20240421
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2018 május 17, csütörtök

Megállíthatatlanul dübörög a magyar csodafalu

Szerző: Vaskor István

Közel két évtized alatt a 272 lelkes falu lakossága 502 főre emelkedett, az életkori átlagot tekintve pedig megfiatalodott. Köcse Tiborral a „Nagypáli-csodáról" beszélgettünk.

Nagypáli

Két évtized alatt fenntartható, élhető és jól működő települést hoztak létre.

A Zala megyei Nagypáliban 1996 óta gyakorlatilag mindent másként csinálnak, mint a hozzájuk hasonló települések. Nem eladják, hanem bővítik a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki. Ennek elismeréseként éppen a napokban vehették át – korábbi számos elismerésük mellé – az E.ON Energy Globe Magyarország díját önkormányzati kategóriában Zöld Út Falufejlesztési Programjukért.

A magyar csodafaluként is nevezett település fejlődésének motorja az 1996-ban megválasztott és azóta is regnáló Köcse Tibor polgármester, akinek vezetése alatt a 272 lelkes falu lakossága 500 főnél többre emelkedett, az életkori átlagot tekintve pedig megfiatalodott. Amikor vezetésével elkezdték a munkát, azt álmodták meg, hogy a magyar falu hagyományait megőrizve európai színvonalra fejlesztik Nagypálit. Ezt a célt teljesítve a turizmus erősítésével és a megújuló energia felhasználásával egy fenntartható, élhető és jól működő települést hoztak létre.

Nagypáliban járva egy valóban 21. századi falu képe tárult a látogató elé: rendezett közterületek és intézmények, ízléses családi házak, melyek szinte mindegyike az energiahatékonyság modern képviselője. Az Önök által fejlesztett napkövető rendszerű napelem-telep pedig igazi különlegesség, ennek „szirmai" látványosságnak sem utolsók.

A falu rengeteget pályázott. Ennek köszönhetően helyezték működésbe a bioszolár fűtőművet, a napkollektorokat és a napraforgó alakú, napkövető rendszerrel ellátott napelem telepet is. A pályázati önrészeket ingatlanfejlesztésekből, lakótelepük bővítéséből és a megtérülő beruházásokból finanszírozzák. Sokat spórolnak a rezsin: a megújuló energia felhasználásával energiaszámlájuk a harmadára esett vissza, és az évek során elérték, hogy az önkormányzati épületek igényének 70 százalékát megújuló energiákból fedezik.

A Zöld Út Falufejlesztési Programnak köszönhetően a falu központjában smaragdfa liget épül, s fentiek ismeretében az sem meglepő, hogy az önkormányzat szolgálati gépkocsija is elektromos autó, melyet természetesen helyi töltőállomás lát el energiával. Nagy céljaik között az is szerepel, hogy a település minden háztartásában is csak megújuló energiát használjanak.

Nagypáliban kiemelt figyelmet kapott a turizmus, az idegenforgalom fellendítése is.

Ökovölgyünk nemcsak élhetőségével vonzó, hanem a turisták is szívesen jönnek a faluba. Szabadidőparkunk köztéri kemencéjében helyi termékekből készülnek programjainkon a finomságok, ugyanitt gyógy- és fűszernövénykertet alakítottunk ki. Létrehoztunk egy Idegenforgalmi Centrumot, melynek fő célja a kapcsolatépítés és a képzés. Tourinform irodát is működtetünk, itt a programszervezés képezi a munka javát. Évenkénti kiemelt rendezvényeink a Napkorona Fesztivál, a Nemzetközi Solymász Találkozó és a Nemzetközi Hőlégballonos Találkozó.

Megismerve Nagypáli sikertörténetét, nyilván a lendület nem lankad, következnek majd az újabb fejlesztések. Mit hozhat a közeljövő?

Beküldte: Kunavar
Felhasznált források:
Magyar csoda Zalából: Nagypáli, a megfiatalodott ökofalu
Megállíthatatlanul dübörög a magyar csodafalu

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások