20231206
Last updateSze, 01 nov. 2023 2pm

rovas logo

2011 április 17, vasárnap

Martilapu

Szerző: Kósáné K. Mária

Használható bronchitis, elhúzódó köhögés és kínzó rekedtség, gége- és garathurut, tüdőasztma és mellhártyagyulladás, nehéz légzéssel együtt jelentkező mellszorulás, influenza, kezdődő tüdőtuberkulózis, skrofulózisos fekélyek és mirigydaganatok, sebek, duzzanatok, gyomor és bélfekély esetén.

martilapuTussilago farfara
Tussilago folium
A Martilapu virágját és levelét használjuk.
A Martilapu összehúzó, nyálkaoldó, oszlató, görcsoldó, gyulladásgátló, bevonó, hűsítő, fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.
 
Elsősorban a légzőszervek, hörgők hurutos megbetegedéseinek gyógynövénye.
Használható bronchitis, elhúzódó köhögés és kínzó rekedtség, gége- és garathurut, tüdőasztma és mellhártyagyulladás, nehéz légzéssel együtt jelentkező mellszorulás, influenza, kezdődő tüdőtuberkulózis, skrofulózisos fekélyek és mirigydaganatok, sebek, duzzanatok, gyomor és bélfekély esetén.
 
Mézes Martilaput igyunk köhögés, és rekedtség esetén, jó forrón fogyasszuk. Forró teájával való gőzölést alkalmazhatunk krónikus hörghurut és fullasztó légszomj esetén. Természetes paraffint tartalmaz, ami gyengéden bevonja a belső nyálkahártyákat, így az irritáló köhögési ingert is csillapítja.
 
Az előre elkészített Martilapu-szirup nagyon jól alkalmazható tüdőbántalmak és hörghurut esetén. Erős dohányosok reggeli köhögése, váladékköpete esetén napi 2-3 evőkanál fogyasztása ajánlott. Asztma, hurut, és dohányosok légcsőbántalmai esetén napi 2-3 evőkanál frissen kinyert levet is használjunk, egy-egy csésze meleg tejben, vagy levesben. Levelét asztmások pipában, vagy cigarettaként használhatják köhögésük csillapítására, maximum napi tíz szál elszívása ajánlott, fejfájást okozhat.
Külsőleg pépes borogatásként alkalmazzuk, mellkasi elhurutosodás, tüdő megbetegedés esetén.
Erősen összehúzó, nyálkahártyát bevonó, és gyulladásgátló hatása miatt, gyomor és bélfekély elleni teakeverékek alkotórészeként is alkalmazható.
 
Orbáncnál, szövetsérülések, kékes duzzanatok és a test bármely részén fellépő nyálkatömlőgyulladás esetén az összetört levelekből készítsünk pakolást.
Erős levélfőzetből borogatást használhatunk skrofulás fekélyek, mirigydaganatok felszámolására. Lüktető, gyulladásos daganatra, hűsítő és oszlató tulajdonságát használják fel kiütéseknél és övsömrnél. Zöld, friss leveit, megtörve helyezik a duzzanatra.
Frissen kisajtolt leve, fülbe csepegtetve csillapítja a fülfájást.
Vénagyulladásra a friss levél zúzalékát, kevés zsírral, vagy tejszínnel összekeverve, massza alakjában egész éjszakára kössük a felületre. Tegyünk rá törölközőt is, tartsuk melegen.
Naponta többször vehetünk lábfürdőket Martilapu teából, megdagadt láb esetén.
 
Tavaszi friss levelei nagy C-vitamin tartalmuk és cinktartalmuk miatt, zöld salátaként fogyaszthatók.
Dohánypótló, egyben a légutakat gyógyítja, tisztítja.
 
A 0-vércsortúaknak és a B- és AB-vércsoportúaknak tiltott, az A-vércsoportnak semleges a fogyasztása.
 
A növény pirrolizidin alkaloidát tartalmaz, ugyanúgy, amint a Fekete nadály gyökér is, ezért csak rövid ideig használjuk a mellékhatások elkerülése miatt.
 
     Tea: 1 teáskanálnyi virágot vagy levelet összekeverve, adjunk 2,5 dl vízhez, csak forrázzuk, és rövid ideig hagyjuk állni.
     Pakolás: a friss leveleket péppé zúzzuk és felrakjuk.
     Inhalálás: púpozott evőkanálnyi virágot és levelet leforrázunk, és a gőzét egy kendő alatt belélegezzük. Naponta többször ismételjük.
     Lábfürdő: megfelelő mennyiségű vízben felforralunk 2-3 maréknyi friss, vagy 1-2 maréknyi szárított Martilapulevelet, rövid ideig állni hagyjuk. Fürdési idő: 20 perc.
     Friss lé: alaposan megmosott, friss levelekből gyümölcs-centrifugával nyerjük ki a levet. Lehet apróra vágni, kevés vízzel összeturmixolni, majd ruhán átszűrni.
     Szirup: Uborkás üveget töltsünk meg felváltva egy réteg levéllel és egy réteg nyerscukorral, hagyjuk ülepedni és töltsünk utána, míg az edény tele lesz. Duplán összehajtott erős pergamennel vagy celofánnal jól lekötjük, és a kertben valami védett helyen egy lyukba beleállítjuk. Deszkát helyezünk föléje, és földet lapátolunk rá. Az egyenletes meleg megerjeszti. Nyolc hét elteltével kivesszük az edényt a földből, és az így nyert Martilapu-szirupot egyszer-kétszer felforraljuk. Lehűtve kisebb, üvegekbe töltjük. Hideg helyen tároljuk.

Egyszerűbb elkészítése változata, ha 100 gramm Martilaput 1 liter vízzel nagyon lassú tűzön párologtatunk, de nem főzünk, egészen addig, míg a víznek a fele el nem párolog. A tűzről levéve, ruhán keresztül, jól kinyomkodjuk, majd ehhez adunk 0,5 kg barna (fehér) cukrot, és ezzel együtt még sziruppá főzzük. Ezt a fajta szirupot tartsuk a hűtőben, de fogyasztás előtt melegítsük meg, hidegen ne fogyasszuk.

Megnyitva 4565 alkalommal

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások