20240303
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2021 február 27, szombat

Orbán: "A járványok kora jön".

Szerző: Médiaforrás

Emlékszel? Az első hullám szinte még el sem kezdődött, máris zengett a média a Kiskunhalasra tervezett járványkórháztól. Hogy mindenki megnyugodhat, lesz lélegeztetőgép meg szakszemélyzet meg elkülönítés - talán még a vírusterjedés is megáll, ha felépül.

A magyar víruskezelés egyik jelképe: körbeszögesdrótozott járványkórház

Március közepén jelentették be, hogy elkezdik, és 1 hónapon belül készen lesz. Sokan hitetlenkedtek: persze, a szokásos magyar tempóban... Levonul a vírus mire átadják - gondolták a szkeptikusok. De tévedtek. 2,5 hét elég volt, és átadták a kétszázegynéhány konténerből álló létesítményt.

Még a miniszterelnök is meglátogatta, és örömmel konstatálta, hogy akár 8-10 ilyet is fel tudnak húzni egyszerre. "Hát így gondoltam én, így kell kinézni...Ilyet akarok látni máshol is."

Aztán elejtett egy furcsa mondatot is, miszerint "A járványok kora jön". ⇒

orban1

Sokan furcsállották, hogy miért van szögesdróttal meg fegyveresekkel körülvéve, de erre nem túl bonyolult a válasz. Azért, mert egy Büntetésvégrehajtó Intézet (magyarul börtön) területére épült.

Hogy miért pont ide, azt nem akarták megmagyarázni.

Meg azt sem, hogy ki fog ott dolgozni, hiszen a környék kórházai is emberhiánnyal küzdenek.

Lement az első hullám, de a kórházban egyetlen beteg sem volt. Ez jó, mert így egészségügyi dolgozó sem kellett. Csak az őrzése került pénzbe. Ekkor kezdte firtatni az ellenzék, hogy egyáltalán mennyibe került az extra rövid idő alatt kivitelezett konténerkórház. Nem kaptak választ. Újra kérdezték, megint mellébeszélés. Csak azt ismételgették a kérdéseikre, hogy hány férőhelyes és miért fontos.

Aztán ősszel jött a 2. hullám. Októberben arról cikkezett a sajtó egyik fele, hogy nem lesz jó a kórház, mert a vezetékek a konténeren kívül futnak, és nincsenek téliesítve. Erre először nem reagáltak az illetékesek, majd kiderült, a hír igaz. Nekiláttak a téliesítésnek. A bekerülési költségek még ekkor sem derültek ki. Így októberben már jöhettek a betegek.

Ami az ellenzéki politikusokon kifogott, egy újságírónak sikerült. November volt, amikor az Átlátszó megszerezte a létesítmény szerződéseit az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól. A 2,5 hét alatt lefutó projekt 5 milliárdba került.

A rendelkezésünkre bocsátott dokumentumok alapján az ÁEEK már a kihirdetés napján, azaz március 15-én kötöttek egy szerződést a West Hungária Bau Kft.-vel és a ZÁÉV-vel: ebben a földmunkát rendelték meg 8 millió forintért. Pár nappal később, március 19-én írták alá a kivitelezési szerződést szintén ezzel a két céggel, nettó 3,9, bruttó 5 milliárd forintért. A szerződés szerint nem sok időt hagyott a kormány a cégeknek: a teljesítési véghatárideje 2020. április ötödike volt. A pontos műszaki leírást nem adta ki az ÁEEK.

A WHB-t, illetve a ZÁÉV-et talán már nem kell bemutatni: előbbi Orbán Viktor vejéhez köthető, utóbbi pedig Mészáros Lőrinc cége - írja az Átlátszó.

Hogy most mi a helyzet? Ki tudja. Néha felkerül egy-egy kép az internetre, ami kapcsán a kommentelők leginkább humorosan vagy dühösen reagálnak. Egyesek tudni vélik, hogy rabkórház lesz/lett belőle, mások a migránsokkal hozzák összefüggésbe.

Egy biztos: a miniszterelnök tavaszi kijelentése, hogy "Ilyet akarok látni máshol is" - ezidáig szerencsére nem vált valóra.

Forrás: Médiaforrás

Beküldte: Encs Ilona Mária

Amiről itthon hallgatnak ⇒

Hozzászólás  

#1 Víruskezelés: Magyarország vs Dél-KoreaR Zoltán 2021-03-09 14:03
Már tavasszal azt javasoltam, hogy a dél-koreai mintát kövessük, ahol most is nyitva vannak az üzletek, éttermek, bárok, mégis sokkal jobban állnak, mint mi. Összevetés.
Blog: toroczkai.info​​
​Twitter:https://twitter.com/ToroczkaiLaszlo​​
​Telegram: t.me/toroczkai
www.youtube.com/watch?v=ImLbSuIqbXE

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások