20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2016 május 27, péntek

Biológiai védekezés a kiskertben / csigák, rovarok...

Szerző:

Itt a tavasz, így megsokszorozódott a növényvédelmi teendők száma. Az időjárás egyre kedvezőbb a kórokozók, kártevők szaporodásának is. A még gyenge szöveteken könnyen bejutnak a kórokozók, károsítják a kártevők. A növényvédelemben elsősorban a megelőzésen van a hangsúly, ezért különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a növények megfelelő fejlődésére.

Ha megfelelően fejlődnek a növényeink, nem alakul ki tápanyaghiány, akkor a kórokozókkal, kártevőkkel szemben is ellenállóbb a növény. Sok esetben élettani betegségekre vezethető vissza a növényvédelmi probléma.

Egyre nagyobb területen alkalmazzák a bio, ökológiai és integrált növénytermesztést, így a bio termesztés során alkalmazható növényvédő szerek, eszközök száma is bővül. Azonban még mindig jelentős hiányosságokkal találkozhatunk hazánkban.

Az egyik legégetőbb probléma a csigák elleni védekezés. Igen jelentős károkat tudnak okozni a növénytermesztésben, de a dísznövények esetén is. Akár egy éjszaka alatt tarra rághatják a növényeket, főleg a palántákat kedvelik a gyengébb szövetek miatt. Németországban már kapható ellenük biológiai készítmény.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Létezik már egy valódi, hatékony és teljesen bio megoldás, ez azonban Magyarországon még évekig nem lesz legálisan elérhető, holott egész Európában elterjedten használják. Ez a NEMASLUG névre hallgató élő készítmény, (nem reklámozni szándékozom csupán tájékozódás végett a kb beszerzési lehetőség és ár tájokozódása végett.) amely kizárólag a csigákban élősködő mikro méretű fonalférgeket tartalmaz. Ezeket egyszerűen ki kell öntözni a fertőzött területre. Ott találkoznak az első csigával, amelyet elpusztítanak, majd a dögben felszaporodnak és kirajzanak. Így egy exponenciális szaporodási görbe szerint nagy területen teljesen kipusztítják a meztelen csigákat, majd azok eltűnésével maguk is kipusztulnak, hiszen nem marad táplálékuk.

Ez az Európában bevált, abszolút biotechnológia módszer a növényvédő szeres vegyipari lobbik és a magyar engedélyező hatóságok miatt nem lesz elérhető még legalább 3 évig Magyarországon.

A rendszer úgy néz ki, hogy annak a cégnek,  amely forgalmazni szeretné ezt az Európában engedélyezett  teljesen ökológiai terméket ugyanolyan eljáráson kell keresztülvinnie, mintha az egy fejlődő országból érkező ismeretlen mérgező vegyszer lenne. Ennek a díja sok millió forint, a várakozás pedig több év. Jelenleg nincs ilyen cég, amely ezt be tudja, illetve akarja vállalni. Természetesen a mérgező csigaölőket forgalmazó vegyipari cégek minden módon akadályozzák ezt a folyamatot, hogy el tudják adni készleteiket. Véleményem szerint a civil szféra nyomása segítene az engedélyezési eljárás könnyítésében.

Addig is marad az a megoldás, hogy a hobbikertészek megpróbálják zsebben behozni nyugat-európai gazdaboltokból.

 A hagyományos ökológiai módszerek (csigacsapdák, fahamu, tojáshéjpor, kerti ruta, stb.) ez azonban nagyobb fokú invázió esetén nem nyújtanak védelmet, bár a gyérítés mindenképpen kedvező.

Azután úgy gondolom, hogy még mindig elég eredményes módszer a különböző ötletek alapján a sörcsapdák felállítása az érintett területen illetve a Indiai futókacsakövetkező eredményes megoldás lenne az indiai futókacsa, amely igen eredményesen pusztítja a kártevőket. A csigák mellett a hernyókat, lárvákat is jelentősen gyéríti. A futókacsa kedvenc tápláléka a spanyol csiga, melynek petéit is előszeretettel fogyasztja. Ebben leginkább – a madaraknál ritkán tapasztalható – jó szaglása segítségére. Fontos, hogy mindig legyen előttük bőségesebb víz, ugyanis egy-egy jól megtermett csigát csak vízzel tudnak bekebelezni, anélkül meg is fulladhatnak tőle. Nyugat-Európában egyes cégek már kacsakölcsönzésre szakosodtak: a termelőknek bérleti díj fejében futókacsákat adnak, s amikor azok megtisztították a területet, visszakerülnek gazdáikhoz. Az indiai futókacsa nem csodaszer, de kétségtelenül a legolcsóbb, legkörnyezetkímélőbb módja annak, hogy megszabaduljunk a spanyol csigák inváziójától. Természetesen még biztosabb a hatás, ha több módszert kombinálunk.

És talán nem sokan tudják, hogy nem csak az indiai futókacsa pusztítja a mindenféle csigát, hanem a pekingi kacsa is!
És ezek se bántják a kertben a haszonnövényt.

Spanyolcsigák

 

A spanyol-csiga leírása: Gesztenyebarna, világosbarna, téglavörös, narancssárga, szürke és fekete változata létezik, oldalán gyakran sötét oldalsáv húzódik. Talpa fehéres, nyálkája színtelen. Élőhelye: rét, láp, cserjés, erdő, kert.

*

A rovar, kártevők

A rovar, kártevők elleni védekezésben is lemaradásban vagyunk. Szerencsére ma már Magyarországon is Azadirachta indica, belőle készül a neem olajmegvásárolhatók a neem olajos készítmények, amelyek a rovarriasztó (repellens) és rovarölő hatása mellett a gombabetegségek kezelésére is alkalmas. Szelektív rovarölő szer, amely abban nyilvánul meg, hogy csak a növényt károsító rovarokat pusztítja el. A növényen egy vékony filmréteget képez, a kártevő szervezetébe jutva felborítja annak hormonrendszerét, és néhány napon belül elpusztul. Nem okoz azonnali pusztító, úgynevezett taglózó hatást, ezért sokan kételkednek a hatásában.

Hogyan működik a neem olaj rovarölőszer?

A kertész neem olajat permetez, azonban nem tapasztal azonnali hatást.
A neem olaj működésének módja különbözik más rovarölő szerektől.
Nem azonnal hat, és nem pusztít el minden rovart. A neem olaj hatása a rovarok agyára és testére.

A neem olajnak számtalan, komplex és aktív összetevője van.
Az egyszerű mérgektől eltérően a neem összetevői hasonlóak azokhoz a hormonokhoz, melyeket a rovarok is termelnek. A rovarok felszedik a neem olaj összetevőit, hasonlóan a természetes hormonokhoz.
A neem olaj bejut a rendszerbe és leállítja a hormonok normál működését.
A rovarok elfelejtenek enni, párosodni, petéiket lerakni.
Elfejtik, hogy képesek repülni.
Ha a tojás nem kel ki, lárva sem keletkezik.
Végül a rovarok olyan zavarba kerülnek, hogy nem táplálkoznak.
Élelem nélkül elpusztulnak.
Csökken a populáció, majd eltűnik. - A kör bezárul.

A tudósoknak is túl bonyolult megérteni, hogyan és miért működik ilyen precizen. Túl sok, különböző, aktív összetevőt tartalmaz, és minden rovarfaj különbözően reagál a neem rovarölő tulajdonságára.

A neem olaj nem bántja a hasznos rovarokat

Meglehetősen csodálatra méltó, hogy csak a rágó és szívó rovarokra van hatással. A valós hormonokhoz hasonlóan a neem olaj is nagyon alacsony koncentrációban dolgozik, néhány milliomod rész elég. Pici olaj hosszú ideig tart.
A történet nem egy éjszakás esemény.

Az emberek permeteznek a neem olajjal és azt várják, hogy minden és azonnal elpusztuljon. Ezt ismerik a kémiai mérgekből. Mivel nem tapasztalnak semmit, azt a következtetést vonják le, hogy a neem rovarölő nem működik.

Működik! Adjon neki időt.
Jóval okosabb módon kezeli a rovarokat annál, mint hogy mindent elpusztítson. Merev szabályok nincsenek, csak útmutató.
Néhány rovar érzékenyebb, mások kevésbé. Megelőzés céljából a permet lehet gyengébb hatású.
Általánosságban a kerti permethez 0,5-1% töménység elegendő.
A céltól függően megemelheti 2%-ra.

Használja saját megfigyeléseit!

Vegye figyelembe, hogy a neem olaj hatása nem azonnali!
Várjon legalább 1 hetet, mielőtt véleményt mond a hatásáról!

1 liter 0.5 %-os oldathoz

5 ml neem olaj
1-2 ml szappan vagy más mosószer vagy 1 ml Rimulgan emulgálószer
1 liter meleg víz
1 liter 1 %-os oldathoz

10 ml neem olaj
2-4 ml szappan vagy 2 ml Rimulgan emulgálószer
1 liter meleg vízÖtletek a neem olaj növényvédőszer elkészítéséhez

Melegvízet használjon, ha lehetséges.
Először a szappant oldja fel a melegvízben! (Rimulgan esetén a vizbe öntheti a 20 vagy 40 ml emulgátort.)
Lassan és folyamatosan keveréssel adja hozzá az olajat.
Ha az olaj nehezen oldódik, használjon több szappant vagy mosószert.
Nagyobb mennyiségnél előre keverje össze az olajat és szappant kevés meleg vízzel és azt követően öntse a nagy tárolóba.

Öntse a keveréket a permetezőbe. Keverje alaposan össze.
Rázza vagy kavarja másképpen permetezés közben. A permetet 8 órán belül használja fel.

Neem olaj rovarirtó használati javaslata

Permetezze az oldatot minden levélre, különösen azok alsó felére, ahol a rovarok szeretnek elrejtőzni. Ha a termőföld közelében sok levél van, kerüljön oda, sőt a gyökerek felé is. Semmilyen károsodást nem okoz, ellenkezőleg, hasznos a termőföldnek.

Csak akkora mennyiséget készítsen, melyet 8 órán belül elhasznál.

Tartsa nyitva a szemét, így könnyebben meg tudja állapítani, milyen sűrűn kell permeteznie. Ha aggódik az érzékeny növények miatt, akkor kis területen, kevés mennyiséget permetezzen.

Várjon 1 vagy 2 napot és nézze meg az eredményt. Ha szappant is (emulgátort) használ, semmilyen probléma nem fordulhat elő.

Megelőzéshez 0.5 %-os oldatot használhat. Fertőzés esetén minden levelet permetezzen be, a növény körüli termőföldet is

* Hetente egy alkalommal ismételni, amíg a probléma fennáll.
* Esős időszak esetén sűrűbben kell permetezni.
* Kevésbé érzékenyebb rovarfajnál növelni a neem oldat koncentrációját.
* Figyelni a hatást, és aszerint változtatni a töménységet.
* A rágó és szívó rovarokat riasztja el a neem olaj.

A szöcske és a neem olaj története

Szereplők: két üveg, két levél és két szöcske.
Az egyik levelet befújták kémiai rovarölővel, a másikat neem olajjal.
A két szöcskét a két üvegbe tették, 1-1 levéllel.

Az első szöcske megette a levelet és azonnal elpusztult.
A másik, a neem olajjal befújt levelet meg sem érintette. Két nap után éhen halt.

A neem leállítja a rovarokat a fogyasztásról - Ez a hormonszerű akció hatása.

A rovar "elfelejt" táplálkozni miután kapcsolatba kerül a neem olajjal. A valóságban a neem olaj szaga és elég ehhez. A neem olaj nagyon erőteljesen. gátolja a rovarok táplálkozását.

Jól működik szöcskék és kabóca félék ellen, és más rovarfajokra is hatásos, főleg hormonjai által.

Napok, vagy hetek szükségek a teljes hatás eléréséhez, ezért az emberek nem tartják hatékonynak.

A média és vegyianyag gyártók által hibásan tájékoztatott kertészek azonnali hatású szereket keresnek, ahelyett, hogy a hosszabb távon a környezeti egyensúlyt helyeznék előnybe.

A neem olaj a növény belsejéből dolgozik

A legtöbb rovarölő azonnal lebomlik. Az eső lemossa, a napfény elpusztítja. Ezért állandóan permetezni kell, vagy találnia olyan stabil szert, mely hosszú ideig megtartja a hatását. Ez azt is jelenti, hogy mindenhol kémiai anyagok épülnek be, és mindent megmérgeznek. Beleértve Önt is.
A neem olaj gyorsan lebomlik. Különösen az UV fényre fogékony.
Szisztématikus rovarölő. Emiatt kiöntheti a termőföldre is (higított állapotban) és a növény felszívja a szöveteibe. Így belülről dolgozik. A szöcske néhányat haraphat, de csak annyit.

Mindazonáltal nem hatásos minden rovarfaj ellen. Összetevői a növény mélyebben levő szöveteiben halmozódnak fel. Emiatt a külső szövetekben kevésbé jut el. Emiatt nem kell aggódnunk a káposztalevelek belseje miatt.
De bármely szívó és rágó rovart nagyon gyorsan harcképtelenné tesz.

Ha azonnali megoldást szeretnénk, akkor a piretroid jelenti a megoldást! Azonnali taglózó hatással rendelkezik, a rovarok trachea (légző) rendszerét bénítja meg, kipermetezve vagy porként kiszórva azonnal elpusztítja a rovarokat. Nem szelektív rovarölő, így a hasznos rovarokra is káros. A piretroid hatóanyag található meg a legtöbb kontakt készítményben is, azonban szintetikus hatóanyagként. A természetes piretroid a melegvérűekre teljesen ártalmatlan, bolhaporként a házi kedvencek készítményeiben találkozhatunk vele. A dalmát rovarpor virágból készül, a virágokat szárítják, majd porítják. Egy évelő növény, így a kerttulajdonosoknak érdemes beszerezni belőle néhány tövet. Teljesen igénytelen, szárazságtűrő dísznövény.

Néhány országban már megvásárolható a belőle készült, csak természetes piretroidot tartalmazó készítmény, Németországban Ameisen porként kapható. Hazánkban sajnos ilyen készítmény még nem kapható növényvédelmi célra. Ha ezt szeretnénk használni, akkor a kisállat kereskedésekben tudunk természetes piretroid tartalmú készítményeket vásárolni, amit növényvédelmi célokra is használhatunk. Mielőtt használni kezdenénk, ellenőrizzük le, hogy csak természetes piretroidot tartalmazzon, ne legyen benne semmilyen illatanyag és egyéb segédanyag.

Mindkét készítmény melegvérűekre, így az emberekre nézve is teljesen ártalmatlan és kontakt anyagok.


Felhasznált irodalom:

http://www.jomtom.hu/neem-olaj-a-termeszetes-rovaroloszer
Székely Gyöngyvér agrár szakmérnök biogazdálkodási szakértő http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1189011
http://antalvali.com/blog/biologiai-vedekezes-a-kiskertben.html?utm_source=Mandrill%20-%20Avcom%20h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_medium=email&utm_content=Heti%20h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_campaign=Egy%20kicsi%20mozg%C3%A1s%20senkinek%20sem%20%C3%A1rt!
http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=483766

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások