20220706
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2011 április 06, szerda

Spárga a rák ellen

Szerző: Ismeretlen

A szakirodalom annyi kedvező tulajdonságát ismerteti, hogy mindet képtelenség felsorolni. De az bizonyos, hogy a szervezet számára az egyik leghasznosabb zöldségféle. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, viszont sok benne a vas, kalcium, foszfor, nátrium és kálium. Nyomelemekben és vitaminokban gazdag. 

 Miért egészséges a spárga?

A szakirodalom annyi kedvező tulajdonságát ismerteti, hogy mindet képtelenség felsorolni. De az bizonyos, hogy a szervezet számára az egyik leghasznosabb zöldségféle. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, viszont sok benne a vas, kalcium, foszfor, nátrium és kálium. Nyomelemekben és vitaminokban gazdag. Helyreállítja a vér sav-lúg egyensúlyát, jótékony hatással bír a belső elválasztású mirigyekre, a szívműködésre, méregteleníti a májat, vesetisztító, csökkenti a reumatikus fájdalmakat, s miután vértisztító hatású, a pattanásos bőr kiváló ellenszere is.

Asparagus Officinális avagy a spárga.
A spárga (Asparagus officinalis) évelő növényünk, főként a tavaszi és a nyári szezonban kapható, de ilyenkor ajánlott a lehető legtöbbet megenni belőle.
Az alakjukra vigyázók, de még a fogyókúrázók is lelkiismeret furdalás nélkül fogyaszthatják, mivel kalóriatartalma elenyésző (1 kg spárgában alig van 200 kalória), ráadásul vitamin, nyomelem, ásványi anyag és rosttartalma is rendkívül magas.

 


A spárgacsúcs a legértékesebb, ide összpontosul a legtöbb vitamin és ásványi anyag.
A spárga -latin nevén Asparagus Officinális- egyike a legértékesebb zöldségféléinknek. Étkezésre a földalatti megvastagodott csíraszerű hajtásait használjuk, innen eredhet egy kevésbé ismert magyar neve, a csirág is. Népiesen nyúlárnyéknak is hívják a kihajtott zöld lombozata alatt megbúvó vadnyulak miatt.
Hozzánk a mediterrán kertkultúrából került át. Az Ázsiából elterjedt és mára a világon mindenütt termesztett növényt spárgafű néven 1525-ben írták le először. Sokan nem ismerik  élettani előnyeit, pedig az ősi kínaiak köhögés elleni szerként, az egyiptomiak májbetegségekre, a görögök veseműködést serkentő hatása miatt fogyasztották.
 Lippai János 1666-ban a „Posoni kert” című művében írja: A spárga kiűzi a vizeletet, gyökerét a fájós fogra teszik, borban kifőzve gyökerét csökkenti a vesekövet, és a méhek nem csípik azt, aki megtört szárított spárgával kevert olajjal keni magát. Az irodalomban afrodiziákumnak tartják már csak alakjánál fogva is. A néphit szerint aki sok spárgát fogyaszt annak sok a szeretője. Állítólag szexuális serkentő hatásairól olvashatunk- a szeretkezés titkairól szóló indiai művekben.
 14. Lajos, a Napkirály sem véletlenül adományozott nemesi címet és birtokot kertészének Qivntinie-nek, aki képes volt egész évben folyamatosan ellátni spárgával a királyt.
A spárganövény emészthető rosttartalma, ásványianyag (kalcium, kálium, cink, foszfor, vas, fluor, szilicium, molibdén és egyéb nyomelemek, valamint vitamintartalma jelentős.
Többek között, E, B1, B2, B6, C, A, K vitamin, niacin, folsav és pantoténsav található benne. Jótékony hatású a hasnyálmirigyre, prosztatára, szívre, májra, lépre, tüdőre sőt vértisztító és pattanásos bőrre is előnyös. Erősíti a nyálkahártyát, fiatalítja a sejteket (bőrt, hajat, kötőszöveteket) fokozza a libidót, aktivizálja a boldogsághormont, fokozza a vérképzést, erősíti az immunrendszert, javítja a látást, megelőzi a különböző gyulladásokat és a bélrenyheséget. Enyhe hashajtónak is ajánlják, továbbá reumatikus fájdalmakban vagy köszvényben szenvedők – részére tanácsos étrendbe állítani. Ennyi gyógyhatás hallatán érdemes éjjel-nappal spárgát enni, ami nem is butaság hiszen nagyon finom ételeket lehet belőle készíteni.
 
"Spárga a rák ellen"
kiadva Cancer News Journal,  1979. decemberi számában.
 "Egy biokémikus vagyok, aki specializálodott az egészséges táplálkozásra az elmúlt 50 év során..

Néhány évvel ezelött hallottam Richard R. Vensal, D.D.S. felfedezésérõl a spárga gyógyító hatásáról.  Azóta foglalkozom ezzel a témával.  Összegyüjtöttünk számos kedvezõ történetet és most közreadunk belöle néhányat:

1. eset:  Egy férfi reménytelen  Hodgkin-szindróma betegségben szenvedett (nyirokmirigy rák) és teljesen legyengült.  Egy év folyamatos spárga terápia után a doktorok nem találtak nála semmilyen rákra utaló jelet, valamint visszanyerte teljes fizikai erejét is.

2. eset: Egy sikeres, 68 éves üzletember húgyhólyag ráktól szenvedett 16 éven keresztül.  Több éves gyógyszeres és sugár kezelés is eredménytelennek bizonyult, mikor elkezdte a spárga kúrát.  3 hónap után a vizsgálatok nem találtak nála rákos daganatot és a veséi is normálisan müködtek.

3. eset: Egy férfi, akinek tüdõrákja volt és 1971 március 5.-én mütõasztalra került.  A mütétre nem került sor, mert az orvosok úgy találták, hogy nagyon szétterjedt a rák és reménytelen a gyógyulás.  A férfi április 5.-én hallott a spárga kúráról és azonnal elkezdte alkalmazni.  Augusztusra a röntgenképen semmi nyoma nem volt a rákos megbetegedésnek.

4. eset:  Egy asszony évek óta bõrrákban szenvedett.  Többféle bõrrákot is diagnosztizáltak nála.  3 hónapos spárga kúra után a bõrgyógyász specialista azt mondta, hogy a bõre teljesen rendbejött.  Ez az asszony beszámolt arról is, hogy a spárga kúra meggyógyította a vesebetegségét is, ami 1949-ben kezdödött.  10 alkalommal esett át vesekõ eltávolításon, levolt százalékolva a veséje állapota miatt.  A spárga kúrának túlajdonítja a veséje gyógyúlását is.

Nem voltam meglepve az eredménytõl, mert már 1854-ben a Pennsylvania-i Egyetem professzora is beszámolt a spárga népszerü használatáról a vesekövek gyógyításában a 'The elements of materia medica' cikkében.  Megjegyzendõ, hogy 1739-re utal, amikor már foglalkoztak a spárga vesekõ elhajtó hatásával.

Nekünk lenne még néhány történetünk, de az orvostudományi szervezet akadályozza az esetekhez való hozzájutást.  Ezennel felkérem az olvasótábort, hogy tovább népszerüsítse a jó hírt és segítsen minket hozzá, hogy további nagyszámú esetrõl kapjunk információt, melyekkel sikerül meggyözni a kételkedõ egészségügyi szervezeteket a természetes orvoslásrõl.

A kezeléshez  a spárgát megfőzzük (használhatunk konzerv spárgát is, épp olyan jó, mint a friss).  A konzerv típusok közül a Giant és a Stokely márkát javaslom, ezek nem tartalmaznak káros mellékanyagokat.

A megfözött spárgát turmixoljuk össze pépes állagúra és tegyük be a hütõszekrénybe.
Alkalmazás: 4 evõkanállal enni belöle reggel és 4 evõkanállal este.
A beteg érzékeli a gyógyító hatást már 2-4 hét elteltével.
Lehet hígítani vízzel és fogyasztani hideg vagy meleg italként egyaránt.
Az ajánlott mennyiség a kapott visszajelzéseken alapszik, de nagyobb mennyiség fogyasztása sem káros, esetleg jótékony hatású bizonyos esetekben.

Mint biokémikus megvagyok gyõzõdve a régi mondás igazáról, "ami a gyógyításra jó, az a megelõzést is elõsegíti." E teoria alapján a feleségemmel közös egyetértésben használjuk a spárga pürét, mint italt az étkezéseink kíséröjeként.  Mi 2 evõkanányit higgitunk vizben az ízlésünknek megfelelöen.  Én forrón iszom, míg a feleségem hidegen fogyasztja.  Mióta ezt iszogatjuk a redszeresen végzett vérképvizsgálatok eredménye is javult, jó egészségnek örvendünk.

Mint biokémikus széleskörü tanulmányokat folytatok a rákbetegségek különböző fajtáinak a gyógyítását illetöen.  Az eredmények alapján megvagyok győződve róla, hogy a spárga megállja helyét a rákbetegségek gyógyításában.

A spárga tartalmaz egy bizonyos fehérjét, melyet "histones"-nek hívnak és aktiv szerepe van abba, hogy megakadalyozza a sejtek növekedését.  Ez ókból hiszem azt, hogy a spárga birtokol olyan anyagot, mely normalizálja a sejtek növekedését.  Ezek a tulajdonságok szerepet játszanak a rákbetegség legyõzésében és az egész testre üdítõleg hatnak.

Az FDA nem akadályozhatja a használata elterjedését.  A US National Cancer Institute (US Nemzeti Rákbetegek Intézménye) általi jelentésben az áll, hogy a spárga a legmagasabban tesztelt növény, mely tartalmaz glutathione-t.  Ezáltal sikeresen használható a rákbetegségek gyógyításában."

Forrás: Nekem továbbitott levél, de mások véleménye így olvasható:

A Snopes.com szerint a fenti levél angol változata 2006 októbere óta kering a neten.  Az oldal szerkesztői nem találtak rá sem a forrásként feltüntetett cikkre, sem annak szerzőjére, és a rejtélyes D.D.S. rövidítést sem sikerült megnyugtatóan megfejteniük. Ennek hiányában a levélben említett, csodás felépülésekről beszámoló történeteket egyszerűen mendemondának titulálják, hozzátéve azonban, hogy a spárgának lehetnek a rákgyógyítás szempontjából értékes tulajdonságai.

A spárga gazdag A-, B6-, C-vitaminokban, kálcium-, kálium és vastartalma is magas, mindezek mellett zsírtartalma jelentéktelen, kalóriatartalma csekély. Mint arról a Wikipédián olvashattok, gyógynövényként több évszázada számon tartják, elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító szerként ismert.

De ami a rák szempontjából tekintve ennél is fontosabb, hogy – a levélben írtaknak megfelelően – sok benne a glutation. Ez az antioxidáns megvédi a szervezetet a vírusok és a rák bizonyos fajtái ellen, valamint fontos szerepe van sejtképzési folyamatokban. A Snopes azonban – a National Cancer Institute-ot idézve – rámutat: ugyan több tanulmányban is szerepel, hogy ezen anyagok bevitelével megelőzhető vagy lassítható a rák kialakulása, az ezzel kapcsolatos klinikai vizsgálatok eredményei egyelőre igen ellentmondásosak. A Snopes végkövetkeztetése: nem biztos, hogy (nem) segít a spárga a rák ellen, de ez egyelőre nincs tudományosan bizonyítva.

Az About.com városi legendás oldala szerint az idézett újság – ahol a cikk állítólag megjelent – ma már nem jelenik meg, és a szerző neve is csupán ezzel az egy anyaggal kapcsolatban található meg.

A fenti levél akár hasznos is lehet, ha rábeszéli az embereket az egyébként valóban egészséges zöldségek fogyasztására, “az onkológus azt mondta, nem szükséges mennie hozzá 3 hónapig” típusú példamondatok azonban azt a téves képzetet kelthetik, hogy a zöldségek fogyasztása önmagában elegendő a gyógyuláshoz.

- Stalk Talk
- Asparagus is a natural cure for cancer-Unproven!

Címkék: betegség, rák, vitamin, spárga hatása, lánclevél


Egy másik forrás!

1. A SPÁRGA

Botanikai leírás:
A spárga (Asparagus offficinalis- Asparagales azaz spárgavirágúak rendje- Asparagaceae család) egyszikű évelő növény, a zsenge hajtásait fogyasztjuk, amiket sípoknak neveznek. A föld alatt nevelkedő, etiolált spárgát halványító, a napon fejlődő zöld hajtást zöldspárgának nevezzük. A botanikai értelemben vett termését, illetve magját a nyár végén fejleszti, kis bogyókba zárva.

Környezeti igény:
A fejlődéséhez optimális hőmérséklet a 19 °C, a sípok fejlődése 5 °C felett indul meg. A meleget jól viseli, de a termések, a sípok fagyérzékenyek. Nagyon fényigényes növény. A szárazságot jól tűri, a nagyobb termés érdekében szokták öntözni. Laza szerkezetű talajon termeszthető.

Nézzük, hogy mitől is tud olyan félelmetes lenni a spárga. A piactól a tányérig.

Meglátni és megkívánni- a spárga drága?
Ha csak a kilónkénti 800 -1000,- Ft körül mozgó árát nézzük (fél kg-os kötegekben szokták árulni), akkor valóban drágának tűnik. Pont ezért érdemes tisztában lenni vele, mennyi munka van egy köteg spárga mögött.

A spárgatermesztés

Szaporítása:
Úgynevezett magoncokról szaporítják, ami lényegében egy szabadföli palántanevelésnek felel meg. Ilyenkor tavasszal vetik el a magot, és 6 hónappal később, szeptemberben szedik fel a kész magoncokat (palántákat). Kiültethetők szeptemberben, de pincében tavaszig tárolva végleges helyre márciusban is. Az ültetés esetén 140-150 cm-es! sortávolságot és 30-40 cm- es tőtávolságot alkalmaznak.


Ápolási munkák:
Az első két évben a telepítés után a spárgatöveket a kihajtás után betakarják, a tenyészidő folyamán gondozzák. A termőre fordulás a harmadik évtől aktuális, március elején a sorokra bakhátakat húznak. A gondos kezelést az ültetvény mindig a következő év tavaszán hálálja meg. Egy jól gondozott spárga ültetvény 20-30 évig is képes teremni, de gondozása nagyon sok kézimunkát igényel.

Betakarítás, szedés, tárolás:
A spárgaszezon kb. április végétől június közepéig június közepéig tart, a hőmérséklettől függően akár napjában - kétszer is szedik. A sípok helyét a repedezett bakhát jelzi. A szedés alkalmával a bakhátakat kibontják, a spárgasípot a tövénél kitörjük, majd a földet gondosan vissza kell igazítani. A leszedett termést azonnal vízbe vagy nedves papír, illetve rongy közé hűvösre kell helyezni, mert a rendkívül lédús, zsenge termés egy óra alatt megfonnyad. A zöld spárgánál a szedés egyszerűbb, mivel ott nincs bakhátkészítés, a sípok jól láthatóak. Nem szabad megvárni a szedéssel, hogy a hajtás vége kinyíljon. A zöld spárgánál késsel dolgoznak, a talaj felszíne alatt 2-3 cm mélyen kézzel kikaparják, majd késsel kivágják a spárgát.
A spárgasípok feldolgozása mosásból, osztályozásból, a fölösleges részek levágásából és hűtésből ál. A mosott sípokat méretre vágják és vastagság szerint a osztályozzák.


Prev Next »

Megnyitva 59342 alkalommal

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások