20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 október 20, hétfő

Szomorú listák élmezőnyében Magyarország !

Szerző: inforadio.hu

Kelet-és Dél-Európában többen és hamarabb halnak meg rákban, mint Nyugat-Európában - figyelmeztet a Dél- és Kelet-Európai Kutató Onkológiai Csoport, amely deklarációban fogalmazta meg a rák elleni küzdelem lépéseit.

 Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológia Társaság elnöke, a deklaráció magyar aláírója kiemelte: másképp kell megközelíteni a daganatos betegségek problémáját, nagyobb hangsúlyt kell fektetni ebben a térségben a szűrésekre és a korai kezelésre, mint Nyugat-Európában.

A Dél- és Kelet-Európai Kutató Onkológiai Csoport fő célkitűzése, hogy összefogással a térség országaiban javuljon a rákbetegek gyógyítása, több figyelmet fordítsanak a diagnosztikára és mindehhez legyen elegendő költségvetési forrás - közölte az InfoRádióval a csoport által megfogalmazott deklaráció egyik aláírója, Bodoky György.

A Magyar Klinikai Onkológia Társaság elnöke kifejtette: Európában évente több mint kétmillió embert diagnosztizálnak valamilyen rákbetegséggel, közülük egymilliónál többen halnak meg, és jelentősek a különbségek az Európai Unió "régi" és a délkelet-európai országai között a megbetegedési mutatókban és a kezelések színvonala között.

A várható élettartam tekintetében is szembetűnő a különbség a régi és az újonnan csatlakozott országok között, ugyanis egy 2002-es adat szerint a kelet-közép-európai országokban a férfiaknál a várható élettartam 6,8, a nőknél pedig 4,6 évvel alacsonyabb, mint a nyugat-európai országokban - tette hozzá.

Magyarország sajnos az élbolyban van valamennyi daganat halálozási mutatójában, kiemelkedően magas az emlőrák- és a vastagbélrák-halálozás aránya - fejtette ki Bodoky György. Kiemelte: a legmeghatározóbb ok a daganat felismerésének az ideje, ugyanis késői stádiumban ismerik fel a betegséget.

Magyarországon is jelentős a különbség a megbetegedési mutatókban a keleti és a nyugati országrész között - hangsúlyozta.

Bodoky György szerint egyenlő mértékben kell a felelősséget megosztani a társadalom, a politika és az orvostudomány között. Mindhárom szereplőnek fontos szerepe van a rákbetegség legyezősében - fogalmazott a professzor - és mindhárom szereplőnek van mulasztása is ezen a területen.


http://inforadio.hu/hir/tudomany/hir-232874

Hozzászólás  

#1 Anti 2012-02-05 09:33
Én eddig, és ezután is- azt hiszem, Magyarország Közép-Európában van. Ne legyenek már olyan lib-bolsi prolik, hogy keleteurópáznak!

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások