20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2016 október 02, vasárnap

A pillangó szárnya

Szerző: Jakab István

Az ember feladata a leszületéskor meghaladni a saját korlátait. - Gyönyörű, csöndes, zöld környezetben reggelizünk Gellért barátommal, aki Miamiban él és minden évben másfél hónapot tölt Szülőhazájában.

– Nekünk jó. – kezdem a beszélgetést.
– Igen, milyen jó, hogy nem Gázában élünk. – válaszol Gellért.
Nagyon gyorsan tennünk kéne ellene, hogy ez a gyönyörű, csöndes hely ne változzon Gázává.

Sokat spekulálunk rajta, hogy mi miért történik Európában, miközben minden nap megölnek 100 embert csak azért, hogy kiirtsák a palesztinokat, és elfoglalhassák a helyüket.
De mit tudok tenni? Odamenjek Gázába, és kergessem el a katonákat?
Mi az a lehetőség, amit jó szándékkal meg tehetünk?

Ugyan az, mint ami itt van Európában. Nem teszünk semmit, minden nap jönnek az újabb migránsok, mi pedig minden nap temetünk. Ki csinálja ezt az egészet, és mi a célja vele, hogy Európát tűzfészekké varázsolja? Nézd meg, Trump azt mondja, hogy mit keresünk mi Európában, vonuljunk ki onnan, majd ők megoldják? Jó lenne ez, vagy rossz lenne?
A megerősített nemzetállamok évezredeken keresztül megtámadták egymást időről-időre.
A jelenlegi szituációban hasznos lenne, ha feltámadnának a nemzetállamok, és kikergetnék a muszlimokat. Talán ettől felébredne Európa, hogy valami mást kellene csinálnia. Ha belegondolsz, a törekvés mélyére, hogy nemzetállamok nélküli, egységes világnemzetet hozzanak létre, a mögött az is lehet, hogy az ember minden időszakban birtokolni akart valamit. Ezért gyilkolásszák egymást a nemzetállamok olyan rég óta. A világállamban mindenki rabszolga az eliten kívül, de legalább ez a rész ki van zárva.

Az ember nagyon elrontott valamit. Helyre lehet ezt még hozni? Mit teszek én? Mit teszel te? Mi az egyén felelőssége? Én is mehetnék Gázába fegyverrel, de nem teszem. Amit teszek, az, hogy beszélek róla, és talán elindul a gondolat. Ez olyan, mint a pillangó szárnyának rebbenése, ami elindít egy folyamatot, egy lavinát, egy hurrikánt, és a világ másik végén is megváltoznak a dolgok. Ha már elkezdünk beszélni, abból akár cselekedet és változás is lehet. Amíg nem fogjuk fel, hogy a világ más szegmensén élő gyerekek halála ugyanakkora borzalom és áldozat, mint amikor Nizzában egy fehér gyermek hal meg, addig nem érezzük az egységet minden embertársunkkal. Amíg a különbözőséget érezzük, addig soha nem fogunk békében élni. Azt kell elsőként elfogadnunk, hogy egyek vagyunk. Lehetnek ők okosak, erősek, de akkor is egyek vagyunk.

Nézzük meg, mi történt, amikor két ária nép veselkedett egymásnak a második világháborúban, majd amikor a kiválasztott nép legyűrte a világ hódítóját, akkor ugyanolyan bestiális módon torolta meg azoknak a bűneit, akik ellenük bűnt követtek el. Szemet-szemért, fogat-fogért alapon. Az emberiség semmit sem tanult korábbi bűneiből az eltelt ezer évek alatt. Ki merem jelenteni, hogy azon a programon kellene változtatni, ami bennünk működik. A programozó pedig nem más, mint én, és te. Mit fogadsz el az életedben alaprendnek? Csak a természet törvényeit kellene követnünk. A természet gyönyörűen szabályozza önmagát.

– Mi az a természet? – kérdezi Gellért.

Nézd meg ezt a gyönyörű fát, bokrot, szőlőtőkét. A szépség és a szeretet árad belőle. Lehet, hogy kiugrik a róka a bokorból, és elkapja a fácánt, de ez is benne van a természet rendjében, nem bontja fel a természet egységét. Abban a pillanatban, hogy az ember kerítést húzott, felbontotta a természet rendjét és egységét. A kerítéssel együtt megalkotta a törvényeit, biztosította a birtoklást, a hatalmat, és ezzel ásta el a saját sírját, és azóta is ezzel ássa el.

Mindenkinek a saját szempontjából lehet igaza. Hányféle igazság van?

Hallgasd meg a gázai édesapa, édesanya igazságát, vagy a nizzai édesapa igazságát, akik mindannyian elvesztették valamelyik szerettüket. Mindegyiknek igaza van. De a szétszakadt szívek igazsága nem lehet más, mint az, hogy a szeretet mentén újra egyesülünk. Egyek vagyunk a gázaival, a palesztinnel, a négerrel, a sárgával. Sokan, bármennyire is gyűlölitek a cionizmust, a zsidóságot, velük is egyek vagyunk, és az ária népekkel is, akik kiválasztottnak tartják magukat, mert ők is csak a saját kerítéseiket húzták meg, amin nem tudtak túllépni. Abban a pillanatban, hogy korlátot húzol magad köré, önmagadat zárod be, és ítéled magad halálra.

Jakab István

Forrás: http://www.vntv.hu/

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások