20230322
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2017 január 17, kedd

Tiltakozzunk ! Bajban Pilisszántó !

Szerző: lakossági fórumon

12.000 négyzetméteres transzformátor bázis a Pilis kapujában és 400 kV-os vezeték elképesztő erdőirtással, keresztül a Pilisen

BAJBAN PILISSZÁNTÓ! SEGÍTSÜNK EGYÜTT A PILIS KAPUJÁN!

PLAKÁT A HÍRLEVÉL MELLÉKLETÉBEN (pdf)!

12.000 négyzetméteres transzformátor bázis a Pilis kapujában és 400 kV-os vezeték elképesztő erdőirtással, keresztül a Pilisen

Mottó: "Budapest fél tüdeje nem eladó! (Hiába tud rá az orvosod egy nagyon jó vevőt!)"

Bár a környező települések prognosztizált áramellátása a hivatalos, írott rendezési tervek szerint jó előre megoldott, az ELMŰ agresszív terjeszkedési politikába kezdett a Pilisi-medencében.

Első lépésként egy transzformátor állomást terveznek megvalósítani, annak ellenére, hogy a közeli dorogi transzformátor állomást duplájára bővítik, és hírek szerint ugyanezt teszik a Pomázi állomással is.

Mivel Pilisvörösvár túl sok kapcsolódó környezetvédelmi beruházást várt el, ezért az elektromos művek lobbistái tovább nyomultak nemzeti és természeti örökségünk, a Pilis belseje felé.

Most országos tájképvédelmi és világörökség várományos, bioszféra rezervátumhoz kapcsolt területre, a Pilis kapujába, Pilisszántóra tervezik a 12.000 négyzetméteres transzformátor állomásukat elhelyezni. Mindezt a nyilvánosság ügyes kizárásával, és az építkezés szinte azonnali megkezdésével.

A tervekben már szereplő, hatalmas, 400 kV-os kapacitású, a Pilist több 10 km-es hosszúságban átszelő légvezeték (Pomáz-Bicske között) szintén ezen a ponton metszi a már sok évtizede meglevő kisebb, 120 kV-os vezetéket. Így a transzformátor állomás megépítésével a Pilist átvágó 400 kV-os vezeték elhelyezkedése már nem lesz változtatható, a csomópont transzformátor állomás közeli elhelyezkedése stratégiai érdekké válik. A 400 kV-os vezeték 80 méteres szélességben erdőirtással jár keresztül az egész Pilisen, a sokféle szempontból védett természetvédelmi területeken, hegyeken, völgyeken, erdőkön át, sőt a vezeték lakott terület felett is haladna. Ezeken a helyeken a védőtávolság miatt fa nem állhat a jövőben sem!

Pilis kapuja ma

Ezt akarjuk?

Szükség van az állomásra egyáltalán?

- A településrendezési tervek szerint nincs, a prognosztizált energiafelhasználást a meglevő állomásokkal ki lehet elégíteni.

- Az ELMŰ az ellátásbiztonságra hivatkozik, azonban az ellátás biztonsága kiváló.

- 2600 lakosú falu számára nincs szükség 12.000 négyzetméteres állomásra, Budapesten van panelház ahol 4000 ember lakik.

Miért Pilisszántó, a legcsodálatosabb nemzeti és környezeti értékünk, a Pilis kapuja, mi indokolja, hogy ilyen sürgősen építsék meg?

- A korábbi helyszín, Pilisvörösvár túl sok környezetvédelmi beruházást igényelt a transzformátor- állomással kapcsolatban.

- A transzformátorállomással további profitszerzési lehetőségek nyílnak meg a jövőben, a 400kV-os légvezeték megépítésekor.

- Helyben lehetőség adódott a nyilvánosság nagyobb kizárására, itt az ezzel kapcsolatos megbeszélések zárt üléseken folytak, a határozatokat sem hozták nyilvánosságra.

Hogyan lehetséges, hogy a nyilvánosság ennyire el van zárva a transzformátorállomás építésével kapcsolatos tényektől és annak következményeitől?

- Az önkormányzati ülések jegyzőkönyvei nem kerültek fel a község honlapjára, az utolsó határozat 2014-ből volt feltöltve.

- Sem a településrendezési terv vitáján, sem a nyílt képviselő testületi ülésen, sem a közmeghallgatáson nem jelezték előre az ELMŰ küldöttség részvételét.

- Mivel senki sem tudott az ELMŰ részvételéről, jelenlétük a napirendi pontok között nem szerepelt, ezért kérdésekkel sem készültek, nem voltak jelen az érdekelt polgárok, szervezetek.

- A transzformátorállomást, mint "nagyszerű lehetőséget", korábban (az ELMŰ helyett) a vörösvári transzformátorterveket is prezentáló, ottani főépítész, helyi településtervező jelentette be, a településrendezési terv vitáján.

- A főépítészi és településrendezési megbízatás ebben az esetben azért nem összeférhetetlen, mert a főépítész az állomás elhelyezkedését 200 méterre a települése határán túl tervezte meg. Viszont súlyosan aggályos.

- Minden fontos, a transzformátorállomással kapcsolatos megbeszélést indokolatlanul zárt ülésen folytatott a helyi képviselő testület
- Zárt, meghívásos pályázaton döntenek a területértékesítési kérdésekről, a nyilvánosság kizárásával. A földmérés néhány nap után már el is kezdődött.

- Elhangzott, hogy az építkezést lehetőleg 1 éven belül be is fejezik. Amíg mi érdeklődünk, tiltakozunk, a nyilvánosság kizárásával zajló folyamatok visszafordíthatatlanná válhatnak.

A közösség miért nem tudott semmit sem tenni az állomás ellen?

- Petíciókat írtunk, beszéltünk a polgármesterrel.

- Mivel minden titokban, vagy előre meg nem hirdetve zajlott, a lakosság azt hitte, hogy már elérte a célját a mindenki által ismert petíciókkal.

- Mit nyerne a település a transzformátorállomással?

- Hivatalos iratok szerint a Sziklaszínház (felhagyott bánya) villamosellátását, amely alatt azonban nem stadionszintű megvilágításra és kihangosításra kell gondolni.

Itt pusztán egy kábel bekötése történne, hiszen az oszlopok, vezetékek és világítás korábbról már ki van építve. (A Sziklaszínházban egyébként az utóbbi években csak egy-két rendezvény zajlott, nem lenne kihasználva.)

- Azóta szóban elhangzott, hogy kezdőtőkét egy tornaterem megvalósításához. Azonban a gyerekes családok költöznek majd el a transzformátorállomás közelsége miatt, akikért a tornaterem épülne.

- 60 millió Forintot ígérnek, amely azonban semmi az egyes épületfelújításokra elrepült összegekhez képest.

Felhívás

Beküldte: Dobrova Éva

Megnyitva 2345 alkalommal

Hozzászólás   

#1 Részletes tudósitás AKT-benZoli 2017-01-22 16:30
170119CN! A PILIS VESZÉLYBEN! - Kubínyi Tamás - Álmos Király Televízió / Meg kell hallgatni ezt a műsort Jó Katalin tudósítását ITT www.youtube.com/watch?v=LT_EPljb40s

Ne adjuk! Szerveződjünk és cselekedjünk !

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások