20240718
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2021 február 17, szerda

„Semlegesíteni fogja a vírust” – jelentették be.

Szerző: Kimondott igazságok

Magyar “svájci bicskaként” emlegetik a szert, mely semlegesíti a vírust

Sokak szerint ha ez a szer elérhető lett volna már a kirobbanáskor is, megakadályozhatta volna a világjárványt. Többek között immunhiányos emberek is kezelhetőek lesznek vele, akikben a vakcina nem tudja kialakítani az immunitást.

Új magyar gyógyszerben reménykedhetünk, amely a koronavírus mutációi ellen is sikerrel veheti fel a harcot.

“Ez egy antitesthez hasonló gyógyszer lesz, legalábbis abban, hogy semlegesíteni fogja a vírust.”

– mondta a Szeretlek Magyarországnak Dr. Kacskovics Imre, immunológiai professzor, az ELTE Természettudományi Kar dékánja.

A szervezetünkben az immunrendszer ismeri fel a koronavírus tüskefehérjét, majd úgynevezett antitesteket kezd termelni, amik a szervezetben mindenhol, így a vérben és a tüdőben is megjelennek.

Amikor a vírus behatol, ezek az antitestek hozzákapcsolódnak a vírus tüskéjéhez, ezáltal meggátolják, hogy a vírus a sejtek felszínén lévő receptorhoz kapcsolódjon, és a sejteket megfertőzze.

Ez azért nagyon fontos, mert a vírus viszonylag kis számban kerül az ember szervezetébe, majd ezeken a receptorokon keresztül bejut a sejtekbe, ott elszaporodik, egy vírusból ezer lesz, ezerből millió, és napok alatt egy általános vírusos fertőzés alakul ki az egész szervezetben.

virus1Ezalatt a fertőzött sejtek is elpusztulnak, ill. belőlük olyan molekulák szabadulnak fel, amelyek beindítják a gyulladásos folyamatokat. Ezt a folyamatot gátolják meg akár a védőoltás hatására kifejlődő antitestek, vagy az újabban alkalmazott COVID-19 specifikus terápiás monoklonális antitestek is.

“A mi gyógyszerünk az antitesthez hasonló abban az értelemben, hogy ez is a tüskefehérjéhez kötődik és semlegesíti a vírust. Abban más, hogy a mi gyógyszerünk egyik része a sejt felszínén lévő receptor szintetikusan előállított verziója, amihez ez a vírus kötődik.

Tehát a sejtfelszíni receptort tartalmazza, és hogyha mi sokkal többet juttatunk be az ember szervezetébe ebből a mesterségesen létrehozott molekulából, mint amennyi a sejtek felszínén található, akkor a vírus ehhez az általunk létrehozott hatóanyaghoz fog nagy eséllyel kapcsolódni, nem pedig a sejtekhez.

A gyógyszer másik része pedig stabilizál, ezáltal akár hónapokig védi a szervezetet a COVID-19 ellen.”

Az ilyen típusú gyógyszerek a legfejlettebbek közé tartoznak, biotechnológia eljárással lehet ezeket előállítani.

“Ez egy viszonylag nagy méretű fehérjemolekula, és ezért mesterséges körülmények között, akár több ezer literes sejttenyészetben, bioreaktorokban lehet előállítani ezt a hatóanyagot, amelyet infúzióval lehet a megfertőződött beteg szervezetébe juttatni.”

A Richter Gedeon Nyrt. szakértőinek köszönhetően a kiindulástól kezdve a gyógyszeripari minőségbiztosítás és eltökélt piacra vitelhez szükséges gyógyszer forgalomba hozatali feltételek figyelembevétele jellemzi a munkát.

Ezt jelzi az is, hogy hazai és külföldi szakértők bevonásával már zajlik annak a törzsanyagnak az előkészítése, amit hamarosan az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) részére nyújtunk be.”

Jelenleg az állatkísérletek folynak.

“Így a közelmúltban igazoltuk azt, hogy a gyógyszer a vírust semlegesíteni tudja, hiszen az állatok, a fertőzést követően nem lettek súlyos betegek, ellentétben azokkal, amelyek nem kaptak ebből a hatóanyagból.”
Az esetleges mellékhatásokról a további állatkísérletek fognak felvilágosítást adni.

A fejlesztés alatt álló gyógyszertől azt remélik, hogy többek között immunhiányos emberek is kezelhetőek lesznek vele, akikben a vakcina nem tudja kialakítani az immunitást.

Forrás: Kimondott igazságok
Beküldte Antal Miklós

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások

Honlap ajánló