20221005
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2012 szeptember 14, péntek

Fehér árvacsalán (Lamium album)

Szerző: Többen

Valószínűleg mindannyiunk találkozott már a csaláncsípés okozta égető, maró érzéssel kirándulások vagy kerti munka során. Mit szólnánk hozzá, ha valaki azt mondaná nekünk, hogy ismer egy növényt, amely úgy néz ki, mint a csalán, széleskörű gyógyító erővel rendelkezik, de nem kell félnünk tőle, mert egyáltalán nem csíp? 

Népies neve: holtcsalán, méhfű, peregtető, szelídcsalán, macskaparéj

A növény leírása:

Igen, a fenti leírás a fehér árvacsalánra vonatkozik (latinul: Lamium album), mely valójában egyáltalán nem csalán, hiszen az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik, nem a csalánfélék (Urticaceae) közé. Míg a nagy csalán (Urtica dioica) sok ezer apró csalán szőre hangyasavat (és mellette még acetilkolint, szerotonint és hisztamint) bocsát ki, valamint nem rendelkezik az árvacsalánfélékre jellemző fehér ajakosvirággal, addig a fehér árvacsalán teljesen ártalmatlan növény, akár a vele való érintkezést tekintjük, akár belső alkalmazását. Emiatt nemcsak Magyarországon, de angolszász nyelvterületen is elterjedt népi elnevezése ennek a növénynek a "holtcsalán" (angolul: dead nettle).

Az egész Európában, Ázsia különböző régióiban elterjedt fehér árvacsalán gyógyhatásában is különbözik a hagyományos nagy csalántól. Ez utóbbinak friss hajtásaival régen és ma is reumás betegeket "ütögetnek", teáját pedig évszázadok óta fogyasztják ízületi betegségek ellen. A fehér árvacsalánt ilyen célokra egyáltalán nem használják, közös tulajdonságaik csupán vizelethajtó, vértisztító hatásukban merülnek ki.

Tehát nem rokona a csalánnak. Fontos, hogy felismerjük, meg tudjuk különböztetni egymástól a két növényt. Ha nem boldogulunk a botanikai szakkönyvek adta leírások segítségével, nagy könnyítést jelenthet számunkra a Magyarország különböző tájait bejáró, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gyógynövénytúrák (www.gyogynovenyturak.hu) egyike, ahol részletesen megismerkedhetünk úgy a gyógynövények felismerésének apró trükkjeivel, mint a belőlük készült teák, krémek, fürdők helyes alkalmazásának fortélyaival.
A Lamium nemzetség képviselőjeként a fehér árvacsalán fehér ajakos virágzatával, jól elkülöníthető rokon fajaitól. Terebélyes gyökérzetű gyógynövény, mely akár 50 cm magasra is megnőhet. Négyzetes szárain a levelek átellenesek fűrészesek, kihegyezettek, csipkésen fogazottak, enyhén szőrösek a virágok fehérek, örvösen képződnek a felső levelek hónaljában. Májustól szeptemberig nyílnak és évelő növény.
Számtalan rovart, így a méheket is magukhoz vonzzák a hófehér pártás virágok, jó mézelők. Más árvacsalánok, amelyek virágai a sárga árnyalatától a bíborszínig díszelegnek, gyógyászati szempontból gyengébb hatásúak vagy teljesen értéktelenek. A gyerekek a fehér árvacsalánt könnyen összetévesztik a nagycsalánnal, ám kellemesen tapasztalják, hogy az árvacsalán nem csíp, érintésével nem okoz fájdalmat.

Az árvacsalánok közé körülbelül 40-50 faj sorolható, amelyek Európa- és Ázsia-szerte szinte mindenhol előfordulnak. A talajjal szemben nem igényesek. A kontinensek felfedezésével, az utazások nyomán, a kalandokat kereső ember átvitte a növényeket a tengeren túlra, a többi kontinensre is.
Könnyen termeszthető növény, a legtöbb talajt jól tolerálja. A nehéz, kötött agyagos talajon is jól fejlődik. Tőosztással, magvetéssel szaporítható. Sem káros, sem mérgező hatása nem ismert.

Életerős évelő, vonzó zöld - fehér márványos levélzettel. Jól érzi magát függő kosárban, futó növényként is. Az árnyékos területeken világos rajzolatú levelével vonzó talajtakaró szőnyeget alkot. Enyhébb teleken örökzölden áttelel, egyébként lombhullató. Májustól októberig virágzik.

Hol található?: Az erdei vágások mentén, kerítések tövében, utak mentén gyakori, cserjés bozótosban, út menti árkokban, üde gyomtársulásokban megtalálható, csalánra emlékeztető, évelő gyógynövény.

Hogyan gyűjtsük?: A növény leveles, virágos hajtását hasznosítják gyógyászati szempontból, melynek gyűjtése április-július hónapokban lehetséges. A fehér, értékes virágzatát főként belső fogyasztásra használhatjuk. Fehér virágait a virág csészéiből kicsippentve – a hozzánőtt négy porzóval együtt – szedjük. Csak száraz időben gyűjtsük, a virágzás idején. Az így szedett virágok a gyűjtés, a szárítás során se kapjanak nedvességet. Vigyázva kezeljük, vékony rétegben, szétterítve szárítsuk, hogy az értékes virágok ne nyomódjanak össze, megőrizzék fehér vagy enyhén sárgás színüket. A bebarnult, összenyomott virágok értéktelenek, elveszítik hatóanyagaikat. Az árvacsalán virágainak leszedése türelmet, szakértelmet igényel: 1 kg hatóanyagú termék begyűjtése akár 100 óráig is eltarthat. Ez megnöveli a gyógynövény értékét. Tavasszal vagy ősszel magvetéssel vagy tőosztással szaporíthatjuk. Levelét étkezési célokra igény szerint gyűjtjük, és frissen használjuk, a teljes növényt (gyógyászati célokra) a virágzás ideje alatt gyűjtjük, megszárítva tároljuk.

Mire jó? A népi gyógyászatban ősidők óta ismert, rendkívül közkedvelt gyógynövény. Már az első újkori gyógynövénykalauzok is ajánlják például vérhas gyógyítására, de fülfájás, fagyási sérülések kezelésére is. Egyéb felhasználási lehetőségei között a haj szőkítése is megtalálható. Hatásos vizelethajtó, elősegíti a kiválasztást, valamint gyulladásgátló hatású. Tudományosan is alátámasztott e növény gyulladáscsökkentő hatása, akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazzák, s ezt őseink is tudták. A gyulladáscsökkentő tulajdonságát húgyúti és vesegyulladás esetén, főként baktériumölő, húgyúti fertőtlenítő hatása miatt használhatjuk fel eredményesen. A virágos hajtásokat fürdők formájában végbéltáji gyulladások kezelésében alkalmazzák.

• idegi, hormonzavar, pajzsmirigy működési zavar, méhszájseb.
• ásványi anyagtartalma miatt roboráló hatású
• rendszertelen menzes, erős vérzés esetén vérzéscsillapító
• köptető, száraz ingerköhögésnél bevonó hatás.
• fertőtlenítő, gyulladást gátló hólyaghurutban, baktériumölő
• vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, húgyúti fertőtlenítő(+ arbutintartalmúak).
• vértisztító teák alkotója, bélműködés fokozó, síkosító (nyálka).

Társítható: mezei zsurló, tarackbúza gyöktörzs.

Mai ismereteink szerint sem káros mellékhatását, sem mérgező voltát nem bizonyították.

A hatásait hasonló hatóanyagot tartalmazó gyógynövényekkel erősíthetjük köhögés, nátha, hörghurut (bronchitis), influenza vagy torokgyulladás gyógykezelése esetén. A női problémák kiegészítő gyógynövénye. A fehérfolyás külső és belső ellenszere, csillapítja az erős menstruációs vérzést, valamint a rendszertelen ciklus helyreállításában alkalmazható teakeverékek alkotórésze. Hatékonyan csillapítja (elsősorban ülőfürdő formájában) a gombás fertőzéseket és a menstruációs panaszokat.
Enyhíti a prosztatabetegségek gyulladásos folyamatait, valamint a jóindulatú prosztatamegnagyobbodással járó vizeletürítési zavarokat. Segíti az érzékeny belek működését (különösen a gyermekeknél), a hurutos gyomor, felfúvódás, hasmenés ellenszere. Rendezi a renyhe bélműködést, szabályozza a székletürítést, ezért bátran alkalmazhatjuk a szervezet méregtelenítésére, valamint a vér tisztítására szolgáló gyógynövénykeverékekben. Aranyeres panaszoknál ugyancsak hatásosan alkalmazható lemosásra, a végbéltáji gyulladások csökkentésére, ülőfürdőként. Ezentúl visszércsomók, aranyér, lábszárfekély kezelésére és a szájüreg, torok gyulladásainak mérséklésére is használják.

A fehér árvacsalán a korpa eltávolításának és a fejbőrviszketés enyhítésének biztos módjaként szerepel, de ajánlják húgyúti és emésztési problémákra (hasmenés, gyomorhurut, felfúvódás), valamint álmatlanság* esetén is. Fő alkalmazási területe azonban mégiscsak a bőrbántalmak és gyulladásos betegségek enyhítése maradt a mai napig.

Külsőleg elsősorban a bőrbetegségek, visszércsomók, aranyér, lábszárfekély kezelésére és a szájüreg, torok gyulladásainak mérséklésére használják. Akne és ekcémás bőr, továbbá bőrberepedések, felszínes bőrgyulladások, apró sérülések, nehezen gyógyuló sebek, korpás fejbőr ápolására használhatjuk fel előnyös tulajdonságait, változatos formában (gyógyfürdő, lemosás, öblítés, gyulladásban lévő bőrfelületre pakolásként). Alkalmazása során javul a bőr vérellátása, illetve az irritáció megszüntetésével nyugtatja a bőrfelületet.

Ha a forrázatot kicsit töményebbre készítjük (1dl vízhez adjuk a 2 kávéskanál gyógyfüvet), bőr és nyálkahártya-gyulladásainkat kezelhetjük vele (borogatás, szájöblítés, gargarizálás), vagy a hajas fejbőrbe bedörzsölve korpa és viszketés ellen alkalmazhatjuk. Ez a forrázat aranyér és visszér ellen is hatásos (borogatás).

Hogyan készítsünk teát, fürdőt?
A külsőleg történő használatához vagy fürdő elkészítéséhez 20-30 g szárított, teljes növényt használjunk fel: 3 liter, forrásban levő vízzel készítsünk forrázatot, melyet 10-15 percig lefedve áztassunk a hatóanyagok kioldása céljából. A forrázatot szűrjük le, az oldatot öntsük a fürdővízbe. A fehér árvacsalán nagy mennyiségben tartalmaz szaponinokat, ezért érvényben van az aranyszabály: mindent csak mértékkel!

Mi van benne? A növényi drog iridoid glikozidokat (lamalbidot), cseranyagot, flavonoidokat, illóolajat, triterpén szaponinokat és nyálkát tartalmaz.
A fehér árvacsalán hatóanyagai között elsősorban a nyálkát, cserzőanyagokat, szaponinokat, flavonoidokat, glikozidokat (lamalbid), kolint, illóolajokat, sztakidrin alkaloidát, ásványi anyagokat és nyomelemeket említhetjük.

Belsőleg: A fehér árvacsalánból készített teának remek íze és kellemes illata van, ezért gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen fogyasztják.
• prosztata nagyobbodás és gyulladás. Társítható: cickafark, füzike.
• antibakteriális
• fehérfolyás (kívül-belül kezelni!)

Társítható: körömvirág, apróbojtorján (cser).

Tea: 2,5 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi fehér árvacsalán-virágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Ha kúraként alkalmazzuk, ne tartson két hónapnál hosszabb ideig.
A gyógytea elkészítése (egy felnőtt adag): egy csapott evőkanálnyi (két kiskanálnyi) szárított virágra ráöntünk 2 dl forrásban levő vizet, majd lefedve 10-15 percig állni hagyjuk, aztán leszűrjük.
A forrázatot naponta 2-3 alkalommal a leírt adagban, lehetőség szerint 20 perccel étkezés előtt fogyasztjuk. Inkább ne édesítsük.
- Álmatlanság ellen: 1-2 teáskanálnyi virágra tegyünk 1 csésze vizet, és forraljuk fel. 5 percnyi állás után leszűrve, mézzel ízesítve azonnal fogyasszuk.
- Tea női problémákra: 2,5 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi fehér árvacsalán-virágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Ha kúraként alkalmazzuk, ne tartson két hónapnál hosszabb ideig. Körömvirággal és apróbojtorjánnal keverve erősíthető a hatás. Prosztata gyulladásra cickafarkkal és füzikével keverve ajánlott.
- Treben keveréke: A keverékből 1 púpozott teáskanálnyit 2,5 dl vízhez forrásban levő vízhez adunk. 10 perc ázás után szűrve fogyasztjuk naponta kétszer.
- Lúgosításra: A 6 hetes kezelés után 6 hét pihenő és megint lehet kezdeni elölről. Közben 2 naponta meg kell inni 2 dl vízben feloldott 1 teáskanál szódabikarbónás vizet.
- Vértisztító: 1 teáskanál árvacsalánhoz kevés ürmöt, cukrot, és zsurlót adunk. Mindezt öt percig főzzük és 4-6 hétig reggelente egy csészével fogyasztunk belőle. 

- Borogatás ekcémára: 2 kávéskanál szárított virágos hajtást 1 dl forrásban levő vízbe teszünk, 10 percig ázatjuk, és napi 2-3 alkalommal borogatunk vele.
Fürdő: 1 liter forró vízbe tegyünk 2 marék fehér árvacsalán-virágzatot, majd 20-30 perc elteltével szűrjük le, és adjuk a fürdővízhez. Alkalmazható kéz-, láb- és ülőfürdőként.

A híres német gyógyító asszony, Maria Treben gyógyíthatatlan vesezsugor, vagy vizelési ingerrel járó vesegyulladás és művesekezelés esetén ajánlja; szerinte nagyon jó eredményt ad a közönséges galaj, az aranyvessző és a sárga árvacsalán (vagy az erősebb hatású fehér árvacsalán) 1:1:1 arányú keveréke*.
Társítható: körömvirág, apróbojtorján

Szappan, sampon híján hajmosásra is használhatjuk. Ehhez két maréknyi levelet felforralunk, és a langyos levelével megmoshatjuk a hajunkat. (A növény szárában lévő, sárga színezőanyag alkalmas a haj színezésére).
- Fürdő: 1 liter forró vízbe tegyünk 2 marék fehér árvacsalán-virágzatot, majd 20-30 perc elteltével szűrjük le, és adjuk a fürdővízhez.

Az árvacsalán virágaiból készített tea nyugtató hatású: feszültség, álmatlanság fellépésekor, nők számára a menstruáció előtt, alatt, illetve változókorban is javasolt. A nyugtató, feszültségoldó teakeverékek igen fontos összetevője.
Sokoldalúan felhasználható gyógynövény.

Fehér árvacsalán, mint egzotikus konyhai alapanyag

A tavaszi fiatal, még nem virágzó növények a konyhánkban is fontos szerephez juthatnak: saláták, levesek készítéséhez, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek pótlására. Jótékony hatásait nem csak akkor tapasztalhatjuk meg, ha teaként vagy fürdőként alkalmazzuk e növényt. A konyhában is jó szolgálatot tehet, hiszen a gyakran használt nagy csalán mellett szintén főzeléknövényeink közé tartozik. Salátaként* is kiváló, de akadnak egészen pikáns receptek is, mint a chilis árvacsalán*, vagy az egzotikus árvacsalán-sör, melyekkel biztosan elkápráztatjuk a legkitartóbb szkeptikusokat is, így lehet a "nemcsípős" fogatlan oroszlánból hős, aki a konyhában sürgölődő hölgyeket is dicsfényébe vonja.

Összesüthetjük szalonnával reggelinek, vagy omlettbe apríthatjuk a leveleket. Kísérletezzünk* bátran, hiszen ízre és illatra is finom növényről van szó. Az angolok szerint előnyösebb a nagy csalánnál például abból a szempontból, hogy kevésbé lesz "szőrös" tőle az étel, hiszen az árvacsalán jóval kevesebb csalánszőrt növeszt szúrós társánál.

Fehér árvacsalán saláta feta sajttal és görögdinnyével:
Egy maroknyi finomra vágott árvacsalánlevelet egy tálba teszünk, hozzáadunk egy fél, cikkekre vágott vöröshagymát, két-három nagyobb szelet görögdinnyét kimagozva, és kis kockákra vágva, majd hozzámorzsolunk 10 dkg fetasajtot. Egy maroknyi durvára vágott petrezselymet, 3-4 ek. olajat és néhány fekete olajbogyót hozzáadva gyengén átforgatjuk az egészet a kezünkkel, majd szórjuk meg feketeborssal és ha van, 1 ek. szumakival (szelíd szömörce - egy perzsa eredetű fűszer).

Csilis fehér árvacsalán:
Fél kilogramm frissen szedett, megtisztított árvacsalán levelet, szárat és virágot összeaprítva főzzünk 10 percig egy nagyobb fazék enyhén sós vízben, amíg lággyá nem válik. Közben 10 dkg finomra vágott vöröshagymát, egy gerezd összezúzott fokhagymát és egy darab szárított, összetört chili paprikát pirítsunk meg egy serpenyőben kb. fél dl olajon. A lággyá főtt árvacsalánt szűrjük le, és süssük össze a hagymás-chilis keverékkel. Sóval, borssal ízesítsük, tálaláskor reszelt parmezán sajttal körítsük, vagy borítsuk be. Friss kenyérrel kitűnő.

Egy kísérlet eredménye, a Sült krumpli fehér árvacsalánnal:
Megmaradt sütkrumplinkat (kb. 4 burgonya mennyiségűt) felkockázzuk, és a serpenyőben, forró olajon meglágyított aprított fehér árvacsalán levelekhez (kb. két maroknyi) adjuk. A meleg keverékhez hozzáütünk 4 tojást, és kb. 5-10 dkg reszelt sajtot. Közepesen kemény rántotta jellegűre készítjük. Ebédnek nagyszerű!

Tudtad, hogy?:
...Jóst Péter 1938-as könyve szerint ha az árvacsalánt hosszasabban főzzük, kocsonyaszerű pép lesz belőle, mely késsel nem vágható, mert a pengének kitér?
...e növény virágaiban annyi a nektár, hogy mi magunk is kihörpinthetjük belőle?
...a nagy csalán szúrását úgy kerülhetjük el, ha úgy fogjuk meg, hogy csak a levelek alja (azaz hátoldala) érjen hozzánk, mivel a csalánszőrök a levél tetején helyezkednek el?
...a fehér árvacsalán termése apró, erős illatú makkocska?
...azért "árva" csalán, mert a (kétlaki) nagy csalánnal ellentétben egylaki növény, azaz porzós és termős virágai egy növényen fejlődnek ki?
...hasonlóan a nagy csalánhoz, a fehér árvacsalán is nitrogént jelez a talajban?
...a nagy csalánnal ellentétben a fehér árvacsalán levelein nincs csalánszőr?
Tudtad?
- Más árvacsalánfajok is fogyaszthatók, így például a mindenhol közönséges piros árvacsalán (Lamium purpureum), a foltos árvacsalán (Lamium maculatum) vagy a sárga árvacsalán (Galeobdolon luteum).


A lenti források alapján összeállította :  Magyar Megmaradásért.hu
http://www.gyogynovenyturak.hu/
http://naturalpatika.hu/mithasznal/gyogynovenytar/feher-arvacsalan.html
http://novenyhatarozo.info/noveny/feher-arvacsalan.html
http://fitoterapiakalauz.hu/feher-arvacsalan-kicsi-de-hatasos/
 

Megnyitva 9286 alkalommal

Hozzászólás   

#1 fehér árvacsalán teaZetta 2018-11-23 09:55
Jó napot! Szeretném megkérdezni, hogy mennyi ideig iható az árvacsalán tea, kell-e szünetet tartani?
Köszönöm!
Zetta

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások