20240427
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2010 október 21, csütörtök

Az immunrendszer erősítése és gyógyítása

Szerző: Kósáné K. Mária

Egy előző cikkben elég részletesen foglalkoztam az immunrendszer ismertetésével. A fajlagos immunerősítő módszerekről, tehát oltásokról, itt most nem beszélünk.

Az emberi szervezetben, az immunrendszerhez tartoznak a szervezet számára idegen kórokozók megállításában résztvevő szerveink, és a védekezést elősegítő szerveink, illetve szervrendszereink is.

Ezek a száj és abban elhelyezkedő mandulák, a garat, az orr és az orrmandulák, valamint a hólyag és húgycső nyálkahártyája, valamint nőknél a hüvely nyálkahártyája.

A végbélnek is van ilyen jellegű funkciója, ott az Escherichia coli, a vastagbelünkben nagy számban található és velünk szimbiózisban, vagyis egymásrautaltságban élő baktérium áll sorfalat, a külvilág betolakodóival szemben.

Ezek a testüregek közvetlen kapcsolatot tartanak fenn a külvilággal, s védekezési képességüket úgy alakították ki, hogy a kémhatásuk által vagy magukban a szervekben is vannak ilyen tulajdonságaik. A kémhatásuk által (savas, semleges, lúgos) úgy segítik a szervezetet, hogy területükön olyan baktériumok, sőt vírusok és gombák is megélhessenek, amik a külvilágban található egyéb, az emberi szervezetbe kerülően már fertőzéseket létrehozó, tehát „idegen” kórokozókat, elfoghassák, fejlődésüket gátolhassák, vagy elpusztíthassák.

Egyes szervek azonban önmagukban is képesek immunreakciókat elindítani, például a torok és az orrmandulák. Tehát hisztamin felszabadítására alkalmas sejtekkel rendelkeznek, ami után a falósejtek ezen területeken megjelennek és munkába állnak a betolakodott kórokozóval szemben.

Immunrendszerünk legnagyobb része azonban a bélrendszerben és környékén, vagyis a lágy hasfalban található. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a teljes emésztőrendszer, a szájtól a végbélig, egyben az első méregtelenítő szűrőszervünk is, a táplálkozásunk folytán bevitt anyagokkal kapcsolatosan, sőt minden egyéb a szervezetbe bármely úton bekerült anyagok is a máj, az epe segítségével kerülnek kiürülésre, akkor ezen terület óvására és karbantartására nem is kellene külön felhívni az emberek figyelmét... De sajnos kell!

Az immunrendszer gyengülése, esetleges megbetegedése, és a szervezet mérgekkel, vagyis az emberi szövetekre ártalmas anyagokkal való telítettsége között ugyanis, teljes a ráutaltsági és párhuzamossági egyenlőség.

A táplálékokkal bevitt méreganyagok állandó semlegesítése és kivonása elsődlegesen a bélrendszereb keresztül a máj és a vese feladata, de ha ezt a rendszert folyamatosan túlterheljük, akkor a szervezet ugyanezen időszakban nem képes, vagy csak csökkentetten képes ellátni az immunrendszeri teendőit. A másik nagyon fontos dolog ezzel kapcsolatban, hogy a túlzott méregtelenítési feladatok végrehajtásának hatására, a bélrendszer degenerálódik, vagyis megbetegszik, szerkezetileg sérül, így szűrőfeladatát már ezentúl nem képes ellátni, ezért a további szűrőrendszerek veszik át a méregtelenítés feladatát, mégpedig olyan mértékben, mely már nekik nem teljes feladatuk. Például a vese feladata a víz és a mikroelemek szűrése, és nem a fehérje és cukor óriásmolekulák kiszűrése, vagy a szervezetből való eltávolítása, ami ugye a bélrendszer feladata lenne, így a veseszövetek is megbetegszenek...

Esetünkben, most csak az immunrendszer erősítésével és serkentésével kapcsolatban, a táplálkozással is megoldható lehetőségekre térek ki. Szólok a „serkentés” helyes értelmezéséről, és annak megfelelő alkalmazásáról.

