20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 április 16, szombat

Újból meggyalázták gr. czegei Wass Albert emlékét.

Szerző:

                                     Meddig kell még tűrni, hogy holtában is tapossák a magyart?
* Újból meggyalázták gr. czegei Wass Albert emlékét.
* Szétlopkodják az aradi Szabadság-szobrot
* Az ungvári Petőfi-szobrornak ismeretlen elkövetők lefűrészelték a szoboralak kardját

 Kedves Barátaim!

Tudassátok mindenkivel, hogy ma 2010.04.13.-án újból meggyalázták gr. czegei Wass Albert emlékét. Telefonon értesített nagytiszteletű Bartha József holtmarosi református lelkész, hogy a marosvécsi Kemény-birtok területén lévő síremléket a magyargyűlölők tönkretették. Ellopták a bronz domborművet, kikezdték, ütlegelték a márványtáblát és a magyar koszorúkat, a nemzeti szalagokat a sárba taposták. Azon a helyen, ahol az Erdélyi Helikon született, ma magyargyűlölők tombolhatnak. Házsongárd után már Maros megye is újra célponttá vált. Pedig Wass Albert emléke számunkra szent, és ha egyet megszüntetnek, kettőt állítunk.

Meddig kell még tűrni, hogy holtában is tapossák a magyart?

Tudja meg minden nemzeti érzelmű, hazáját féltő magyar, hogy a magyargyűlölet ellen ha nem lépünk fel időben, akkor előbb-utóbb csak a gyűlölet fog maradni, a magyart kiirtják az emlékével együtt. Addig a néhány ezer évig azonban tanítsunk meg mindenkit, hogy tisztelje dicső múltunkat és szeretteink síremlékeit.

Szeretettel: Mireisz Tibor

Christus vincit

 

Wass Albert Síremléke

Gróf czegei Wass Albert író, költő hamvai is, a marosvécsi várparkban leltek végső megnyugvást. Wass Albert a mezőségi Válaszúton született 1908-ban, Kolozsváron járt gimnáziumba, Debrecenbe agrárakadémiára, tanított a kolozsvári egyetemen, majd 1944-ben külföldre menekült. Évekig élt Németországban, majd 1952-ben kivándorolt az Egyesült Államokba, ahol megalapította az Amerikai Szépmíves Céhet. Floridában 1998 februárjában önkezével vetett véget életének. Wass Albert emlékét egy sírkőbe illesztett arcképes plakett őrzi, melyen felirat: „A kő marad”. Naponta számos bel- és külföldről érkező látogató keresi fel ezt a kegyeleti helyet. Az utóbbi években valóságos zarándokhelyé vált.


Wass Albert sírja a marosvécsi vár parkjában.

Forrás: http://www.kemenyinfo.hu/content.php?s=portalmain&id=q62k0asujilb76j2&f=art1&activate=1&subactivate=4

* * *

Ismeretlen tettesek lelopták az aradi Szabadságszobor több elemét.

Eltűnt a diadém az Áldozatkészség allegorikus alakjának kezéből, valamint az Ébredő Szabadság tőrének a pengéje is. Az aradi Szabadság-szobrot - Zala György szobrászművész alkotását - 1890-ben avatták fel az aradi vértanúk emlékére.

Bognár Levente aradi alpolgármester szerint a rendőrség nyomozást indított az ügyben, ám hosszú távon az jelentene megoldást, ha visszaállítanák a térre a korábban meghibásodott térfigyelő kamerákat. (NOL)

* * *

Ungváron megrongálták Petőfi Sándor szobrát

Péntekre virradóra Ungvár belvárosában megrongálták Petőfi Sándor szobrát, az ismeretlen elkövetők lefűrészelték a szoboralak kardját.

A kárpátaljai ua-reporter.com internetes hírportál beszámolója szerint az ungvári rendőrség vizsgálatot indított "a város jelképévé vált emlékmű" megrongálása ügyében.

Szalipszki Endre, az ungvári magyar főkonzulátus konzulja az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a külképviselet bejelentést tett az illetékes ukrán hatóságnál a szoborrongálás ügyében.

Az ungvári Petőfi-szobrot, amely a költőről elnevezett téren áll, 2009. március 15-re virradóra ismeretlenek fehér festékkel öntötték le. A tetteseket nem sikerült megtalálni, de azóta a város legnagyobb terén álló magyar emlékművet éjjel-nappal két egyenruhás rendőr őrizte. (MTI)


Hozzászólások megtekintése a régi honlapról

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások