20240717
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2012 április 24, kedd

Levél Önmagamhoz

Szerző: Olvasói levél

2005 októbere: / - "Vegye tudomásul, ha elhozza az újságot Újvidékről, akkor kitörölte az ott élő magyar közösséget a délvidékiek soraiból"

Azért írok Önmagamnak, mert Kasza József, a VMSZ elnöke, a volt kis Jugoszlávia egyik alelnöke a hat közül többször nyilvánosan kijelentette, hogy egyek vagyunk.

Amikor az ő egyik házát sérelem éri, akkor az én javaimat is támadják, veszélyben forog az én életem is. (...) ő "MI nagy Vezérünk." Ezért mondhatja, hogy aki engem bánt, tulajdonképpen minden délvidéki magyart bántja, még akkor is, ha nincs a pártomban.

Tudnia kell, ha ránk hivatkozik – amire senki sem jogosította fel –, hogy nagyon régen elegünk van az Ön „nemzetmentő nemzetvédő” politikájából. Ezért most arra kérem a magam és több hasonlóan gondolkodó délvidéki magyar nevében, hogy fejezze be ezt a populista politizálást. Minden alkalommal csakis és kizárólag a pártja és a saját maga nevében beszéljen, nyilatkozzon. Hagyja ki azokat, akik erre nem hatalmazták fel.
Számunkra végtelenül megalázó és sértő az, hogy annyi világos és nyílt beszéd után, ami a mostani magyar kormány részéről elhangzik, Ön még mindig ragaszkodik, könyörög Magyarország vezetőihez.
(...)
Kasza úr, Ön olyanoktól vár kegyelmet, alamizsnát, oltalmat, akik soha sem tudtak önállóan élni. Akik Trianonban egymást túllicitálva szabadultak meg egy nagy ország vezetésétől, akik szétszabdalták Magyarországot. Ezek a vörös grófok eladták Erdélyt, Felvidéket, Kárpátalját, Muraközt, Baranyát és Délvidéket. Később ezt a hatalmas kiárusítást (ma privatizációnak mondják) azzal a förtelmes hazugsággal tetézték, hogy MI nem létezünk, hogy csak azok rekedtek az új határokon kívül, akik nem is akartak Magyarországon élni. Sajnos a nyolcvan év megtette a magáét. Ma már Magyarországon mindenki úgy tudja, hogy MI kalandvágyból élünk itt, ezért meg is érdemeljük sorsunkat. Kádárék még csak fokozták ezt a tagadást és az idegeneknek való megfelelést. Akkor a Szovjetunió volt a megmondó, most az Európai Unió. Most Brüsszeltől várják a „jó” válaszokat, a „jó” megoldásokat.

Miért nem jelentkeztetek akkor, amikor nektek jól ment?

Ismerős, ugye, ez a beszólás, Kasza uram! Ha nem, akkor most ideírok egy mondatot Eörsi Mátyás SZDSZ-es vezérecskének 1999. november 12-én, nagy nyilvánosság előtt elhangzott kioktató beszédéből (amit a Népszabadság közölt): „Nem lehet a határon túli magyaroknak Magyarországon külön jogi státust adni, mert azzal ők üzletelnének.”

Az ilyen világos és nyílt beszédet sokféle változatban megismétlik, de amint látjuk, minden hiába, mert Kasza úr nem érti. Még a december ötödikét sem értette meg, mert továbbra is Gyurcsányéktól várja a kettős állampolgárságot, amit azok semmi szín alatt nem fognak megadni. Adnak majd olyan igazolást, amivel bármi lehetsz, csak magyar nem. Lásd a legújabb görög személyit és a varsói metróbérletet.

Az a vezető, aki ezeket nem tudja, vagy nem akarja megérteni, nem alkalmas egy népcsoportot vezetni. Olyan vezetőre nincs szükségünk, aki ellenünk ügyködik, aki négy pártot teremtett egy pártból, aki ma is a kommunista hagyományokra támaszkodik. Mint régi jó pártmunkás, tudhatná, hogy a kommunizmus szelleme mindig inkább a felbomlást tenyésztette, mint az összenövést. Másrészt összeforrhat egészséges és ép néprészek, tagok, törzsek, de cafatok nem. Kommunista erény a tékozlás és aljas fényűzés, a hitvány szolgaság, a képmutatás, az intrika, az árulás, a testvérgyilkosság, a névtelen feljelentés, a kevélység az álnok tudatlanság, a vesztegetés, az irigység a ceremónia.

Nekünk itt délen csakis olyan vezető kell, aki ki mer állni a jogainkért, aki ki tudja harcolni a MI függetlenségünket, a MI szabadságunkat, amit majd mindenki tisztel. Olyan, aki csak kérni, könyörögni tud, az ne vezessen embereket csak ebet pórázon.

Azokkal, akik hivatalosan – referendumon – lemondtak rólunk, akik nem értik, hogy a szlovéneknek, akik már Európában vannak, miért kell a kettős állampolgárság, akik nem vállalnak szellemi közösséget velünk, azokkal nem szabad tárgyalni. Nekünk itt kell kivívni a szerb állam keretein belül a független autonóm közösséget. Kivívni és fenntartani addig, ameddig csak lehet, mert ha MI elveszünk, akkor Kecskeméten több lesz a szerb, mint most Szabadkán. MI ezt nagyon jól tudjuk, és tudjuk azt is, hogy senki a világon nem engedné meg egy ilyen dolog bekövetkezését, csak az internacionalista eszmével megvert magyarok. Tudjuk, hogy Königsberg, a mai Kalinyingrád minden lakosa megkapta a szabad utazást biztosító schengeni vízumot, Spanyolország minden spanyolnak megadta a kettős állampolgárságot, ami több mint százmillió lelket jelent. A szerbek minden ceremónia nélkül egyetlen nap alatt megadták a kettős állampolgárságot minden szerbnek, és annak, aki szimpatizál a szerbekkel, aki ezt kéri! Tovább nem sorolom, mert MI is abba a hibába esünk, mint az elutasítóink, akik minden áron meggyőzni, kioktatni akarnak minket.

Száz szónak is egy a vége, Kasza uram, ha jót akar a délvidéki magyarságnak, akkor felhagy ezzel a romboló politizálással, felhagy a Magyar Szó bekebelezésére tett mindennemű törekvéseivel. Ott van Önnek a Hét Nap, támogassa azokat, megérdemlik, hiszen a VMSZ szócsöve. Vegye tudomásul, ha elhozza az újságot Újvidékről, akkor kitörölte az ott élő magyar közösséget a délvidékiek soraiból. Ezért egyedül Ön és a VMSZ lesz a felelős.
Sass Lászlónak (Szabadka) a Kapuban megjelent írásából


http://www.vajdasagma

kiemelések és a külalak a szerkesztőtől

Frissítés 2021-09-11. / Kasza Jóska címke hozzáadása végett.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások

Honlap ajánló