Nem térek ki arra, hogy a táplálkozásnak mennyi rendszere ismert manapság (pl. mikrobiotika, bio-szisztéma, vércsoport szerinti, stb.), valamint arra sem, hogy mennyire fertőzött, vagy mérgezett a táplálék, ami rendelkezésünkre áll. Erre vonatkozóan mindenkinek csak azt ajánlhatom, hogy ha lehetséges a lehető legkisebb méreganyagot vigye be a szervezetébe, még akkor is, ha ezzel némileg „egészségtelenebbül”, vagy változatosság nélkül táplálkozna. Ilyenkor a hiányzó mikro- és vitaminforrások feltöltéséről egyéb mesterséges úton gondoskodhatunk (tabletták, vitaminok, készítmények formájában). Az általunk fűszerként ismert porok, vagy szárítmányok, gyógynövények, segítségünkre lehetnek a mikroelemek feltöltésében is, ezek egyben az immunrendszerre is erősítőek. (Részletes ajánlataik megtalálhatók a HunHír-Gyógyír cikkeiben.)

A táplálkozásunk során magunkhoz vett élelmiszereknél ajánlott a hazai fajtákat és helyben termőket előtérbe helyezni, és itt nemcsak a nemzetgazdasági szempontokat vettem figyelembe, hanem a több évszázados helyben maradás miatt, az emésztőrendszerünk úgy alakult ki, hogy bizonyos külföldi zöldség és gyümölcsfajták szinte emészthetetlenek a magyarok számára. Ezen élelmiszerek fogyasztásával azonban még több munkát rónánk a szervezetünkre, amikor pedig pont mentesíteni szeretnénk a bélrendszert, és erősíteni az immunrendszert és a szervezetet.

Betegség és immunerősítés idején tartózkodjunk a túlzottan nehezen emészthető élelmek, húsok, nehezen emészthető gyümölcsök fogyasztásától. Nem árt fél-, vagy teljes böjtöt tartani 1-3 napig. Közérzet-rosszabbodás, vagy erős fejfájás, orrfájás, fülfájás, vagy oldalszúrás esetén a teljes böjtöt azonnal meg kell szüntetni. Ajánlott a kávé és a cigaretta fogyasztásának csökkentése, vagy teljes elhagyása, valamint a teljes nyugalmi, tehát fekvő, vagy ülő életmódmód. A 3. nap után a teljes böjtöt mindenképp szüntessük be, és fokozatosan terheljük a szervezetet, mind mozgásban, mind táplálékvétellel. A teljes böjt 4. napjától ugyanis a vér már tisztult állapotban van, viszont a szövetállományokból nagy mértékben el kezd kiáramolni az abban eddig kötött állapotban elhelyezkedő méreganyag, s ezek pontos meghatározása nélkül (laboratóriumi lelet), akár sokkos állapotba is kerülhet a szervezet.

A félböjt tulajdonképp a táplálékböjt. Ilyen módon napi teendőinket ellátjuk, de mégis a bevitt táplálékok is erősítik és segítik a szervezetünket. Táplálékböjtöt, vagyis immunerősítő táplálékokra való átállást bármelyik hét három egymás utáni napjában végezhetünk, míg a fennmaradó napokban a számunkra szokásos étrendet követhetjük.

Az immunrendszer-erősítésről szóló könyvek és honlapok többsége csak a vitaminok és nyomelemek hatásait hangsúlyozza ki, - pedig egy élelem ezen kívül gyógyhatásában beletartozik a flavonokba, a telítetlen zsírsavakba (pl. lecitin), antioxidánsokba, glutaminokba, vagy egyéb speciálisan is a szervezetet és az immunrendszert erősítő egyéb osztályozásokba is, - s ezek figyelembevétele nélkül nem egyértelműen állítható például, hogy csak és csakis egyedül a vitamin- és nyomelemtartama lenne maga az immunerősítő hatás. Sőt, mindenkit óvnék attól, hogy úgy gondolja, a vitaminok és nyomelemek csak tablettában való bevétele megoldja majd számukra az állandó ellenálló-képességet.

Kellenek ezek is, de ettől függetlenül minden zöldség és gyümölcs, természetes formában fogyasztott hús számunkra olyan egyéb anyagokat nyújt, aminek összetettségét fel sem foghatjuk. S bár mindenre rámondhatjuk, hogy már nincs benne semmi, ami értékes számunkra, (pl. vitamin a primőrökben, vagy a túlpárolt spenót, vagy bármilyen agyonfőzött, vagy nyers, zöld színű vad-, vagy kerti növény) mégis alig várjuk, hogy szervezetünkbe juttassuk, szín vagy ízanyagai miatt, mert mégis van bennük valami, amit a tabletták nem nyújtanak számunkra.

Fentiek alapján talán érthető, hogy a táplálkozás, s ezzel összefüggően az emésztés, és a tápanyag kiválasztása, illetve annak felszívódása, nagy hatást gyakorol az immunrendszerünkre.

Ismerkedjünk meg pár, az immunrendszerre segítően ható élelmiszerrel, és hogy melyik az a mérvadó hatása, ami alapján eléri ezt.

Az immunerősítő fűszerek: bazsalikom, borsikafű, gyömbér, kurkuma, kakukkfű, fahéj, fokhagyma, tárkony, vörös és egyéb hagymák, snidling, lestyán. (Hatásairól részletesen itt és ittolvashat.)

Zöldségek:

Brokkoli

C-, B3- és B5-vitaminok, kalcium, magnézium, foszfor, béta-karotin, folsav - Rákmegelőző, antioxidáns (, tisztító hatású, kiváló rostforrás, antibiotikus hatású, vírusölő, serkenti a májműködést. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, sok klorofillt és rostot tartalmaz, fokozza a bélműködést.

Burgonya

A burgonya a legkiválóbb káliumforrás, de bővelkedik kalciumban, magnéziumban és foszfátokban is. Gazdag B- és C-vitaminban, melyek segítik a méregtelenítést

Cékla

C-vitamin, kalcium, magnézium, vas, foszfor, kálium, mangán, folsav, jód

Tisztító hatású, akadályozza a vesekô kialakulását, vérképzô, méregteleníti a májat és az epehólyagot.

A cékla szintén kiváló méregtelenítő, magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően erősíti a szöveteket, serkenti a vérképzést, aktiválja az ellenálló erőket.

Csalán

Flavon, klrofill, vitaminok, nyomelemek.

Levesként habarva, vagy hamis „spenótfőzelék formájában” fogyasztható - természetes vas és káliumforrás, hamuja vagy szárított növényi pora biomeszet és egyéb mikroelemeket tartalmaz.

Hagymák

Fokhagyma, vöröshagyma, medvehagyma, lila hagyma, snidling, póréhagyma, stb.

A fokhagyma kiváló méregtelenítő, ki tudja választani a testből a méreganyagokat.

Káposzta - C-, E-, K-vitamin, kalcium, magnézium, kálium, foszfor, béta-karotin, folsav, jód - Nyersen fogyasztva méregteleníti a gyomrot és a vastagbél felső szakaszát, segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, vírusölő, baktériumölő, rákmegelőző, antioxidáns.

A káposzta, a karfiol magas rosttartalmuknál fogva erélyes béltisztítóak, semlegesítik a méreganyagokat.

Paradicsom

C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, béta-karotin, folsav - Hidratáló, antiszeptikus, lúgos, gyógyítja a májgyulladást, likopintartalma miatt hatékony rákmegelőző.

Sárgarépa

Kalcium, magnézium, kálium, foszfor, béta-karotin, folsav, jód - Kiváló méregtelenítő, táplálék a májnak és az emésztőrendszernek, segíti a vese működését, vírusölő, baktériumölő hatású.

A sárgarépában tetemes mennyiségű béta-karotin és szelén fordul elő.

Gyümölcsök:

Dió

A dióban található polifenolok egyes tagjai antimutagén és antioxidáns aktivitással bírnak. A Dió termése zsírosolaj tartalmú – linol és linolén, izolinolén és telítetlen zsírsavból áll (omega3). Juglont, A, B1, B2, B5, B6, B7 (H-vit.), C- E-vitamint tartalmaz. Minden dióbél, eltérő arányokban, de tartalmaz kalciumot, káliumot, vasat, magnéziumot, foszfort, rezet, cinket, nátriumot, mangánt is.

Értékes növényi fehérjeforrás.

Alma

Kálium, C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, béta-karotin, pektin - Elősegíti a véralvadást, tonizáló, hashajtó, reaktiválja a gyomor hasznos baktériumait, csökkenti a koleszterinszintet, megszabadítja a szervezetet a toxinoktól.

