20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 július 29, péntek

Aszpartám dosszié

Szerző: Nibiru

A Searle nevű gyógyszercég kutatója véletlenül a kezére öntött egy fekély elleni  kísérletekre használt anyagot, majd később magáról megfeledkezve megnyalta az ujját. Történt mindez 1965-ben

Frissitve: 2011-03-16 Információ az aszpartámról  (Aspartame, aszpartam, Nutrasweet, Canderel)
Édes Alternatívák: Xilit, Stevia (Sztívia), de a szaharinnal sincsen baj!

Régebben ebben a cikkben a Splendáról is mint alternatíváról írtam, de erről idővel bebizonyosodott, hogy akár károsabb is lehet az egészségre, mint az aszpartám, amiről ez a cikk szól. A Splendáról, tekintve, hogy hazánkban nem terjedt el a használata, egyelőre csak érintőlegesen írok ezen az oldalon.
Aszpartám - az édes méreg

Bár mindenhol csak az aszpartámot dicsérő fizetett szövegekkel találkozni, ha keres az ember, néha talál. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján "Kísérleti eredmények az aszpartamról" címmel a következőre bukkantam:

"A bolognai Ramazzini Intézet patkányokon végzett kísérleteket az aszpartám édesítőszer káros hatásait kutatva. A kísérleteket 8 hetes patkányokon végezték, (100 - 150/nem/csoport) a takarmányba kevert aszpartámmal 100,000; 50,000; 10,000; 2,000; 400; 80 vagy 0 ppm (mg/kg) koncentrációban, az állatok természetes haláláig. Az eddigi eredmények kimutatták a patkányok szervezetében az édesítőszer rákkeltő hatását. A gyártók szerint viszont a fogyasztása biztonságos és bíznak benne, hogy ezt az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) felülvizsgálata is megerősíti. A jelen tudományos eredmények alapján az EFSA nem javasolja táplálkozási szokásaik megváltoztatását azon fogyasztók számára, akik aszpartám tartalmú ételek mellett döntöttek."

A kutatási eredmények ellenére az EFSA végül a gyártók várakozásának megfelelően cáfolta az aszpartámra vonatkozó "vádakat" és azt a hivatalos közleményt adta ki 2002 December 10-én, hogy a 40 mg/testsúlykg megengedhető maximális napi bevitel nem okozhat problémát. (SCF/CS/ADD/EDUL/222 Final)

Hát nem aranyos? Ott kezdődik, hogy a MEBiH bár leközli a Ramazzini Intézet kísérleti eredményeit, de rögtön szükségesnek tartja azt is hozzátenni, hogy "a gyártók szerint viszont...".  A gyártók pedig bíznak benne, hogy majd az EFSA nekik ad igazat, és lőn! Az EFSA-nál a bizonyítottan rákkeltő anyagra simán rámondják, hogy fogyasztható. Ezeknek az egetverő ellentmondásoknak és az átható korrupcióbűznek a tudatában érdemes tovább olvasni az írásomat.

 Előzmények - Bevezető

1985-től kezdődően két évet töltöttem az USA-ban. Már ott is feltűnt a Nutrasweet reklámok tömege, ami ismerve az amerikai cégek tevékenységi elveit, eleve gyanús volt. A tájékozottabbak által közismerten szintetikus anyagot úgy reklámozták, mint valami egészséges bio élelmiszert, ami "a természetből származik." Gyanúim hamar be is igazolódtak. Pont akkoriban vált ismertté több botrány is a Nutrasweetet illetően. Az egyik például arról szólt, hogy tömegesen lettek rosszul az emberek, amikor forró italba (kávé, tea, kakaó, stb) tettek bele aszpartámot. Érdekes módon az egyébként hírhedten szigorú amerikai termékfelelősségi törvény nem védte meg az embereket. Az akkori Searle-t - az aszpartám kizárólagos gyártóját - nagyon magasról védték. A dolog lényegében egy bocsánatkéréssel el lett intézve, a reklámhadjárat pedig töretlenül folytatódott ugyanazokkal a szlogenekkel, mintha misem történt volna.

Mindeközben a már a századforduló óta a piacon lévő és mellékhatások nélküli Sacharint (Sandoz 1899) igyekeztek minden fórumon lejáratni. Elhíresztelték, hogy a szaharin rákkeltő anyag, és ezt olyan kutatási bizonyítékokkal támasztották alá, amelyekről utólag kiderült, hogy kizárólag patkányokon végzett kísérleteken alapszik (a patkányok vizeletében található anyag lépett reakcióba a szacharinnal, embernél ez nem fordulhat elő), másrészt pedig súlyosan túladagolták a szaharint szegény állatoknál. Pontosítva egész egyszerűen alig kaptak mást enni szerencsétlenek, mint szaharint. Hiába derült ez ki utólag, a tömegsajtó elhallgatta a hírt, mivel az egyik legjobban fizető hirdetőjük a Searle volt. A piac ekkora már tele volt aszpartámot tartalmazó light-os üdítőkkel, és más termékekkel. A Nutrasweet kampány-úthenger megállíthatatlanul tört előre, a szaharinnak pedig senki sem kelt többé a védelmére. A szaharinról egyébként azóta sem sikerült senkinek bebizonyítania, hogy rákkeltő lenne, pedig nagyon igyekeztek. Sőt végül 2000-ben, azaz 27(!) év után az FDA nagy csöndben levette a karcinogének listájáról. Az aszpartámról ezzel szemben minden napvilágra került korai kutatási anyag bizonyítja, hogy rákkeltő (is).

Az aszpartám összes jogát időközben felvásárolta a világ leggonoszabb cégei között számon tartott Monsanto, amely cég aztán az egész világon elterjesztette  aszpartámot, miközben  az emberek becsapása, tények elhallgatása folyik a témában mind a mai napig! Ahol pedig az aszpartámos ügyek mégis előkerülnek, ott azonnal megjelennek a szakértőnek nevezett lefizetett emberek és elhiteltelenítik a forrást. A diéta-ipar egy dollármilliárdos üzlet, jut hát bőven pénz a "szakértők" megvásárlására, és a PR-úthenger működtetésére is.

Az aszpartám története

A Searle nevű gyógyszercég kutatója véletlenül a kezére öntött egy fekély elleni  kísérletekre használt anyagot, majd később magáról megfeledkezve megnyalta az ujját. Történt mindez 1965-ben. A Searle-nél érthető volt az izgalom, hiszen ez a szer kétszázszor édesebb a cukornál, fillérekbe kerül előállítani, a fogyókúrázók egyre népesebb tábora pedig minden ilyenre vevő.

A probléma ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) nem óhajtotta engedélyezni a felhasználását, lévén az anyag bizonyítottan rákkeltő, (daganatok képződését serkentette a májban, a herékben és a pajzsmirigyben) és az idegeket is károsítja. Az eredeti vizsgálati dokumentumok később "valahogy" eltűntek, az újabb kísérletekhez használt egerek nem voltak hozzáférhetőek boncolásra, és a kormányhoz eljuttatott dokumentumokban már csak néhány homályos utalás  szerepelt. Hosszas huzavona után aztán 1974-ben nagy korlátozások mellett az FDA illetékesei korlátozottan forgalomba engedték az aszpartámot, de továbbra is kételyek fogalmazódtak meg, és a kutatási eredmények kozmetikázgatása is tovább folytatódott. Végül egy szinte kibogozhatatlan, kétes politikai és korrupciós történet következett, melynek a végén 1980-ban a frissen megválasztott Reagan elnök (beiktatása másnapján!) leváltotta az FDA addig tiltakozó elnökét, és a Searle által megvásárolt Arthur Hayest ültette a helyébe. Utóbbi azonnal felülvizsgálta a "túl szigorú" megkötéseket, és engedélyezte az aszpartám használatát a száraz élelmiszerekben. Így került végül 1980-ban a szer NutraSweet néven a piacra, és ezzel lényegében szabad utat kapott a gyártó. 1982-re a NutraSweetnek már engedélye volt az aszpartám üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, szerződést kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartám ellátója, és az FDA ekkor fogadta el a NutraSweet kérvényét az aszpartám nagy mennyiségű, szabad forgalomba hozataláról. Akkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel, tünetekkel fordultak orvoshoz, és az orvosok széttárták a karjukat: nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartám-fogyasztás mellékhatása akár azonnal is észlelhető lehet, (lásd. pl. a fenilketonuria nevű betegség esetében lejjebb) de ha az idegrendszert támadja, akkor fokozatosan jelentkezik, számos tünetet produkálva.)

1986-ban aztán a Searle a gyógyszereik miatti káros mellékhatások ügyében indított vesztes perek miatt 28 millió dolláros veszteséget könyvelt el, és csőd közeli helyzetbe került. Ekkor jelent meg a színen a  Monsanto, és felvásárolta a céget, elsősorban a NutraSweet biznisz miatt. Innentől kezd érdekessé válni a dolog. A Monsanto ugyanis azonos azzal a céggel, mely mostanság a génpiszkált növényeket erőszakolja a világra elmaradt hatástanulmányok, manipulált kutatási jegyzőkönyvek, és sorozatos vesztegetési botrányok közepette. A Monsanto a világot legjobban mérgező cégek közé tartozik. 1995-ben az 5. helyen végzett az USA-ban ebben a tekintetben. Csak ebben az évben több mint 20.000 tonna toxikus anyaggal szennyezte a levegőt, a vizeket és a földet. Tevékenységéhez számos tömeges haláleset, és visszafordíthatatlan egészségkárosodás fűződik. A Monsanto beruházásai szinte kivétel nélkül mind környezetszennyezőek, sőt egyes esetekben katasztrófákkal fenyegetik az emberiséget. Egyik emlékezetes esete kísértetiesen emlékeztet az Erin Brockovich c. filmben történtekre. És ez csak a jéghegy csúcsa. El lehet képzelni, hogy mennyi környezetszennyezést sikerült a cégnek eltitkolnia vagy/és eltitkoltatnia jó pénzért. Az amerikai polgárok már tudják, hogy ahová a Monsanto beteszi a lábát onnan menekülni kell. A cég azóta is a világ legkörnyezetszennyezőbb cégek élbolyához tartozik, és az emberi jogokat a világon legjobban megsértő vállalatok között szerepel minden évben.
(A témáról lásd még a génmanipulált élelmiszerről szóló írásomat.)

Ha valaki jobban a Monsanto tevékenységére, annak ezt a két cikket ajánlom:
     http://zpok.hu/cikk.shtml?x=30510
     http://epa.oszk.hu/00000/00005/00015/korny5.html

Az aszpartám egészségkárosító hatásáról

Ha tényleg csak mellékhatások nélküli, sőt a szervezet számára hasznos aminosavakból állna az aszpartám, ahogy azt állítják, akkor miért korlátoznák a napi fogyasztható mennyiséget? Mert hogy azt teszik. Ez azonban láthatóan csak az engedélyező hatóságok lelkiismeretének megnyugtatását, és a felelősségük elhárítását szolgálja, arra ugyanis már nincsen törvény, hogy az aszpartámmal édesített termékekre kötelező legyen ráírni, hogy pontosan mennyi aszpartámot tartalmaznak!

Az aszpartám mérgező és betegségeket előidéző hatását már számos kutatás igazolta, és a tapasztalatok is egyértelműen kimutatták. A hagyományosan használt ciklamát (az USA-ban tiltott) vagy a szacharin emésztetlen formában áthaladnak az emberi szervezeten és kiürülnek. Igaz a ciklamát közben károsíthatja a herét - még magzatok esetében is - és a spermiumokat, de most maradjunk az aszpartámnál. Az aszpartám nem csak átmegy a szervezeten, hanem lebomlik és a fogyasztása számtalan alattomos mellékhatással járhat.

A magyar webhelyek mindenhol azt írják, (másolják egymásról) hogy az "aszpartám két, szintetikus úton előállított aminosavból áll". Ez az ami a gyártó honlapján is megtalálható, miszerint, hogy aszparginsavból és fenilalaninból áll. Igen ám, de elég, ha ugyanott rákeres az ember és kiderül, hogy a szervezetbe jutva, a termék lebomlik alkotórészeire, azaz aszparginsav, fenilalanin és metanol lesz belőle. Ebből rögtön kiderül, hogy a gyártó honlapján található szöveg csak annyiban igaz, hogy az aszpartám valóban 2 aminósavat tartalmaz. Nem többet, csak kettőt. Majdnem mindig elfelejtik megemlíteni azonban a harmadik alkotórészt, ami pedig a metanol. Más forrásokból is megtudhatjuk, hogy az elfogyasztott aszpartám tömegének mintegy 10%-a metanolra bomlik. Így jutunk el, az aszpartám alkotóinak százalékos megoszlására, mely 40% aszparginsav, 50% fenilalanin, és 10% metanol.

Az oldott állapotban lévő aszpartám bomlása már 30 Celsius fokon megindul. Ez azt jelenti, hogy ha az italt nem hűtik, a bomlás már a palackban megkezdődik, majd azonnal az elfogyasztása után folytatódik. Nem véletlen, tehát, hogy az aszpartámot (mint ahogy azt a cikk elején említett amerikai eset is példázza) nem szabad meleg italokban használni.

Az aszpartám alkotóiról azt állítják, hogy a szervezet felhasználja őket. A propagandával ellentétben azonban itt nem valami vitaminról, vagy hasznos anyagról beszélünk. Az aszpartámban lévő aminósavak hiányában nem alakul ki hiánybetegség, itt tehát csupán arról van szó, hogy a szervezet valamilyen módon megszabadul ezektől, viszont a felesleg problémát jelent a szervezetben! A metanol (faszesz, metilalkohol) esetében pedig nyilvánvalóan csakis ártalmatlanításról beszélhetünk. A savas közeg pl. az üdítőkben és a gyomorban elindítja azokat a folyamatokat, melynek során a metanolon felül még egy anyag, diketopiperazin (DKP) keletkezik. De lássuk csak sorban.

