20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 május 09, péntek

Magyar ősei közelében, Háromszéken Károly herceg

Szerző: mno.hu

A háromszéki Miklósváron magánlátogatáson tartózkodó Károly herceg szekérrel járta be a falu utcáit. A magyar felmenőkkel rendelkező brit trónörökös, akinek egyik őse Erdélyben nyugszik, a miklósvári udvarházban töltötte az éjszakát. A herceg az udvarházból annak tulajdonosával, Kálnoky Tiborral indult útnak.

Az erdélyi látogatáson tartózkodó Károly herceg, Kálnoky Tibor meghívására, kedd este érkezett Kovászna megyébe, a miklósvári udvarházba. A XVI. században reneszánsz stílusban épült miklósvári kúriát a Kálnoky család leszármazottai újították fel. Károly herceg két évvel ezelőtt már járt az udvarházban, amikor rövid, titokban tartott magánlátogatásra érkezett Romániába. Akkor szintén Kálnoky Tibor hívta meg Miklósvárra. Első látogatása alkalmával a herceg szóba állt a helyi lakosokkal és a hatóságokkal, és a székely hagyományok iránt érdeklődött. Az utóbbi években több XII. századi szász falu felújítási programjában vállalt részt, amelyek közül több az UNESCO épített örökségének része.

Károly herceg a brit királyi család sarjaként magyar felmenőkkel is rendelkezik: Rhédey Klaudia (Erdőszentgyörgy, 1812. szeptember 20. körül – Pettau, 1841. október 1.) magyar grófnő Sándor württembergi uralkodó herceghez ment feleségül. Sándor herceg unokatestvérétől, Vilmos württembergi királytól az ősi Teck hercegi címet kapták. Két fiuk és egy lányuk született. Klaudia 1841 szeptemberében a férje után utazott Grazba, ahol Sándor herceg akkor már vezérőrnagyként a helyi hadosztály parancsnoka volt. Graz alatt azonban kocsija az útszéli árokba borult, s a várandós Klaudia olyan sérüléseket szenvedett, hogy nyolc nap múlva, 1841. október 1-én Pettau városában elhunyt. Holttestét utolsó kívánságaként hazaszállították Erdőszentgyörgyre, ahol október 21-én temették el abban a templomban, ahol közel 30 évvel korábban megkeresztelték.

Unokája, Teck Mary Victoria hercegnő 1893-ban ment feleségül a később V. Györgyként brit uralkodóvá koronázott György herceghez. 1905 májusában – akkor már V. György brit király feleségeként – márvány síremléket emeltetett nagyanyja, Rhédey Klaudia grófnő erdőszentgyörgyi sírja fölé.

(szabadsag.ro, mno.hu, wikipedia)


 

Hozzászólások megtekintése a régi honlapról

Budapest
(Tóth Cecilia, 2009.02.04 12:04)

Örömmel olvastam el,ezt a rövid és kedves szöveget..Tóth Cecilia oo-36-2o-459-2o22 telefonszámról....

Válasz

 

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások