Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

P2019Dec06

2018. Május 17., Csütörtök 11:05

Vízalapú áramtároló (akkumulátor)

Írta:  titokterminal.com
Értékelés:
(4 szavazat)
Vízalapú akkumulátor, mely fillérekért képes tárolni a szél és a napenergiát! Mit szól majd ehhez az energialobbi?

vizalapu-akkumulator

Tudósok és mérnökök kifejlesztettek valamit, ami paradigmaváltást hozhat a technológiában. Jöhet az ingyen – legalábbis filléres – energia!

Létrehozhatták azt, amire az egész emberiség vár már évtizedek óta.

Ha a technológiát tökéletesítik, akkor az olyan technológiai robbanást idézhet elő, amihez fogható még soha nem volt fajunk történelmében.

A Stanford Egyetem tudósaié az érdem. Ők azok, akik hosszas kísérletezgetés után hozták létre azt a mangán-hidrogén akkumulátort, melyről nemrég még a Nature folyóirat is beszámolt.

Egy tanulmányban hozták részleteibe menően nyilvánosságra a szabadalmat, mely a szél és napenergiát képes tárolni, fillérekből, a víz segítségével.

Már megépült a prototípus is, ami 7 centiméter magas és 20 milliwattóra villamis energiát kéeps termelni. Ez ugyan még elég szerény, de a tzechnológia fejlesztői messzemenően meg vannak róla győződve, hogy ez lesz a nagybetős JÖVŐ.

Kis csiszolgatásokkal és átalakításokkal ugyanis ipari szinten is alkalmazható lenne, ráadásul legalább tízezer alkalommal is feltölthető lenne. A jelenlegi akumulátorok ennek a számnak a töredékét produkálják, csak hogy viszonyítsunk.

Yi Ciu, a Stanford egyik vezető professzora egy nyilatkozatban elmondta, hogy a találmány meg fog felelni az energiaügyi Minisztérium céljainak, és közüzemi méretű elektromos tároló válik belőle.

A működési elve sem bonyolult: egy reverzibilis elektroncsere-reakcióval működik, ezt használja az energia filléres eltárolására.

Az egész ererje abban rejlik, hogy olcsó mangán-szulfátot vagy ipari sót alkalmaznak. A sót feloldják a vízben, majd az később kölcsönhatásba lép az akkumulátorba érkező elektronokkal.

"Amit tettünk, hogy egy különleges sót tettünk a vízbe, hozzáadtunk egy elektródot, és reverzibilis kémiai reakciókat hoztunk létre, amely elektronokat tárol hidrogéngáz formájában."

Emellett még mindig dolgoznak azon, hogy a jelenleginél is jobban lecsökkentsék az új akkumulátor költségeit.

"Olyan katalizátorokat azonosítottunk, amelyek a 100 dollár/kilowattórás Energiaügyi Minisztériumi küszöbérték alá vihetnek minket" – nyilatkozta Yi Cui.

Ez a gyakorlatban végső soron azt jelenti, hogy megfelezi az akkumulátorok költségét, ez pedig végül egy sokkal olcsóbb energiaforrás-hálózat születését eredményezi majd a nem is túl távoli jövőben.

A szakértők elmondták, hogy nem kizárt, hogy mindössze évekre vagyunk a nagy energiaipari bummtól.

Forrás: titokterminal.com
Ajánlotta: Kunavar

Megjelent: 1203 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 68.8%Austria 1.3%
Romania 5.5%Canada 1.1%
United States 3.8%Norway 0.8%
Russian Federation 2.8%Switzerland 0.3%
Ukraine 2.7%France 0.3%
United Kingdom 2.2%Kuwait 0.3%
Slovakia 2.1%Australia 0.3%
Germany 1.9%Netherlands 0.3%
Sweden 1.6%Italy 0.2%
Serbia 1.5%Spain 0.1%

Today: 4
This Week: 3318
Last Week: 4342
This Month: 4216
Last Month: 17510
Total: 2196837

Belépés