A metanol és ami abból származik

A metanol igen erős méreg. 3-15 ml már halálos mennyiség, ha nem kezelik időben.
A veszélytelennek ítélt napi metanol mennyisége felnőtt ember esetében 7,8 mg (0,0078 ml, ha egységnyinek veszük a fajsúlyát). Ehhez képest 1 liter aszpartámmal édesített üdítő 50-60 mg metanolnak megfelelő aszpartámot tartalmaz. Nem ritka azonban, hogy valaki 2-300 mg metanolt vesz magához az elfogyasztott élelmiszerekben benne lévő aszpartámmal. Ez a hivatalosan megengedett érték majdnem negyvenszerese!

A természetben metanol nem keletkezik önmagában, csak etanollal együtt. Testünk ehhez alkalmazkodott. Amikor valaki alkoholos italt fogyaszt, annak metanoltartalma könnyen eltávozik a szervezetből az etilalkohol jelenlétében. (Ez egy régóta ismert, és érdekes jelenség. A toxikológusok is etanollal kezelik a metanol-mérgezéses eseteket, persze ott intravénásan kapja a beteg az etanolt. Gyakorlatilag ellenméregként használják az etanolt a metanol ellen, bár egész más a dolog hatásmechanizmusa.) Ezzel szemben, ha olyan itallal, vagy táplálékkal vesszük magunkhoz az aszpartámot, melyben nincsen etanol, a metanol nem ürül ki a szervezetből, ehelyett formaldehiddé, majd hangyasavvá alakul át, a legkülönbözőbb károkat okozva. Aszpartám fogyasztása esetén is ez történik.
 
A formaldehid (formalin) köztudottan mérgező, erősen rákkeltő, halott szövetek tartósítására használt anyag. Nem véletlen tehát, hogy az aszpartám egyik korai vizsgálatakor májrákot okozott a tesztállatoknál. Akiknél a májfunkció nem tökéletes, és nagyobb mennyiségű aszpartámot fogyasztanak, azok ki vannak téve a máj károsodásának is. A táplálkozással folyamatosan bevitt aszpartámból keletkező metanol bomlásterméke a formaldehid végül hangyasavvá alakul át. A hangyasav jelenléte pedig a Sclerosis Multiplex hatását imitálja, holott a "beteg" a gyengébb májfunkciót leszámítva valójában egészséges, a tünetek mindössze a folyamatos mérgezés miatt jelentkeznek.

Az aszparginsav

Az aszparginsav ingerület-átvivő anyagként van jelen az agyban. A szervezetbe jutott fölösleges mennyiség viszont ideg- és agykárosodást okoz. Ez főleg gyermekek esetében jelentkezik, de vannak kutatások, mely szerint az Alzheimer-kór tömeges megjelenésének is egyik oka lehet az aszpartám fogyasztás.

A feninalanin

A fenilalanin az anyagcsere folyamatokat zavarja meg még egészséges emberek esetében is. A termékeken egyébként fel is tüntetik, hogy a fenilalanin tartalmuk hasmenést okozhat. Létezik azonban egy fenilketonuria (PKU) nevű, már régebben ismert betegség, mely az aszpartám fogyasztás kapcsán került jobban előtérbe. Már öt olyan ismert és bizonyított esetről is tudunk, amikor az aszpartám fogyasztás okozta valakinek a halálát, mert a normális életvitel mellett sosem jöttek volna rá, hogy milyen betegségben szenvednek. Az aszpartámot fogyasztó gyermekeknél kialakuló értelmi fogyatékosság is a PKU számlájára írható. Van itt azonban még más is, ami úgyszólván mindenkit érint: a feninalanin csökkenti a szerotonin szintet!

A szerotonin az egész emberi idegrendszerben megtalálható neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag). Ennek a szintje nagyon sok mindenért felelős. Az alacsony szerotonin szint többek között pl. éhségérzetet okoz, gátolja a mély és nyugodt alvást,  és a fájdalomérzetet is befolyásolja. A migrénben vagy depresszióban szenvedőkre is jellemző az alacsony szerotonin szint.

Az éhségérzettel kapcsolatos összefüggés azért érdekes, mert az aszpartámot a fogyasztók jelentős része súlyproblémákra való hivatkozással vásárolja. Az alacsony szerotonin szint viszont arra készteti őket, hogy ösztönösen szénhidrátokat fogyasszanak nagyobb mennyiségben. Így aztán a pusztán fogyni vágyásból aszpartámos termékeket fogyasztók körében fokozódik az elhízás. Jó kis csapda! Nem véletlen, hogy az aszpartám egyik leggyakoribb mellékhatása a fokozatos súlygyarapodás.

A diketopiperazin

Az aszpartilfenilalanin diketopiperazin (DKP) az asztartám egyik bomlástermékeként jelenik meg az élelmiszerekben idővel. A kutatók rájöttek, hogy 6 hónappal azután, hogy a szénsavas italokba aszpartámot kevertek, az anyag 25%-a átalakult DKP-vá. A tudósok kifejezték aggodalmukat, hogy a DKP a gyomorban nitrozációs folyamaton esik át, melynek következménye egy olyan anyag, ami agytumort okozhat. Más tudósok úgy fogalmaznak, hogy csak elenyésző mennyiségű nitrozált anyag keletkezik. Az igazság ezzel szemben az, hogy az ég világon semmit sem tudunk ennek az anyagnak az emberre gyakorolt hatásáról, de oka lehet a korai vizsgálatok esetén megállapított tumorképződéseknek.

Az aszpartám mellékhatásai

Jelenleg 92 ismert mellékhatást tulajdonítanak az aszpartám fogyasztásának. Ezek közül a legismertebbek:

Látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság, bedagadt lábak (ödéma), visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, izületi fájdalmak.

Ha az előbb felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal állj le a diétás termékek fogyasztásával!
Ha még semmilyen reakciót nem észleltél, azon szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartám-fogyasztást, már amennyiben egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket.

Aszpartámmal édesített termékek

Immáron több mint 2 évtizede mérgezik a világot az aszpartámmal. Aki cukormentesen szeretne (vagy kénytelen) táplálkozni, és nem figyel oda, folyton csak aszpartámba botlik. A közismert Canderel-en kívül, ami tiszta aszpartám, jelenleg is ezt a szert tartalmazza az összes light-os (cukormentes) termék, az Orbit rágótól a Coca Cola Light-ig, valamint minden szirupos kiszerelésű gyógyszer, így természetesen az összes ilyen gyermekgyógyszer is. Ezt alkalmazzák a pezsgőtablettákban (pl.:Plusssz), lekvárokban, és az összes rágni való ízesített gyerekvitaminban is. Sőt! Vásárláskor igencsak résen kell lenni, mert egyre nagyobb tömegben kerülnek forgalomba olyan első látásra hagyományosnak tűnő termékek, amelyeket a gyártók aszpartámmal édesítenek, mert hogy cukorral édesíteni sokkal drágább! Elsőre nem is veszi észre az ember, a doboz, üveg, stb. címkéjén ugyanis nem szerepel, hogy light, diétás, vagy hasonló, csak akkor látja az ember, hogy mit tartalmaz a termék ha elolvassa az apró betűs részeket. A vásárlók többsége azonban nem vásárol ennyire tudatosan, többségük csak az olcsósága miatt vesz meg egy terméket, ezzel aztán automatikusan aszpartám-fogyasztóvá téve magukat és a családjukat.

Egy ismert magyar gyártó gyümölcsital termékcsaládjának egyik tagjával volt ilyen tapasztalatom. Első látásra teljesen normális őszibarack italnak tűnt. Semmi "light" vagy hasonló felirat, ami bármilyen édesítőszerre utalna. Már csak otthon tűnt fel, hogy a gyümölcsital dobozának oldalán kis betűkkel a  "csökkentett energiatartalmú" felirat díszeleg, és hogy nem csak egy, hanem két fajta mesterséges édesítőszert is tartalmaz! Az aszpartám mellett aceszulfám-K - t is, amely egy hasonló módon megkérdőjelezhető termék. A gyártó Hoechst AG soha nyilvánosságra nem hozott vizsgálati eredménye szerint ártalmatlan, de ezt is hogy hihetjük el objektív felülvizsgálat híján?

Édes alternatívák (?)

Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved tudtán kívül az aszpartám káros mellékhatásaitól, és persze fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket. Mindazonáltal a  NutraSweettel kapcsolatos esetek feltűnően nagy száma mindenképpen jelzi, hogy nem pusztán a ritka és folyton emlegetett feniketonuria a felelős a problémákért. Az FDA-hez (Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal, USA) mindössze néhány év alatt több, mint tízezer NutraSweettel kapcsolatos panaszbejelentés érkezett, amely az összes beérkező panasz 80 százalékát tette ki. Ennek ellenére a hivatal semmit nem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a vásárlói közönséget, akik egyértelműnek gondolják azt, hogy ha egy termék engedélyezett, és agyon van reklámozva, az csakis egészséges lehet, és nem fordítanak figyelmet az alternatívákat megismerésére sem.

A Xilit


A többi, a piacon megjelent, vagy megjelenni szándékozó többi édesítőszert pedig alig ismeri a világ. Érdekes, hogy amikor megírtam az Aszpartám-dossziét, hosszú ideig nem szerepelt rajta a xilit (C5H12O5) nevű, a cukoralkoholok csoportjában tartozó anyag, (D-xilit, xilitol, nyírfacukor, E967) mert túlságosan is az aszpartámra koncentráltam. Pedig ha van valami, ami igazi alternatívát jelent, akkor a xilit az! A megjelenésében is a cukorra (apró szemű kristálycukorra) emlékeztető xilit - hivatalosan - kétszer édesebb, mint a cukor, cukor ízű, utóíze nincs. Ha töményen próbálja az ember, akkor pedig kellemes, érdekes hűsítő érzést produkál a szájban, mint a poliolok (cukoralkoholok) általában.
1:1 arányban használható cukor helyett. A xilitet először a nyírfa rostjaiban található xilánból állították elő, (ezért is nevezik nyírfacukornak) újabban már kukoricacsutkát használnak erre a célra, ami jelentősen olcsóbbá tette a terméket.

A xilit több lépcsős folyamat végeredményeként keletkezik. A kukoricacsutka először természetes fermentáláson esik át, melynek végén almasav segítségével xilánt nyernek belőle. (Az allergiások miatt itt fontos megjegyezni, hogy a kukorica magvait eltávolítják a fermentálás előtt, és a későbbi termék sem tartalmaz semmilyen növényi fehérjét.)
A xilánt szintén természtes eljárással (egy gomba seítségével) bontják aztán xilózzá, a végén pedig egy baktériumtörzs végzi el az utolsó munkát, a xilóz átalakítását xilitté. Egyszerű kémia. :)

A xilit egy teljesen természetes anyag, szemben az aszpartámmal, és még az egészségre is pozitív hatást gyakorol, ami külön kiemeli az összes édesítő közül. Ellene hat ugyanis  a fogszuvasodásnak, sőt segít újból felépíteni a fogzománcot, gátolja az arcüreg- és  mandulagyulladást, stabilizálja az inzulin szintet. A cukornál 40%-kal kevesebb kalóriát  és 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, a glikémiás indexe pedig a cukorának tizede, csupán 7. Meggyőződésem, hogy ez a jövő édesítőszere. Annak ellenére azonban, hogy a xilitol egy már 1891 óta ismert anyag, és a 70-es évek óta ismertek annak egészségvédő hatásai, mégis aszpartámmal van tele minden élelmiszerünk, a xilitet pedig kifejezetten keresni kell.

A hazánkban régebben forgalmazott Xylosweet egy ideje eltűnt a piacról, jelenleg két cég árulja Xilit és Xukor néven a nyírfacukrot. Kiszereléstől és fajtától függően eléggé eltérőek az árak. Jelen pillanatban a Lehner és Zentai Kft. által forgalmazott Xukor ára a legkedvezőbb, Xilites termékek (rágó, fogkrém, stb) pedig a Neeránál kaphatóak.

Bővebben a Xilitről:

http://diabetesonline.hu/dieta-kezeles/mi-a-xilit.html
http://tudatosvasarlo.hu/eszam/mutat/318
A Neera.hu a Xilitről


A Stevia (Sztívia)

A Stevia Rebaudiana egy nagyon édes levelű, számos jótékony hatással is bíró növény. A Paraguay-i Guarani indiánok már régóta gyógynövényként használják. Magyarul Jázminpakóca a neve, de édesfűnek, mézlevélnek is nevezik. A belőle kinyert teljesen  ártalmatlan sztíviát betiltották egy időre a Monsanto  kapcsolatai révén, és azóta is folyamatosan támadások alatt van. 1998-ban még a sztíviáról íródott könyveket is elégették! Ma már újra lehet kapni, az aszpartámhoz képest valamivel drágábban. Kereskedelmi forgalomba por, tabletta, őrlemény és csepp formájában kerül. A sztívia  - köszönhetően a Monsanto tevékenységének - jelenleg az Európai Unióban édesítőszerként és élelmiszerként nem forgalmazható, csak étrend-kiegészítőként és bőrápoló szerként. Utóbbi célra történő alkalmazása egyébként egy a növény másik érdekes tulajdonsága miatt lehetséges: összehúzza, beszárítja a sebeket, így a hegesedést jelentős mértékben csökkenti.

A sztívia levelei a cukornál és a méznél is jóval édesebb anyagot tartalmaznak nagy mennyiségben. A sztívia kivonat a jelenleg ismert legédesebb vegyületet, szteviol glükozidot tartalmaz. A levelek őrleménye harmincszor, a belőle készült kivonat akár háromszázszor édesebb a cukornál. 10 gramm por 3 kiló cukornak felel meg, a  kalóriatartalma nulla, és az aszpartámmal ellentétben nem bomlik le meleg hatására (sütés-főzés, melegital) sem. Jótékony hatással van a máj-anyagcserére, és az emésztésre általában, serkenti a hasnyálmirigy működését, szabályozza a szervezet vércukor-szintjét. Állítólag még a vérnyomást is csökkenti, de úgy, hogy a normális vérnyomást nem viszi lejjebb. Egyetlen hátránya talán, hogy nem teljesen cukor ízű, de ezt könnyen meg lehet szokni.


Linkek a sztíviáról:

Édesebb, mint a méz? Sztívia, alias édesfű
Sztívia a természetes növényi édesítő
Sztívia, mint édesítőszer
stevia.uw.hu
stevia.shop.hu  
sztivia.lap.hu


A Splenda

Egy kanadai gyártó már több mint 8 éve megjelent terméke a sucralose, ismertebb nevén Splenda, (E955) amit cukorból állítanak elő. Egy időben úgy nézett ki, hogy ez is használható cukoralternatívát jelenthet, sajnos azonban hamar kiderült, hogy a Splenda legalább annyira káros az egészségre, mint az aszpartám, ha nem jobban! Pár év alatt ezzel a témával is tele lett az internet. A Splenda lényegében egy módosított cukormolekula, melyben a három hydroxyl csoportot 3 klór atommal helyettesítették. Szakértők szerint ez a molekula ebben a formában inkább valamiféle rovarirtó vegyszerre hasonlít (egész konkrétan jobban hasonlít a DDT-re, mint a cukorra) és ez nem véletlen. A vegyületet 1976-ban fedezték fel egy brit vegyiüzemben, ahol egy új rovarirtó permetezőszert akartak előállítani. A sucralose-zal kapcsolatban azóta számos webhelyen kezdtek tényfeltáró cikkek írásába. Ezek egyike itt olvasható, de a neten megjelent információk gyűjteményes formában is elérhetőek az angolul tudóknak.
Hát mit mondjak... ha a Splenda is elterjed, írhatok arról is egy cikket. De inkább ne kelljen. :-/

A szukralóz miiatt tettem kérdőjelet az "Édes alternatívák" után. Figyeljünk oda, mert attól, hogy valami forgalomba kerül és nem aszpartámnak hívják, még lehet káros az egészségünkre.

A szaharin

Amennyiben valamiért ragaszkodnánk a mesterséges édesítőszerekhez, nyugodtan édesíthetünk még a jó öreg szaharinnal (E954) is, bár ennek nem sok értelme van a Xilit és a sztívia mellett.

Van remény

Kis idővel azután, hogy ennek az oldalnak egy kezdetleges változata először fölkerült a netre, átvette néhány médium is. Reakcióképpen a Monsanto PR-úthengere azonnal be is indult, mint minden ilyen esetben. Azóta ismét csönd van, és a többség nyugodtan mérgezi magát tovább a független kutatási eredmények és az Aspartame Safety Consumer Network-ön (ACSN) közzétett megszámolhatatlan esetleírás dacára.

Mindezek ellenére van remény. Az amerikaiak egy részének már 1987-ben elege lett, és létrehozták az Aspartame Consumer Safety Network nevű szervezetet, amely nagy mértékben hozzájárult az aszpartámról szóló információk terjesztéséhez. Az ACSN-nél esettanulmányokat is gyűjtenek. Kérik az embereket, hogy csináljanak egy Noaspartame-test -et, ami annyit jelent, hogy az aszpartámot fogyasztó egyik napról a másikra leáll az aszpartámmal, és megfigyeli, hogy miben javul az állapota idővel, majd ezt elküldi a szervezetnek.

A felvilágosító munka eredményeképpen egyre több ember szeme nyílik ki,  és a Monsanto mindent beborító PR hazugságai ellenére kezdünk leszokni az aszpartámos termékekről. A Coca Colánál pl. ez 2004-re 34%-os visszaesést jelentett az előző évhez képest a Light termékek esetében.
Személyes tapasztalatom

Régebben én is aszpartámot (E951) tartalmazó rágógumit (Orbitot) használtam napközben fogmosás helyett, de csak úgy is. Aztán egyszercsak elkezdődtek a bokafájdalmaim. Reggelente egyre hosszabb ideig tartott a bokám "bejáratása", a végén már kora délután is sántikáltam. Úgy, hogy egyébként egészséges voltam, a májfunkciómmal és a vérképemmel semmi baj nem volt.

Amióta felhagytam az Orbittal, megszűntek az állandó bokafájdalmaim, amit mindenre fogtam addig, csak a rágóra nem gondoltam, mert bár egy időben már közel kerültem az aszpartám témához, de a PR-úthenger lényegében engem is kilapított. Úgy véltem, hogy ha már Európába is beengedték az anyagot, akkor lehet, hogy a gyanúim mégsem megalapozottak. A tüske a cikk elején említett forró italos történet miatt azért megmaradt bennem, és tovább figyeltem az eseményeket. Amikor aztán később Új-Zélandon betiltották, újra elkezdtem vele foglalkozni és az internet segítségével végre teljesen képbe kerültem, s végül felhagytam az Orbit fogyasztásával. A bokafájdalmaim 3 hét alatt nyomtalanul elmúltak.

Ha olyan cikket olvasunk, amiben az aszpartámot mint egészséges anyagot taglalják, jusson eszünkbe az Új-Zélandi történet. Sajnos azóta már az ottani hivatalok is lefeküdtek a Monsanto-nak, az USA és Európa után, ugyanazt a gyártó által propaganda céllal terjesztett süket mesét adják elő az embereknek, amit mindenhol olvashatunk. Az Új-Zélandi hatóság véleménye itt olvasható.

Óvjuk az egészségünket, ne vásároljunk aszpartámot (E951) tartalmazó termékeket! A Canderel-en kívül jelenleg több mint 9000 ilyen van forgalomban, úgyhogy résen kell lenni. A magunk és a családunk érdekében. De megjegyzem teljesen értelmetlen feladni a természetes cukrok fogyasztását, mert a cukor nem méreg, hanem energia. Nem a cukorral van baj, hanem a korunkra oly jellemző mértéktelenséggel, a cukor addikcióval.
A cukorfogasztás töretlenül emelkedik szinte mindenhol a világon előállításának kezdete óta, és erre az utóbbi évtizedekben az élelmiszeripar is egyre nagyobb szerepet játszik.
Szinte minden édes termék egyre több cukrot tartalmaz, sőt már olyan készen kapható élelmiszerekben is van cukor, nem is kevés, melyek receptjében régen egyáltalán nem volt jelen a cukor. Az egy főre jutó cukoradag hazánkban már az 50kg felé közelít, míg a hatvanas években ennek a fele volt. Pedig akkor még a házi befőzések is beleszámítottak. A témát illetően ezt a kimerítő cikket ajánlom elolvasásra.

A jövőben a túlzások nélküli, kulturált cukorfogyasztás megjelenésével lekerülhet a cukor a halállistáról, az édesítőszerek buta divatja pedig a múlté lehet, kivéve azok körét, akikneknek erre egészségügyi okból van szüksége. A természetes édesítőszerek, különösképpen a Xilit elterjedése mindenképpen kívánatos volna, de megtudván a Xilit pozitív tulajdonságait, nem érdemes rögtön a ló túloldalán kikötni.


Nibiru

Első változat: 2004.08.27
Legutóbbi frissítés: 2011.03.16

v.1.12

Megjegyzés

Jelen cikk írója elhatárolódik az írás minden rövidített, átírt, és lánclevél stílusra átszerkesztett formájától, melyek a legkülönfélébb netes és nyomtatott(!) orgánumokban újra meg újra előkerülnek. A legismertebb változatot mely persze jóval rövidebb ennél,  valaki hatásvadász beszédstílusra szerkesztette át és telerakta hármas felkiáltójelekkel. De ez még hagyján. A magánszorgalomból, vagy gyanúim szerint inkább félretájékoztatási szándékkal átszerkesztett változatokba viszont olyan nyilvánvaló marhaságokat is beleszerkesztettek, mint pl. :

"Az aszpartám-ellenesek elnöke szerint:  "Az aszpartam az egyetlen olyan génmanipulált termék..."

Nem is folytatom. Ha értelmes ember elolvassa azt az írást, legyint egyet, mivel nyilvánvaló, hogy az aszpartám egy kémiai molekula, amiben nincsenek gének, így génmanipulálni sem lehet. Olyan titulus, hogy "aszpartám-ellenesek elnöke" pedig nem létezik. Az ilyen és hasonló stílusban íródott anyagok sikerrel teszik nevetség tárgyává az aszpartámról szóló hiteles írásokat. Persze anélkül, hogy elméleteket gyártanék:  könnyen lehet, hogy valaki(k)nek éppen ez volt a célja vele.

Az egészben a legszomorúbb, hogy a láncleveles változatokat rendszeresen leközlik a legkülönbözőbb webhelyeken, egymásra hivatkozva, és már senki sem ismeri az eredeti  forrást.

Ajánlott cikkek, források:

A cukor és a meseterséges édesítőszerek egészségkárosító hatásai (Kiemelt!)
Kincseslada.hu: Aszpartám veszély!
"Light- veszély" - mérgező műanyag édesítőszerek!
Cikkek Aszpartámról (NutraSweet) angoway.com">Magángyűjtés az aszpartámról szóló angol nyelvű anyagokból
http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/aspartame.htm
Ismét gyanús az aszpartám (2005.09.23, index.hu)
A tizennégy leggonoszabb multi
Betiltanák a britek az aszpartámot (2005.12.16, index.hu)

Hozzászólás  

+1 #1 Tesztdudus 2011-10-09 21:03
Csak kipróbálom, működik-e

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások