20210125
Last updateH, 21 dec. 2020 2am

rovas logo

péntek, 06 március 2015 07:27

Megrázó levél Kárpátaljáról

Szerző: Popovicsné Palojtay Márta

"Nem szeretek drámaian fogalmazni, de most tényleg kétségbeejtő a helyzet Kárpátalján." - Megrázó levél jutott szerkesztőségünkbe Kárpátaljáról. Már azzal is segítetek, ha továbbadjátok. Aki konkrét segítséget szeretne adni, az itt megtalálja a Kárpátaljai Ferences Misszió elérhetőségeit.

Ti, akik ismertek, tudjátok, hogy már 18 éve Kárpátalján élek. Többször meséltem is már többeteknek arról, milyen itt a helyzet.
A mai napon viszont arra jutottam, hogy ha valamikor, akkor most igazán szükség van arra, hogy a segítségeteket kérjem - nem a saját családunk, hanem az egyre több kétségbeesett ember számára. Nem szeretek drámaian fogalmazni, de most tényleg kétségbeejtő a helyzet Kárpátalján.

Kárpátalja

A hírekből biztos hallottatok már az ukrajnai háborúról, lehet, hogy arról is, hogy összeomlott a hrivnya árfolyama és teljesen elszabadultak az árak.

Az utóbbi hetekben mindenki döbbenten figyeli a folyamatokat. A mai helyzet a következő:

Ma reggel egy Euró már 36.7 hrivnyát ért. Ez azt jelenti, hogy pl. az apósom havi 1000 hrivnyás nyugdíja 27 Euró, a 115 hrivnyás forintárfolyammal számolva havi 8690 Forint.
A minibálbér (1218 Hr) most 33 Euró. Tehát egy nyugdíjasnak kevesebb, mint napi 1 Euróból, egy minimálbéren dolgozónak, aki adott esetben a családját is eltartja, alig több mint napi 1 Euróból kellene megélni. Ezzel lejjebb mentünk az életszínvonalban, mint Banglades, Ghána vagy Zambia, ott ennél többet keresnek.

Az árak viszont nem afrikaiak, sőt, naponta több alkalommal növekednek, a legtöbb helyen ki sem írják már. (Ez annak köszönhető, hogy kevés a helyi termelés, a gazdaság alapvetően import alapú.)
Az alapvető élelmiszerek pedig eltűnőben vannak: napok óta hiába keresek lisztet és olajat, cukrot elég keveset láttam, nagyon drágán.
Az élelmiszerhiány remélhetőleg ideiglenes, a pénzhiány biztos nem. Az IMF nyomására a kormány év végéig befagyasztotta (nem emeli) a fizetéseket és nyugdíjakat, viszont a gáz és villany árát a világpiaci árra emelik. (El nem tudom képzelni, hogy lesz, mikor ezekből a fizetésekből a legalapvetőbb élelmiszerekre se jut az elszállt árak mellett.)

Nemrég összejöttek az itteni magyarság meghatározó képviselői, és arra jutottak, hogy az 1944-es málenkij robot óta (amikor minden 18 és 50 év közötti férfit elvittek) most van a legnagyobb krízis. Egyrészt a besorozások miatt (18-60! évesig bárkit vihetnek a háborúba, és pl. a debalcevei katlanban épp a munkácsi hadosztály szorult be és harcolt, tehát a kárpátaljaiak, sokan meghaltak vagy megsebesültek), másrészt a kilátástalan gazdasági helyzet miatt.

Most tehát azt gondolom, tényleg szükség van a segítségre.
Ennek alapvetően két módját látjuk.

Sok olyan család van, akin segítene az, ha valamilyen távmunkát kapnának Magyarországról, bármit, amit számítógépen keresztül lehet végezni. Havi 40-50 e Ft az elvégzett munkáért már annyi, ami segít a túlélésben. Ha tudtok ilyen munkát adni valakinek, az a legnagyobb segítség. Keressetek meg minket, ha van erre lehetőségetek, és az itteni családegyesület segítségével összekötünk majd titeket olyanokkal, akik épp ahhoz a munkához értenek.

És persze sokat lehet segíteni egyszerűen adományokkal is.
Egyrészt lehet utalni a Ferences Misszió Alapítvány számlaszámára, ők az egyház berkein belül segítenek, többféle programjuk van, de akár céladományt is el lehet juttatni általuk "a rászoruló családoknak" megjegyzéssel. Számlaszám és egyebek:

Az alapítvány címe:
1183 Budapest, Tű u. 2.
Telefonszám: +36-20-776-9864, +36-1-2907250
Adószám: 19676157-1-43
E-mail: iroda[@]ferences[.]hu
Banki adatok:
Erste Bank Hungary Zrt.
1138 Bp. Népfürdő u. 24-26.
Számlaszám: 11991102 - 02119070 - 00000000 (HUF)
Nemzetközi utalásnál:
IBAN HU 90 11991102-02119070-00000000
(erre a számlára bármilyen devizanemben indítható utalás)
SWIFT kód: GIBAHUHB
http://www.ferences.hu/

Köszönjük!
Popovicsné Palojtay Márta

U.i. Ha gondoljátok, el lehet juttatni ezt a levelet másoknak is.

Forrás: http://drot.eu/article/megrazo-level-karpataljarol
Beküldte: Szemák Mihály

Megnyitva 1695 alkalommal

Hozzászólás   

#1 H-5213 Szapárfalu Angolkert u. 2/Akovacs.laszlo 2015-07-11 22:26
Őrzők, óvakodjatok a vártán, tegyétek ki a gyertyákat az ablakokba, méhviaszos virrasztás

A Karpatnews.ua jelenleg (20.00 órás hírek, maoi-i idő szerint) beszámolt lövöldözésről a Pravy Sector szélsőséges s nyíltan jobboldali ukrán zsidó szervezet, akik III. Új-Kazária létrehozására törekszenek. (A II. Kazária Kaganovics alatt volt a 30-as években.)
és valakik között Munkácsnál. Az előbbi gyakorlatilag a tavalyi államcsíny által hatalomra juttatott és testvérháborút kirobbantó nagyhatalmak képviselője. (S ha a hírek igaz, mellékesen ők szervezték 1986-ban a csernobili atomrobbanást, tehát semmitől sem riadnak vissza.)
Nem tudni, hogy a hír igaz-e vagy az információs háború része-e csak (utóbbi valószínű), de így is, úgy is, figyelmeztető. A két testvérnép s ország (ukrán s orosz) ma jelenleg a világ két legnagyobb oligarcha-országának játékszere. (Azért a magyarság sem panaszkodhat.) Ezeregy szálon olvasható a figyelmeztetés az interneten: a testvérháborút kirobbantó hatalmak a mostani polgárháborút ki kívánják terjeszteni egész Oroszországra. Az időzítés sem lehet véletlen. (Srebrenica, Pride-felvon.) A kárpátaljai magyarság csak a rövidebbet húzhatja ebből. Tehát megítélésem szerint a mai hír, akár igaz, akár nem, a hatásában a kassai bombázással ér fel. Imádkozzunk honfitársainkért. Imádkozzunk a békéért. Hogy a magyarság immár sokféleképpen érzékelhető feltámadását semmi se moshassa el. Aki esetleg elfelejtette volna: „Miatyánk, ki vagy a mennyekben…. Ámen.”

Üdvözlettel s előre is köszönettel hazám minden hű fiához K. L.

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások

Honlap ajánló