Magas rost- és glukonsavtartalma miatt kiváló méregtelenítő. A benne található pektin megakadályozza, hogy a fehérjék a bélben rothadni kezdjenek, megköti a vastagbélben a nehézfémeket, kiválasztja az ételek adalékanyagait.

Áfonya

Vitaminokban, flavonokban gazdag.

Antioxidánst tartalmaz, melyek kiváltják a belek összehúzódását, csökkentik a bélsár szervezetben eltöltött idejét, csökkentik a mérgek visszaszívódásának lehetőségét.

Szeder

A-, C-, K-vitamin, béta-karotin, folsav - Vírusölő, baktériumölő, rákmegelőző

Szilva és aszalt szilva – Jelentős vitamin és falovontartalmú gyümölcs.

Antioxidánst tartalmaz, melyek kiváltják a belek összehúzódását, csökkentik a bélsár szervezetben eltöltött idejét, csökkentik a mérgek visszaszívódásának lehetőségét.

Avokadó -

Az avokádó antioxidánsa egyesül a zsírban oldható mérgekkel, alkohollal, és vízben oldhatóvá teszi azokat. Ne felejtsük el, hogy hazánkban nem őshonos fajta.

Kivi

C-vitamin, magnézium, foszfor, kálium - Lebontja a felesleges nátriumot, elősegíti az emésztést. A kivi sok C-vitamint tartalmaz, amely segít abban, hogy a szervezet felépítse a glutation nevű anyagot, amely méregtelenít – de ez a tulajdonsága bármely C-vitamint tartalmazó élelmiszernek is meg van. Hazánkban nem őshonos fajta.

Narancs

C-vitamin, kalcium, kálium, béta-karotin, folsav - Tisztító, belsőleg antiszeptikus hatású, erősíti a gyomormozgást. Ne felejtsük el, hogy hazánkban nem őshonos fajta.

Banán

B6-, C-, K-vitamin, kálium, triptofán (aminosav), béta-karotin - Alvássegítő, idegnyugtató, gombaölő, természetes antibiotikum, gyógyítja a fekélyt, csökkenti a koleszterinszintet, segít eltávolítani a toxikus fémeket a szervezetből. Ne felejtsük el, hogy hazánkban nem őshonos fajta.

Állandó rossz közérzet és étvágytalanság esetén, a kúra alatt kerüljük a citrusféléket és a nagyon savanyú növényeket (ribizli, spenót. sóska), mert azok kimarhatják a gyomornyálkahártyát.

Forrás: http://hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=31464  Beküldte: Sound

Segítő aktivitás = immunstimuláció. Immunstimulálás, vagyis az immunrendszer serkentése, vagyis az ellenálló-képesség fokozása az embert ért fertőző hatások minél előbbi kiküszöbölésére.

Immunrendszer-támogatók mint kórokozók elleni gyógynövények

Bazsalikom és borsikafű (baktériumölő, fertőtlenítő), bíborkasvirág (Echinacea) (baktériumölő, vírusölő, fertőtlenítő és erősen hűtő hatású), borókabogyó (rombolja és pusztítja, még az ellenálló baktériumokat is), fekete és fehér üröm (fertőtlenítő, gomba és baktériumölő, gátolja a körokozók szaporodását), gyömbér (baktérium és vírusra ható), hibiszkusz (fertőtlenítő, akadályozza a vírusok és baktériumok szaporodását) kurkuma (baktériumölő), kamilla (gombaölő és fertőtlenítő), kakukkfű (fertőtlenítő, baktérium és gombaölő, féregűző), útifű (baktérium szaporodását gátló tulajdonsággal bír, és fertőtlenítő hatású, gyulladáscsökkentő, szövetregeneráló hatású), cickafark (fertőtlenítő, baktériumölő tulajdonság, flavon és keserűanyag), fokhagyma (erős méreg meg-és lekötő hatás is, valamint mint vöröshagyma..) és vöröshagyma (baktérium, vírus és gombaölők, protozon és féregpusztító), orbáncfű (vírus és kórokozó elleni hatás), körömvirág (fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő tulajdonsággal bír, flavon, nyálka, íz és hatóanyagtartalam), aranypecsét, aranygyökér (fertőtlenítő, baktérium, csíra- és gombaölő, erős keserűanyagtartam, bitter tonik, flavon és színanyag, egyéb spec. hatóanyagok), ginzeng (gyengébb fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású), jázmin (baktérium és vírusra ható, rájuk felszámoló hatású), vörös here, fehér here (antibakteriális, flavon, antioxidás, vitamin és nyomelemek), sóskaborbolya (Berberin) (féreg-, baktérium-, és amőbaölő)

Kifejezetten csak az immunrendszert mozgósító gyógynövények

Aranyvessző: immun-mozgósító., flavontartalma jelentős.

Fekete és fehérüröm: falósejtek tevékenységét és szaporodását segítik elő (az idegen sejteket és a megsérült sejteket számolják fel)

Kamilla: immunerősítő – fokozó, falvontartalma jelentős.

Cickafark: falósejt működését elősegítő

Csalán: hisztamint és hisztamin kiáramlást fokozó anyagot is tartalmaz, valamint flavon, vitamin és nyomelemek találhatók benne – immun-mozgosító

Kakukkfű: illóolajtartama bőrvörösítő és izgató hatást fejt a sejtfalakra, így hisztaminfelszabadító hatást gyakorol, ezen kívül féreg-, baktérium- és gombaölő tulajdonságokkal bír, és szín-, aroma- és flavontartama is jelentős.

Jázmin: mozgósítja a falósejteket.

Az immunrendszert gyógyítása

Már több alkalommal hangsúlyoztam, hogy amikor immunerősítésről beszélünk úgy általában, és hallunk erről a témáról és használjuk ezeket a szereket, akkor feltételezzük, hogy a mi immunrendszerünk egészséges. Azonban a jelenlegi emberek legalább 70%-a immunbeteg, csak nem mindenki tud róla. Majdnem az összes reumatikus, szövet- és idegmegbetegedés, egyes sorvadások, vagy meddőségek, egyes rákos megbetegedések, nem önállóan lévő megbetegedések, hanem az immunrendszer megbetegedésének egy további megbetegedési rendszere. Ennek nagyon egyszerűen utána lehet nézni, csak vérvizsgálatot kell kérnünk rá (IgG, IgA, IgM, stb.).

Ezért nagyon fontos, hogy meghatározott betegségünkre, vagy náthánkra mindig a megfelelő szert alkalmazzuk, még akkor is, ha immunbetegségünkről nem tudunk, nehogy pont az ellenkezőjét váltsuk ki, és gyógyulás helyett a szervezet saját további felemésztésében vegyünk részt. Immunrendszerünk megbetegedésére is találunk megfelelő gyógynövényeket, hisz a természet mindent megad nekünk, amire szükségünk van.

Autoimmun betegeknek, vagy akik feltételezik magukról, hogy azok, ajánlott úgy kiválogatni az általam ajánlott gyógynövényeket közül a megfelelőt, hogy semmiképp ne fokozzák (erősítsék) az immunfolyamatokat, de mégis védettséget élvezhessenek a fertőzések idején. Tehát számukra az első csoportból azok a gyógynövények lesznek jók, amik nem találhatók meg a második csoportban, de megtalálhatók az alant felsorolásban, vagy csak egyedül az elsőben találhatók meg.

Felsorolok, pár, kifejezetten a megbetegedett immunrendszert gyógyító gyógynövényt, melyek így, egyben, a gyógyulás folyamataként immunrendszer támogató hatással is bírnak, de maguk kifejezett immunstimuláns hatással nem rendelkeznek, hanem egyéb tulajdonságaik kevert formában erősítik az immunrendszert. Általában kórokozók elleni hatással és immunrendszert gyógyító hatással rendelkező gyógynövények, valamint az őssejtrendszerre ható tápláló, vagy őssejttevékenységet előidéző és szövetépítő gyógynövények:

Bazsalikom, édesgyökér, gyömbér, kurkuma, fahéj, fokhagyma, vörös- és egyéb hagymák, fagyöngy, orbáncfű, festőbuzér, ginzeng, vörös here-fehér here, máriatövis, kálmosgyökér, orvosi ziliz, vadkender(parlagfű).

Természetesen még nagyon sok gyógynövény létezik, amelyik belerakható bármelyik besorolásba, és Magyarországon is beszerezhetők, de az én kutakodásaim alapján a pontos hatásmechanizmus megállapítására vonatkozóan jelenleg egyelőre ennyit tudok nyújtani. A legutolsó besorolásba egy olyan gyógynövényt sem soroltam fel, melyiknek még nem bizonyított a csak immungyógyító hatása, vagy még kérdőjeles a hatásmechanizmusa.

Mindenkinek nagyon jó egészséget kívánok!

Forrás: http://hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=31576

Beküldte: Sound.


 Hozzászólások megtekintése

(anikogyorgyi, 2010. 11. 30. 22:22)

(sound, 2010.12.17 16:19)

Kedves anikogyorgyi!
Ó, igen. Annyi különbséggel, hogy a nem hívéstől, azért még a járvány létezhet, csak nem lesz ránk hatással, illetve a hit ereje által kifelé induló megnyilvánulás magasabb szintű rezgéssel rendelkezik, mint a megbetegítő élőlények, vagy anyagok rezgésszáma, ezért képtelen belénk kerülni. Mint a vízcsap. Ha abból kifelé folyik a víz teljes átmérőben, hogyan tudna abba levegő, vagy bármely más anyag befelé jutni. :)
A személyvédelemnek sok formája van, ezek közé tartozik az általad említett is. Az arany színt azonban nagyon nehéz meditációban elképzelni, ezért érdemes elképzelni bármely burkot a test körül, csak burok legyen, s közben megerősíteni, hogy abból csak kifelé indulhat bármi, míg befelé, csak a pozitív jellegűek juthatnak át rajta, valamint meg kell határoznak ennek időtartamát és azt is, hogy ezt csak az oldja fel, aki létrehozta.

Soundnak !

(anikogyorgyi, 2010.11.30 22:22)

Kedves Sound !
Ez egy kiváló írás, még azt tenném hozzá, hogy járványok idején (pl influenza (?) szerintem nem lesz, ha nem hisszük el) képzeljük el magunkat egy arany burokban, ezen nem tud áthatolni semmi, ami Nekünk árthatna .

Hozzászólás  

+2 #3 válaszKósáné K. Mária 2012-12-01 20:03
#1 kecskemét — kasza lászloné 2012-08-19 14:03
Kérdésem ,,mejik gyógynövényt használjam pl izületi gyuladásra,sokat fáj a térdem,jó abban kopás is van, köszönet a válaszért,,

Kedves Kasza Lászlóné!
Ajánlott a térfájdalomra az útifű, a csipkebogyó (melyet már Zoli is ajánlott) fekete nadálytő pakolásként. Gyulladásos időszakban a kakukkfű pakolásként is és a tea fogyasztása is. Nagyon jól enyhíthető a fájdalom kopás esetével együtt a gyógyszertárban kapható ricinus olajjal, melyet jól be kell dörzsölni a fájó területre és környékére, de ajánlott ilyenkor nem erős fáslizás is a térdre napközbenre.
A kopás miatt azonban nagyon sokszor előfordul, hogy a kopásszélek folyamatosan sérülést okoznak a környező ízületeknek és azokat "kirojtosítják", ezt kisműtéttel, feltárással, szakorvos látja el.
A kopásra külön ajánlott porcképző vitaminok szedése és étkezési zselatinnal való pakolása a területnek egy ruhára kenve, "lenájlonozva" és fáslizva. Zsurló lábfürdőt és pakolások is nagyon jót tesznek a kopásoknak felváltva a már fent említett ricinusolaj vagy zselatin pakolásokkal.
Üdvözlettel: Kné K. Mária
#2 A csipkebogyóZoli 2012-08-19 16:58
Idézet - kasza lászloné:
Kérdésem ,,mejik gyógynövényt használjam pl izületi gyuladásra,sokat fáj a térdem,jó abban kopás is van, köszönet a válaszért,,


Ítt lehet kezdeni olvasgatni, de a hozzászólásokat is.
A csipkebogyó hatékonyan csökkenti ízületi fájdalmat
Szerző: Demecs István magyarmegmaradasert.hu/erdekkorok/egeszseg-gyogyitas/gyogynovenyek/item/2778-a-csipkebogy%C3%B3-hat%C3%A9konyan-cs%C3%B6kkenti-%C3%ADz%C3%BCleti-f%C3%A1jdalmat
#1 kecskemétkasza lászloné 2012-08-19 14:03
Kérdésem ,,mejik gyógynövényt használjam pl izületi gyuladásra,sokat fáj a térdem,jó abban kopás is van, köszönet a válaszért,,

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások