20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 június 06, péntek

Avarkori településre bukkantak Nyíregyháza közelében

Szerző: MTI

Késő avarkori temetőt és településrészt találtak gázvezeték-építés közben Kállósemjén határában - közölte Jakab Attila, a nyíregyházi Jósa András Megyei Múzeum feltáró régésze.

Az építők előbb a temetőre bukkantak, amely az első megállapítás szerint 8-9. századbeli lehet - mondta a szakember. Hozzátette: a helyszínre hívott régészek huszonkét sírt tártak fel eddig összesen, amelyekben az eltemetett emberek valamely késő avarkori népesség tagjai lehettek.


 
A régész elmondása szerint a sírok az avarkori temetkezési szokásokhoz képest meglehetősen szegényesek voltak, mindössze néhány vascsatot, kést és edényt találtak a csontok mellett. Hozzáfűzte, hogy birkacsontmaradványok is előkerültek.I
 
Jakab Attila arról is tájékoztatott, hogy mintegy 250 méternyire megtalálták a temetőhöz tartozó valamikori település maradványait is, a gázvezeték nyomvonalában két ház és egy kemence helyére bukkantak. Megjegyezte, hogy a most megtalált kállósemjéni helyszín eddig a legkeletibb feltárt temető Szabolcs megyében.

 

Foto: MTI

Hozzászólás  

#1 EmlékezésAlex 2020-01-10 00:14
És mi történt az emberi csontmaradványokkal? Ugyanis Jordániában Vörös Győző Heródes várának, Machaerus feltárása során izraeli régészek vizsgálták a sírokat, kegyeleti okokból. Ilyen körültekintően járnak el nálunk is az avar-kori síroknál a kutatók?

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások