20240420
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2018 október 08, hétfő

Lakást fűtő falfesték

Szerző: szmo.hu

Megjelent a lakást fűtő falfesték, és magyarok találták fel. - A hazai fejlesztésű festék napelemmel kombinálva működik majd a leghatékonyabban. Egy év múlva már kapni is lehet.

Hamarosan debütálhat az a magyar fejlesztésű technológia, amely örökre megváltoztathatja annak módját, ahogyan ma a lakásunkat fűtjük.

Hogy miről van szó? A Poli-Farbe nevű cég a Budapesti Műszaki Egyetem szakembereivel együtt kifejlesztett egy olyan festéket, amiből 5-6 négyzetméternyi felület az ígéretek szerint felfűt egy 50-60 négyzetméteres lakást. Kiegészítő fűtésként pedig olyan helyiségekben lehet a leghasznosabb - például egy előszobában-, ahova nem fér be egy radiátor, de felkenhetjük a fürdőszobában akár a tükör mögé is, hogy az fürdés után ne párásodjon be.

Feltalálói szerint az új falfestéknek rengeteg előnye van:

jelentősen csökkenthető használatával otthonunk ökológiai lábnyoma, a hagyományos fűtési rendszereknél jóval költséghatékonyabb a kiépítése, illetve felhasználása is rugalmas, hiszen költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető az elektronika is.

A speciális falfesték elektromos energiát alakít hőenergiává, így elektromos fogyasztónak minősül. A teljes rendszer áramforrásból, szabályozóból és elektromos vezetőképességgel rendelkező, adalékokat tartalmazó festékből áll.

Festéskor három réteg kerül majd a falra. A fűtő festék kívülről nem látszik, a hőszigetelő réteg és a dekor réteg közé kerül. Szerencsére így a falfestékünk színének megválasztásában sem kell kompromisszumot kötnünk, hiszen a fűtő festéket a cég bármilyen beltéri vagy kültéri falfestékével és színével lefesthetjük.

VIDEÓ: Hogyan működik? - az RTL Híradó interjúja

Dr. Magyar Gábor, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék vezetője szerint egyre több ház, lakás rendelkezik saját „energiatermeléssel", például napelemmel. Ilyenkor lehet igazán hatékony az elektromos fűtés, amellyel így spórolni is lehet, és a környezetet is kíméljük.

"Hamarosan nálunk is terjedni fognak az okos házak, okos lakások – amelyek sok érdekes szolgáltatást tudnak, de mind közül a leghasznosabb a fűtés-hűtés-világítás intelligens vezérlése lesz. A fűtő falfestés remekül illeszkedik ehhez."

- mondta a tanszékvezető.

Nagy Armand, a Poli-Farbe technológiai és fejlesztési vezetője is az okos otthonok érkezését várja. Elmondta, hogy később szeretnék, ha az okos otthonokban okostelefonnal, vagy bármilyen vezeték nélküli eszközzel irányítható lenne a rendszer. Jelenleg fali termosztáttal lehet szabályozni a fűtést. Ha a termosztát 30 fokra van állítva, addig fűt a fal, amíg nincs a lakásban 30 fok.

Mennyire biztonságos?

Nagy Armand kérdésünkre elmondta: alacsony feszültséggel fognak dolgozni, hogyha megsérülne ez a festék, akkor se okozzon kárt. Sem elektromos, sem égési sérüléseket nem szenvedhetnek majd az emberek. A kérdésünkre, miszerint mi történik, ha nagy esőkor vagy havazás után beáznak a falak, azt válaszolta,

"egy esős nap, egy kisebb beázás nem okoz problémát."

Ha teljesen átázik a fal, az baj, de ilyenkor a vezérlő letiltja a rendszert. Majd amikor a fal kiszárad, csinál egy öndiagnosztikát, és ha úgy látja, hogy az állapot megfelelő, akkor újraindul a fűtés.

Kinek lesz megfizethető?

Kérdésünkre Nagy Armand azt is elmondta, az árakra jelenleg még nincs kalkuláció.

"Maga a festék nem lesz sokkal drágább, mint egy beltéri falfesték. Ami drágább lesz, az a beszerelés, és a hozzáadott érték miatt a vezérlés. Erre még nem tudunk árat, de az biztos, hogy egy gázkazánnál és a hozzá tartozó radiátoroknál nagyságrenddel olcsóbb lesz"

- mondta.

"Napenergiával éri meg igazán. Egy vagy két panel legalább 3 négyzetméternyi festékfelületet meg tud majd hajtani. Négyzetméterenként és óránként 500 Wattot fogyaszt a rendszer. Ezt azzal érdemes összevetni, hogy egy barkácsáruházban kapható olajradiátor fogyasztása óránként 2000 Watt" - mondta Nagy Armand.

A tervek szerint a lakás fűtésére is alkalmas falfestékek forgalmazását jövő ősszel kezdi meg a Poli-Farbe Vegyipari Kft.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
Beküldte Kunavar

Hozzászólás  

#1 quideszsWeritasz 2021-11-26 14:45
Ismét egy jó kis magyar találmány ami előrébb vinné a világ dolgait . Azóta sem lehet róla hallani ?

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások