20240625
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2021 június 04, péntek

Helyzetjelentés Svédországból

Szerző: Vasárnap.hu és v4na.com

Európában egyedülálló módon növekvő tendenciát mutat a fegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmények száma egy friss rendőri jelentés szerint –írta a V4NA.com. 

A rendőrfőnök szerint egyértelmű kapcsolat van a migráció és az országban megugró fegyveres bűncselekmények között

A rendfenntartók vezetője ezzel egy friss jelentésre reagált, amely szerint az országban - Európában egyedülálló módon - növekvő tendenciát mutat a fegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmények száma. Pedig az észak-európai ország a 2000-es évek elején még a legbiztonságosabbak közé tartozott ezen a téren. A 2010-es évek közepétől azonban folyamatosan nőtt a fegyveres bűncselekmények száma, 2018 óta pedig vezeti az ország az erre vonatkozó európai statisztikát.

Svédországban 10-ből 8 halálos lövöldözés bűnözői csoportokhoz, elsősorban kábítószer-kereskedelemmel és szervezett bűnözéssel foglalkozó bandákhoz köthető - ez derül ki a Svéd Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács legutóbbi jelentéséből, amiről a Breitbart amerikai portál írt. Az SVT Nyheter cikke szerint - amely ugyancsak elemezte a tanulmányt - a végzetes lövöldözések áldozatai elsősorban a 20 és 29 éves korú férfiak közül kerülnek ki, Svédországban pedig legjelentősebben ebben a korcsoportban nőtt meg a halállal végző fegyveres bűncselekmények száma. Amíg ugyanis más európai országban 1 millió emberre vetítve átlagosan 0 és 4 közé tehető az ilyen korú áldozatok száma, addig ugyanez a mutató Svédországban 18.

"A Svédországban tapasztalható növekedés Európában sehol máshol nem látható. Svédország utolsóból első lett ebben az európai statisztikákban", mondta Klara Hradilova-Selin, a Svéd Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács nyomozója a jelentés kapcsán.

(kapcsolódó cikk: Erőszakhullám söpört végig Svédországon ⇒)

A nyomozó ezzel arra utalt, hogy a skandináv ország a 2000-es évek elején még a legbiztonságosabb országok között volt ezen a téren. A 2010-es évek közepétől azonban folyamatosan nőtt a fegyveres bűncselekmények száma, 2018 óta pedig vezeti az ország az erre vonatkozó nem túl hízelgő európai rangsort.

Ennek kapcsán írt egy véleménycikket a Goteborg Postnak a svéd rendőrfőnök, Erik Nord. A rendőrfőnök szerint egyértelmű kapcsolat van a fegyveres bűncselekmények növekvő száma és a bevándorlás között.

"Lehetőségem van közvetlen közelről követni ezeket az ügyeket, és egyértelműen látszódik, hogy szinte mindenki, aki ezekben a lövöldözéses konfliktusokban részt vesz a Balkánról, a Közel-Keletről, Észak-, vagy Kelet-Afrikából származik", fogalmazott cikkében Nord.

A rendőrfőnök írásában azt is megjegyzi, hogy a 2015-ös migránsválság óta Németországba is rengeteg bevándorló érkezett, azonban ott a fegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmények aránya sokkal alacsonyabb, mint Svédországban. Nord a különbséget annak tulajdonítja, hogy Svédországban az egy főre jutó rendőrök száma jóval alacsonyabb, mint Németországban.

Az elmúlt években számos jelentés rávilágított a Svédországban elkövetett erőszakos bűncselekmények és a tömeges migráció közötti kapcsolatra. Egy 2020 februári jelentés például azt állapította meg, hogy Stockholmban az erőszakos bűnbandák vezetőinek többsége migráns háttérrel rendelkezik. Egy 2019 szeptemberében publikált jelentés is hasonlóra mutatott rá. Aszerint Malmö városában a fegyveres bűncselekményeket elkövető gyanúsítottak túlnyomó része ugyancsak migráns hátterű.

"Ma már nem titok, hogy a lövöldözéssel és robbantásokkal járó bűnesetek, és a Svédországban az elmúlt évtizedben tapasztalt migráció között kapcsolat van” - írta Nord a Goteborgs Posten-nek írt véleménycikkében.

Svédország a dobogó tetején

A Svédországban tapasztalható növekedés Európában sehol máshol nem látható. Svédország utolsóból első lett ebben az európai statisztikákban – jelentette ki Klara Hradilova-Selin a jelentés kapcsán. A Svéd Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács nyomozója ezzel arra utalt, hogy a skandináv ország a 2000-es évek elején még a legbiztonságosabb országok között volt ezen a téren. A 2010-es évek közepétől azonban folyamatosan nőtt a fegyveres bűncselekmények száma, 2018 óta pedig vezeti az ország az erre vonatkozó nem túl hízelgő európai rangsort.

A migráció megnövelte a fegyveres bűncselekményeket

A jelentés kapcsán véleménycikket írt a Goteborg Postnak a svéd rendőrfőnök. Erik Nord szerint egyértelmű kapcsolat van a fegyveres bűncselekmények növekvő száma és a bevándorlás között. – Lehetőségem van közvetlen közelről követni ezeket az ügyeket, és egyértelműen látszódik, hogy szinte mindenki, aki ezekben a lövöldözéses konfliktusokban részt vesz a Balkánról, a Közel-Keletről, Észak-, vagy Kelet-Afrikából származik

– fogalmazott Nord. A rendőrfőnök írásában azt is megjegyzi, hogy a 2015-ös migránsválság óta Németországba is rengeteg bevándorló érkezett, azonban ott a fegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmények aránya sokkal alacsonyabb, mint Svédországban. Ennek oka, hogy Svédországban az egy főre jutó rendőrök száma jóval alacsonyabb, mint Németországban.

Az elmúlt években számos jelentés rávilágított a Svédországban elkövetett erőszakos bűncselekmények és a tömeges migráció közötti kapcsolatra.

Egy 2020 februári jelentés például azt állapította meg, hogy Stockholmban az erőszakos bűnbandák vezetőinek többsége migráns háttérrel rendelkezik. Egy 2019 szeptemberében publikált jelentés is hasonlóra mutatott rá. Aszerint Malmö városában a fegyveres bűncselekményeket elkövető gyanúsítottak túlnyomó része ugyancsak migráns hátterű.

Forrás: Vasárnsap.hu és v4na.com

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások

Honlap ajánló