20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 május 27, kedd

Nemcsak a gyorsétel, de a gyorsalvás is káros

Szerző: inforadio.hu

Szakértők a gyorsételhez hasonlóan "gyorsalvásnak" nevezik a modern kor emberének alvási szokását: 8 helyett jó, ha 6 órát tölt alvással, kimerülten ébred, izomgörcsök gyötrik, és alvásidőben a pénz és a munka miatt stresszel. A kóros kialvatlanságnak komoly gazdasági következményei lehetnek - állítják brit szakértők.

 

Egy Nagy-Britanniában készült felmérés szerint a britek negyede nem alszik jól, a rossz minőségű alvás (csakúgy, mint a rossz minőségű étel) pedig kimerültséghez vezethet, így nem tudnak hatékonyan dolgozni, vagyis összességében csökken a gazdaság termelékenysége.

A 4000 brit felnőtt alvási szokásait vizsgáló felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek mindössze 21 százaléka alszik 8 órát, amennyi a szakértők szerint a normális lenne. Ezzel szemben 5-ből 1 vallotta azt, hogy kevesebb mint 5 órát tölt alvással.

Szakértők ezt a gyorsételekhez hasonlóan "gyorsalvásnak" nevezik: stressz, zajos szomszédok, pénzügyi gondok, a munkahelyen eltöltött hosszú órák a legfőbb okozói a kialvátlanság-járványnak a szigetországban. Ezekhez jöhet még az izomgörcs, a gyomorbántalmak és a kisgyerek is mint alvásrontó tényező.

A kutatók szerint a kialvatlanság olyan méreteket ölt Nagy-Britanniában, hogy az több millió font veszteséget jelent a gazdaságnak.

Ötórányi alvással túlélni a munkanapokat

A testnek minőségi alvásra van szüksége, hogy az ember mentálisan friss és képes legyen új dolgok megtanulására. Az alvást megzavaró tényezők (mint például a stressz vagy az izomgörcs) lehetetlenné teszik a minőségi alvást, és ez nagyon káros lehet a mindennapi életben, mert lehetetlenné válik, hogy az illető produktív legyen a munkájában és fenntartsa pozitív magatartását - vélik szakértők.

A felmérés becslése szerint 15 millió brit dolgozó szenved "gyorsalvásban", amit azzal próbálnak kompenzálni, hogy néhány napos szabadságot vesznek ki. A megkérdezettek 46 százaléka mondta azt, hogy 6 vagy annál kevesebb órát alszik naponta, míg 20 százalékuk kevesebb mint 5 órányi alvással éli túl a munkanapokat.

Munkával álmodnak


Kétharmadukat rendszeresen a stressz és az aggódás tartja ébren, és természetesen közülük legtöbbjük a pénz, valamint a munka miatt stresszel alvásidőben.

Sokan panaszkodtak arról, hogy még alvás közben sem tudnak menekülni a munka elől: a válaszadók 52 százaléka mondta azt, hogy rendszeresen álmodnak a munkájukról.

Összességében a megkérdezettek háromnegyede válaszolta azt, hogy kimerülten ébred, 10-ből 8-an panaszkodtak izomgörcsre, míg 43 százalék a zajos szomszédok miatt nem tud nyugodtan aludni. Sokan panaszkodtak hőhullámokra, hátfájásra, partnerük horkolására, gyomorégésre vagy gyerekük hangosságára és az utcáról beszűrődő zajokra.

Korábbi kutatások már bizonyították: a kevés alvás elhízáshoz is vezethet.

Forrás: inforadio.hu

 

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások