20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2012 február 13, hétfő

Számvetés Horthy kormányzásának 17 évéről

Szerző: Arpad Cziko

Horthy Miklós kormányzó uralkodásáról a sok hamis propaganda következtében nehéz valós képet alkotni. Az alábbi olvasói levél sem elfogulatlan, de a tényadatok felsorolása segít elhelyezni a korszakot a történelmünk palettáján. A vitatható állítások ellenére változtatás nélkül adjuk közre, beszéljenek a tények.

Tizenhét év. Ez a történelemben semmicske, apró idő néha megtelik nemzetpusztító tragédiákkal, mint egykor Mohácstól a török berendezkedéséig, de megtelhet nemzetet felemelő építkezéssel, mint máskor: az 1832-es reform-országgyűléstől a szabadságharcig eltelt több mint másfél évtized.

Épp ennyi, tizenhét évünk adódott - hatalmas csapások sora után - végre újból egy független Magyarország felépítésére. Nem volt könnyű: infláció, munkanélküliség, válságok, kis háborúk, merényletek környékeztek bennünket, nagyhatalmak és kelletlen szomszédaink acsarkodtak ránk.

De sikerült

Hazánk lakossága e másfél évtizednél alig több idő alatt 1.639.479 fővel növekedett.

Alap- és középfokú iskoláink száma 7418-ról csaknem a duplájára: 13780-ra; óvodáinké 975-ről 1140-re emelkedett.

Új kórházakat 160-at is építettünk a kezdetekkor meglévő 187 mellé, s bennük megkétszereződött az orvosok száma.

2628 km elsőrendű országutat építettünk, vasútvonalaink hossza 8671 km-re nőtt, ebből 243 km-t villamosítottunk - magyar találmány alapján.

Dieselmozdonyok gyártásában pedig világelsők lettünk!

Duna-tengerjáró flottánk összeköti vízi útjainkat a világtengerekkel.

Államadósságunkat az időszak felére kifizettük, sőt el tudtuk engedni a gazdák összes tartozását.

Megteremtettük a mindenkire egyaránt vonatkozó szociális ellátórendszert, biztonságos működéshez szükséges vagyonnal látva el a nyugdíj- és betegségbiztosítókat. Ingyenes gyógyszert kapnak az egyre növekvő számú cukorbetegek.

Budapest (gyógy)fürdővárossá vált. Nyaralótelepeket építettünk a munkásoknak a Dunakanyarban, a Soroksári Dunaágban; a tisztviselőknek a hegyvidékeken és a Balatonnál.

Filléres vonatok szolgálják a hétvégi kikapcsolódást. A köz szolgáinak (közüzemek dolgozó, köztisztviselők, közalkalmazottak) vasúti, üdülési, biztosítási, közüzemi díjbéli és egyéb kedvezményekkel honoráltuk áldozatos munkáját. Mindehhez a világ egyik legértékállóbb valutájának megteremtése is járult. Politikai téren önállóságra törekedtünk.

Korlátok közé szorítottuk a szélsőséges pártok működését, megtiltottuk a horogkereszt használatát, és az Egyesült Államokat másfél évtizeddel megelőzve (!) eltöröltük a máskülönben csupán ideiglenesen bevezetett numerus clausust.

No persze nem az 1990-2007 közötti tizenhét évről szólnak ezek az adatok, hanem egy másik időszakról.

Horthy Miklós kormányozta ekkor a világháborút, spanyolnáthát, eszeveszett vörös terrort, és Trianont elszenvedő Magyarországot - vagyis a 1920 és 1937 közötti, a még új világháborútól mentes korszakról szól az írás. Adataim pontosak. A "boldog" Kádár-korszak alatt kiadott enciklopédiafélékből szemelgettem őket, legfőképp az 1982-ben megjelent Magyar Történelmi Kronológiából (Akadémiai Kiadó). A milliószámra előforduló munkásmozgalmár szócikk közé nyilván nem a gaz Horthy fasiszta érát dicsérendően pöttyentették ezt a néhány adatot, így bátran elfogadhatjuk hitelesnek mindet. Természetesen felhasználtam saját jegyzetanyagomat is.

Lássunk ezekből is egyet! Nagyanyám, Sárközy Istvánné, született Bleszkányi Irén - a Csobánc utcai elemi iskola tanítónője - 275 pengő nyugdíjra volt jogosult. Egy pengő ma 1200-1300 Ft-nak felel meg, bár az írásom megjelenésig ez még változhat gyurcsányilag. Unokája (kétszer hosszabb munkaviszonnyal, néhány diplomával és egy vasas szakmával) mintegy a negyedét-ötödét kapja ennek a nyugdíjnak. Jó-jó - mondhatja az iskolázott olvasó - de az elnyomó értelmiség (tanítónő) kivételezett helyzetben volt, a szegény munkások pedig folyamatosan nyomorogtak. No, jómagam egy megbélyegzett osztályban érettségizvén (Antall József volt az osztályfőnökünk) kényszerűségből Angyalföldön dolgoztam évekig, s tanultam szakmát. S nemcsak szakmát tanultam az öreg szakiktól, hanem azt is, hogy az esztergályos kétszeres úr volt (Herr Dréher/r/), és glaszékesztyűben, keménykalapban ment be dolgozni a Lángba, Ganz-Mávagba - s az általa gyártott diesel-vonatok máig vidáman szolgálják a dél-amerikai közlekedést.

Üres óráiban nem maszekolt, hanem énekelt a gyár kórusában, evezett a gyár csónakházában, sportolt a kötelezően (úgy bizony!) előírt s felépített gyári sportpályán - tehette, mert a feleségének nem kellett dolgoznia. Gyermekei pedig - óh, borzalom! - a hazáról tanultak az iskolában. A hazáról. Természetesen - mai szóval - "vesztesei" is voltak e kornak. Gyámolításukra ott voltak az ONCSA-házak, az ínség-akciók, a tehetségmentő szolgálatok... Tehettünk, amennyit tehettünk. Hisz ne feledjük: ebből a tragédiákkal induló 17 évből 3-4 év a Nagy Gazdasági Világválság - épp a közepén! Hogyne lettek volna "vesztesek"! Hisz az egész Magyarország vesztes volt!

És hogyan is állunk azzal a rémületes Horthy-fasizmussal? Mindenekelőtt szögezzük le: a fasizmus és nácizmus két különböző dolog, elemi tudatlanság és gonosz indulat összekeverni a kettőt. Horthy alatt nálunk se fasizmus, se nemzeti szocializmus nem volt! Szálasi más eset: az valóban náci típusú rendszer volt. Később, és idegen hatalom katonai megszállása alatt. (Csupán zárójelben, dőlt betűkkel fűzöm ide: ma Magyarországon új politikai fogalom született meg: a nemzeti szocializmus ikertestvére, a nemzetellenes szocializmus). Nem volt hivatalos ideológia a történelmi jog- és szokásrendszer durva leváltására, majd erőszakolt helyettesítésére. Nem uralta egy, egyetlenegy politikai irányzat a médiumokat, és hallatlan választék: 1500 lap, s ebből mintegy 400 politikai jellegű jelent meg e korban! És bizony nem tartotta rettegésben semmiféle terrorrendszer a lakosságot. Csupán az értékeket tisztelő, azokat megőrző s továbbadó konzervatív világ volt. Beszélő a neve: értékkonzervatív.

Természetesen nem volt XXI. századi értelemben vett demokrácia, már csak azért sem, mert a XX. század elejéről van szó. A mai fogalmak visszavetítése egy más korra elemi tudatlanság vagy gonosz indulat - valószínűleg mind a kettő! Mai politikailag korrekt mércénk szerint valóban antidemokratikus a szélsőséges pártok korlátozása. Akkor nemzetet mentett. Valóban volt cenzus (1920-tól 50 %), viszont nem döntötte el végzetesen az ország és a nemzet sorsát néhány tányér levessel vagy lejárt szavatosságú tésztacsomaggal, esetleg a nyugdíjasoknak adott 500 Ft-os utalvánnyal vásárolt szavazat.

Tekintélyuralmi rendszer? A Kormányzó csupán egyszer küldhette vissza megfontolásra a képviselőháznak a törvényjavaslatokat - emlékezzünk Göncz papára, mit művelhetett az Antall-kormány törvényeivel! A puszta tekintélyt pedig megérdemelte, mint tisztakezű, becsületes, erős akaratú magyar vezető!

Barátaim! Egyszer végre el kellett mondani mindezt. Csak azt kérem: adjátok tovább!

Privat-Forstoberrat, Arpad Cziko, Hannover

Forrás: Dobogó (http://dobogommt.hu/dobogo/irasok.php?id=20070902101227&nev=Egy%E9b)

Hozzászólás  

#7 szám, vetés.úgyistudodki 2018-12-09 15:34
Az élet minden területén megy a szándékos "ferdítés, vagy inkább a hazudozás. Akár Jézusról, a Magyarok valós Történelméről, vagy a valaha élt Nagy Magyar politikusról legyen is szó. Akárhonnan nézzük,mindig oda jukadunk ki,hogy a zsidók meghazudtólnak mindent és mindenkit. Az összelopott,rabolt pénzükkel az ebből fakadó fölényükkel a saját szájuk ízére formálnak vallást(?), tudományt(?), politikát(?), múltat,jövőt(?) . Na azt nem,mert az emberiség ezektől nem sok jót remélhet. Törvényeikkel betiltották az IGAZSÁGOT, s csak a saját hazugságaik érvényesülhetnek. Ami az érdekeik ellen van,az egyből "antiszemita. Mindenkit hülyére vesznek és néznek! A tények nekik semmit nem jelentenek. Ha megnézzük a magyar politikai életnek csak az elmúlt száz évét,és a benne szereplő zsidó csahosokat, politikusokat, látható ennek a fertőnek az oka. Ennyire telik a lényükből!
Ahogy ma viszonyulnak a Kormányzó Úrhoz, vagy Szálasihoz, (bátorságért járó vaskereszt birtokosa, népbíróság elött tiszttársa vallotta Róla,hogy kitűnő harcász,katona, és szavahihetőségében megkérdőjelezhetetlen) az minősíti a mai helyzetet és a szereplőit. Ahogy Kardinál Mindszentyvel is elbánt az akkori zsidókommunista hatalom. Lehetne mondani Badiny -Jós Ferencet is ,akit úton útfélen lejáratnak a csicskásaik . Ma ott tartunk,hogy semmit sem lehet elhinni ami a médiájukból, (micsoda [*****] kifejezés),szennycsatornájukból árad. De miért is kellene elhinni?
Ha az ember szava s.@rt sem ér, akkor maga az ember még annyit sem !
A "rendszerváltás" óta hatalman lévők még ezt a szintet sem ütik!
Nekem ez a véleményem!
#6 A fókuszban: Horthy Miklós -R Zoltán 2018-12-09 13:24
Takaró Mihály egri előadása / Mihály irodalomtörténész Magyar valóság a két világháború között című előadása 2012. június 14-én, Egerben a Megyeháza dísztermébe zajlott. → www.youtube.com/watch?v=YobXDVaDkak&feature=youtu.be
#5 1005 DYSON DR, WINTER SPRINGS FLTIBOR C. OSZTROVICZK 2016-03-01 10:01
Igen ertekes osszegezesnek a birtokaba kerulhet az olvaso, miutan vegig olvassa a fenti kiertekelest, a kormanyzo evei alatt tortentekrol. Szomoru, hogy ezt nem lehet eljutattni minden egyetemre es kozepiskolaba Magyarorszagon. A tartalom igazi hatasanak erdekeben, meg hozza csatoltatnam, Illyes Gyuls, "egy mondat a zsarnoksagrol" cimu verset.TESTVER, KOSZONET A TARTALMAS MUNKASSAGODERT. TCO.
#4 Számvetés Horty ......Dobrova Éva 2016-02-22 07:49
Tisztelt Czikó Úr!
ŐSZINTE KÖSZÖNETEM!!!
Amit leirt LÉLEKEMELŐ,mert amit naponta hallunk a Kormányzó Úrról csak az hiszi el,aki életében nem olvasott Róla semmit,és elhiszi mindazt a mocskot,amit évek óta "mantráznak"ellene!!!
#3 Windermere. FloridaMező György 2016-02-19 00:21
Tisztelt Czikó Árpád
Ön nagy szolgálatott tett a magyarságnak ezzel az elemzéssel.
Vajjon tanitják-e az egyetemeken, a közgázon e kor tanulságait?
Vajjon mennyit haladt, gyarapodott az ország 1990 óta? Vagy 2004 (EU) óta?
További értékes munkásságot kivánok
Üdvözlettel
M. Gy.
+1 #2 VÁ: Számvetés Horthy kormányzásának 17 évérőlKödszurkáló 2012-07-29 20:39
Nagyon jó, hogy pozitív értékelést is kap Horthy kormányzó a sok elmarasztalás mellett. Az árnyaltabb képhez viszont az is hozzá tartozik, hogy száműzetése idején anyagi biztonságát zs1dó alapítványok biztosították. Ez összhangban van az ország felvirágoztatásának számaival, amennyiben nyilvánvaló, hogy a pénzügyi forrásokat szintén ők biztosították a fejlesztésekhez. Az ebből szerzett haszon egy része került visszaforgatásra a Horthy család támogatásában.

A tanulság ebből annyi, hogy neki sikerült egy olyan politikai berendezkedést megvalósítania, amelyben a zsldó tőke is megtalálta helyét és mellette a nemzeti érzés is fellángolhatott. Sajnos ennek az előfeltételeit a trianoni országcsonkítás szolgáltatta, amely így elég súlyos ár volt a Horthy korszak konszolidációjáért és nemzeti újjászületéséért. Meg merem kockáztatni azt a kijelentést, miszerint a Horthy korszak csekély kárpótlás volt Trianonért és nélküle meg sem valósulhatott volna.
#1 VÁ: Számvetés Horthy kormányzásának 17 évérőlHungarus1 2012-07-29 16:28
NA igen, szidják Horthyt ma napig, tabu még a nevét is mondani, főleg pozitív értelemben ( az már fasizmus ). De azért a tények, tények maradnak... rendbe tette az országot, és még területeket is csatoltak vissza... nem volt hibátlan rendszer... és? az utána lévők tán azok voltak?
Én személy szerint azt vallom, hogy kiemelkedő állam férfi volt..

és ha arra képes volt, hogy ( ha jól emlékszem a helyre) egy színházban leszaladt a pódiumról ( 60 év körül ) mikor berohantak a nyilasok és patáriát csaptak, ő meg felpofozva őket ki "kísérte" onnan a fiatal suhancokat.. hát akkor annyira nem lehetett szélsőséges érzelmű...
( pontosan az eseményre már nem emlékszem, rég olvastam, de a lényeg ez volt )

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások