20240418
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2021 szeptember 18, szombat

Gyógyszerekkel teli növények termesztése?

Szerző: Új Világtudat

A védőoltások sok ember számára vitatott témát jelenthetnek, különösen az injekciók esetében. Mi lenne, ha a következő alkalommal már egy salátával lehetne helyettesíteni őket?

Tudósok gyógyszerekkel teli növények termesztésével kísérleteznek az injekciók helyett

A Riverside-i Kaliforniai Egyetem (UCR) kutatói azon dolgoznak, hogy olyan ehető növényeket termesszenek, amelyek ugyanazt a gyógyszert hordozzák, mint az mRNS vakcina.

A koronavírus vakcina egyike azoknak az oltásoknak, amelyek messenger RNS (mRNS) technológiát használnak a vírusok legyőzésére. Úgy működnek, hogy az immunrendszer sejtjeit megtanítják egy bizonyos fertőző betegség felismerésére és megtámadására.

Sajnos az mRNS vakcináknak hűtés alatt kell maradniuk használatig, különben elveszítik stabilitásukat. A Riverside csapata szerint ha sikerrel járnak, a lakosság növényi alapú mRNS vakcinákat ehet, amelyek szobahőmérsékleten is fennmaradhatnak.

A National Science Foundation 500 000 dolláros támogatásának köszönhetően a kutatók most három célt akarnak elérni. Először is, a csapat megpróbálja sikeresen eljuttatni az mRNS vakcinákat tartalmazó DNS-t a növényi sejtekbe, ahol azok reprodukálódhatnak. Ezt követően a tanulmány szerzői meg akarják mutatni, hogy a növények valóban elegendő mRNS-t képesek előállítani a hagyományos injekció helyett. Végül a csapatnak meg kell határoznia a megfelelő adagot, amelyet az embereknek enniük kell ahhoz, hogy helyettesíthetők legyenek az oltások.

"Ideális esetben egyetlen növény elegendő mRNS-t termelhet egyetlen személy vakcinázásához," - mondja Juan Pablo Giraldo, az UCR Botanikai és Növénytudományi Tanszékének docense egyetemi kiadványában. (1)

"Ezt a módszert spenóttal és salátával teszteljük, és hosszú távú céljaink vannak, hogy az emberek saját kertjükben termesszék," - teszi hozzá Giraldo. "A gazdák végül teljes mezőket is termeszthetnek belőle."

videó ⇒

A növények több oltóanyagot képesek termelni

Giraldo és a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem, valamint a Carnegie Mellon Egyetem tudósainak csoportja szerint az ehető vakcinák készítésének kulcsát a kloroplasztok jelentik. Ezek apró szervek a növényi sejtekben, amelyek segítenek a napfény energiává alakításában.

"Ezek apró, napenergiával működő gyárak, amelyek cukrot és más molekulákat termelnek, amelyek lehetővé teszik a növény növekedését," - magyarázza Giraldo. "Ugyanakkor kiaknázatlan források a kívánatos molekulák előállításához."

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a kloroplasztok képesek olyan géneket expresszálni, amelyek nem a növény természetes részei. Giraldo csapata ezt úgy érte el, hogy genetikai anyagot küldött a védőburkolaton belül a növényi sejtekbe.

Az új tanulmányban Giraldo a San Diegó-i professzorral, Nicole Steinmetzzel közösen nanotechnológia segítségével több genetikai anyagot juttatott a kloroplasztokba.

"Az elképzelésünk az, hogy a természetben előforduló nanorészecskéket, nevezetesen a növényi vírusokat újra felhasználjuk a gének növényekbe juttatására," - mondja Steinmetz. "Néhány mérnöki szakember azzal foglalkozik, hogy a nanorészecskék a kloroplasztokhoz jussanak, és hogy ne legyenek fertőzőek a növényekkel szemben."

"Az egyik ok, amiért elkezdtem a nanotechnológiával foglalkozni, az volt, hogy alkalmazhatom a növényekben, és új technológiai megoldásokat hozhatok létre. Nem csak az élelmiszerek, hanem a nagy értékű termékek esetében is, például a gyógyszereknél," - tette hozzá Giraldo. (2)

(1) - https://news.ucr.edu/articles/2021/09/16/
(2) - https://www.studyfinds.org/vaccines-sal

Forrás: Új világtudat

A rovat további cikkei: « Az iszfaháni kódex

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások