20240630
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2022 május 18, szerda

Bánmonostori rovásfelirat megfejtése...

Szerző: Friedrich Klára

Dr. Somos Zsuzsannától megkaptam egy olyan rovásemlék friss fényképeit, melyik még nem szerepel a szakirodalomban. A mellékletbe tettem a megfejtésemet, továbbá egy ábrát és Zsuzsa fényképeit is, tehát a rovásírók próbálkozhatnak más megfejtési lehetőségekkel is.

A BÁNMONOSTORI TÖRPE OSZLOP ROVÁSFELIRATÁNAK MEGFEJTÉSI KÍSÉRLET

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum Királyok és Szentek Az Árpádok kora c. kiállításán fényképeket készített Dr. Somos Zsuzsanna a 3. oldalon látható oszlopról, ezeket elküldte nekem megfejtésre, elolvasásra a kiállításon közölt tudnivalókkal együtt, amelyek szerint a törpe oszlop az utólagos rovásírásos felirattal a következő helyről került a kiállításra:

Bánmonostor (Rakovac) Szerbia Muzeum Vojvodine, Novisad (Szerbia). Tehát a történelmi Magyarország területéről. A kiállítás címéből ítélve az oszlop Árpád-kori lehet.

A felirat az oszlop alsó felén helyezkedik el. Az írás kb. az oszlop feléig tart, alulról felfelé és egy betűt kivéve (a 8-as) balról jobbra halad. mellékelt ábra mutatja a magyar rovás szerinti a hangértékeket és a feltételezésem szerinti megfejtést, amely:

CSABA, TAS ROVÓI: P (vagy G), SZ

A megfejtésben a CSABA és TAS valószínűleg a kőfaragók vezetőinek neve, akik alá a P (vagy G) és SZ betűvel kezdődő nevű rovók tartoztak. A felirat nem az oszloppal egy időben készült, és nem is olyan művész színvonalon, mint ami az oszlopfő faragványai alapján elvárható lenne, de fontos és értékes művelődéstörténeti emlék. 

A 8-as betű a rovásábécékben többnyire a J hangot jelzi, de a szintén Árpád-kori botnaptáron az i és J hangot is ugyanezzel a jellel jegyezték le. (A botnaptár hiteles rovásemlékünk, Marsigli tábornok másolta le 1690-ben Gyergyószárhegyen és dr. Sebestyén Gyula állapította meg, hogy Árpád-kori.)Két fénykép és ábra a mellékletben is.

somogyizsuzsa 3

Fényképek: Dr. Somos Zsuzsanna

somogyizsuzsa 1a

somogyizsuzsa 2a

pdf ⇒

 

Hozzászólás  

#2 Válasz a hozzászólásra egy újabb kibővített tanulmánybaR Zoltán 2022-06-10 13:59
Idézet - konradnp:

Nagy Péter


Nagy Péternek üzenjük, hogy a szerző ugyanebben a témában egy újabb kiegészített írásában választ is fogalmazott számodra. Itt találod meg a fantasztikus munkát:

magyarmegmaradasert.hu/szerzok/d-f/friedrich-klara/item/6417-z
#1 Egy otthagyott névjegy?konradnp 2022-05-25 12:05
Mint amatőr rovásírás szerető azonnal kedvet kaptam, hogy bekapcsolódjak a felirat megfejtésébe. Teljesen más úton indultam el és a megfejtés is sokban különbözik az előzőtől. Véleményem szerint egy nevet véstek a kőbe és annak jellemzőit. Talán valaki annak idején emlékül véste bele az oszlopba, mint ahogy azt a mai korban is tesszük fába, téglára a számunkra fontos helyeken.

Próbáltam betartani a rovásírás ismert szabályrendszerét, már amennyit tudok róla. A feliratot jobbról - balra olvasva 4 szót tudtam elkülöníteni.

A piros karcolatokkal nem foglalkoztam, így az első két betű a SZ és a P. A szabályok szerint a két betű közé kizárólag magas magánhangzó illeszthető be és ez leggyakrabban az E É betűk. Vagyis: SZéP

A következő két betű elég egyértelmű: JÓ

Ha az 5. N betűt R-nek fogadjuk el, akkor megkapjuk a V R S. szöveget, mely magánhangzókkal behelyettesítve lehet: VeReS, VöRöS, VéReS. stb.

Az utolsó rész lesz a név. E betűket behelyettesítve megkapjuk a TeBeCS szót. Utána jártam és létezik ma is Tebecs család és keresztnév is.

Ezek alapján az én megfejtésem: SZéP JÓ VeReS TeBeCS.

Kíváncsi lennék rá, hogy mikor véshették bele az oszlopba.

Köszönöm a hozzászólási lehetőséget.

Nagy Péter

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások

Honlap ajánló