20240630
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2022 február 10, csütörtök

Fúzióval 5 másodperc alatt 10000 otthon energiája...

Szerző: Új Világtudat

A nukleáris fúziós reaktorokból származó, gyakorlatilag korlátlan tiszta energia "Szent Grálja" egy nagy áttörés után elérhető közelségbe került, vélik a tudósok.

Egy kísérleti fúziós reaktorban 5 másodperc alatt annyi energiát termeltek, mint amennyi 10000 otthon ellátására elegendő

A nukleáris fúziós reaktorokból származó, gyakorlatilag korlátlan tiszta energia "Szent Grálja" egy nagy áttörés után elérhető közelségbe került, vélik a tudósok.

A 150 millió fokon égő "mesterséges nap" megdöntötte a világrekordot, segítve a brit kutatócsoportot abban, hogy újra megszerezze a vezetést egy olyan globális versenyben, amelyben Kína, az Egyesült Államok és olyan iparmágnások is részt vesznek, mint Jeff Bezos.

Az Egyesült Királyságból és Európa-szerte több mint 4800 tudós dolgozik az Oxfordhoz közeli Culhamben a Joint European Torus, vagyis a JET kísérleti reaktoron.

A mai napon bejelentették, hogy a benne található intenzív tűzgyűrű, ami a Nap magjánál tízszer melegebb, világrekordnak számító 59 megajoule energiát termelt.

Az öt másodperces működése alatt átlagosan 11 megawatt teljesítményt hozott létre, ami 10000 otthon ellátására elegendő.

Ezt a hatalmas energiakibocsátást, a korábbi rekord kétszeresét, mindössze két ezred grammnyi "nehézhidrogén" üzemanyagból hozták létre.

Úgy működik, hogy a hidrogént plazmává forralja, olyan forró állapotba, amelyen még az atomok sem létezhetnek, és protonokat zúz össze héliummá.

Ugyanez a folyamat megy végbe minden csillag középpontjában, beleértve a Napunkat is, és a hidrogén bombákban is.

A fúzió során négyszer több energia szabadul fel az üzemanyag tömegére vonatkoztatva, mint az atommaghasadás során - olyan nehéz atomokat hasítanak fel, mint az urán - és négymilliószor több energiát termel, mint a fosszilis tüzelőanyagok elégetése.

Ráadásul a hidrogén a legnagyobb mennyiségben előforduló anyag az univerzumban, vagyis soha nem fogyunk ki az üzemanyagból, és elméletileg nincs radioaktív hulladék sem.

fuzio 1

A kihívás, amely az elmúlt 70 évben legyőzte a tudósokat, az az, hogy egyetlen edény sem képes az anyagot olyan magas hőmérsékleten tartani, hogy a fúzió megtörténjen

Ennek megoldására a JET egy hatalmas, fánk alakú tekercset használ, amelyet tokamaknak neveznek, és amely erős mágneses teret hoz létre, hogy megakadályozza, hogy a plazma az oldalát érintse.

Az öt másodperces JET kísérlet még mindig több energiát fogyasztott a fúziós feltételek megteremtéséhez, mint amennyi energiát felszabadított.

De az a képesség, hogy ilyen sokáig fenn tudja tartani a fúziós reakciót, jelentős előrelépés, mivel bizonyítja, hogy ellenőrizhető.

Mérföldkő a tudományban

A tudósok abban reménykednek, hogy kereskedelmi felhasználásra is ki tudják fejleszteni, amivel véget vethetnek a fosszilis tüzelőanyagoktól való függésünknek, és segíthet megfordítani a globális felmelegedést.

"Ezek a mérföldkőnek számító eredmények egy hatalmas lépéssel közelebb vittek bennünket az egyik legnagyobb tudományos és mérnöki kihívás leküzdéséhez," - mondta Ian Chapman professzor, az Egyesült Királyság Atomenergia Ügynökségének vezérigazgatója.

fuzio 2

Dr. Mark Wenman, a londoni Imperial College munkatársa azt mondta: "Ez azt jelenti, hogy a fúziós energia már nem csak a távoli jövő álma - a hasznos, tiszta energiaforrássá tévő tervezés már elérhető és megtörténik."

A szakértők nagy reményeket fűznek egy másik projekthez, az Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktorhoz (Iter), amely a JET nagyobb és fejlettebb változata Dél-Franciaországban.

Néhány éven belül be fogják kapcsolni, és tízszer több energiát termelhet, mint amennyit felhasznál.

Kína és India a projektben együttműködő 35 ország között van, köztük az Egyesült Királysággal, az EU-val, Oroszországgal, Japánnal és az Egyesült Államokkal.

A kutatók azonban versenyfutásban vannak, mivel más csapatok is haladnak előre. Az Itert a bürokrácia által megrontott grandiózus pénzkidobásként bírálták. Ehelyett a nemzeti kormányok, sőt a magáncégek a saját rendszereikre összpontosítottak. (1)

Forrás: Új Világtudat

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások

Honlap ajánló