20240416
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2021 augusztus 20, péntek

Az egérkolónia és az emberi társadalom egyeztetése...

Szerző: Giancarlo Canepa - Szabó Klára fordítása

Facebookon találtam. De igen érdekes. Ugye általában egereken és patkányokon kísérleteznek ki gyógyszereket, oltásokat s egyebeket az emberekre vonatkozó biológiai kutatások során. Az alábbi fordítás:

Giancarlo Canepa 11 augusztus 

https://www.youtube.com/watch?v=7CXj0AGuh4c ⇒

Az "Univerzum 25" kísérlet a tudomány történetének egyik legfélelmetesebb kísérlete, amely egy egérkolónia viselkedésén keresztül próbálja megmagyarázni az emberi társadalmakat.

A "Universe 25" ötlete John Calhoun amerikai tudóstól származik, aki egy "ideális világot" alkotott, amelyben egerek százai élnének és szaporodnának.  Pontosabban Calhoun megépítette az úgynevezett "Egérparadicsomot"egy speciálisan kialakított helyiség, ahol a rágcsálóknak bőséges élelem és víz, valamint bőséges élettér állt rendelkezésükre. Kezdetben négy pár egeret helyezett el, amelyek gyorsan szaporodni kezdtek, és populációjuk gyorsan növekedett. A kísérlet után 315 nappal azonban szaporodásuk jelentősen csökkenni kezdett.

Amikor a rágcsálók száma elérte a 600-at, hierarchia alakult ki közöttük, és ekkor jelentek meg az úgynevezett "nyomorultak".

A nagyobb rágcsálók elkezdték megtámadni ennek az alcsoportnak a tagjait, aminek következtében az alcsoportba tartozó hímek közül sokan lelkileg "összeomlottak".
Ennek következtében a nőstények, mivel már nem érezték magukat védve, agresszívvá váltak a kicsinyjeikkel szemben. 

Az idő előrehaladtával pedig maguk a nőstények is egyre agresszívebb viselkedést, az elszigeteltség elemeit és a szaporodási kedv hiányát mutatták. A fiatalabb rágcsálóknál alacsony volt a születési arány, ugyanakkor megnövekedett a halálozás.

Aztán megjelent a hím rágcsálók egy új osztálya, az úgynevezett "szép egerek".

Nem voltak hajlandók párosodni a nőstényekkel és/vagy "harcolni" az életterükért. Csak az élelem és az alvás érdekelte őket. Egy bizonyos ponton a "szép hímek" és az "elszigetelt nőstények" alkották a népesség többségét.

Idővel a fiatal Egyedek pusztulása elérte a 100%-ot, a szaporodás pedig a nullát.

A veszélyeztetett egerek körében homoszexualitást figyeltek meg, ugyanakkor a táplálékbőség ellenére a kannibalizmus is fokozódott.

Két évvel a kísérlet megkezdése után megszületett a kolónia utolsó kölyke.

1973-ban az utolsó egér elpusztult a 25-ös univerzumban.

John Calhoun még 25-ször megismételte ugyanazt a kísérletet, és az eredmény mindannyiszor ugyanaz volt.

Calhoun tudományos munkásságát modellként használták a társadalmi összeomlás értelmezéséhez, és kutatásai a városszociológia tanulmányozásának középpontjául szolgálnak.

https://www.youtube.com/watch?v=7CXj0AGuh4c...

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások