20240426
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

Print this page
2008 augusztus 08, péntek

Miért halnak korábban a férfiak?!

Szerző: Körlevél

A fejlett országokban a nők átlagosan 5-10 évvel élnek tovább a férfiaknál, a 100 év felettieknek pedig a 85 százaléka nő - állítja Tom Perls, a bostoni egyetem professzora, aki a miértre adja meg a választ.

A szív- és érrendszeri problémák későbbi megjelenése az egyik oka annak, hogy a nők tovább élnek - állítja Tom Perls, a bostoni egyetem kutatója, aki arra a kérdésre adja meg a választ, hogy a nők miért élnek tovább a férfiaknál.

A gyengébbik nemnél a szívinfarktus vagy a stroke általában csak a hetvenes-nyolcvanas éveikben válik fenyegető veszéllyé - tíz évvel később, mint a férfiaknál.

A késés oka a szakértő szerint az, hogy a nők a férfiakhoz képest a menstruáció miatt vashiányosok. A vas fontos szerepet játszik azoknál a sejteknél, amelyek szabadgyököket termelnek - ezek (belopakodva a sejtmembránokba és a DNS-be) öregítik a sejteket.

A nők hosszú életének másik titka az lehet, hogy nekik két X kromoszómájuk van, míg a férfiaknak az Y mellett csak egy. Amikor a sejtek károsodnak és öregedésnek indulnak, választhatnak a két kromoszóma közül, így a nők sejtjeit a másik X kromoszómában található génvariáció jobban meg tudja védeni.

Tom Perl azonban arra nem tud magyarázattal szolgálni, hogy néhány férfi látványosan roncsolja magát, iszik és dohányzik, mégis száz évig él. A szakértő szerint nekik valószínűleg különleges génvariációik vannak.

Mások azonban mindent jól csinálnak, de csak hetven-nyolcvan évig élnek- nekik valószínűleg olyan génvariánsaik vannak, amelyek hajlamossá teszik őket a betegségekre.

Tesztoszteron vihar, depresszió, káros szenvedélyek

Tom Perls további okokat is felsorol arra, miért halnak meg korábban a férfiak. Késő tinédzserkorukban, húszas éveik elején átesnek az úgynevezett "tesztoszteron viharon". A hormon szintje igen magas lehet ebben az életszakaszban, és ez veszélyes magatartáshoz vezethet: sok alkoholt isznak, agresszívek, nem kötik be a biztonsági övet. Ezek eredménye a magasabb halálozási arány.

A halálozás magasabb mértékének lehet az oka az is, hogy a depresszióban szenvedő férfiak közül többen halnak meg, és ha öngyilkosságot kísérelnek meg, nagyobb a valószínűsége, hogy sikerül is nekik.

Végül a professzor három pontban foglalja össze a címben feltett kérdésre adott válaszát: a férfiak többet dohányoznak, többet esznek, és rosszabbul kezelik a stresszt.


 

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások