20240713
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2021 február 16, kedd

Jogellenes az éjszakai kijárási tilalom

Szerző:

A hágai illetékes bíróság a koronavírus-járvány megfékezésére januárban bevezetett éjszakai kijárási tilalom azonnali feloldására szólította fel a holland kormányt.

„A kormány visszaélt hatalmával”

– jogellenesnek ítélték az éjszakai kijárási tilalmat Hollandiában

A hágai bíróság kedden úgy döntött, hogy fel kell oldani a koronavírus terjedésének megállítását célzó hollandiai kijárási tilalmat, mivel az sérti a mozgás és a gyülekezés szabadságát - számol be az Euronews.

A kijárási tilalmat azonnal meg kell szüntetni - áll a bíróság közleményében, amely szerint a kormány visszaélt sürgősségi hatáskörével.

A bíróság ugyanis keddi határozatában úgy ítélte meg, hogy a vonatkozó törvény értelmében nem volt vészhelyzet a tilalom bevezetésekor.

Egy civil szervezet által benyújtott kereset ügyében született bíróság határozat szerint a holland kormány a kijárási tilalmat a polgári hatóságok rendkívüli hatásköréről szóló törvény alapján vezette be.

A törvény lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendkívüli állapot okozta kivételes helyzetben a klasszikus jogalkotási folyamat mellőzése mellett léptessen hatályba intézkedéseket. A bíróság ítéletében azonban azt állapította meg, hogy a törvény értelmében nem áll fenn vészhelyzet Hollandiában, ezért a kormánykoalíció nem jogosult a rendkívüli hatáskörök alkalmazására a szóban forgó korlátozó intézkedés végrehajtását illetően.

A bíróság határozatában a kijárási tilalmat „a mozgás és a magánélet szabadságához való jog messzemenő megsértésének” nevezte, amely véleménye szerint közvetett módon korlátozza a gyülekezés és a tüntetés szabadságának jogát is. Egy ilyen intézkedés meghozatala „nagyon körültekintő döntéshozatali folyamatot igényel” – állapította meg a bíróság.

Hollandia január végén léptetett életbe március elejéig tartó éjszakai kijárási tilalmat. A korlátozó intézkedés 21 óra és reggel fél öt közötti időszakra érvényes.

Az illetékes holland közegészségügyi intézet legfrissebb adatai szerint csökkenő tendenciát mutat a koronavírussal újonnan megfertőzöttek napi átlagos száma. Amíg a múlt hét folyamán alig süllyedt négyezer alá az átlagos napi fertőzésszám, addig keddre megközelítette a 3500-at. A múlt hét adatihoz képest 17 százalékkal kevesebbet, naponta mintegy 143 embert szállítanak kórházba, ahol jelenleg 1386 embert ápolnak a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben. Intenzív ellátásban 536-an részsülnek. Mindkét adat csökkenő tendenciát mutat. Megjelenése óta 1 046 381 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 14 963-an haltak meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Hollandiában.

A belga sajtó keddi tájékoztatása szerint Brüsszelben megnyílt az ország legnagyobb oltóközpontja, amely a belga főváros lakósságának akár 70 százalékának beoltására lesz képes. A főváros északi részén található Heysel labdarúgó stadionhoz tartozó sportcentrumban kialakított oltóközpont a hét minden napján nyitva lesz. Elmondták, a reggel nyílt oltóközpont előbb a még nem beoltott egészségügyi alkalmazottakat várja, illetve a veszélyeztetett korosztályhoz tartozókat. A híradás szerint Brüsszel további oltóközpontok kialakításán dolgozik.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet keddi tájékoztatása szerint a koronavírussal újonnan megfertőzöttek napi átlaga az előző hét adatihoz képest 20 százalékos csökkenés mellett 1809-re zsugorodott. Kórházban jelenleg 1638 beteget ápolnak a koronavírussal összefüggésben, közülük 319-en részesülnek intenzív ellátásban.

Helyi megjelenése óta 739 488 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 21 702-en haltak meg a vírus szövődményeiben a mintegy 11,5 millió lakosú Belgiumban.

Az ügyet egy csoport indította, amely tiltakozott a kijárási tilalom bevezetése ellen, amely március 2-ig 21:00-tól 4:30-ig lett volna érvényes. Eddig a tilalom megszegése esetén akár 95 euróra (azaz 34 ezer forintra) is büntethették a törvényszegőket.

Forrás: Készült a Demokrata és a Szeretlek Magyarország cikkei nyomán

Hozzászólás  

#1 V.K.Kubik Livia irása a FacebookonR Zoltán 2021-02-18 08:29
Rövid leszek. Covid téma, részemről az utolsó bejegyzés, mert mindenki tegyen úgy ahogy jónak látja. De. Egy biztos, ennek a járványnak a politikai kezelése, kizárólag pénzvezérelt. Senkit nem érdekel az egészséged, azok közt aki a szabályokat hozza. Ezt a gazdasági lufit így lehetett eldurrantani, anélkül, hogy rögtön kinyíljon a bicska az emberek zsebében.

Persze, humánusabb megoldás, mint ha háborút kreáltak volna a tőzsdei nagyhatalmak. Én kb. 2018 óta erre számítottam. Meglepő, hogy ezúttal a "történelem" nem ismételte meg magát. De ezzel a húzassál kitűnő "bűnbak"-ot gyártottak amire ujjal lehet mutogatni: ő(covid-19) a hibás. Pl. hogy tönkrement a vállalkozásod, hogy munkanélküli lettél, hogy a helyi élelmiszer termelőt kiiktassák az élelmiszerláncból... és hogy a felvett hiteledet a "moratórium" után sokszoros büntetőkamattal fizesd majd vissza, hogy az "Európai Jegybank" az ígéretével ellentétben megemelhesse az alapkamatot, és az országok által felvett (csöpp hazánk is) hiteleket rajtad verhessék le adó és áremelés formájában.

Én közgazdász vagyok és statisztikus, ezek beszélnek belőlem. De közben látom azt is, hogy a média által keltett félelem elveszi az emberek racionális gondolkodását. Hogy kettéosztották a társadalmat: vírushívőkre és tagadókra. Ez az elnevezés is fel kellene tűnjön mindenkinek!

Ez lassan olyan megbélyegzéssé fajul, mint a rasszizmus, a....akármilyen -izmus! Én arra kérek mindenkit, csak egyet gondoljon végig: mit tettek az egészséged megőrzése érdekében a SZAKMAI szervezetek(orvostársadalom, politika, gazdasági hatalom)? Azt mondták el, hogy menj ki a levegőre, vagy szedjél D vitamint, vagy hogy szeress mélységesen, vagy, hogy egyél szezonális élelmiszert a helyi termelőtől? Hogy ezekkel erősítsd az immunrendszeredet? Hogy így gyakorlatilag nem is leszel beteg?

Sajnos nem: azt mondták:fertőtleníts, viselj maszkot, maradj otthon, ne menj a szeretteidhez, nézd a tévét. És félj.
Nos akinek ez utóbbi a megfelelő, az nyugodtan maradjon a 4 fal között, rettegjen és mutogasson ujjal a szupermarketben vásárolt, marokkói zöldbab felett, mert az borzasztó egészséges, hisz ott nincs vírus.
Aki meg rájött, hogy átverték, az változtasson az életén. Gyökeresen. Élj! Most, figyelj arra mit eszel, mit iszol, menj ki, hadd lásson a nap és szeress. A félelmet, gyűlöletet hagyd magad mögött. Köszönöm, hogy elolvastad.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások