább spirituális célzattal. Manapság is sokan ismerik és használják ezt a módszert, ennek köszönhető például a jógastúdiók kellemes illata.

Miért jó babérlevelet égetni?

A babérlevelet az ókori görögök és rómaiak is rendkívül értékes növénynek tartották, otthonaikban és az isteneknek szánt szentélyekben egyaránt égették, leginkább vallásos célzattal. Az ókori Görögországban Apollót gyakran babérlevelekből font koszorúval a fején ábrázolták, és a püthói játékok győzteseit is nemesbabér-koszorúval tüntették ki.

Égetéskor ezek az aromás levelek megnyugtató illatot bocsátanak ki, ami ellazítja az elmét és az izmokat. Úgy tartják, hogy a babérlevél füstje megtisztítja a teret a negatív energiáktól. Enyhíti a stresszt, fokozza az éberséget, kiélesíti a figyelmet és ellazítja az egész testet.

Tehát, ha túl sok stressznek vagy kitéve, vagy rossz kedved van, egyszerűen égess el egy-két babérlevelet egy fém tálcában vagy edényben, akár otthon akár az irodában, körülbelül 10 alatt. Mielőtt elkezdenéd, csukd be az ablakokat, és vigyázz, hogy semmi gyúlékony ne legyen az edény közelében. A füst ellazítja a testedet és az elmédet, így könnyebben tudsz majd összpontosítani a feladataidra. Ha végeztél, dobd ki a megmaradt hamut.

Forrás: Házipatika ketkes.com

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások