20240224
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2009 december 06, vasárnap

Rábeszélték a H1N1 oltásra, két napra meghalt a magzata

Szerző: aftonbladet.se

Megpróbálom magyarul leírni a tragédia tartalmát. Nem szakmai fordítást garantálok csak a lényeget. Mind ez Svédországban Umeå-ban történt.>Zoli<

tragedi Zahra Abdelkader, 28, var beräknad att föda den 24 november och hon gick på sin sista kontroll den 19. Då övertalades hon att ta influensavaccinet – två dagar senare avled hennes ofödda barn.  

Ebben a cikkben (alul az eredeti cikk) a 28 éves Zahra Abdelkader tragédiáját írják le, hogyan vesztette el a várva várt gyermekét. A kismama a kilencedik hónap terhességében volt és az utolsó ellenőrzésre lett beidézve november 19-én.

A cikkben említik, hogy előbb már elutasította a H1N1 elleni védőoltás felvételét, de most amikor megjelent az ellenőrzésen a számára kijelölt egészségházban sikerült az ott lévő dolgozóknak rábeszélni a kismamát, hogy vegye fel a védő oltást a malacinfluenza ellen.

A kismama szerint előtte minden rendben volt még a magzata szívdobogását is érezte valamit a rendszeres erős rúgások éreztették vele, hogy a baba él és jól van.

Két napra rá, hogy felvette a védőoltást érezte, hogy valami nem volt rendben a hasban. A gyermek nem mozdult. Tehát három nappal a tervezett szülés előtt bement a kórházba, hogy ultrahangon megnézesse magzatát. Akkor állapították meg az orvosok hogy a magzat már nem él. Zahrát a halott magzat megszületésére kényszerítették.

Azt mondta csak sírt és sírt és azóta sem tudott helyre jönni. Azt mondta látta, hogy gyönyörű gyermeke volt minden végtagja megvolt, semmi hiányosság nem volt gyermekén csak hogy sajnos halott volt. Borzalmas napjai vannak neki. Még a gyermeke temetésére sem tudott megjelenni. Zahra meg van győződve, hogy az oltástól halt meg gyermeke és ezért a kivizsgálást követelte.

Több eset:

A tragédia végett az Umeå-i egyetemkórház is feljelentést tett az országos gyógyszer ellenőrzési hivatalnál.

-Feljelentetést tettek mivel nem zárhatták ki, hogy a védőoltás is okozója lehet tragédiának. Mintákat vettek melyeket kivizsgálásra küldték. Azt mondták időbe telik amíg az eredmények megérkeznek. Előzőleg ugyan itt már négy esetben is indítottak vizsgálatot amikor a kismamák vetélést jelentettek az oltás felvétele után, de Ingemar Persson szerint azok az eredmények nem mutattak kapcsolatot a vetélés és védő oltás között.

-----------------

Zahra 28: Allt var bra innan jag fick sprutan

Zahra Abdelkader, 28, var i nionde månaden. På vårdcentralen uppmanades hon att ta influensavaccinet.

Två dagar senare hade fostret dött.

– När barnet kom ut var han vacker. Perfekt. Men han andades inte, säger hon.

Zahra och hennes man Reshid, som bor utanför Umeå, var lyckliga. De väntade sitt första barn – en son. Han skulle heta Mohammed.

– Jag längtade så mycket efter att få höra mitt barn skratta och gråta, säger hon.

Övertalades

Förlossningen var beräknad till 24 november. Inuti magen kände hon regelbundet de starka sparkarna. Den 19 november gick hon på sin sista kontroll på vårdcentralen.

– Då såg allt bra ut. Jag fick höra barnets hjärta slå.

Zahra, som tidigare hade tackat nej till att vaccineras mot svininfluensan, övertygades att ta sprutan. Efteråt blev hon tung i kroppen, armen värkte.

– Två dagar senare kände jag att något var fel i magen. Barnet rörde sig inte.

Andades inte

Då, tre dagar före planerad nedkomst, åkte hon in till sjukhuset för att göra ett ultraljud. Då såg läkarna att barnet inte levde längre. Zahra tvingades föda fram sin döda son.

– Jag bara grät och skrek. Han vägde 4,5 kilo och hade alla fingrar, alla tår, alla organ. Men han andades inte. Jag tror att det var vaccinets fel att mitt barn dog. Innan jag fick sprutan var allt bra.

I går begravdes lilla Mohammed. Men Zahra orkade inte vara med. Hon har knappt sovit en blund den senaste veckan.

– Jag vet inte hur jag ska kunna leva med det här. Men jag måste berätta för att andra kvinnor inte ska behöva utsättas för samma sak. Jag vill att de utreder det här och ser till att det inte händer igen.

Fostret har obducerats och nu väntar Zahra och Reshid på besked.

Flera fall

Samtidigt har Umeå universitetssjukhus anmält händelsen till Läkemedelsverket.

– Vi har anmält eftersom det skett i anslutning till vaccineringen och för att vi velat uppmärksamma Läkemedelsverket på det här. Vi har tagit prover på fostret, men det kommer ta ett tag innan vi får svar. När vi får reda på alla fakta kommer vi att sätta oss ner och gå igenom resultaten i detalj, säger Ulf Segerberg, chefläkare vid Västerbottens läns landsting.

Läkemedelsverkets tror inte att vaccinet orsakat fostrets död.

– Vi har tidigare utrett fyra fall med kvinnor som anmält missfall efter vaccinering. Vi har tittat grundligt på varje fall och dragit slutsatsen att det inte har några samband med vaccinet, säger Ingemar Persson, senior expert vid enheten för läkemedelssäkerhet.

Fick inget stöd

Zahra, som är från Eritrea, har anmält händelsen till Antidiskrimineringsbyrån eftersom hon kände sig nonchalerad när hon fött fram det döda fostret.

– Hon fick ingen som helst hjälp. Ingen kurator, ingen taxi hem, säger Jabar Amin, verksamhetschef på Antidiskrimineringsbyrån.

Forrás: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6240532.ab

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások