20240717
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2020 április 20, hétfő

Újrahasznosított műanyagból napelemeket hoztak létre

Szerző: Új világtudat

Egy átlagos háztartást könnyen el tud elektromos árammal látni ez a műanyag palackokból készült napelemes járda

műanyag palackokból készült napelemes járda

Egy átlagos háztartást könnyen el tud elektromos árammal látni ez a műanyag palackokból készült napelemes járda

A budapesti székhelyű Platio Solar cég innovatív megoldást fejlesztett ki az alternatív energia felhasználására - újrahasznosított műanyagból készült napelemeket hoztak létre, amelyek beépíthetők kocsibejárókba vagy járdákba.

A cég weboldala szerint egy 20 négyzetméteres rendszer képes elegendő villamos energiát előállítani egy egész háztartás energiaellátásához, továbbá elektromos autók töltésére is felhasználható. (1)

Úgy tűnik, hogy a Platio Solar Paver nevű terméknek számos előnye van.

Először is ott van az újrahasznosítás szempontja. A napelemek négyzetmétere 400 polietilén-tereftalát (PET) palackot tartalmaz. A PET a műanyag egyik leggyakoribb formája

Másrészt ott van a tartósság tényező. Ha burkolólapokká préselik, az anyag tartósabb, mint a beton, emellett csúszásmentes és nem igényel karbantartást.

A földre telepíthető napelemek elhelyezése általában könnyebb, mint a háztetőkre rögzített napelemeké.

A hely egy másik szempont. Bizonyos esetekben nem lehetséges, hogy a napelemeket tetőre szereljék, mivel előfordulhatnak nem várt akadályok. Vagy adódhat olyan helyzet, hogy a tetőre tervezett napelemek szögét nem lehet úgy optimalizálni, hogy elegendő napfény érje őket.

Természetesen az ellenkezője is igaz lehet. Sokan nem rendelkeznek elegendő útfelülettel vagy udvarral a napelem burkolópanelek telepítéséhez.

The First Home Solar Pavement by PLATIO

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a Platio energiagyűjtő rendszerét udvarra és erkélyekre is fel lehet szerelni. Az erkély opció olyan lakásokban élő emberek számára működhet, akik számára nem áll rendelkezésre tető vagy szabad kültéri felület.

Az önkormányzatoknak és a várostervezőknek most már több lehetőségük van a napenergia rendszerek megvalósítására, mint korábban.

A szél okozta kár egy másik kérdés, amit a Platio Solar termékével el lehet kerülni. Az erős szélre és viharra hajlamos területeken élő emberek számára a napelemek tetőre történő telepítése valódi veszélyt jelenthet.

A Platio Solar a burkolólapokhoz elegáns formatervezési elemet is adott, amely megfelelő felhasználás esetén valóban javíthatja a kültéri felületek megjelenését. Ez különösen a modern kereskedelmi épületekben és a városi területeken releváns, amint az az alábbi képeken látható. A panelek többféle színben kaphatók.

Forrás: Új világtudat

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások

Honlap ajánló