20230201
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2013 szeptember 28, szombat

Aláírsz vagy mész! – Zsarolással törik meg a tanárok ellenállását

Szerző: BI

Egyre több felháborodott tanár számol be arról, hogy megtagadta a rákényszerített új kinevezés aláírását, mert vagy csökken a fizetése, vagy nem ért egyet a kötelező kari tagsággal, esetleg mindkettő. Van olyan, több évtizede a pályán lévő pedagógus, aki egyszerűen eltűnt a rendszerből, sokakat pedig megfenyegettek. Egy pedagógiai intézetben aláírás sem kellett az átsoroláshoz.

„Az én átsorolásom el sem készült. Nem vagyok a rendszerben. Nem találnak. 35 éve dolgozom pedagógusként. Ki tudja megtalálnak-e? Ez nem vicc" – írta egy olvasónk a hétfőn megjelent cikkünkre reagálva. Később elmondta, hogy – némileg megalázó módon – ő járt el a saját ügyében. Sehol nem találták az adatait, ezért szerződést sem kapott. Végső elkeseredésében levelet írt a tankerületi igazgatónak, ennek eredményeképp végül néhány nap után „meglett".

A napokban tolják a pedagógusok elé azt a szerződést, amely egyrészt rögzíti az életpálya-modell által nyújtott új fizetésüket, másrészt rögzíti, hogy a tanár a – még meg sem alakult – Nemzeti Pedagógus Kar tagja. Úgy tűnik, a dokumentum mindkét elemével komoly bajok vannak, de sok helyen az egész eljárásrendet (például szünetben adják oda nekik a papírt, hogy azonnal írják alá, így nincs idejük, lehetőségük elolvasni sem) is vérlázítónak írják le a tanárok.

Aki nemet mond az nem pedagógus

Egy pedagógus arról számolt be – írtuk hétfőn –, hogy az új bére ugyan nem lett kevesebb, de nem is fedezi a megemelkedett óraszámait. Ezért nem írta alá a megjelölt helyen a dokumentumot, viszont a lap alján megjegyezte, hogy jogfenntartással veszi csak át. Ezt azzal indokolta, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar tagságát nem önként vállalja, a tagsággal járó szabályokról, elvárásokról sem szóbeli, sem írásbeli tájékoztatást nem kapott. Az igazgatója másnap a megjegyzését óvodásnak minősítette, és felajánlotta, hogy kinyomtatnak egy újat, amit majd ő "szépen aláír ott, ahol kell", és semmilyen megjegyzést nem fűz hozzá. Erre viszont ő továbbra sem volt hajlandó. Az iskolavezető – akin a forrásunk nem rosszindulatot, inkább tanácstalanságot érzett – kijelentette: aki nemet mond a törvény erejénél fogva kötelező kari tagságra, az nem pedagógus. A kinevezések azóta elkerültek a tankerülethez.

Az egyik pedagógiai intézetből is abszurd történetről számoltak be: ott ugyanis nem is látták a munkavállalók az átsorolásukat. Az igazgató tájékoztatta őket az új bérükről, de mivel a tankerülettől a papír egy példányban érkezett, azt az aláírásuk nélkül továbbították az államkincstár felé. „Így, aláírás nélkül is érvényes állítólag a dokumentum. Az idő rövidsége miatt úgy tűnik, minden korábbi szabályt fel lehet rúgni” – jegyzete meg forrásunk.

Biztonság, hivatás

A köznevelési államtitkárság viszont optimista – annak ellenére is, hogy mint kiderült, a Klik fölé miniszteri biztos nevez ki a kaotikus viszonyok miatt Orbán Viktor. Hoffmann Rózsa közleményében azt írja, hogy a „pedagógushivatást támogató rendszer kiszámíthatóbb és biztonságosabb életutat, magasabb béreket biztosít a pedagógusok számára”.

Azt is leszögezi, hogy „az új munkarend jogos társadalmi igényeket elégít ki, a pedagógusoknak egyetlen olyan feladatot sem kell ellátniuk, melyek korábban nem tartoztak szorosan munkakörükhöz. A változás lényege, hogy a társadalom számára láthatóvá teszi azt a korábbi állapotot, amelyről sokaknak hamis képük volt, gondolván a pedagógus nem heti 40 óra munkáért kapja a fizetését". A szerződésekkel kapcsolatban pedig közzétett egy megnyugtatónak szánt „gyakori kérdések"-dokumentumot.

A tanárok egy részét azonban mindez nem nyugtatta meg. Igaz a hvg.hu tapasztalatai szerint sokan simán aláírták az új kinevezési papírjukat. Ennek több oka lehet.

Vannak, akik egyetértenek az új helyzettel. Azoknak a tanároknak, akik eddig nem vállaltak túl sok pluszmunkát (helyettesítést, szakkört, túlórát stb.), illetve nem jártak különböző továbbképzésekre, posztgraduális képzésekre, azoknak a fizetésük valóban érezhetően növekedett. Ha ők emellett bíznak a kormányban, és hogy a még meg sem alakult kar nem fog nekik ártani, nyilván jó szívvel aláírták a papírt.

A tanárok egy másik – valószínűleg döntő – része viszont „automatikusan" szignálta a szerződést, rezignáltan beletörődve, hogy úgy sem tehetnek semmit, ha fentről ezt rendelték el. Lapunknak sokan arról számoltak be, hogy nem is nagyon tudták elolvasni (mert például kutyafuttában, a szünetben vagy ebédeltetés közben kellett kitölteniük), mit írtak alá.

„Elém tették, aláírtam. Volt választási lehetőségem? Örülök, hogy van munkám. 8 éve dolgozom" – indokolta például egy tanár a döntését.

Aki nem ír alá, nem kap fizetést

És valóban, számos helyről hallani megfélemlítésről is.

"Az iskolában az igazgatóság részéről a következő tartalmú körlevelet küldték: Elkészültek az új besorolások, amit sürgősen alá kellene írni MINDENKINEK. Aki nem írja alá, nem kap fizetést a jövő hónapban ! A besoroláson szerepel a belépési nyilatkozat, ami hivatkozik rendeletekre, amit sem idő, sem lehetőség nem volt megismerni. Szerintem ezt zsarolásnak hívják. Aláírás nélkül (fenyegetettség érzése miatt)" – írja egy másik pedagógus.

A tanárok az igazgatójukat is védik azzal, hogy meggyőződésük és érdekeik ellenére aláírnak: „Tegnap aláírtuk a kinevezés módosítását, de csak azért, mert megfenyegették a dirit, hogy ha nem, akkor fegyelmit kap. Hát, így állunk."

Pedig azok, akik az adott iskola „motorjaiként" sokat vállaltak, több szakvizsgájuk is volt, ők az új rendszerben kevesebbet fognak keresni. Van például olyan tanár olvasónk, aki „nem véletlenül név nélkül" kis táblázatot mellékelt a bére alakulásáról, amelyben bebizonyítja, hogy a fizetése maximum 5 százalékkal nő, ha nő.

Sokan még rosszabbul járnak:

„Január óta elvették a havi 10 500 forintos minőségi béremet, az önkormányzat által adott határozott idejű kereset-kiegészítésemet, a kétszakos és további szakképesítésért járó pótlékomat, így kb. 50 000, forinttal kevesebb a bruttóm, mint tavaly decemberben volt. Az alapbérem viszont tényleg emelkedett 3500 (!!!) ropogós magyar forinttal, tehát az esetemet a világon senki nem fogja kivizsgálni. És nem vagyok egyedül. A szívem szakad meg azokért a kollégáimért, akik több mint 30 éve dolgoznak, esetleg 10 évvel állnak a nyugdíj előtt, így 'mentesülnek' a vizsgakötelezettség alól, ami a végtelen cinizmus és arrogancia nyelvén azt jelenti, hogy ha mégis vállalnák a minősítő vizsgát, nyilván nem őket fogják behívni... Ez van. Minek tanultál?! Minek dolgoztál jól?! Minek szakvizsgáztál?! Minek öregedtél meg?! Ugye, kispajtások?..."

„35 éve vagyok közalkalmazott, két szakos középiskolai tanár. A 2011. évi havi nettó átlagfizetésemnél havi 30 000 Ft-tal, a 2013. év első 8 hónapjában kézhez kapott nettó bér havi átlagánál 27 000 Ft-tal alacsonyabb nettó havi fizetésre számíthatok (időközben ugyanis bizonyos pótlékokat, juttatásokat már elvontak)."

Mit tehetnek a tiltakozók?

Vagy nem írják alá a szerződést, vagy megjegyzéssel írják alá. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelek szerint például ilyen záradékot írtak a dokumentumra: "Átvettem, de nem értek egyet a tartalmával. A munkaköröm tartalma nem változott, így nem értek egyet az egyetemi kategóriából a főiskolai kategóriába való visszasorolásommal" vagy "Átvettem. A módosítás indokolatlan nettó átlagbércsökkenést jelent számomra. A korrekcióját kérem".

Az egyik szakmai szervezet már ajánlást is készített azok számára, akik még nem írták alá a szerződést, és nem is akarják azt elfogadni.

Az aláírás megtagadásának egyelőre azonban nem ismertek a következményei (erre az Emmi-tájékoztató sem tér ki). Annyi biztos, hogy ebben az esetben két tanúval hitelesített jegyzőkönyvet vesz fel az igazgató, amelyben leírják, hogy az illető "megtagadta a módosítás átvételét".

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20130926_Oktatasi_kaosz_rendszerbol_eltunt_pedagog#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2013_09_26&type-id=HvgDaily&user-id=F25271BC&utm_content=top

Beküldte: Kunavar


Írja meg saját tapasztalatait

Ön pedagógus? Az orra alá tolták az új szerződést? Aláírta? Nem írta? Írja meg, miként jártak el önnel, és miként járt el ön az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

 

Megnyitva 3494 alkalommal

Hozzászólás   

#1 nagyégaljaTengerszem 2013-10-10 19:54
Igy igaz , mindenütt az aláirással gyürik magukalá a Magyar Nemzetet ezek a hontalan zsidók , nem csak a tanároknál gyakorolják ezt az fertelmes gyilkos magatartásukat, hanem minden területen ez a gyakorlatuk, aljas fertö ami ebben az országban folyik a gyönyörüséges talpnyalók akik még a fentebb nyalástól sem undorodnak meg, - nekik nem a tisztességes büszkeség kell hanem mindent belevetnek a abban az életben ami felemelkedésükhöz vezet, arra nem is gondolnak, hogy a békának sem örök a tó! - na és milesz velük ha a tó kiszárad, - mocskosabbúl pusztulnak el mint az a csuszó-mászó úndoritó varangyagos. :D

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások